Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

7.Νησιώτικες συνταγές: Τι πρέπει να φάτε σε κάθε νησί

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
7.Νησιώτικες συνταγές: Τι πρέπει να φάτε σε κάθε νησί
ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΑ ΕΧΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΤΕ… 
του Γιώργου Κόκουβα
http://www.in2life.gr/

   
Θα δείτε τα αξιοθέατά του. Θα κολυμπήσετε στις εκπληκτικές του παραλίες. Θα βγάλετε φωτογραφίες στα σοκάκια του. Και μετά, θα πιάσετε θέση σε μια ταβέρνα του νησιού που διαλέξατε για τις φετινές σας διακοπές, για να ανακτήσετε δυνάμεις.
    Το θέμα είναι τι θα παραγγείλετε. Μπριζόλα, μπιφτέκια και μουσακά βρίσκετε οπουδήποτε.   Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε ό,τι πιο ιδιαίτερο έχει να σας προσφέρει η μαγειρική παράδοση κάθε νησιού, που αποτελεί μέρος της γοητείας τους: Ντόπια υλικά, μοναδικές συνταγές και γεύσεις που δεν θα συναντήσετε πουθενά αλλού – τουλάχιστον εκτελεσμένες από τους ανθρώπους που γνωρίζουν να τις μαγειρεύουν καλύτερα, τους ίδιους τους νησιώτες. Δείτε λοιπόν, τι πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε σε κάθε νησί.
*Αμοργός: Πατατάτο     Ένα αυθεντικά Αμοργιανό πιάτο, συνήθως σερβιρισμένο σε εκδηλώσεις χαράς. Μια ποικιλία κρεατικών (κατσικιού, αρνιού και μοσχαριού) σιγομαγειρεμένο σε σάλτσα ντομάτας με συνοδεία πατάτας και έντονη γεύση κανέλας.
*Ανάφη: Πιτάρια     Είναι ντόπια σπιτικά μακαρόνια από λεπτό φύλλο ζύμης πού ξεραίνονται στον ήλιο. Τρώγονται βρασμένα, με σάλτσα ντομάτας και ντόπιο ξυσμένο τυρί.
*Μήλος: Καρπουζένια     Είναι γλυκιά πίτα από καρπούζι, μέλι και σουσάμι. Φτιάχνεται επίσης στην Φολέγανδρο.
*Πάρος: Γούνα     Πεντανόστιμη συνταγή με ψάρι, συνήθως λακέρδα, που ψήνεται στον ήλιο με μπόλικο αλάτι.
*Μύκονος: Κοπανιστή     Μαλακό αλοιφώδες τυρί άλμης, που έχει γεύση έντονη και πιπεράτη. Στις Κυκλάδες, πολύ νόστιμη κοπανιστή φτιάχνουν και στο νησί της Τήνου.
*Σίφνος: Ρεβιθάδα     Παραδοσιακή σιφνέικη συνταγή που σιγοψήνεται για πολλές ώρες σε ειδικό πήλινο σκεύος που σκεπάζεται και κλείνεται αεροστεγώς με ζυμάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου