Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

9.Ο μύθος του Ομφαλού

9.Ο μύθος του Ομφαλού
Η Στρατηγική Αξία της Κύπρου από το 1945 μέχρι σήμερα 
    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού, στα πλαίσια του Εμπιστεύματος Υποτροφιών που έχει θεσμοθετήσει παρουσιάζει την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 07.30 μ.μ., στα Κεντρικά Γραφεία Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, τη διάλεξη του Πέτρου Σαββίδη με τίτλο "Ο Μύθος του Ομφαλού: Η Στρατηγική Αξία της Κύπρου από το 1945 μέχρι σήμερα".
    Η διάλεξη διερευνά αρχικά τη ψευδαίσθηση που έχει δημιουργηθεί γύρω από την ιδέα της Κύπρου ως στρατηγικού ομφαλού και αναλύει τις επιπτώσεις που αυτή δημιουργεί στη χάραξη εθνικής στρατηγικής.  Ακολούθως παρουσιάζονται η αθέατη στρατηγική χρησιμοποίηση της μεγαλονήσου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι βαθύτερες στρατηγικές βλέψεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, και οι ατυχείς προσπάθειες στρατηγικής αξιοποίησης της νήσου από τον Ελληνισμό. Η παρουσίαση καταλήγει στις σημερινές προοπτικές της Κυπριακής Δημοκρατίαςμετά την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας και την συρρίκνωση της στρατηγικής υπόστασης του κράτους – κατά το κρίσιμο ορόσημο της προσπάθειας εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ.
    Η πρώτη ενότητα εξετάζει τη στρατηγική αξιοποίηση της Κύπρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο από την περίοδο του Ψυχρού Πόλεμου μέχρι σήμερα. Παρουσιάζει τη σημασία του Ακρωτηρίου ως πυρηνικής βάσης της RAF για στρατηγικά πλήγματα εντός της ΕΣΣΔ (αποστολές μέσων βομβαρδιστικών Vulcan και ελαφρών Canberra) στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του CENTO. Περιγράφεται επίσης η λειτουργία των σταθμών παρακολούθησης των στρατηγικών δραστηριοτήτων στη σοβιετική ενδοχώρα (Project "SANDRA" και Over The Horizon Radar "COBRA SHOE"), καθώς και η λειτουργία ζωτικών κέντρων παρακολούθησης και υποκλοπής τηλεπικοινωνιών COMINT και SIGINT (Kαραβάς, Γερολάκκος, Μια Μηλιά, Πέργαμος, Άγιος Νικόλαος) στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, επ' ωφελεία της βρετανικής Government Communications Headquarters (GCHQ) και της αντίστοιχης αμερικανικής National Security Agency (NSA).
    Η επόμενη ενότητα αναλύει τη μεθοδική παρείσφρηση της Άγκυρας στο Κυπριακό με την έντεχνη ενθάρρυνση των Βρετανών τη δεκαετία του 1950, την χρησιμοποίηση της στρατηγικής μειονότητας για την εδραίωση εδαφικού διαχωρισμού και εξάπλωσης της τουρκικής επικυριαρχίας στην Κύπρο, και τις σημερινές στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.
    Η Τρίτη ενότητα εξετάζει τις προσπάθειες της Ελληνισμού για στρατηγική αξιοποίηση του νησιού στα πλαίσια μεμονωμένων προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας ή ευρύτερων σχεδιασμών προβολής εθνικού δόγματος. Παρουσιάζεται μεταξύ άλλων το στρατηγικό περιβάλλον κατά τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, η αποτυχημένη προσπάθεια εγκατάστασης του πυραυλικού συστήματος SA-2 (1965), η στρατηγική προειδοποίηση για την επικείμενη τουρκική εισβολή από την 6η Υπομονάδα, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου, και η στρατηγική απόφαση ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ.
    Η τελευταία ενότητα διερευνά την απουσία στρατηγικής υπόστασης στο κυπριακό κράτος και περιγράφει τις στρατηγικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως το στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ, η μετατροπή του νησιού σε περιφερειακό κέντρο συντονισμού έρευνας-διάσωσης (προγράμμα MEOLUT), ο ενεργειακός αγωγός Euroacia Interconnector, και ο σταθμός υγροποίησης φυσικού αέριου (LNG).
    Η πρώτη υποτροφία του Εμπιστεύματος του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού για το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, παραχωρήθηκε στον Πέτρο Σαββίδη, υποψήφιο διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου.
    Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη σύγχρονη κυπριακή στρατιωτική ιστορία (1955-1974) καθώς και σε θέματα άμυνας-ασφάλειας και γεωπολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 2008 έλαβε το τίτλο Master of Philosophy στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης· θέμα της μεταπτυχιακής του διατριβής ήταν "Η επιχειρησιακή λειτουργία ένοπλων υπόγειων οργανώσεων στην Κύπρο και η επίδρασή τους στην μετάβαση μιας αποικίας σε μια Δημοκρατία, 1955-1963". Τίτλος της διδακτορικής του διατριβής είναι "Ο ρόλος της Αθήνας και οι αθέατοι παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα της Κυπριακής Κρίσης το 1974". (Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 22751596).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου