Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

6.Μουρ: Το κλείσιμο της ΕΡΤ να αποτελέσει παράδειγμα για τους Βρετανούς

6.Μουρ: Το κλείσιμο της ΕΡΤ να αποτελέσει παράδειγμα για τους Βρετανούς 
Ethnos.gr 
    Μαθήματα από την περίπτωση της ΕΡΤ πρέπει να αντλήσει η βρετανική κυβέρνηση, υποστηρίζει σε άρθρο του ο γνωστός δημοσιογράφος Τσαρλς Μουρ, υποστηρίζοντας ότι τα συστήματα της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας ισούνται με «φασισμό», αφού «συνιστούν προσπάθειες επιβολής συγκεκριμένων πολιτικών και πολιτιστικών νορμών», υποχρεώνοντας τον απλό πολίτη να τις χρηματοδοτεί.
    Στο άρθρο του, στο περιοδικό The Spectator, με τίτλο «State broadcasting allows fascism – and we are paying the fees for it» («Οι κρατικές μεταδόσεις επιτρέπουν τον φασισμό και εμείς πληρώνουμε τα τέλη για αυτό») ο Μουρ σχολιάζει, με αφορμή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει τέλος στην κατάληψη του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους, ότι και η βρετανική κυβέρνηση θα έπρεπε να πάρει ένα γερό μάθημα.
    «Δεν υπάρχουν πολλά καλά νέα για την Ελλάδα από τότε που οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αποφάσισαν να συνθλίψουν τη χώρα, αποτελεί ωστόσο ενθαρρυντικό γεγονός η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ», αναφέρει χαρακτηριστικά.
    «Αυτού του είδους τα συστήματα κρατικής μετάδοσης, συμπεριλαμβανομένου και του BBC, συνιστούν προσπάθειες επιβολής συγκεκριμένων πολιτικών και πολιτιστικών νορμών στον κόσμο αναγκάζοντάς τον να πληρώνει για αυτές».
    Σχολιάζοντας τη δήλωση διαδηλώτριας, πρώην εργαζομένης στην ΕΡΤ, η οποία αναφερόμενη στον «ύπουλο τρόπο που έδρασε η κυβέρνηση» είπε «έτσι λειτουργεί ο φασισμός», ο αρθρογράφος σημειώνει ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο, αφού «ο φασισμός (ή ο κομμουνισμός) επικρατούν μόνον όταν υπάρχει κρατική τηλεόραση».
    «Τώρα που η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας σταμάτησε αυτό (την ΕΡΤ) και κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης ελπίζω ότι οι βρετανοί πολιτικοί θα μάθουν το μάθημά τους», επισημαίνει ο Μουρ και τονίζει ότι η κυβέρνηση των Tories εξακολουθεί να φοβάται ότι αν εξαπολύσουν επίθεση στο τέλος που καταβάλλεται για το BBC και το μονοπώλιό του, το BBC θα αποπειραθεί να τους συνθλίψει στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι μάλλον αλήθεια, αλλά αξίζει να δοκιμάσει κανείς για να διαπιστώσει την ευρεία δυσαρέσκεια για την επιβολή του τέλους, ιδιαίτερα μεταξύ των πιο φτωχών ψηφοφόρων.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 10% των υποθέσεων των βρετανικών δικαστηρίων αφορούν μη πληρωμές του τέλους για το BBC. «Μια απίστευτη σπατάλη χρόνου και δημοσίου χρήματος» επισημαίνει ο Μουρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου