Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1146

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1146
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΝΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε παρουσίαση βιβλίου
2.ΡΕΠΟΥΣΙΑΔΑ (1)
3.Ποδοσφαιρικὴ ὁμάδα "Πόντος": Ἀπαγχονίστηκαν γιὰ νὰ τιμήσουν τὴν φανέλα τους
4.ΔΙΚΗ ΑΚΗ Ο «Ιανός» και η βαλίτσα με τα 80 εκατ.
5.Αν το θέμα δεν ήταν «εφημερεύον», δεν θα το ξεχνούσαμε τόσο γρήγορα…
6.Να αναγνωρίσει τώρα η Κνεσέτ τη Γενοκτονία των Ποντίων !
7.Από πού θα φυγετε ?
8.Βουλευτίνα στη …βουλή
9.ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑ ΛΙΓΑΚΙ
10.Πρώτη συνάντηση μαυροσκούφηδων της 23 ΕΜΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
1.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε παρουσίαση βιβλίου
Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε
στην παρουσίαση του βιβλίου του Υποστρατήγου Ιωάννου Πέππα
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Μάχες στη Βοιωτία και εκστρατείες Βοιωτών εκτός αυτής
Από τον Κάδμο μέχρι τον Εμφύλιο
(1437 π.Χ. – 1949 μ.Χ.)
Παρουσιάζει ο Φραγκούλης Φράγκος
Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, τ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας (Μάιος-Ιούνιος 2012), διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Γεωστρατηγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου
Την Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013, στις 19.30, στο Βιβλιοπωλείο ΑΙΓΗΙΣ
Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 11, στον Πειραιά, 210 4100286-7
aegeis@otenet.gr, www.aegeeis.gr
Ιστορική Προσέγγιση
    Οι Βοιωτοί την 5η του μηνός Ιπποδρομίου, τον οποίο οι Αθηναίοι ονομάζουν Εκατομβαίωνα, είχαν δύο πολύ σημαντικές νίκες, οι οποίες κράτησαν τους Έλληνες ελεύθερους, στα Λεύκτρα και τον Κερησσό που έγινε διακόσια χρόνια πριν την πρώτη, τότε που νίκησαν τον Λατταμύα και τους Θετταλούς.
    Έτσι αναφέρεται ο Πλούταρχος στον Κάμιλλο για τις δύο αυτές μάχες των Βοιωτών, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι όταν η Βοιωτία ήταν ελεύθερη, ήταν ελεύθερη και όλη η Ελλάδα. Αυτό το γνώριζαν οι Βοιωτοί και από νωρίς συντηρούσαν ισχυρούς στρατούς. Στις ασπίδες σκάλιζαν διάφορες παραστάσεις, από το ρόπαλο του Ηρακλή μέχρι τον ήλιο της Βεργίνας, πολύ πριν από τον Φίλιππο.
    Η ελευθερία και η δημοκρατία ήταν τα χαρακτηριστικά των Βοιωτών. Όταν οι Θηβαίοι είχαν ολιγαρχικό πολίτευμα, οδήγησαν την πόλη τους στο πλευρό των Περσών ή στα χέρια του Φοιβίδα του Λακεδαιμόνιου. Όταν είχαν δημοκρατικό πολίτευμα, ανέδειξαν τον Πελοπίδα και τον Επαμεινώνδα, για να αναλάβουν ηγεμονικό ρόλο στην Ελλάδα.
    Όπως γράφει στο πρόλογο του βιβλίου ο στρατηγός δήμαρχος της Θήβας κύριος Νικολάου η ανάγνωση του, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, καταδεικνύει ότι όχι μόνο δεν αποτελεί μία ειδική μελέτη απευθυνόμενη σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, αλλά μία ολοκληρωμένη προσπάθεια ολοσχερούς προσέγγισης των ιστορικών γεγονότων μέσα από τα πεδία των μαχών.
    Τα γράμματα είναι σχετικά μικρά, αλλά δικαιολογούνται από τη μεγάλη ύλη. Ένα τέτοιο βιβλίο διευκολύνει σαν επίτομο, αν και κάθε κεφάλαιο είναι ολοκληρωμένο. Οι πολλές σημειώσεις χαρακτηρίζουν την ποιότητα του βιβλίου και εξασφαλίζουν την πληρότητα, κάνοντάς το χρήσιμο σε όλους.
    Ο κύριος Πέππας, στο προηγούμενο βιβλίο του με τίτλο “3.650 χρόνια στην Κοιλάδα των Μουσών”, το οποίο είχα την χαρά να παρουσιάσω, αναφέρει τη φράση του Ονέστου:
Αµβαίνων Ελικώνα µέγαν κάµες, αλλ’ εκορέσθης Πηγασίδος κρήνης νεκταρέων λιβάδων.
(Ανεβαίνοντας στον Ελικώνα κουράζεσαι πολύ, αλλά χορταίνεις µε το γλυκό νερό της κρήνης του Πήγασου)
    Εκεί στην Ιπποκρήνη και το βωμό του Δία αν ανεβεί κανείς, όπως τακτικά κάνει ο συγγραφέας, θα δει ολόκληρη τη Βοιωτία. Θα δει τους κάμπους, τις λίμνες, τους ποταμούς και τις τρεις θάλασσες.  Αν έχει μελετήσει τη Στρατιωτική Ιστορία της Βοιωτίας, θα σταματά το βλέμμα του σε κάθε τόπο.  Ερευνώντας το πεδινό έδαφος και τις προσβάσεις θα μπορέσει να φανταστεί γιατί έγινε η κάθε μάχη.
    Μάχες στην προϊστορική εποχή για τα πλούτη του Μηνύα και του Οιδίποδα, μάχες στην αρχαϊκή εποχή για απόκρουση των επιθετικών βλέψεων που είχαν οι Θετταλοί και οι Αθηναίοι. Μάχη στις Πλαταιές για να σωθεί η Ελλάδα και μαζί της όλος ο κόσμος.
    Στους Περσικούς πολέμους, βέβαια, οι Θηβαίοι κατηγορούνται από τον Ηρόδοτο, ότι μήδισαν και μαζί τους και οι άλλοι Βοιωτοί εκτός από τους Θεσπιείς και τους Πλαταιείς. Αν και με τους Πέρσες είχαν ταχθεί όλοι από τη Βοιωτία και βορειότερα, ο μεγάλος Πίνδαρος θα αισθανόταν πόνο στη ψυχή.
    Στον Πελοποννησιακό πόλεμο, για τους νεκρούς από μία βοιωτική επίθεση θα απευθύνει ο Περικλής τον Επιτάφιό του. Πέντε χρόνια αργότερα, στο Δήλιο, η μεγάλη βοιωτική νίκη του Παγώνδα θα σημάνει την αρχή του τέλους για την Αθήνα.
    Στους δύο Βοιωτικούς και στον Κορινθιακό πόλεμο, θα ολοκληρώσουν οι Βοιωτοί την εκπαίδευσή τους από τους Σπαρτιάτες, όπως χαρακτηριστικά κατηγορήθηκε ο Αγησίλαος, για να ακολουθήσουν η Τεγύρα και τα Λεύκτρα.
    Η εκστρατεία των Βοιωτών στην Πελοπόννησο αποδυνάμωσε τη Σπάρτη, ελευθέρωσε τους Μεσσήνιους και έκτισε τη Μεσσήνη και τη Μεγάλη πόλη. Οι στρατηγοί όμως παραβίασαν το χρόνο της βοιωταρχίας και η δημοκρατική Θήβα τους παρέπεμψε σε δίκη. Ο Επαμεινώνδας, ο μεγάλος νικητής των Λεύκτρων καθαιρέθηκε και στην επόμενη εκστρατεία, για την απελευθέρωση του Πελοπίδα από τον τύραννο των Φερών Αλέξανδρο, υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης.
    Η κατάρρευση της ισχύος που ακολούθησε έδωσε τη δυνατότητα στον Φίλιππο και στον Αλέξανδρο να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
    Η Βοιωτία, κατά τη ρωμαϊκή εποχή και κατά τη Φραγκοκρατία, γίνεται πεδίο συγκρούσεων ξένων στρατευμάτων. Στο έδαφος της Βοιωτίας αναδεικνύεται, κατά την επανάσταση του 1821, η μεγάλη μορφή του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Εκεί δόθηκε και η τελευταία μάχη της επαναστάσεως που σφράγισε την απελευθέρωση της Ελλάδας.
    Η Βοιωτία, κατά την κλασική περίοδο, ήταν πολυανθρωπότατη ενώ κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους διαθέτει τις ηγεσίες και τις μεγαλύτερες δυνάμεις για την απόκρουση διαφόρων επιδρομέων. Κατά την επανάσταση του 1821 θα ενισχύσει τις δυνάμεις του Καραϊσκάκη και του Υψηλάντη και θα τους παρέξει κάθε άλλη συνδρομή.
    Οι μάχες που έγιναν στη Βοιωτία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της περιοχής και έτσι πρέπει να εξετάζονται. Γνωρίζουμε τα Λεύκτρα, αλλά όχι τον Κερησσό που νίκησε τους Θεσσαλούς.Γνωρίζουμε τα Λεύκτρα, αλλά όχι την Τεγύρα όπου για πρώτη φορά οι Βοιωτοί νίκησαν τους Λακεδαιμονίους. Ας επισκεφθούμε λοιπόν την Άσκρη για να δούμε τον Κερησσό. Ας επισκεφθούμε τον Ορχομενό για να δούμε την Τεγύρα.
    Προσωπικά ως εκπαιδευτικός, στο μάθημα της ιστορίας, πιστεύω ότι πρέπει να διδάσκεται και μάθημα τοπικής ιστορίας παράλληλα µε την επίσημη διδακτέα ύλη. Φιλότιμες προσπάθειες σαν αυτή του κ. Πέππα βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.ΡΕΠΟΥΣΙΑΔΑ (1)
Χωρίς φωτογραφία, γιατί πολύ της πάει…
Μια γυναίκα που όλοι θα θέλατε για συμπεθέρα
Ρεπούση: Δεν έκανα αναφορά στο Ζάλογγο
    Τη δική της απάντηση έδωσε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση - για τις δηλώσεις της για το χορό του Ζαλόγγου που χαρακτήρισε «εθνικό μύθο» - σε σημερινή συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό.
    «Δηλώνω υπεύθυνα ότι δεν αναφέρθηκα στην Ιστορία, αναφέρθηκα στην πολιτική χροιά της Ιστορίας. Δεν μίλησα για το χορό του Ζαλόγγου, και ουδέποτε είπα ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός», διευκρίνισε η κ. Ρεπούση, ενώ συνέχισε σχολιάζοντας, «μιλώ πάντα με επιχειρήματα και με επιχειρήματα θέλω να με αντιμετωπίζουν».
   Έπειτα από την επιμονή του δημοσιογράφου για το εάν όντως μίλησε για το χορό του Ζαλόγγου η πολιτικός είπε:
«Παραποιήθηκαν οι δηλώσεις μου. Ξαναλέω ότι εγώ αυτό που δεν θέλω είναι να ποινικοποιείται η αντίθετη ιστορική άποψη».
    Νωρίτερα είχε βγει και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA όπου δήλωσε: «Ο πολιτικός διάλογος στην Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί τη διαφορετικότητα» κάνοντας λόγο για κυνήγι μαγισσών στην ελληνική πολιτική σκηνή.
    Πάντως η κ. Ρεπούση σε χθεσινή συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 χαρακτήρισε «εθνικό μύθο» το χορό του Ζαλόγγου, ενώ αναφερόμενη στο παλαιό βιβλίο της Ιστορίας, είπε ότι δεν γράφτηκε ποτέ η λέξη «συνωστισμός», αλλά... το ρήμα!
    Δηλαδή, μπορώ να γράψω ότι
‘’η κ. Ρεπουση γαργαλήθηκε προχτές’’,
 το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό από το να γράψω
‘’ το προχτεσινό γαργάλημα της κ. Ρεπούση’’.
Σωστά ?????
Διαβάστε πιο κάτω την συνέντευξη
    «Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους» δήλωσε αρχικά η Μαρία Ρεπούση.
    «Υπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση σε ό,τι αφορά την ανάγκη του παιδιού να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο φύλο. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία. Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός. Η ταυτότητα του φύλου είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα» πρόσθεσε.
    Με αφορμή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης: «Είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό Κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη» είπε χαρακτηριστικά.
    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, η κυρία Ρεπούση σχολίασε: «Χώρες της Βαλτικής έχουν χαρακτηρίσει γενοκτονίες τα σταλινικά εγκλήματα. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα εγκλήματα της Βαλτικής γενοκτονίες; Δεν είναι ότι οι ιστορικοί αρνούνται αυτά τα εγκλήματα.   Κορυφαίο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι το Ολοκαύτωμα. Οι ιστορικοί, είμαστε πιο προσεκτικοί με τη χρήση των όρων. Δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν εγκλήματα».
    Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επισήμανε ακόμη: «Δεν θέλουμε να ποινικοποιείται η ελεύθερη έκφραση ή η έκφραση άλλης άποψης. Είμαστε κατά της ποινικοποίησης της μνήμης, η πλειοψηφία είναι κατά» και, αναφερόμενη στην επιστολή που έστειλε, δήλωσε ότι «η επιστολή μου ήταν ιδιωτική που απευθύνθηκε σε συναδέλφους μου. Έλεγα ότι ενδέχεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο να υπάρχει διάταξη για ποινικοποίηση της μνήμης. Ήταν μια επιστολή που έλεγε ‘’στο βαθμό που υπάρχουν αντίστοιχες προβληματικές διατάξεις έχετέ το υπόψη σας’’. Αν υπερασπίζομαι ό, τι υπερασπίζομαι, είναι γιατί δεν θέλω να βγαίνουν νόμοι για το τι θα λένε και θα γράφουν οι ιστορικοί».
    «Το πρόβλημα μ' αυτό το σχέδιο νόμου το έχουν αυτοί που ασκούν ρατσιστική βία και αυτοί που παρακινούν σε ρατσιστική βία. Η Πολιτεία οφείλει να περιφρουρήσει αν ο λόγος είναι ρατσιστικός και οδηγεί σε πράξη βίας. Υπάρχει αναγκαιότητα να θωρακίσουμε τη Δημοκρατία» πρόσθεσε.
    Για τη Χρυσή Αυγή, η κυρία Ρεπούση δήλωσε πως «η ΧΑ υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία».
    Ερωτηθείσα αν νιώθει θύμα, η κυρία Ρεπούση απάντησε: «Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα».
Ερωτηθείσα δε, αν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου, υποστήριξε ότι «κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους».
    Για το βιβλίο της Ιστορίας και τον ‘’συνωστισμό’’, είπε ότι «υπήρξε μεγάλη εκμετάλλευση. Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός».
    Πρόσθεσε ότι «γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες».
Μ. Ρεπούση: Εθνικός μύθος ο χορός του Ζαλόγγου
    Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αφού αμφισβήτησε την γενοκτονία των Ποντίων, τώρα χαρακτηρίζει «εθνικό μύθο» τον χορό του Ζαλόγγου
    «Μέσα στην ιστορία και την διαδρομή κάθε λαός που χειρίζεται την ιστορία του και για συγκεκριμένους λόγους δημιουργεί διάφορους εθνικούς μύθους, οι οποίοι χρειάζονται για εθνικοπατριωτικούς λόγους» είπε η Μ. Ρεπούση απαντώντας σε ερώτηση για τον χορό του Ζαλόγγου.
    Σε συνέντευξη της στο ραδιόφωνο του Alpha η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στις απόψεις της για την γενοκτονία των Ποντίων που αποκάλυψε το Real.gr και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ακόμα και στο κόμμα το οποίο ανήκει. «Η ιστορική επιστήμη δεν είναι αναγκασμένη να δέχεται τις αποφάσεις των κοινοβουλίων» σημείωσε η Μ. Ρεπούση σχολιάζοντας την απόφαση της βουλής που αναγνώρισε επίσημα την γενοκτονία.
    Ο Βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής Γ. Μιχελάκης στις σελίδες του στο facebook και στο twitter το παρακάτω κείμενο, με αφορμή τις θέσεις της κυρίας Ρεπούση για την αμφισβήτηση της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
    Η αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα της κυρίας Ρεπούση
    «Για να ξεπαστρέψεις ένα λαό, του αφαιρείς πρώτα τη μνήμη. Καταστρέφεις τα βιβλία του, τον πολιτισμό του, την ιστορία του. Και κάποιος άλλος του γράφει βιβλία, του δίνει πολιτισμό και επινοεί για λογαριασμό του άλλη ιστορία. Έπειτα, ο λαός αρχίζει σιγά σιγά να ξεχνά ποιος είναι και ποιος ήταν. Ακόμη πιο γρήγορα θα τον ξεχάσει ο κόσμος γύρω του».
    Αυτά έγραφε ο Μίλαν Κούντερα στο «Βιβλίο του γέλιου και της λήθης» το 1978, με σκοπό να αφυπνίσει τους συμπατριώτες του.
    Εκείνοι αφυπνίστηκαν! Η κυρία Ρεπούση ;

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Ποδοσφαιρικὴ ὁμάδα "Πόντος": Ἀπαγχονίστηκαν γιὰ νὰ τιμήσουν τὴν φανέλα τους
Το έστειλε ο Σπύρος Λύτινας
    Στὰ ὄνειρά μου ἔρχεται συχνὰ ἡ μακρινὴ φωνὴ τῆς μάνας τρελῆς στοὺς ἔρημους δρόμους (1) καὶ μὲ ρωτάει μὲ παράπονο ἂν κλαῖνε ἀκόμα τὰ ματοπήγαδα (2).
    Μὲ ρωτάει γιὰ κάποιους πραγματικοὺς ἥρωες τοῦ ποδοσφαίρου. Ἦταν παιδιὰ τῆς γὴς τοῦ Πόντου.
    Δὲν ἔπαιξαν πότε σὲ μεγάλες ὀργανώσεις.
    Δὲ λατρεύτηκαν ποτὲ ὡς θεοὶ ἀπὸ τὸ ἀφιονισμένο πλῆθος, δὲν εἶδαν ποτὲ τοὺς ὀπαδοὺς νὰ γεμίζουν πλατεῖες καὶ νὰ κλείνουν δρόμους γιὰ νὰ ἐκδηλώσουν τὴν ἐθνικὴ ὑπερηφάνεια τοὺς (τί χυδαῖες ποὺ φαίνονται, ὁρισμένες φορές, οἱ λέξεις).
    Οἱ ἥρωες (ἂν ἀκόμα ἔχουν, ἀκόμα, νόημα οἱ λέξεις) τῆς ὁμάδας “Πόντος” ἦταν καθηγητές, μαθητὲς καὶ ἀπόφοιτοί του κολεγίου Ἀνατολία (3) τῆς Μερζιφούντας .
    Οἱ μαθητὲς ἀποφασίσαν νὰ τιμήσουν τὴ φανέλα τους καὶ γὶ αὐτό, παρὰ τὴν τρομοκρατία καὶ τὶς ἀπειλὲς τῶν Κεμαλικῶν, ἀγωνίστηκαν μὲ ἐμφάνιση ποὺ θυμίζει τὴ γαλανόλευκη (ἄσπρες καὶ γαλάζιες ρίγες) καὶ στὴ μέση τὸ γράμμα Π. Αὐτὸ θὰ ἀποτελέσει τὴ βασικὴ κατηγορία τῶν Κεμαλικῶν, οἱ ὁποῖοι θὰ ὁδηγήσουν τοὺς Ἕλληνες ἀθλητὲς στὸ “δικαστήριο” μὲ τὴν κατηγορία τῆς ἐσχάτης προδοσίας (12 Φεβρουαρίου 1921) καὶ τὸν Ἰούνιο τοῦ ἴδιου χρόνου θὰ ἀπαγχονιστοῦν στὴν Ἀμάσεια (4).
    Ἡ μάνα τρελὴ στοὺς ἔρημούς τους δρόμους μὲ ρωτάει ἀπεγνωσμένα ἂν μιλᾶνε γιὰ αὐτοὺς τοὺς ἥρωες τοῦ ποδοσφαίρου καὶ τῆς πατρίδας στὶς δεκάδες τηλεοπτικὲς καὶ ραδιοφωνικὲς ἐκπομπές. Μήπως ἀναφέρουν ἕνα μονόστηλο οἱ δεκάδες ἀθλητικὲς ἐφημερίδες ἢ τοὺς μνημονεύουν ὅλα ἐκεῖνα τὰ τέρατα τῆς μνήμης, ποὺ θυμοῦνται ἀκόμα καὶ τὸ δευτερόλεπτο ποὺ σημειώθηκε κάποιο γκόλ, σὲ κάποιον ἀγώνα, πρὶν τριάντα χρόνια (ἦταν, βλέπετε, πολὺ σοβαρὸ γεγονὸς γιὰ τὴ μετέπειτα ζωή τους). Μήπως κάποια κινηματογραφικὴ ταινία; κάποιο βιβλίο; ἢ ἔστω κάποιο τραγουδάκι τοὺς ἀναφέρει;Κατεβάζω ντροπιασμένος τὸ κεφάλι μου.
    Μοῦ λέει καὶ μοῦ ξαναλέει τὰ ὀνόματα, μήπως καὶ τὰ ἔχω ἀκούσει σὲ κάποια ἰαχὴ τῶν φιλάθλων Γ. Θεοχαρίδης,Χ. Γεωργίου,Α. Συμεών,Α. Παυλίδης,Σ. Ἀνανιάδης
    Κατεβάζω ἀκόμα πιὸ ντροπιασμένος τὸ κεφάλι μου.Τότε ἐκείνη ἀνεβάζει τὸ τόνο τῆς φωνή της καὶ ὠρύεται: “Τί ἠρωικότερο ἔχει νὰ ἐπιδείξει τὸ Ἑλληνικὸ καὶ τὸ παγκόσμιο ποδόσφαιρο ἂπ αὐτοὺς τοὺς ἥρωες; Καλὰ  οἱ ξένοι, ἀλλὰ τί θὰ πείραζε, ὅλες τὶς ἑλληνικὲς ὁμάδες, νὰ ἀγωνιστοῦν γιὰ μία μόνο ἀγωνιστική, μὲ ἕνα περιβραχιόνιο μὲ τὸ γράμμα Π
    Κατεβάζω καὶ ἄλλο τὸ κεφάλι μου.Κάθε 19 Μαΐου, ἡμέρα μνήμης τῆς γενοκτονίας τῶν Ποντίων, θὰ ξανάρθει ἡ μάνα τρελὴ στοὺς ἔρημούς τους δρόμους καὶ μὲ τὸν ἀλαφροήσκιωτο τρόπο της θὰ μὲ ξαναρωτήσει: “γιατί κλαῖν τὰ ματοπήγαδα;” καὶ ἀκόμα δὲν ἔχω βρεῖ ἀπάντηση. Μήπως κανένας ἀπὸ σᾶς γνωρίζει;Τί εἴδανε καὶ κλαῖνε αὐτὰ τὰ πεγαδομᾶτε;
Σημειώσεις
(1) στίχος ἀπὸ τὸ ποίημα στὸ Νίκο Ἐ…1949 (Παρενθέσεις), τοῦ Μανόλη Ἀναγνωστάκη.
(2) κλαῖν τὰ πεγαδομᾶτε (: ματοπήγαδα, τὰ στόμια τῶν πηγάδιων) στίχος ἀπὸ τὸν ἱερότερο θρῆνο τοῦ Ἑλληνισμοῦ: τὸ “Τσάμπασιν” (Πόντος). Γιὰ τὴν ἱστορία τοῦ τραγουδιοῦ δὲς ἐδῶ
(3) Τὸ Αnatolia college in Merzifon ἱδρύθηκε τὸ 1886. Τὸ 1924 διέκοψε τὴ λειτουργία στὴ Μερζιφούντα καὶ μεταφέρθηκε στὴ Θεσαλλονίκη, ὅπου καὶ λειτουργεῖ ὡς καὶ σήμερα. Ἡ Μερζιφούντα (Μερζιφώνη, Ἡλιούπολις) ἀναφέρεται ἀπὸ τὸν Στράβωνα γιὰ τὰ περίφημα ἰαματικὰ λουτρά της.Χτίστηκε τὸ 222 π.Χ., στὰ ἐρείπια τῆς πόλης Φαζιμούντας, ἀνάμεσα στοὺς ποταμοὺς Σκύλακα καὶ Ἄλυ. Πολλοὶ τὴ θεωροῦν καὶ ὡς τὴ γενέτειρα τῆς Ἁγίας Βαρβάρας.
(4) Πρόκειται γιὰ τὴν πατρίδα τοῦ ἀρχαίου Ἕλληνα γεωγράφου Στράβωνα (63π.Χ – 23μ.Χ)Γιώργος Δαμιανὸς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.ΔΙΚΗ ΑΚΗ Ο «Ιανός» και η βαλίτσα με τα 80 εκατ.
    Μεταξύ Άκη Τσοχατζόπουλου και Νίκου Καρατζά έγιναν οι συνεννοήσεις για την αγορά του 20% των μετοχών της εταιρείας «Ιανός».
    Ο κ. Καρατζάς διά του συνηγόρου του επανέλαβε χθες στο δικαστήριο όσα έχει πει και στην ανάκριση, ότι δηλαδή για τη μεταβίβαση του 20% της «Ιανός» στη NORIS SA συνεννοήθηκε με τον πρώην υπουργό. Υπενθυμίζεται ότι η αγοραπωλησία αποκαλύφθηκε από στοιχεία τα οποία βρέθηκαν στο προσωπικό αρχείο του πρώην υπουργού, ενώ για τη συναλλαγή αυτή ο κ. Καρατζάς έχει υποστηρίξει στον ανακριτή πως ο κ. Τσοχατζόπουλος του εμφάνισε ως αγοραστές γνωστή εφοπλιστική οικογένεια. Αναφερόμενος στην υπόθεση ο κατηγορούμενος Νίκος Ζήγρας είπε ότι η NORIS, της οποίας ο ίδιος εμφανίζεται ιδιοκτήτης, προχώρησε στην αγορά του ποσοστού της «Ιανός» χωρίς την παραμικρή δική του παρέμβαση. Όπως είπε, «δεν είχα καμία χρηματοπιστωτική ή προσωπική επαφή με τον κ. Καρατζά. Όλες τις επαφές τις έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη NORIS στην Ελβετία».
    Αντικρούοντας όσα είχε πει για την αγοραπωλησία ο μάρτυρας Π. Βλάχος, η υπεράσπιση του κ. Καρατζά τού υπέβαλε σειρά ερωτήσεων, προκειμένου να αποδείξει ότι ο κατηγορούμενος δεν μπορούσε να γνωρίζει, όταν το 2005 αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αν τα χρήματα της NORIS, που συστάθηκε το 2003, ήταν προϊόν παράνομης συναλλαγής.
    Χθες ο εξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας κλήθηκε από την εισαγγελέα να επιβεβαιώσει τα «περί χρημάτων σε βαλίτσα», που διά του συνηγόρου του δήλωσε προχθές πως παρέλαβε από τον πρώην υπουργό της Κύπρου Ντίνο Μιχαηλίδη και τα παρέδωσε στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι, πριν να αγοραστεί το ακίνητο στη Δεινοκράτους από την ΜΠΛΟΥΜΠΕΛ το 1998, παρέλαβε βαλίτσα από τον κ. Μιχαηλίδη και τη μετέφερε στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου. Όπως είπε ο κ. Ζήγρας, ενώπιόν του ο τότε υπουργός άνοιξε τη βαλίτσα και είδε ότι είχε μέσα 80 εκατ. δραχμές.
Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη το πρωί.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Αν το θέμα δεν ήταν «εφημερεύον», δεν θα το ξεχνούσαμε τόσο γρήγορα…
Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
    Για να καταλάβουμε πόσο ευκαιριακά αντιμετωπίζουμε τα πάντα και πώς κάθε φορά το «εφημερεύον θέμα» κλέβει το ενδιαφέρον μας για να ξεχαστεί λίγο μετά, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή σε δυο πολύ πρόσφατες ειδήσεις (της περασμένης Τετάρτης) που είτε πέρασαν απαρατήρητες, είτε δημοσιεύθηκαν στα ψιλά.
    Και πάντως δεν συνδέθηκαν με το θέμα που μόλις πριν από δεκαπέντε μέρες κυριαρχούσε στην επικαιρότητα – με αφορμή την σχετική συζήτηση στη Βουλή.
    Έτσι, την ώρα που εμείς εδώ συνεχίζουμε να διαφωνούμε για τον περίφημο «αντιρατσιστικό νόμο» - και δεχόμαστε και τις επιπλήξεις του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου, διότι δεν ψηφίζουμε αυτό που δεν θέλουμε να ψηφίσουμε – έγινε γνωστό πως το γερμανικό δημόσιο πρόκειται να συνεισφέρει συνολικά 772 εκ. ευρώ από το 2014 ως το 2017 για να παρασχεθούν φροντίδες σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
    Η ανακοίνωση έγινε με πάσα επισημότητα από το γερμανικό υπουργείο των Οικονομικών, με την υποσημείωση ότι το ποσό αυτό συμφωνήθηκε μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και την οργάνωσης Διάσκεψη Εβραϊκών Διεκδικήσεων (Jewish Claims Conference, JCC).
    «Η συνεχιζόμενη δέσμευση της Γερμανίας να εκπληρώσει την ιστορική της υποχρέωση έναντι των θυμάτων των Ναζιστών, εγγυάται ότι οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος, που πλέον διάγουν τα τελευταία έτη του βίου τους, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι θα τους βοηθήσουμε να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα χρόνια αυτά», είπε ο διαπραγματευτής της οργάνωσης, Στούαρτ Άιζενστατ, αναφερόμενος στους 56.000 επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.
    Ο Άιζενστατ, που υπηρέτησε τις ΗΠΑ ως πρέσβης, σχολίασε πως το γεγονός αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, δεδομένου ότι η απόφαση ελήφθη σε μια περίοδο δημοσιονομικής λιτότητας για τη Γερμανία, το υπουργείο Οικονομικών της οποίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλλει εφόρου ζωής σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος μηναία σύνταξη ύψους 300 ευρώ.
    Δικαιούχοι είναι όλα τα πρόσωπα εβραϊκής καταγωγής που πέρασαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών.
    Την ίδια μέρα, από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τζαβάρα το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προκύπτει ότι το μουσείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Pfahlbaumeseum, έχει διαβεβαιώσει για την πρόθεσή του να επιστρέψει λεία πολέμου.
    Η παράδοση αναμένεται να γίνει εντός του Ιουνίου και πρόκειται για 8.000 κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής εποχής τα οποία προέρχονται από παράνομη ανασκαφή που έγινε το 1941 σε περιοχή κοντά στο Βελεστίνο και τα εξήγαγε παρανόμως στη Γερμανία αρχαιολόγος.
    Εν ολίγοις, η Γερμανία συνεχίζει να αναγνωρίζει τις ευθύνες της.
    Το πρόβλημα είναι πως οι Γερμανοί δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν μικρά ποσά, αλλά φρίττουν όταν ακούνε για το τεράστιο ποσό του αναγκαστικού δανείου.
    Οι τελευταίες αυτές κινήσεις, όμως, του Βερολίνου αποτελούν τα νέα όπλα στο οπλοστάσιο της Ελλάδας.
    Με τη διαφορά ότι εμείς εδώ έχουμε ένα ακόμη πρόβλημα: Αυτό του… εφημερεύοντος θέματος!
    Και αυτόν τον καιρό, «εφημερεύον θέμα» είναι ο λεγόμενος αντιρατσιστικός νόμος.

6.Να αναγνωρίσει τώρα η Κνεσέτ τη Γενοκτονία των Ποντίων !
http://taxalia.blogspot.com/
Το έστειλε ο Φραγκούλης Φράγκος
    Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πλήρωσαν βαρύ τίμημα κατά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο, εξαιτίας της παραφροσύνης του εγκληματία Χίτλερ. Οι νεκροί Έλληνες ανέρχονται, από την κήρυξη του πολέμου στην Ελλάδα, μέχρι την απελευθέρωση, σε... 1.106.922 .
    Σήμερα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανείς που να επιδοκιμάζει τα εγκλήματα πολέμου των Ναζί.
    Αντιθέτως, η Ελλάδα είναι από τις χώρες στις οποίες είναι αποτυπωμένος στο DNA ο αντιναζισμός.
    Όμως, η ελληνική φυλή γνώρισε νωρίτερα μια ακόμη γενοκτονία: αυτή του άλλου μεγάλου φασίστα και ινδάλματος του Χίτλερ, του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, του "αιμοδιψούς δικτάτορα" όπως καταχωρήθηκε στην ιστορία των πολιτισμένων κρατών.Ακούς Μπαρμπα-Γιάννη ?
    Πάνω από 1.500.000 Έλληνες θανατώθηκαν από τους Νεότουρκους στον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και τα παράλια της Μικράς Ασίας, από τη στιγμή που ο δάσκαλος των Ναζί, έλαβε την απόφαση για εθνοκάθαρση: από τα "αμελέ ταμπουρού", μνημείο βαρβαρότητας, μέχρι τη σφαγή της Σμύρνης και αργότερα την ολοκλήρωση της ανταλλαγής πληθυσμών. Τρία εκατομμύρια Έλληνες ξεριζώθηκαν βίαια από τις πατρογονικές τους εστίες στις οποίες διέμεναν χιλιετίες.     Έτσι, κανείς στην Ελλάδα δεν αρνείται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξε ο Χίτλερ. Αντιθέτως, υπάρχουν -ελάχιστοι ευτυχώς- άνθρωποι, που επιμένουν να αρνούνται τα εγκλήματα του Κεμάλ, οι λεγόμενοι φιλοκεμαλιστές. Ακούς Μπαρμπα-Γιάννη ?
    Είναι χρέος λοιπόν της φίλης χώρας Ισραήλ, την οποία η Ελλάδα αναγνώρισε αμέσως και έκτοτε διατηρεί δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που επιβεβαιώνονται συνεχώς, να αναγνωρίσει το Κοινοβούλιό της (Κνεσέτ) τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Ελλήνων της Μ.Ασίας και να καταχωρίσει τον σφαγέα Κεμάλ, στο Πάνθεον των εγκληματιών κατά της ανθρωπότητας.
   
    Και φυσικά να συνταχθούμε όλοι, στο ανηλεές κυνηγητό φιλοναζιστών και φιλοκεμαλιστών, μέχρι τα πέρατα του κόσμου, εις τον αιώνα τον άπαντα, όπως συμβαίνει με τους αρνητές του Ολοκαυτώματος.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

7.Από πού θα φυγετε ?

8.Βουλευτίνα στη …βουλή
Ποια είναι το σούργελο ???
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
9.ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΑ ΛΙΓΑΚΙ
Χθες βρέθηκα κοντά στη γειτονιά σου
Στον τοίχο γράψανε με μπλε τ΄ όνομα σου
Χαμογέλασα μέσα στην ερημιά μου
Περιστέρια πέρασαν κοντά, από μπροστά μου.

Μέσα στον κόσμο μου γλιστρά μια απορία
Κάτι αληθινό θα είναι η οπτασία
Φράγμα στέκει χωρίς λόγο και αιτία
Η μοίρα των ανθρώπων, να ζουν με φαντασία.

Το σούρουπο εκείνο υπήρχαν επιθυμίες
Κρυφά στον τοίχο έγραψα ανησυχίες
Χαμογέλασα μέσα στην ερημιά μου
Περιστέρια πέρασαν κοντά από μπροστά μου.
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
10.Πρώτη συνάντηση μαυροσκούφηδων της 23 ΕΜΑ
http://parisis.wordpress.com/
    Αύριο Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, στο Λιτόχωρο θα γίνει η πρώτη συνάντηση πρώην στρατιωτών, υπαξιωματικών και αξιωματικών της 23 ΕΜΑ, στην έδρα της Επιλαρχίας.
    Η πρωτοβουλία ανήκει σε παλιούς στρατιώτες, κυρίως της περιόδου 1990-93. Εδώ και 4 μήνες οργανώνεται αυτή η πρωτόγνωρη για το Στρατό μας εκδήλωση. Στην προσπάθεια αυτή ανταποκρίθηκε θετικά τόσο η διοίκηση της ΧΧΙVης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας όσο και της 23 ΕΜΑ.
    Με πολύ ενθουσιασμό και υψηλό ηθικό οι μαυροσκούφηδες της 23 ΕΜΑ, της πρώτης Επιλαρχίας που εξοπλίσθηκε με άρματα Leopard στην περίοδο 1983-84, ετοιμάζονται (ξεσκονίζουν τους μπερέδες τους) για τη συνάντηση αυτή, όπως φαίνεται και από τα μηνύματά τους στη σελίδα της Επιλαρχίας στο facebook
    Έχουν ετοιμασθεί και τα αναμνηστικά μπρελόκ με το έμβλημα της Επιλαρχίας που είχαμε κάνει το 1990, αρκετά βελτιωμένο, μια και η τεχνολογία σήμερα δίνει άλλες δυνατότητες.

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
11.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Το έστειλε ο Κώστας Παπακώστας
455 Ο γερμανικός λαός οι «Βάνδαλοι», με τον πρώτο βασιλιά του κράτους της Αφρικής Γκιζέριχο ή Γενσέριχο μπαίνουν στη Ρώμη και την λεηλατούν επί δύο εβδομάδες, παίρνει μαζί του την Αυγούστα Ευδοξία και την παντρεύει με το γιό του Ονώριχο, τους διέλυσε το 534 ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βελισάριος.
828 Κοιμήθηκε εξόριστος στη Μονή Αγίων Θεοδώρων ο Άγιος Νικηφόρος, χειροτονήθηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ως Νικηφόρος Α΄ στις 12 Απριλίου 802 και η ανακομιδή των λειψάνων έγινε στις 13 Μαρτίου 846, γεννήθηκε το 758.
1740 Γεννιέται ο Γάλλος, μαρκήσιος αριστοκράτης και συγγραφέας τολμηρών βιβλίων Ντονασιέν Αλφόνς Φρανσουά ντε Σάντ, έδωσε το όνομα στη λέξη «σαδισμός», πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1814.
1793 Ολοκληρώνονται στη Γαλλία από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς του Παρισιού Φρανσουά Ανριό (1761-1794) οι προγραφές των Γιρονδίνων με τη σύλληψη 22 ηγετών βάσει καταλόγου που συνέταξε ο Ζαν Πολ Μαρά, επικρατούν οι Ορεινοί και σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Μαξιμιλιανό Ροβεσπιέρο ηγέτη των Ιακωβίνων και μπαίνουν οι βάσεις για τη «Βασιλεία του Τρόμου».
1823 Οι επαναστατημένοι Κρητικοί νικούν τους Τούρκους στο πέρασμα της Κανδάνου Χανίων.
1825 Ο ελληνικός στόλος καταναυμαχεί τον τουρκικό, έξω από το λιμάνι της Σούδας Κρήτης.
1829 Σημειώνεται ελληνική νίκη κατά των τουρκικών δυνάμεων του Ομέρ πασά, στον Ανηφορίτη Θήβας, με τους Δυοβουνιώτη, Ράγκο και Λάζο.
1851 Εφαρμόζεται στις ΗΠΑ για πρώτη φορά, ο νόμος για την ποτοαπαγόρευση.
1865 Τερματίζεται ο αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος με την παράδοση στο Γκάλβεστον του Τέξας του στρατηγού των νοτίων Έντμουντ Κίρμπι Σμιθ, Edmund Kirby Smith.
1866 Ορκίζεται η κυβέρνηση Βούλγαρη-Δεληγιώργη, η οποία παραιτείται στις 18 Δεκεμβρίου 1866.
1882 Πεθαίνει στα 74του ο Ιταλός επαναστάτης που ένωσε την Ιταλία Γκιουζέπε Γκαριμπάλντι., γεννήθηκε στις 4 Ιουλίου 1807.
1896 Ο Ιταλός φυσικός, εφευρέτης και νομπελίστας το 1909 Γουλιέλμο Μαρκόνι, αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο, γεννήθηκε το 1874 και πέθανε στις 20 Ιουλίου 1937.
1904 Γεννιέται στη Ρουμανία ο πέντε φορές χρυσός Ολυμπιονίκης της κολύμβησης και κατόπιν χολιγουντιανός ηθοποιός στο ρόλο του θρυλικού «Ταρζάν» Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέθανε στις 20 Ιανουαρίου 1984.
1909 Εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη η εφημερίδα «Νέα Αλήθεια» με ιδρυτή τον Ιωάννη Κούσκουρα από το Βογατσικό Καστοριάς, με το θάνατό του το 1931 ανέλαβαν οι γυοί του Κώστας και Θανάσης, διεκόπη η κυκλοφορία στις 13 Απριλίου 1941 μέχρι το 1945, οπότε επανεκδόθηκε μέχρι το 1968 μεταβιβάστηκε σε άλλο εκδότη μέχρι το 1971 οπότε ανέστειλε την κυκλοφορία της..
1914 Οι Τούρκοι «βασιβουζούκοι = άτακτοι στρατιώτες» προβαίνουν σε ωμότητες εναντίον των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
1925 Οι σύμμαχοι υπαγορεύουν τους όρους τους στους Γερμανούς, για την εκκένωση της Ρηνανίας.
1929 Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1937 Η Αθήνα αποκτά τον ηλεκτρικό της σιδηρόδρομο, μέχρι την Κηφισιά.
1940 Γεννιέται ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδος, από το 1964 μέχρι το 1973 Κωνσταντίνος Β΄, διέφυγε στο εξωτερικό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 13 Δεκεμβρίου 1967 και κηρύχθηκε έκπτωτος με το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974.
1941 Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση, υπό τον Εμμανουήλ Τσουδερό, με έδρα το θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο ναυλοχεί στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
1942 Οι Γερμανοί αρχίζουν προκαταρτικούς βομβαρδισμούς στο πλαίσο της πολιορκίας της Σεβαστούπολης την οποία θα καταλάβουν στις 3 Ιουλίου.
1943 Το αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα» με το βρετανικό «H M S jarvis», βυθίζουν στην Καλαβρία τρία ιταλικά σκάφη νηοπομπής.
1944 Οι ναζί μαζί με Βουλγάρους καίνε το Δοξάτο Δράμας, σκοτώνουν 233 κατοίκους μεταξύ των οποίων και τον ιερέα Σωτήρη Ζήση και 12 γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει στο σπίτι του.
1946 Οι Ιταλοί υιοθετούν σε δημοψήφισμα τη μετατροπή του πολιτεύματος σε Δημοκρατία, ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β΄ εξορίζεται. [Εθνική εορτή]
1948 Ανακαλύπτεται στην Αθήνα, ο μηχανισμός επαγρύπνησης του Κ Κ Ε και συλλαμβάνονται όλα τα μέλη του.
1949 Η Υπεριορδανία μετονομάζεται σε Χασεμίτ, βασίλειο της Ιορδανίας.
1953 Στέφεται στο Αβαείο του Ουεστμίνστερ, η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β΄, η τελετή μεταδίδεται τηλεοπτικά από τη νεοσύστατη «Eurovision».
1954 Φθάνει στον Πειραιά με τη θαλαμηγό «Γκάλεμπ», για επίσημη επίσκεψη, ο Γιουγκοσλάβος στρατάρχης Γιόζιπ Μπροζ Τίτο.
1955 Εγκαινιάζεται το κοσμοδρόμιο «Μπαϊκονούρ» στο Καζακστάν..
1957 Ο Ρώσος ηγέτης Νικήτα Χρουτσόφ, δηλώνει ότι η Ε Σ Σ Δ είναι έτοιμη να εφαρμόσει τον αφοπλισμό.
1961 Πεθαίνει στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Τζορτζ Κάουφμαν, Georges W. Kaufman, γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια το 1889.
1964 Ιδρύεται από τον Γιάσερ Αραφάτ (1929-2004) ηγέτη της Φατάχ, η οργάνωση για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. [ P L O Palestine Liberty Organization]
1966 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Σερβέγιορ-1» προσεληνώνεται και αρχίζει να στέλνει τις πρώτες φωτογραφίες από την επιφάνεια της Σελήνης.
1969 Το αεροπλανοφόρο «Μελβούρνη» εμβολίζει στη Σινική θάλασσα το αντιτορπιλικό «Έβανς», με 74 νεκρούς.
1969 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζούντι Γκάρλαντ κατά κόσμον Φράνσις Γκούμ, γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1922. «Ο Μάγος του Οζ».
1970 Σκοτώνεται κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού αγώνα ο Νεοζηλανδός σχεδιαστής αυτοκινήτων, οδηγός αγώνων, μηχανικός και ιδρυτής της «Μάκ Λάρεν» Μπρούς Μάκ Λάρεν, γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1937.
1973 Καταργείται η μοναρχία στην Ελλάδα και εξαγγέλεται δημοψήφισμα εντός διμήνου.
1978 Πεθαίνει ο Ισπανός ποδοσφαιριστής, γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Σαντιάγο Μπερναμπέου, προς τιμή του έλαβε το όνομα το ομώνυμο γήπεδο, γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1895.
1979 Εκλέγεται Πατριάρχης Αντιοχείας, ο κ κ Ιγνάτιος από τη Λαοδικεία.
1979 Πεθαίνει ο σκηνοθέτης του θεάτρου Σωκράτης Καραντινός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1906.
1983 Εκλέγεται μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο ηγέτης της Σενεγάλης, Λεοπόλντ Σενγκόρ.
1984 Πεθαίνει ο μουσουργός Γεώργιος Καζάσογλου, γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1908.
1985 Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κερδίζει το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για δεύτερη τετραετία, με ποσοστό 45,25%, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραιτείται στις 24 Αυγούστου και επανεκλέγεται στις 29 Αυγούστου αρχηγός της Ν Δ.
1985 Η Ένωση Ευρωπαϊκών Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου [U E F A-Union European Football Associations], ανακοινώνει τον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, λόγω του φαινομένου του «χουλιγκανισμού».
1987 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν, ανακοινώνει την τοποθέτηση του Άλαν Γκρίνσπαν, στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας.
1987 Πεθαίνει ο Ισπανός βιρτουόζος της κλασσικής κιθάρας Αντρέα Σεγκόβια, γεννήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1893.
1992 Σε πρώτο δημοψήφισμα για την έγκριση της συνθήκης του Μάαστριχτ, οι Δανοί το καταψηφίζουν, επακολούθησε δεύτερο στο οποίο συναίνεσαν.
1992 Η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη απορρίπτει πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας για ονομασία των Σκοπίων «Άνω ή Κάτω Μακεδονία».
1997 O Τίμοθι Μάκ Βέϊ, κρίνεται ομόφωνα ένοχος, για τη βόμβα που τοποθέτησε σε ομοσπονδιακό κτίριο στην Οκλαχόμα το 1995, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 168 άτομα.
1998 Εκτροχιάζεται αμαξοστοιχία στη Βόρειο Γερμανία, με 96 νεκρούς και 43 τραυματίες.
2002 Συγκρούονται στο Δομοκό, λεωφορείο με Ι Χ Ε όχημα, με 3 νεκρούς και 30 τραυματίες.
2003 Συντρίβεται κοντά στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας «F-16 C».
2003 Εκτοξεύεται από τοΔιεθνές κοσμοδρόμιο «Μπαϊκονούρ» του Καζακστάν για τον Άρη, το διαστημόπλοιο «Μάρς Εξπρές-Mars Express».
2004 Πεθαίνει στα 74του, ο Βούλγαρος βαθύφωνος της μεταπολεμικής εποχής, Νικολάϊ Γκιαούροφ,
2005 Πεθαίνει στα 81του, ο μεγάλος σέντερ του ΝΒΑ Τζόρτζ Μάϊκαν, γνωστός ως «gentle giant».
2005 Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο «Υπουργείο Απασχόλησης» στην οδό Πειραιώς, με σοβαρές υλικές ζημιές, την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Επαναστατικός αγώνας».
2005 Ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ, τιμάται με το Διεθνές βραβείο «Man Booker International Prize».
2005 Συντρίβεται κατά την απογείωσή του Σουδανικό αεροσκάφος, με 5 νεκρούς και 29 τραυματίες.
2007 Τραγωδία σημειώνεται σε γήπεδο στη Ζάμπια, με 12 νεκρούς
2007 Ο αθλητής Λούης Τσάτουμας επιτυγχάνει στα «Παπαφλέσσεια» πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,66 μ., ρεκόρο που κατείχε ο Κώστας Κουκοδήμος από τις 5 Ιουνίου 1994 με 8,36 μ.
2008 Πεθαίνει ο Γάλλος σχεδιαστής και μόδιστρος Ύβ Σεντ Λοράν [Yves Saint Laurent] κατά κόσμο Ενρί Ντονέ Ματιέ, γεννήθηκε στο Αλγέρι την 1η Αυγούστου 1936.
2008 Σημειώνεται έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από τη δανέζικη πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν με 6 νεκρούς και 30 τραυματίες.
2008 Πεθαίνει από εγκεφαλικό ο Αμερικανός τραγουδιστής και θρύλος των μπλούζ Μπο Ντίντλεϊ, κατά κόσμο Ίλας Όθα Μπέϊτς, γεννήθηκε στο Μακόμπ του Μισισιπή στις 30 Δεκεμβρίου 1928.
2008 Σύγκρουση αμαξοστοιχίας με σχολικό λεωφορείο σημειώνεται στην ανατολική Γαλλία με 6 νεκρούς και 27 τραυματίες.
2010 Καταρρέει τετραώροφη πολυκατοικία στη Ντάκα του Μπαγκλαντές με 10 νεκρούς.
2010 Οδηγός ταξί σε κατάσταση αμοκ ανοίγει πυρ αδιακρίτως στην επαρχία Κούμπρια της Μεγάλης Βρετανίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να τραυματιστούν άλλα 25.
2010 Παραιτείται ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χοτογιάμα με αφορμή την παραμονή της αμερικανικής βάσεως στην Οκινάουα και τον διαδέχεται ο υπουργός Οικονομικών Ναότο Καν.
2012 Ο Ολυμπιακός στέφεται μετά από 17 χρόνια πρωταθλητής Ελλάδος στο μπάσκετ νικώντας τον ΠΑΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου