Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1167

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1167
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΝΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ
2.«Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» όσο κι αν αυτοί «αγωνίζονται για να ξεχάσω!»
3.Μάχη στα Τρίκορφα
4.Τρεις συλλήψεις για χρέη 150 εκατ. Ευρώ
6.Έκκληση Όλι Ρεν να δείξουν στάση ευθύνης οι έλληνες πολιτικοί
7.ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ
10.Το προεδρικό αμάξι και οι κομματικές επιταγές. Κύριοι, προκαλείτε!
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
1.ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ
ΟΙ «Δεσμοί Ελλήνων»
Πασαλίδη 29, Κ. Τούμπα (περιοχή αγ. Φανουρίου), Θεσσαλονίκη,
ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ
«Εκδρομή πατριδογνωσίας»
στα Πομακοχώρια της Ξάνθης,
την Κυριακή 30 Ιουνίου, που περιλαμβάνει:

Εκκλησιασμό στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στον Εχίνο
Κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του Εχίνου προς τιμή των υπερασπιστών του οχυρού, το 1941
Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο με τη βραχογραφία του θεού Μίθρα
Επίσκεψη στον συνεταιρισμό γυναικών στις Σάτρες
Γεύμα στη Σμίνθη με παραδοσιακά πομακικά φαγητά
Επίσκεψη στο γραφείο του Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης
Ελεύθερο 2ωρο στην Ξάνθη.
Ξεναγός μας ο αγωνιστής δημοσιογράφος
Σεμπαεδήν Καραχότζακαι συνοδός μας ο επίσης πρωτοπόρος του πομακικού κινήματος αυτογνωσίας
 Ιρφάν Μεμέταλη.Δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 6983781942, 6947872002, 6977462806.
Κόστος συμμετοχής κατ
άτομο € 17 (η τιμή του γεύματος δεν περιλαμβάνεται)

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.«Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» όσο κι αν αυτοί «αγωνίζονται για να ξεχάσω!»
 
    Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μια φόρα. Ένα έργο που μόνο οργή και βδελυγμία μπορεί να προκαλέσει στο κυπριακό ελληνισμό που το παρακολουθεί. Αύτη τη φορά πρωταγωνιστές είναι κάποιοι «κύριοι» της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Στο αίτημα της προσφυγικής ομάδας της Μόρφου, του Διγενή να αγωνίζεται με το σύνθημα «Μόρφου επιστροφή - Δεν Ξεχνώ» στις φανέλες όχι μόνο αρνήθηκαν αλλά απείλησαν το σωματείο με παραπομπή στη δικαστική και πρόστιμο!
    Όλως παραδόξως, οι «κύριοι» αυτοί, που θεωρούν το διακαή πόθο όλου του Ελληνισμού για επιστροφή των ξεριζωμένων στις πατρογονικές τους εστίες ως πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου, είναι οι ίδιοι που μας έχουν συνηθίσει σε επαναπροσεγγιστικές πολιτικές. Είναι αυτοί που για να ευχαριστήσουν τους εργοδότες τους προκαλούν θέλοντας ενοποίηση της Κ.Ο.Π με την τουρκοκυπριακή ομοσπονδία ποδοσφαίρου!
    Στη προσπάθεια αυτών, λοιπόν, αλλά και τον πολιτικών δυνάμεων να λησμονήσουμε τη γη και την ιστορία μας εμείς θα δηλώνουμε παρόντες!
    Τι και αν πάρουν το «Δεν ξεχνώ» από το πάνω μέρος της τηλεόρασης και από τα τετράδια των δημοτικών; Τι και αν μας πάρουν από τις φανέλες;
    Τι κι αν ασπρίσουν κάθε τοίχο στον οποίο αναγραφόταν με κεφαλαία γράμματα;
    Αυτό που σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν είναι να το πάρουν από τις ψυχές μας! Γιατί οι ψυχές μας είναι η Κερύνεια, είναι η Αμμόχωστος, είναι η Μόρφου! Γιατί στις ψυχές μας το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» έχει γραφτεί με ανεξίτηλη μπογιά και δεν μπορεί να σβήσει! Δυστυχώς για αυτούς θα σβήσει μόνο όταν σβήσει και η ψυχή μας!
    Ως Ε.Κ.Φ ΔΡΑΣΙΣ - Κ.Ε.Σ καταδικάζουμε την ενέργεια αυτή της Κυπριακής Ομοσπονδίας και καλούμε τον Διγενή Μόρφου όπως και κάθε άλλο σωματείο να αψηφήσει τις απειλές των εντεταλμένων και να αγωνίζεται από τούδε και στο εξής με το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ». Είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε σκόπελος στα σχέδια όλων αυτών που θέλουν να τουρκοποιήσουν τη Κύπρο μας! ( ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ????? )
Γραφείο ΤύπουΕ.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

3.Μάχη στα Τρίκορφα
 
    Η μάχη στα Τρίκορφα ήταν πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης του 1821 που έλαβε χώρα στα Τρίκορφα στις 23 Ιουνίου 1825, κοντά στην Τριπολιτσά, μεταξύ των δυνάμεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό τον Ιμπραήμ και Ελλήνων. Η μάχη έληξε με νίκη του Ιμπραήμ και σημαντικές απώλειες για τους Έλληνες (περίπου 200 άνδρες).
Η εξέλιξη των γεγονότων
    Μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς από τον αιγυπτιακό στρατό του Ιμπραήμ στα μέσα του 1824, οι Έλληνες επιχείρησαν να αποκλείσουν εκεί τους Αιγύπτιους. Οι Καρυτινοί έπιασαν το Χρυσοβίτσι και την Πιάνα. Οι Αργείοι και Τριπολιτσιώτες τοποθετήθηκαν στα Τσιπιανά. Οι Κορίνθιοι, Καλαβρυτινοί και οι άνδρες του Νικηταρά πήραν θέση στο Λεβίδι. Οι Μονεμβασιώτες και οι Λάκωνες ενίσχυσαν τον Υψηλάντη στα Βέρβαινα.
    Όταν πήραν είδηση ότι νέα εχθρική δύναμη ετοιμαζόταν να βγει από τα μεσσηνιακά φρούρια με προορισμό την Τριπολιτσά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πρότεινε να επιτεθούν και να χτυπήσουν τον Ιμπραήμ, πριν αυτός ενισχυθεί με νέες δυνάμεις.
    Τη νύχτα της 23ης Ιουνίου 1824, οι άνδρες των Ζαΐμη, Νικήτα και Νοταρά έπιασαν την Άνω Χρέπα στα παλιά οχυρώματα των Τρικόρφων όπου βρίσκονταν και οι άνδρες του Θεόδωρου και του Γενναίου Κολοκοτρώνη, του Παπατσώνη και του Δηληγιάννη. Οι δε άνδρες του Πλαπούτα και Κρίτσαλη έπιασαν την περιοχή γύρω από το Βαλτέτσι.
    Ο Ιμπραήμ, από τα πολλά φώτα που έβλεπε τη νύχτα, υποψιάστηκε τις κινήσεις των επαναστατών και έστειλε ένα τάγμα να καταλάβει τα οχυρώματα των Τρικόρφων. Ο Γενναίος και ο Παπατσώνης έφτασαν στις θέσεις τους, ενώ οι Αιγύπτιοι έλαβαν πιάσαν ένα μέρος πριν από τους Έλληνες.
    Στη συνέχεια, ο Ιμπραήμ έστειλε όλο του τον στρατό, και με το πυροβολικό του βομβάρδισε τις θέσεις των Ελλήνων, οι οποίοι αντιστάθηκαν ηρωικά περιμένοντας ενισχύσεις.
    Πράγματι, από το Βαλτέτσι ήρθαν ο Πλαπούτας και ο Κρίτσαλης, αλλά βρήκαν αντίσταση από το πολυάριθμο εχθρικό ιππικό και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Η άμυνα των Ελλήνων στα Τρίκορφα εξακολούθησε απεγνωσμένα, προξενώντας μεγάλη φθορά στους εχθρούς που τους επιτίθονταν. Ο Ιμπραήμ αντιλαμβανόμενος ότι θα ήταν αδύνατο να κυριεύσει τα οχυρώματα, πήρε το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του και βγήκε πίσω από τα Τρίκορφα, όπου δέχτηκε από κοινού τα πυρά και των Τρικόρφων και των Καλαβρυτινών που βρίσκονταν στα άλλα υψώματα.
    Οι Καλαβρυτινοί όμως πτοήθηκαν και εγκατέλειψαν τις δεσπόζουσες θέσεις τους, τις οποίες κατέλαβε ο Ιμπραήμ. Από εκεί ανάγκασε και τους υπερασπιστές των Τρικόρφων να εγκαταλείψουν και οι Έλληνες βρέθηκαν περικυκλωμένοι, μην έχοντας τρόπο να ξεφύγουν. Διακόσιοι Έλληνες σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων ο Παπασταθόπουλος Λαγκαδινός, ο Παπατσώνης, ο Γεώργιος Δημητρακόπουλος, ο Νικόλαος Ταμπακόπουλος και άλλοι ενώ ο Κολοκοτρώνης κατάφερε να ξεφύγει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Τρεις συλλήψεις για χρέη 150 εκατ. ευρώ
 

    Για χρέη προς το Δημόσιο που ανέρχονται σε 132.548.000 ευρώ περίπου συνελήφθη ο 35χρονος διευθύνων σύμβουλος ανώνυμης εταιρείας. Σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε και απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ.
    Εξάλλου χθες συνελήφθη ο 59χρονος πρώην νόμιμος εκπρόσωπος δημοτικής επιχείρησης του Πειραιά για χρέη που είχε η εν λόγω επιχείρηση προς το Δημόσιο ύψους 13.030.000 ευρώ περίπου. Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες είχε συλληφθεί για τον ίδιο λόγο και πρώην διαχειρίστρια της επιχείρησης.
    Χτες επίσης, συνελήφθη 68χρονη διαχειρίστρια εισαγωγικής-εξαγωγικής εταιρείας, για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο ύψους 4.698.200 ευρώ.
    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στους αρμόδιους εισαγγελείς.
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ‘’ΒΓΕΙ ΑΚΡΗ’’ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ, Ο 35ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 65ΧΡΟΝΟΣ, Ο59ΧΡΟΝΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 88ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Η 69ΧΡΟΝΗ 99ΧΡΟΝΗ ( ΠΑΡΑ ΕΝΑ…)

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

       Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ παρουσιάζεται ως νέο κόμμα στην Ελληνική πολιτική σκηνή, σε μια εποχή δύσκολη για την Πατρίδα μας, σε συνθήκες γενικευμένης παρακμής.
       Ιδρύθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011. Ο Ιδρυτικός πυρήνας ήταν απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Σύντομα πλαισιώθηκαν από σκεπτόμενους πολίτες ανεξάρτητα των πολιτικών τους καταβολών, με μία και μόνο κοινή ιδεολογία, την ΑΓΑΠΗ για την ΠΑΤΡΙΔΑ.
      Σήμερα, σε διάστημα μόλις δύο ετών, η προσπάθεια αυτή γιγαντώνεται και αγανακτισμένοι πολίτες, που κατά καιρούς υποστήριξαν τα διάφορα κόμματα του κοινοβουλίου, συσπείρωση γύρω από το νέο κόμμα με όραμα την σωτηρία της πατρίδας.
        Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά υπάρχει ισχυρή θέληση και πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει:
·         την ανάδειξη νέων προσώπων, έντιμων, κοινωνικά και επαγγελματικά καταξιωμένων, τροποποίηση του συντάγματος και της νομοθεσίας ώστε να εξασφαλίζεται η τιμωρία όσων ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση της χώρας, να διασφαλίζεται το ασυμβίβαστο βουλευτού και υπουργού, να περιορίζεται η θητεία, τα προνόμια και οι απολαβές των βουλευτών, 
·         την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης, της παιδείας, της δικαιοσύνης και εφαρμογή νέου ήθους και ύφους της λειτουργίας του κράτους στην υπηρεσία του πολίτη. 
·         Την έξοδο από την κρίση με ίδια μέσα και χρηστή διαχείριση, εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών και δίκαιη ανακατανομή του πλούτου και των φορολογικών βαρών.
·         Αναλογική συμμετοχή όλων των Ελλήνων σε ένα νέο ξεκίνημα ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.
       Παρακαλούνται όλα τα μέλη και οι φίλοι του  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ που θέλουν να συνδράμουν στη νέα μας προσπάθεια να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Πρόγραμμα του κόμματος  ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ .
Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού και της οργάνωσης της περιφέρειας.
·         Το Α΄ έκτακτο συνέδριο, στο πλαίσιο της ορατής ανάγκης ανανέωσης του ΣΕΕ, ανέδειξε νέα ηγεσία και αύξησε την δύναμη των μελών του απορροφώντας και άλλα ανεξάρτητα Πατριωτικά κινήματα που αποδέχθηκαν τις αρχές και το καταστατικό του.
·         Τέθηκαν τρεις άμεσοι στόχοι :                 α. Η αναδιοργάνωση του Σ.Ε.Ε σε επίπεδο Περιφέρειας και Νομού
                 β. Το άνοιγμα του κόμματος στην ελληνική κοινωνία και η διεύρυνσή του σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, με μόνο συνδετικό κρίκο την αγάπη προς την πατρίδα και την αγωνία για το μέλλον μας.
                 γ. Η πλήρης στελέχωση του κόμματος με ικανούς πολίτες, που θα το οδηγήσουν νικηφόρα στις επερχόμενες εκλογές. 
    Την Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 θα υποβληθούν για έγκριση από την Κ.Ε. οι προγραμματικές δηλώσεις και τα μέτρα αναδιοργάνωσης του κόμματος.
 H K.E. θα συνεδριάσει στην Αθήνα στο PRESIDENT Hotel (11:00 – 16:00).
·         Στα μέτρα που θα προταθούν για έγκριση περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων και η δημιουργία των παρακάτω νέων τομέων δράσης: 
α. Τομέας ανεργίας
β. Τομέας συνταξιούχων
γ. Τομέας νεολαίας
δ.Τομέας γυναικών
    Μετά την έγκριση από την ΚΕ θα επανεκκινηθεί η λειτουργία του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με τα νέα δεδομένων.
Γραμματεία προέδρου   Α.Π.Σ. / ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

6.Έκκληση Όλι Ρεν να δείξουν στάση ευθύνης οι έλληνες πολιτικοί
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ Α… ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΟΝ ΑΓΑΠΗΤΟ ΜΑΣ ΟΛΙ
ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟ’Ι’ΚΑ, ΤΗΝ ΧΙΤΛΕΡΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΝ ΛΑΓΓΚΑΡΤ, ΤΟΝ ΓΚΕΡΙΓΚΣΟΙΜΠΛΕ, ΤΟΝ ΓΙΟΥΓΚΕΡ , ΚΑΙ ΤΟΥΣ ‘’ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΕΣ’’ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥΣ,
ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙ ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ( ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ) ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ Γ
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΛΙ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΛΕΕΙ ‘’ΚΑΘΗΣΤΕ ΦΡΟΝΙΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΟΙΩΣ…’’
 
 Newsit.gr
    Την ανάγκη να σταθεροποιηθεί άμεσα η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, επανέλαβε σήμερα από το Λουξεμβούργο ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου EcofinΕίναι πολύ σημαντικό να υπάρξει άμεσα σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα και όλη η ενέργεια να επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι, όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Ιουλίου, στόχος είναι να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
    «Ελπίζω η αξιολόγηση να είναι θετική, κάτι που εξαρτάται από την Ελλάδα, και να διασφαλιστεί η καταβολή της επόμενης δόσης έγκαιρα», ανέφερε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, ώστε «να αποφευχθεί μια μη αναγκαία χρηματοδοτική καθυστέρηση».
    Καταλήγοντας, ο Επίτροπος Οικονομίας απηύθυνε έκκληση για στάση ευθύνης σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες και στον ελληνικό λαό, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και «για να επικεντρωθούμε στο πρόγραμμα και όχι στη μικροπολιτική».

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
7.ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΑΚΙ
Ένα συννεφάκι που μοιάζει σαν νησάκι 
Προχωρά δυτικά έτοιμο για να δροσίσει 
Ψάχνει παρέα δυνατή πριν έρθει βοριαδάκι 
Και το στείλει μακριά χωρίς καν να δακρίσει. 

Σύννεφο σαν προσευχή ελπίδες θα μας δώσει 
Για λίγο κοντοστέκεται πάνω από πλατάνια 
Η φύση χαίρεται και αυτή το δώρο που θα νιώσει 
Αμπέλια και ελιές ζητούν βροχής τα χάδια 

Ο βοριαδάκι θέριεψε αγριεμένο τώρα 
Παρέσυρε μονομιάς το αθώο συννεφάκι 
Η βλάστηση στερήθηκε δροσιά και θεία δώρα 
Το ουράνιο τόξο άφαντο τι κρίμα στον κοσμάκη. 
Λαζ.-Κίμων Μπερβερίδης

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
http://perierga.gr/
 
    Η έρημος Rub al-Khali ή «Empty Quarter» βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Αραβικής Χερσονήσου και καλύπτει περίπου 650.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει σημαντικά τμήματα της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, της Υεμένης και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Είναι η μεγαλύτερη περιοχή συνεχούς άμμου στον κόσμο και αποτελείται κυρίως από βοτσαλωτές πεδιάδες και τους βράχους. Το έδαφος καλύπτεται από αμμόλοφους που φτάνουν σε ύψος έως και τα 250 μέτρα (σε μερικές περιπτώσεις μέχρι και 300 μέτρα), βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι παράξενοι σχηματισμοί.
    Η ονομασία «Empty Quarter» οφείλεται στο ιδιαίτερα ξηρό κλίμα και στη δυσκολία του ταξιδιού ανάμεσα από τους αμμόλοφους που αποθάρρυνε τη μόνιμη εγκατάσταση κατοίκων, καθιστώντας την περιοχή ως την πλέον αφιλόξενη. Οι θερμοκρασίες την ημέρα είναι ιδιαίτερα ψηλές και φτάνουν μέχρι τους 55 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεγάλο ύψος των αμμόλοφων καθιστούν την έρημο Rub- al-Khali… απαγορευμένη ζώνη.
    Ωστόσο ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας στην έρημο πριν από 3.000 χρόνια υποδεικνύονται από ευρήματα (κυριως εργαλεία) αλλά και από απολιθώματα ζώων που ανακαλύφθηκαν κατά καιρούς.

 
    Η αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης άναψαν το πράσινο φως έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος με τον οποίο αναγράφονται τα χαρακτηριστικά και οι πληροφορίες στα φρούτα που πωλούνται στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ. Σήμερα χρησιμοποιούνται αυτοκόλλητες ετικέτες. Η ΕΕ αποφάσισε να επιτρέψει τη χρήση λέιζερ με τα οποία θα «τυπώνονται» πάνω στην φλούδα των φρούτων τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με αυτά.
Τα τατουάζ    Η τεχνολογία για την εκτύπωση των στοιχείων των φρούτων πάνω στην φλούδα τους με λέιζερ αναπτύχθηκε από την ισπανική εταιρία Laser Food πριν από 4 χρόνια. Ομως κάποιες χημικές ουσίες (οξείδια και υδροξείδια του σιδήρου κ.α) που χρησιμοποιούνται σε αυτή την τεχνική έκανε επιφυλακτικές τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές στο να επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της.
    Η εταιρεία όμως επέμεινε και μετά από τριετείς διαβουλεύσεις η ΕΕ έδωσε τελικά την έγκριση της και μάλιστα η απόφαση έχει άμεση ισχύ. Ετσι από τις 23 Ιουνίου οι εταιρείες εμπορίας φρούτων μπορούν να ξεκινήσουν να τους κάνουν… τατουάζ.
    Σε πρώτη φάση τα τατουάζ θα γίνονται σε εσπεριδοειδή, πεπόνια και ρόδια. Εκτός από τα συνήθη δεδομένα (barcodes, τόπος προέλευσης, βάρος, τιμή κ.λπ.) η νέα τεχνική με τα τατουάζ θα επιτρέπει στους εμπόρους και τους προμηθευτές να γνωρίζουν τη διαδρομή που έχει ακολουθήσει κάθε φρούτο και πού τελικά πουλήθηκε.

ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΙ, ΣΚΑΝΔΑΛΟ, ΣΚΑΝΔΑΛΑΡΑ
10.Το προεδρικό αμάξι και οι κομματικές επιταγές. Κύριοι, προκαλείτε!

    Μόνο αισθήματα οργής μπορούν να προκαλέσουν οι ειδήσεις των τελευταίων ημερών στο νησί. Αρχικά, αναφερόμαστε στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, μετά από αίτημα του Υπουργικού Συμβουλίου, για αγορά αυτοκινήτου αξίας 43.188 ευρώ προς τον τέως ΠτΔ Δημήτρη Χριστόφια. Θεωρούμε αδιανόητο, εν καιρώ κοινωνικοοικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης ενός μεγάλου πληθυσμιακού τμήματος του λαού μας, το κράτος να προσφέρει τέτοια δώρα/υπηρεσίες αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, έστω και αν νόμιμα ο οποιοσδήποτε τέως ή νυν τα «δικαιούται».
    Ειλικρινά, διερωτώμαστε εάν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι νέοι πτυχιούχοι που οδηγούνται με αυξανόμενους ρυθμούς στην ανεργία, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και όσοι αδίκως έχουν επηρεαστεί από το κούρεμα των καταθέσεων, «δικαιούνται» να υφίστανται όσα βιώνουν σήμερα. Σε μια κοινωνία η οποία δεινοπαθεί από το εθνικό μέχρι το κοινωνικό και οικονομικό σκέλος, τέτοιες κινήσεις μόνο προκλητικές μπορούν να θεωρηθούν. Ιδιαίτερα, όταν σε αυτές εμπλέκονται όσοι εδώ και χρόνια διατρανώνονται τάχα υπέρ της εργατικής τάξης, των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
    Παράλληλα, οφείλει να γίνει λόγος και για το περιβόητο Ταμείο Αλληλεγγύης που συστάθηκε επί κυβέρνησης Χριστόφια και τυχαία (!) μόλις δυο μήνες πριν τον τερματισμό της θητείας του και τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, εκτοξεύτηκαν από το Προεδρικό επιταγές αξίας 500.000 ευρώ και άνω. Μάλιστα, πρέπει να γινει αναφορά και στο γεγονός ότι η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας είχε πλήρη άγνοια για την λειτουργία του εν λόγω ταμείου.
    Είναι πράγματι ολοφάνερο ότι οι επιταγές αυτές μοιράστηκαν σε εκατοντάδες πολίτες τις παραμονές των προεδρικών εκλογών. Εντούτοις, έστω και αν δόθηκαν σε δυσπραγούντες συμπολίτες μας, που κάτι τέτοιο σαφώς και δεν έχει δικαιολογηθεί, δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι αυτοί ανακαλύφθηκαν μερικές μόνο ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση.
    Ως Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες που αφορούν εξαγορές ψήφων και διαστρεβλώσεις συνειδήσεων έρχονται σε σύγκρουση με τη νομιμότητα και την ηθική αξιοπρέπεια του κοινωνικού συνόλου.   Αναμένουμε, λοιπόν, έστω και εκ των υστέρων, η Βουλή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να εξετάσει την υπόθεση και επιτέλους οι υπαίτιοι να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους.
Γραφείο ΤύπουΕ.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
47 π.Χ - Γεννήθηκε ο Πτολεμαίος ΙΕ’ Φιλοπάτωρ Φιλομήτωρ Καίσαρ, Καισαρίων, ο τελευταίος της δυναστείας των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο. (Θαν. 30/8/30 π.Χ.)
79 - Πέθανε ο (Τίτος Φλάβιος) Βεσπασιανός, ρωμαίος αυτοκράτορας (69-79), ιδρυτής της Φλαβιανής Δυναστείας και εισηγητής της φορολόγησης των δημόσιων ουρητηρίων, που από τότε ονομάστηκαν Βεσπασιανές. (Γεν. 17/11/9)
1180 - Πρώτη Μάχη του Ούτζι: αρχίζει στην Ιαπωνία ο πόλεμος μεταξύ των οικογενειών Τάιρα και Μιναμότο.
1433 - Γεννήθηκε ο Φραγκίσκος Β', δούκας της Βρετάνης
1456 - Γεννήθηκε η Μαργαρίτα της Δανίας, βασίλισσα της Σκωτίας
1532 - Ο Ερρίκος Η' της Αγγλίας και ο Φραγκίσκος Α΄ της Γαλλίας υπογράφουν μυστική συνθήκη κατά του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Κάρολου Ε΄.
1534 - Γεννήθηκε ο Όντα Νομπουνάγκα, Ιάπωνας πολέμαρχος
1611 - Κατά τη διάρκεια αποστολής στη Βόρεια Αμερική, το πλήρωμα του Βρετανού εξερευνητή Χένρι Χάντσον στασιάζει και βάζει τον ίδιο, τον γιο του και άλλα 7 μέλη του πληρώματος σε μία μικρή βάρκα στον κόλπο που σήμερα είναι γνωστός ως Κόλπος Χάντσον (Hudson Bay). Από τότε δεν τους ξαναείδε κανείς.
1645 - Αποβίβαση τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή Μονής Γωνιάς στην ενετοκρατούμενη Κρήτη.
1703 - Γεννήθηκε η Μαρία Λετσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας
1775 - Η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ διεξάγεται στον Τάμεση. Την παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί μεταξύ των θεατών.
1822 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Έλληνες αγωνιστές αποκρούουν αρχική επίθεση Τούρκων στο Κομπότι, αυτής θα ακολουθήσει γενική σφαγή και πυρπόληση της κωμόπολης.
1824 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Τούρκοι προβαίνουν σε σφαγές Χριστιανών αμάχων στο Ηράκλειο Κρήτης.
1825 - Ελληνική Επανάσταση του 1821, Προκάλυψη Ελλήνων στη Μάχη των Τρικόρφων. Η μάχη στα Τρίκορφα ήταν πολεμικό επεισόδιο της επανάστασης του 1821 που έλαβε χώρα στα Τρίκορφα στις 23 Ιουνίου 1825, κοντά στην Τριπολιτσά, μεταξύ των δυνάμεων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπό τον Ιμπραήμ και Ελλήνων. Η μάχη έληξε με νίκη του Ιμπραήμ και σημαντικές απώλειες για τους Έλληνες (περίπου 200 άνδρες).
1868 -Ο αμερικανός τυπογράφος και εκδότης Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή όπως τη γνωρίζουμε σήμερα. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων στην εταιρεία Remington αντί 12.000 δολαρίων.
1874 -Οι Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες. Οι εκλογές θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουνίου και θα επικρατήσει ο Δημήτριος Βούλγαρης.
1889 - Γεννήθηκε η Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1891 - Πέθανε ο Βίλχελμ Βέμπερ, Γερμανός φυσικός
1894 - Γεννήθηκε ο Άλφρεντ Κίνσεϊ, Αμερικανός εντομολόγος και σεξολόγος
1894 - Γεννήθηκε ο Εδουάρδος 8ος, δούκας του Ουίντσορ και βασιλιάς της Αγγλίας, ο οποίος το 1936 παραιτήθηκε από το θρόνο του εν μέσω συνταγματικής κρίσης, για χάρη της αγαπημένης του Γουόλις Σίμσον, που ήταν κοινή θνητή. (Θαν. 28/5/1972)
1894 - Γεννήθηκε ο Εδουάρδος Η', βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
1894 - Έπειτα από πρωτοβουλία του Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ιδρύεται στο Παρίσι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
1901 - Πέθανε ο Ανδρέας Λασκαράτος, ποιητής και σατιρικός συγγραφέας. (Γεν. 1/5/1811)   «Οι παλιάνθρωποι ενώνονται σαν τις σάπιες σταφίδες.»
1901 -Αφόρητη ζέστη πλήττει την Αθήνα. Ο υδράργυρος αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου.
1902 -Το όνομα Mercedes υιοθετείται για πρώτη φορά ως εμπορική επωνυμία από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου αυστριακού επιχειρηματία Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του. Σχεδόν ταυτόχρονα θα εισέλθει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
1908 - Γεννήθηκε ο Μ. Καραγάτσης, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, συγγραφέας. Ο συνταγματάρχης Λιάπκιν, 1933 Χίμαιρα, 1936. Αναθεωρημένο ως Η Μεγάλη Χίμαιρα, 1953 Γιούγκερμαν, 1938 Τα στερνά του Γιούγκερμαν, 1941 (προηγούμενη μορφή του έργου ήταν οι δύο νουβέλες Το βουνό των λύκων και Ο γυρισμός του Γιούγκερμαν) Λειτουργία σε λα ύφεσις, 1943 Νυχτερινή ιστορία, 1943 To χαμένο νησί , 1943 Ο κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, 1944 Ο μεγάλος ύπνος, 1946 Ένας χαμένος κόσμος, 1946 Αίμα χαμένο και κερδισμένο, 1947 Τα στερνά του Μίχαλου, 1949 Άμρι α Μούγκου (Στο χέρι του Θεού), 1954 Ο θάνατος κι ο Θόδωρος, 1954 Ο κίτρινος φάκελος (Α΄και Β΄), 1956 Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων, μαζί με τους Ηλ.Βενέζη, Αγγ. Τερζάκη, Στ. Μυριβήλη, 1958 Σέργιος και Βάκχος (Α΄και Β΄), 1959 Το 10 (ημιτελές), 1964 Η θαυμαστή ιστορία των αγίων Σέργιου και Βάκχου, 1973 Συλλογές διηγημάτων  Το συναξάρι των αμαρτωλών, 1935  Η λιτανεία των ασεβών, 1940 Νυχτερινή ιστορία, 1943 Το μπουρίνι, 1943 Πυρετός 1945 Το νερό της βροχής, 1950 Το μεγάλο συναξάρι, 1951 Η μεγάλη λιτανεία, 1956 Νεανικά διηγήματα, Ιστορίες αμαρτίας και αγιοσύνης,’’Η κυρία Νίτσα’’,1927 (Θαν. 14/9/1960)
1910 - Γεννήθηκε ο Ζαν Ανούιγ, Γάλλος δραματουργός
1912 - Γεννήθηκε ο Άλαν Τούρινγκ, Άγγλος μαθηματικός
1913 - Β' Βαλκανικός Πόλεμος, ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Δοϊράνη.
1920 - Μικρασιατική Εκστρατεία, ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει το Ελβανλάρ στη Μικρά Ασία.
1936 - Γεννήθηκε ο Κώστας Σημίτης, Έλληνας πολιτικός
1937 - Γεννήθηκε ο Μάρτι Αχτισάαρι, Φινλανδός πολιτικός
1941 - Β' Π.Π., έναρξη ανασυγκρότησης ελληνικού στρατού που κατέφυγε στην Αίγυπτο.
1944 - Β' Π.Π., Γερμανοί προβαίνουν σε εκτελέσεις Ελλήνων πατριωτών στη Σπάρτη και στον Πάρνωνα.
1956 - Ο πραξικοπηματίας Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αιγύπτου.
1959 - Πέθανε ο Μπορίς Βιάν, Γάλλος συγγραφέας και μουσικός
1964 -Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου συναντάται στο Λευκό Οίκο με τον αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον και ανθίσταται σθεναρά στις πιέσεις του τελευταίου να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.
1970 - Γεννήθηκε ο Γιαν Τιρσέν, Γάλλος μουσικός και συνθέτης
1972 - Γεννήθηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1980 - Γεννήθηκε η Φραντσέσκα Σκιαβόνε, Ιταλίδα αντισφαιρίστρια
1982 - Γεννήθηκε η Ελένη Βουγιουκλή, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1984 - Γεννήθηκε η Ντάφι, Ουαλή τραγουδίστρια
1990 - H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1995 - Πέθανε ο Τζόνας Σολκ, Αμερικανός βιολόγος και ιατρός
1996 - Πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός (1981-1989, 1993-1996). (Γεν. 5/2/1919)
2005 - Πέθανε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, Έλληνας ποιητής
2008 - Πέθανε ο Άρθουρ Τσουνγκ, πρόεδρος της Γουιάνας











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου