Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

1.ΠΕΡΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ


ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
1.ΠΕΡΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΓΕΝΙΚΩΣ
Τα τρία θέματα που ακολουθούν, περιγράφουν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Το παιχνίδι ‘’χοντραίνει’’ επικίνδυνα. Μπαίνουν και στην ‘’καρδιά ‘’ της Ρωσσικής επιρροής. Αναμενόμενο, αφού η Ουκρανία έχει πολύ ‘’πράμα’’ για φάγωμα.
    Το… μαγείρεμα καλά κρατεί και οι Δυτικοί έχουν θέσει ήδη σε εφαρμογή το σχέδιό τους αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.
    Η Ουάσινγκτονσπρώχνει” την Ουκρανία να ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για να πάρει δάνειο και να απεμπλακεί οικονομικά από τη Ρωσία και ήδη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού έδειξε το… δρόμο.
    Ο Λιου μίλησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσινγκτον μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.
    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ της συμπλήρωσης ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος.
    Την Κυριακή, η προσωρινή ηγεσία της Ουκρανίας δεσμεύτηκε να θέσει τη χώρα σε πορεία ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την εκδίωξη από την προεδρία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Μόσχας.
Πέτρος  Χασάπης
olympia
    Το παράδειγμα της Ουκρανίας (και όχι μόνο) απέδειξε με ποιον ακριβώς τρόπο λειτουργεί η σύγχρονη αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» της μάζας και πιο είναι το ευαίσθητο σημείο της. Την πραγματική δύναμη την έχουν οι οργανωμένες μειοψηφίες και όχι οι μεγάλες λαϊκές μάζες οι οποίες παραμένουν αιώνια αδρανείς.
Σε όλα αυτά που έγιναν στην πλατεία του Κιέβου, είδαμε μήπως τα 50 εκατομμύρια των πολιτών της Ουκρανίας να αντιδρούν και να προφυλάσσουν τη δημοκρατία τους, στην οποίοι οι ίδιοι το 2010 εξέλεξαν με απόλυτη πλειοψηφία τον Γιανουκόβιτς;
    Αν τελικά υπάρξει κάποια αντίδραση, αυτή θα είναι λόγω εθνικών διαφορών, γλώσσας και θρησκειών και φυσικά εξωτερικών επιρροών (ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας) και όχι αντίδραση της μεγάλης λαϊκής μάζας λόγω κατάλυσης της δημοκρατίας από μια οργανωμένη μειοψηφία.
    Επίσης, η Ουκρανική Δικαιοσύνη, καταδίκασε προ τριών ετών την πρώην πρωθυπουργό Τιμονσένκο για διαφθορά σε επταετή φυλάκιση. Όμως οι εξεγερμένοι την αποφυλάκισαν αμέσως, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση της Ουκρανικής Δικαιοσύνης. Διαμαρτυρήθηκαν μήπως και πάλι τα 50 εκατομμύρια πολιτών υπέρ της Δικαιοσύνης τους; Όχι βέβαια.
    Βλέπουμε λοιπόν, πως στις σύγχρονες αντιπροσωπευτικές «δημοκρατίες» οι εκλεγμένες κυβερνήσεις ανατρέπονται εύκολα από οργανωμένες μειοψηφίες που θα πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν σε μια σκληρή σύγκρουση με τα εκάστοτε ΜΑΤ. Δηλαδή τη μόνη δύναμη που προστατεύει τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, καθόσον οι μεγάλες λαϊκές μάζες αδιαφορούν για την τύχη των εκλεγμένων από τις ίδιες κυβερνήσεων.
γ.Ο Λαβρόφ προειδοποιεί το Κίεβο να επιλέξει μεταξύ Μόσχας και Δύσης
    Η Ουκρανία δεν θα πρέπει να υποχρεωθεί να επιλέξει ανάμεσα σε στενούς δεσμούς με τη Ρωσία ή με τη Δύση, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε μία ακόμη προειδοποίηση της Μόσχας προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ να μην επιχειρούν να διαμορφώσουν το μέλλον της πρώην σοβιετικής αυτής χώρας, όπως σημειώνει το Ρόιτερς.

    "Είναι επικίνδυνο και αντιπαραγωγικό να επιχειρείται να επιβληθεί στην Ουκρανία η επιλογή με το σκεπτικό: 'Είτε είστε μαζί μας, είτε εναντίον μας' ", δήλωσε ο Λαβρόφ σε κοινή συνέντευξη Τύπου έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον λουξεμβούργιο ομόλογό του Ζαν Άσελμπορν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου