Τρίτη 29 Απριλίου 2014

2.Εννέα σπουδαίοι λόγοι για να πίνετε κάθε μέρα γάλα!

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
2.Εννέα σπουδαίοι λόγοι για να πίνετε κάθε μέρα γάλα!
http://www.mama365.gr
Ελευθερία Ιωαννίδου 
    Το γάλα είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος των γαλακτοκομικών προϊόντων και μια από τις πληρέστερες φυσικές τροφές που έχουμε στη διάθεσή μας. Για να καταλάβετε την αξία του αρκεί να σκεφτείτε ότι αποτελεί τη μοναδική τροφή για το νεογέννητο τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που καταλαμβάνει σημαντική θέση στην καθημερινή μας διατροφή! Η διατροφολόγος κ. Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη εξηγεί τα οφέλη που έχει το γάλα σε διάφορα σημεία του οργανισμού μας.
Προστατεύει τα δόντια
    Οι ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου στο γάλα είναι ευεργετικές για την καλή υγεία των δοντιών μας.  Η καζεΐνη, η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε μεγάλη περιεκτικότητα στο γάλα, είναι αυτή που ασκεί προστατευτική δράση, δημιουργώντας μια λεπτή μεμβράνη πάνω στην επιφάνεια του σμάλτου, έτσι ώστε να αποτρέψει την απώλεια ασβεστίου και φωσφορικού άλατος από αυτό, όταν τα δόντια μας εκτίθενται σε οξέα.
Θωρακίζει τα οστά
    Το γάλα αποτελεί την καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον οργανισμό μας που παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγιούς πυκνότητας και αντοχής των οστών μας. Η οστεοπόρωση, μια από πιο σοβαρές παθήσεις των οστών, μπορεί να προληφθεί με καθημερινή επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, ενώ ταυτόχρονα το γάλα αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών. Χωρίς την απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης αυτής, το σώμα δε μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο που χρειάζεται για γερά οστά. Ο φώσφορος επίσης που περιέχεται στο γάλα, αποτελεί θρεπτικό συστατικό θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και την αποκατάσταση όλων των ιστών του σώματος, και είναι απαραίτητος για τη σωστή ανάπτυξη και το σχηματισμό των οστών.
Θρέφει την επιδερμίδα
    Το γάλα και τα στερεά γάλακτος διατηρούν το δέρμα μας απαλό και λαμπερό και θρέφουν την επιδερμίδα, ειδικά στις περιπτώσεις ξηροδερμίας. Ακόμη, το γαλακτικό οξύ που περιέχει, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και βοηθά στην ανανέωση της επιδερμίδας.
Βελτιώνει την όραση
    Το γάλα περιέχει βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την νυχτερινή όραση και βοηθάει τα μάτια να προσαρμόζονται σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού.
Βοηθά στο αδυνάτισμα
    Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν γάλα καθημερινά έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος από τις γυναίκες που δεν πίνουν γάλα. Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, όσες καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος έχουν συνολικά καλύτερη ρύθμιση στο σωματικό τους βάρος συγκριτικά με όσες καταναλώνουν λιγότερο γάλα. O συνδυασμός υψηλών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό και επαρκούς πρόσληψης πρωτεΐνης αργής πέψης, όπως η καζεΐνη του γάλακτος, αυξάνει περαιτέρω τη θερμογένεση (διαδικασία στην οποία το σώμα μας καίει λίπος και παράγει ενέργεια), αποτρέπει την υπερπαραγωγή της κορτιζόλης και συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους. Σε γενικές γραμμές, οι δίαιτες αδυνατίσματος που είναι πλούσιες σε ασβέστιο φαίνεται πως αυξάνουν τη λιπόλυση και συμβάλλουν στη διατήρηση του μεταβολισμού, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην απώλεια του σωματικού βάρους.
Μειώνει το άγχος
    Χάρη στις πολλές βιταμίνες και μέταλλα που έχει το γάλα, μπορεί να λειτουργήσει ως αγχολυτικό. Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, που χαλαρώνει τον οργανισμό. Επιπλέον το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Ένα ποτήρι κρύο γάλα το πρωί, σκέτο ή με δημητριακά ή ένα ποτήρι ζεστό γάλα πριν τον βραδινό ύπνο, λειτουργούν αγχολυτικά.
Καταστέλλει το προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο
    Πολλές γυναίκες υποφέρουν από τα συμπτώματα του PMS. Το γάλα έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει το σώμα και μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις που βιώνουν καθ 'όλη τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.
Αναπτύσσει τους μύες
    Η μεγάλη βιολογική αξία του γάλακτος οφείλεται στην ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, τα οποία το κάνουν πολύτιμη τροφή για όλες τις ηλικίες. Οι πρωτεΐνες που περιέχει αποτελούν το βασικό δομικό συστατικό του οργανισμού και διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του καθώς και την ανάπτυξη των μυών.
Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό 
    Η βιταμίνη Β12 είναι υπεύθυνη για την παραγωγή υγιών κυττάρων, η βιταμίνη C για τον σχηματισμό των υγιών συνδετικών ιστών, η βιταμίνη Α για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ η ριβοφλαβίνη ή βιταμίνη Β2 συμβάλλει σημαντικά στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και βοηθά τον οργανισμό να αξιοποιήσει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες ή οι υδατάνθρακες. Και όλες τους περιέχονται στο γάλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου