Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

3. ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
3. ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Γράφει ο Χρήστος ΚουτσογιαννόπουλοςΤαξίαρχος(εα)ΜΑ .
Διεθνείς Σχέσεις
PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση
    Πολίτες και φορείς διαμαρτυρήθηκαν στη Σούδα συμμετέχοντας στη πρώτη συγκέντρωση κατά της καταστροφής των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο. Από το μεσημέρι της Κυριακής 9 Μαρτίου άρχισε να καταφθάνει κόσμος από πολλές περιοχές της Κρήτης. Απλοί πολίτες σύλλογοι δήμαρχοι φορείς όλοι ήταν εκεί παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την κατά διαστήματα βροχή. Αυτό που απαιτεί ο κρητικός λαός και το δημιουργηθέν κίνημα με την ονομασία <<Απέχουμε από τις Ευρωεκλογές όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης για τα χημικά της Συρίας >> είναι να μη γίνει η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας πάνω στο πλοίο το οποίο θα βρίσκεται στην Μεσόγειο θάλασσα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας και Λιβύης. Η νέα παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στο Αρκάδι την Κυριακή 23 Μαρτίου.
    Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία όλων των Ελλήνων και ιδιαιτέρα των Κρητικών ενόψει της έναρξης της επικίνδυνης επιχείρησης  για την καταστροφή των χημικών όπλων δεν δίνονται επαρκείς πληροφορίες για το εγχείρημα πάνω στη θάλασσα και συνεχίζεται η σιωπή της επίσημης πολιτείας αλλά πολύ περισσότερο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κύριος Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας γνωστοποίησε ότι θα διοργανωθεί τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία της αμερικάνικης αρχής για την αντιμετώπιση των χημικών όπλων στην οποία έλληνες επιστήμονες (αόριστα και γενικά) θα ενημερωθούν για την διαδικασία.
    Στην Ελλάδα υπάρχει η Εθνική Αρχή Χημικών Όπλων (ΕΘ.Α.Χ.Ο.) η οποία για πολλούς είναι άγνωστη. Η Αρχή αυτή ιδρύθηκε  με το Άρθρο 2 παράγραφος 1 έως 5 του Νόμου 2991/2002.Αποτελεί το επίσημο όργανο της Ελλάδος που αφενός εξασφαλίζει την επαφή και συνεργασία με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), αφετέρου συντονίζει τις δραστηριότητες των υπηρεσιών για την εφαρμογή της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC).
    Αποτελείται από οκταμελές συλλογικό όργανο, υπάγεται στον υπουργό Εξωτερικών και απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Δικαιοσύνης, καθώς και από έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
    Σύμφωνα με τον όλο σχεδιασμό καταστροφής των χημικών το χρονοδιάγραμμα μετά την άρνηση της Αλβανίας να δεχτεί τα χημικά έπεσε έξω. Τα πολύ επικίνδυνα διαβαθμισμένα κατηγορίας Α χημικά θα πρέπει να έχουν εξουδετερωθεί μέχρι τα τέλη Απριλίου 2014 και τα άλλα κατηγορίας Β και Γ μέχρι τέλη του Ιουνίου 2014.
    Το ειδικά διασκευασμένο για την υδρόλυση εν πλω (για πρώτη φορά) αμερικανικό πλοίο MV Cape Ray μονού κύτους 36 ετών, αφού μοντάρει επιτόπου τις μονάδες υδρόλυσης θα φορτώσει αρχικά κοντά στους 1.200 τόνους χημικών διαβαθμισμένων σε τρεις κατηγορίες για να τα μεταφέρει το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας νότια της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα και να αρχίσει σταδιακά τη διαδικασία εξουδετέρωσης ξεκινώντας από τα πιο βαριά σε διαβάθμιση χημικά .
    Αυτά είναι αποθηκευμένα μέχρι σήμερα σε 9 κοντέινερ πάνω στο πλοίο “Ark Futura” της Δανίας και ήταν και το πρώτο ουσιαστικά φορτίο που απέπλευσε από τη Λαττάκεια της Συρίας στις 7 Ιανουαρίου 2014. Το φορτίο αυτό περιέχει τα πλέον επικίνδυνα χημικά όπως αέριο Σαρίν αέρια μουστάρδας και εξελιγμένα χημικά που το καθεστώς μετά το εμπάργκο είχε στην κυριολεξία προμηθευτεί από τη μαύρη αγορά.
    Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για ποιο λόγο το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ενεργοποιήσει σε πλήρη σύνθεση (οκτώ μέλη) όπως προβλέπεται από την σύμβαση το θεσμοθετημένο όργανο του Ελληνικού κράτους την ΕΘ.Α.Χ.Ο για να έχει συνεχώς επιστημονική –τεχνοκρατική –εθνικής ασφάλειας ενημέρωση για την Ελλάδα.. Ετσι όμως προκύπτουν ερωτήματα για κρίσιμα θέματα όπως :
Με ποιο τρόπο τα άμεσα ενδιαφερόμενα κράτη Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Λιβύη θα ελέγχουν την όλη διαδικασία της υδρόλυσης στο πλοίο “MV Cape Ray;
Τι θα γίνει με το νερό της υδρόλυσης 10.000 τόνοι θαλασσίου νερού για τους 800 τόνους χημικών;
Θα παρευρίσκονται εμπειρογνώμονες από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Γενικού Χημείου του Κράτους στο πλοίο προκειμένου να ελέγχεται η όλη διαδικασία ;
    Επειδή την παρούσα στιγμή το ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μονοπωλεί η κρίση στην Ουκρανία δεν πρέπει να αγνοηθεί από την χώρα μας η επιχείρηση αυτή που για πρώτη φορά θα διεξαχθει σε παγκόσμια πρωτοτυπία σε πλοίο στη θάλασσα της Μεσογείου με την μη ασφαλή κατάσταση στη Μέση Ανατολή τις εξελίξεις στην Ουκρανία την εφαρμογή οικονομικών μέτρων στην Ρωσία και όχι στη ξηρα όπως γινόταν στο παρελθόν και η οποία από την φύση της δημιουργεί ανησυχία και φόβους .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου