Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

11.Στουρνάρας: Δεν θα επιβάλουμε νέους φόρους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
11.Στουρνάρας: Δεν θα επιβάλουμε νέους φόρους
    Τη διαβεβαίωση πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιβάλει νέους φόρους έδωσε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, απορρίπτοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο μνημόνιο μετά τις ευρωεκλογές.
    «Νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα», σχολίασε λιτά ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς για την πορεία και την προοπτική της δημοσιονομικής προσαρμογής.
    Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί επιβολής νέου μνημονίου μετά τις ευρωκάλπες του Μαΐου, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» και συνεπώς δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως και η τρόικα έχει αποδεχτεί την ύπαρξη αυτού του περιθωρίου.
    «Η τρόικα ζητούσε μέτρα 3 δισ. ευρώ περίπου για το 2014», τελικά όμως, μετά από διαπραγμάτευση οκτώ μηνών, η τριμερής «δέχτηκε όχι μόνον ότι δεν χρειάζονταν νέα μέτρα αλλά συμφώνησαν πως υπάρχουν περιθώρια για μία ελαφρά παροχή», μέσω του πρωτογενούς πλεονάσματος, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.
    «Ήμασταν πιο σωστοί από την τρόικα στις προβλέψεις μας, και αυτό το είδαν οι δανειστές», προσέθεσε.
    Αναφορικά δε με τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Στουρνάρας απέρριψε τους ισχυρισμούς πως αυτό επετεύχθη χάρη σε λογιστικές αλχημείες ή με «πάγωμα» παραχώρησης συντάξεων, αντιτείνοντας πως τα 2/3 του πλεονάσματος επετεύχθησαν μέσω περικοπής δαπανών και το υπόλοιπο 1/3 από υπερβάσεις στα έσοδα.
    Εξήγησε μάλιστα πως στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος συνυπολογίστηκαν οφειλές του Δημοσίου, με το επιπλέον 1 δισ. που θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών να επιταχύνει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων.
    Όσον αφορά το μέλλον της διαπραγμάτευσης με την τρίμερη και το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση πως η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους θα αρχίσει από «το μεθεπόμενο Eurogroup», που είναι προγραμματισμένο για τις 19 Ιουνίου.
    Προσέθεσε πως οι δανειστές θα επιστρέψουν το καλοκαίρι, με την έμφαση των επαφών να είναι πλέον στην ανάπτυξη.
    Τέλος, όσον αφορά τη φοροδιαφυγή, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε πως υπάρχει ακόμα πρόβλημα αποφυγής και διαφυγής στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, διευκρινίζοντας όμως ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση.
«Τα περισσότερο επώδυνα είναι πλέον πίσω μας», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου