Τρίτη 29 Απριλίου 2014

8.Eurobank: Ποια «long» χαρτοφυλάκια μπήκαν στην ΑΜΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Eurobank: Ποια «long» χαρτοφυλάκια μπήκαν στην ΑΜΚ
ΑΥΤΗΝ, να την φοβάστε!
Όχι ότι οι άλλες είναι καλύτερες, αλλά ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΤΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ!
Ελπίζω να μην με θυμηθείτε.
της Αναστασίας Παπαϊωάννου
    Ποια είναι τα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια που θέλουν να μπουν στη Eurobank. Πώς κλείδωσε με επιτυχία η ΑΜΚ και γιατί ο όμιλος επιθυμούσε να αντλήσει μεγαλύτερο ποσό.
    Συνωστισμός ποιοτικών παραδοσιακών ξένων θεσμικών επενδυτών παρατηρείται για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια στο εγχείρημα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
«Υπάρχει μία ενδιαφέρουσα μετατόπιση του ενδιαφέροντος από τα hedge funds, τα οποία όμως παραμένουν ενεργά, σε πιο παραδοσιακούς θεσμικούς επενδυτές», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου στο Euro2day.gr και προσθέτει: «Κι εμείς δεν περιμέναμε να υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον από μακροπρόσθεσμους επενδυτές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση οι επιχειρήσεις της χώρας κερδίζουν εκ νέου το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών».
    Η αύξηση ύψους 2,864 δισ. ευρώ ολοκληρώνεται αύριο. Σε ό,τι αφορά την τιμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να κλείσει στο 0,32 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται εν τέλει να φθάσει το ανώτερο όριο του εύρους, δηλαδή το 0,33 ευρώ.
Ποιοι είναι οι επενδυτές
    Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έκανε το ένα από τα δύο κλιμάκια της Eurobank στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε ο αριθμός των επαφών με τους διαχειριστές κεφαλαίων της BlackRock, της Highfield και της Pimco.
    «Σε ό,τι αφορά την Pimco αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί, τα τελευταία πέντε χρόνια της ύφεσης, τον πιο δύσπιστο επενδυτή. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι από το 2009 είχε ρευστοποιήσει το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, διαβλέποντας το βάθος της κρίσης. Το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας καταδεικνύει το μέγεθος της προόδου αλλά και της αξιοπιστίας, την οποία ανακτά σταδιακά η χώρα», αναφέρει η πηγή.
    Ένα ακόμη νέο για τα έως σήμερα δεδομένα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το γεγονός πως εκδηλώνεται ενδιαφέρον, μικρό αλλά ενδεικτικό της μεταστροφής του κλίματος, από κρατικά κεφάλαια (sovereign wealth funds). Πρόκειται για ιδιαίτερα συντηρητικούς επενδυτές, οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν υψηλά ρίσκα και τοποθετούνται με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Το αγκάθι      
    Η υπερκάλυψη της αύξησης θεωρείται δεδομένη καθώς η τράπεζα αναζητά 2,864 δισ. ευρώ και οι προσφορές (περιλαμβανομένης της Fairfax) πλησιάζουν τα 4 δισ. ευρώ.   
«Θα έπρεπε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μας δώσει τη δυνατότητα να αντλήσουμε περισσότερα των 2,864 δισ. ευρώ. Έτσι, η τράπεζα θα ήταν απόλυτα θωρακισμένη σε οποιαδήποτε μελλοντική κεφαλαιακή ανάγκη», τονίζουν τα στελέχη της διοίκησης.
    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα κεφάλαια που αντλεί η Eurobank μέσω της αύξησης κεφαλαίου είναι ισόποσα με τις κεφαλαιακές ανάγκες που όρισαν για την τράπεζα οι ασκήσεις προσομοίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος. Ωστόσο, βρίσκονται εν εξελίξει οι διαδικασίες για τα stress tests, τα οποία θα διενεργήσει το φθινόπωρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν αποκλείεται να χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου