Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1124

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1124
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΔΕΚΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
2.‘’Με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή’’
3.Ποιοι απαλλάσσονται από το χαράτσι …
4.Σοκ! Μειώνονται 10% ως 20% οι αποδοχές 1 εκατ. Εργαζομένων
5.Γύρισε Υπουργό στην Αθήνα ο Σαμαράς
6.Βενιζέλος για ΓΑΠ: Θα τον τυλίξω σε μία κόλλα χαρτί!
7.Αποδοκίμασαν τον Γ. Παπανδρέου στις Σπέτσες
8.Ζήτημα χρόνου το διαζύγιο Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ;
9.Η ίδρυση και οι μεταμορφώσεις του Παναθηναϊκού
10. Στο πρόσωπο του 93χρονου βλέπουν "τέρας" του Άουσβιτς

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
www.sansimera.gr
Γεγονότα
1821: Η Μάχη της Γραβιάς. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος νικά τις τουρκικές δυνάμεις υπό τον Ομέρ Βρυώνη. Επαναστατικές κινήσεις γίνονται και στην Εύβοια.
1831: Καταστέλλεται το στρατιωτικό κίνημα υπό τον ταγματάρχη Δημήτριο Τσάμη Καρατάσο κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
1838: Ο 28χρονος Φρεντερίκ Σοπέν ερωτεύεται την 34χρονη συγγραφέα Γεωργία Σάνδη στο σπίτι του Μαρκήσιου ντε Κιστίν στο Παρίσι. «Έμεινα έκπληκτη για το πώς αυτό το μικρό πλάσμα επέδρασε πάνω μου… Εάν είχα ίχνος υπερηφάνειας θα ένοιωθα ταπεινωμένη, που άφησα να παρασυρθώ από το συναίσθημα» θα γράψει αργότερα η Σάνδη. Θα χωρίσουν το 1847.
1886: Το φαρμακείο Τζέικομπς στην Ατλάντα της Τζόρτζια πουλάει το πρώτο μπουκάλι Coca Cola ως σιρόπι για φαρμακευτικούς λόγους. Στην πρώτη του αυτή εμφάνιση, το μετέπειτα διάσημο αναψυκτικό περιέχει και ποσότητα κοκαΐνης.
1936: Ο Μάης του '36 στη Θεσσαλονίκη. Σε διαδήλωση καπνεργατών σκοτώνονται 12 και τραυματίζονται 282 διαδηλωτές εργάτες.
1980: O Γεώργιος Ράλλης εκλέγεται νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με 88 ψήφους, έναντι 84 του Ευάγγελου Αβέρωφ. Ο κερκυραίος πολιτικός θα διαδεχτεί στην πρωθυπουργία τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που έχει εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γεννήσεις
1828: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Ειρήνης το 1901. (Θαν. 30/10/1910)
1906: Ρομπέρτο Ροσελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη) (Θαν. 3/6/1977)
1937: Τόμας Πίντσον, αμερικανός συγγραφέας.
Θάνατοι
1880: Γκιστάβ Φλομπέρ, γάλλος συγγραφέας, ο ανανεωτής του μυθιστορήματος. (Γεν. 12/12/1821)
1891: Έλενα Μπλαβάτσκι, ρωσίδα συγγραφέας, ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας, ενός θρησκευτικού κινήματος που χρησιμοποιεί τις διδαχές και τεχνικές του Ινδουϊσμού και του Βουδισμού για τη γνώση του Θεού. (Γεν. 31/7/1831)
1904: Έντουαρντ Μάιμπριτζ, άγγλος φωτογράφος με πρωτοποριακό έργο. Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου The Photographer, που συνέθεσε το 1982. (Γεν. 9/4/1830)

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.‘’Με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ να φορά ναζιστική στολή’’
www.newsit.gr
    «Ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι από την γερμανική πολιτική επιτέθηκαν στην Ελλάδα όταν μπήκε στην κρίση, έχει αφήσει στη χώρα βαθιές πληγές» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας νέες αιχμές για την πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ ΧΙΤΛΕΡΜΕΡΚΕΛ.
    Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup δεν κρύβει πως «με τρόμαξαν τα πανό των διαδηλωτών στην Αθήνα με την καγκελάριο Μέρκελ Χιτλερμέρκελ να φορά ναζιστική στολή. Ξαφνικά ήλθαν στην επιφάνεια εχθρικά συναισθήματα, που θα νόμιζε κανείς ότι είχαν εκλείψει οριστικά».
    Και δεν ήταν μόνο αυτό: «Επιπλέον, και ο ιταλικός προεκλογικός αγώνας ήταν σε μεγάλο βαθμό αντιγερμανικός και ως εκ τούτου αντιευρωπαϊκός», επισημαίνει.
    Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus, το οποίο θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο κ. Γιούνκερ καλεί τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις, καθώς, διαφορετικά, όπως λέει, «θα δινόταν στις αγορές ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα» και επιμένει ότι «η ενωμένη Ευρώπη αποτελεί τη μόνη ευκαιρία για την ήπειρο».
    Απορρίπτει δε τόσο τον σκεπτικισμό όσο και την στροφή στο εθνικό συμφέρον, σε ό,τι αφορά το κοινό νόμισμα. «Για τη γενιά μου το κοινό νόμισμα αποτέλεσε μία πολιτική ειρήνης. Σήμερα, ωστόσο, βλέπω, με μια κάποια θλίψη, ότι στην Ευρώπη πολλοί "χάνουν το δρόμο" σε "μικρές" σκέψεις εθνικού συμφέροντος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Ποιοι απαλλάσσονται από το χαράτσι …
imerisia.gr
    Την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
        Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.
    Αυτό αναμένεται να ισχύσει ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι προστατευόμενα τέκνα.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μέσα Μαΐου θα εξειδικευτούν οι ελαφρύνσεις και τα κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις.
    Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων:
- Φορολογούμενοι με με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ
- Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους
- Άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες
    Μειωμένο χαράτσι αναμένεται να πληρώσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ καθώς και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ.

4.Σοκ! Μειώνονται 10% ως 20% οι αποδοχές 1 εκατ. εργαζομένων
imerisia.gr
    Για περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους που αμείβονται με βάση την εθνική γενική συλλογική σύμβαση ή τις κλαδικές συμβάσεις έρχονται μειώσεις των αποδοχών κατά 10% έως 20% με τη λήξη της μετενέργειας στις 14 Μαΐου.
    Σε 8 ημέρες λήγει η τρίμηνη μετενέργεια για περίπου 45 κλαδικές συμβάσεις που είχαν λήξει στις 14 Φεβρουαρίου. Έτσι λοιπόν, από τις 15 Μαΐου οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν τον βασικό μισθό και μόνο τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και ανθυγιεινής εργασίας, αν μέχρι τότε δεν έχει υπογραφεί νέα κλαδική (επιχειρησιακή ή ατομική) σύμβαση που να προβλέπει περισσότερα.
    Οι μισθοί μπορούν να ξεκινήσουν από τα 586 ευρώ (συν τις τριετίες) για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και από τα 510,9 ευρώ για όσους είναι κάτω απ' αυτό το όριο.
    Σημειώνεται όσοι εργοδότες δεν εκπροσωπούνται στις εργοδοτικές τους οργανώσεις, δεν δεσμεύονται από τις κλαδικές συμβάσεις και μπορούν να διαμορφώσουν τους μισθούς έως το επίπεδο της εθνικής συλλογικής σύμβασης.

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Γύρισε Υπουργό στην Αθήνα ο Σαμαράς
http://www.newsbomb.gr
    Μέλος της κυβέρνησης αψήφισε την εντολή του πρωθυπουργού και μάλλον το...πλήρωσε
    Εντολή να μη φύγει κανένας από την Αθήνα μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να μη διακοπεί το κυβερνητικό έργο. Έστω και με βαριά καρδιά, οι περισσότεροι κυβερνητικοί υπάκουσαν, ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε στον Τύπο, ένας τόλμησε να κάνει κοπάνα.
    Φυσικά, τη Μεγάλη Πέμπτη τα "ραντάρ" του Μεγάρου Μαξίμου τον εντόπισαν και τότε ήταν που του τηλεφώνησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. "Κώστα, που βρίσκεσαι;" τον ρώτησε. - "Στην Ηλεία πρόεδρε". "Δεν είπαμε πως Μ.Πέμπτη θα είστε στα γραφεία;" είπε ο πρωθυπουργός και κάπου εκεί ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τζαβάρας (περι αυτού ο λόγος), πήρε το δρόμο της επιστροφής στην πρωτεύουσα.
6.Βενιζέλος για ΓΑΠ: Θα τον τυλίξω σε μία κόλλα χαρτί!
Προ των θυρών του εισαγγελέα ο Παπανδρέου;
http://www.newsbomb.gr
    Αίσθηση προκαλούν οι διάλογοι που εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είχε το τριήμερο με έτερο μεγαλοσχήμονα παράγοντα του ΠΑΣΟΚ.
    Στην Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό της Ανάστασης, ο Βενιζέλος είχε συναντήσεις με σειρά κομματικών παραγονταραίων της ευρύτερης περιοχής.
    Μεταξύ αυτών και με ένα πρόσωπο που ξέρει όσο λίγοι τα μαύρα κιτάπια με τις αλόγιστες δαπάνες που επί χρόνια ήταν φυλαγμένα στα συρτάρια του κόμματος. Στην συνάντηση που φέρεται να είχε μαζί του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να αναφέρθηκε και στο θέμα των πρόσφατων τιμολογίων που εμφανίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου να ζει μεγαλοπρεπή ζωή όσο διάστημα βρέθηκαν στα χέρια του τα ηνία του ΠΑΣΟΚ.
    Ένα τρίτο πρόσωπο που του μεταφέρθηκαν με απόλυτη ακρίβεια όσα ειπώθηκαν σε αυτήν την συζήτηση, αποκαλύπτει στο NEWSBOMB ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος κάθε άλλο παρά πρόθεση έχει να βάλει νερό στο κρασί της διαμάχης που ξέσπασε με τον Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή τις σπατάλες στο ΠΑΣΟΚ.
    Το κόμμα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και γι' αυτό ο Βενιζέλος δεν θέλει επ' ουδενί να πάρει πάνω του το κόστος ενός χρεοκοπημένου- όχι μόνο με πολιτικούς αλλά και με οικονομικούς όρους- κόμματος.
    Όμως εκτός από την παράμετρων της άκρατης σπατάλης στο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει και μία δεύτερη που για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα, ίσως είναι η σημαντικότερη. Ο Βενιζέλος αισθάνεται μία μόνιμη απειλή από το περιβάλλον του ΓΑΠ. Γνωρίζει ότι κατά βάθος- παρά τα πολλαπλά πολιτικά εγκλήματα του Γιώργου- το ΠΑΣΟΚ είναι ένα βαθύτατα Παπανδρεϊκό κόμμα, στο οποίο ο Βενιζέλος δεν έχει την διείσδυση που θα επιθυμούσε.
    Την ίδια ώρα όμως θεωρεί ότι ακολουθώντας το παράδειγμα του ίδιου του ΓΑΠ όταν διέγραψε τον πριν μερικά χρόνια τον Κώστα Σημίτη (που εν τέλει αποδείχθηκε πολύ σωστή στρατηγική), ο Βενιζέλος θα μπορέσει να κυριαρχήσει έστω και σε ένα ακόμα μικρότερο κόμμα.
    Όμως μέχρι που είναι διατεθειμένος ο Βενιζέλος να φθάσει την κατάσταση; Του αρκεί η διαγραφή Παπανδρέου; Πληροφορίες λένε ότι οι διαθέσεις του νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τον προκάτοχό του έχουν... αγριέψει. Άλλωστε η φράση που φέρεται να είπε ο Βενιζέλος αναφερόμενος στον ΓΑΠ, ότι "θα τον τυλίξω σε μία κόλλα χαρτί" προδίδει πολλά.
    Γι΄ αυτό ίσως κάποιοι άνθρωποι του περιβάλλοντος του Βενιζέλου σε ερωτήσεις για το αν μπορεί ένας πρώην Πρόεδρος να φθάσει ακόμα και μέχρι την πόρτα του εισαγγελέα, στο μόνο που αρκούνται είναι σηκώσουν τους ώμους τους με μία έκφραση απορίας στο βλέμμα τους. Κάτι μας λέει ότι σε κάποιους μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ΚΑΙ αυτές οι σκέψεις....

7.Αποδοκίμασαν τον Γ. Παπανδρέου στις Σπέτσες
ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ, ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΑΥΓΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ????????? ΩΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..
http://www.newsbomb.gr
    Δέκτης αποδοκιμασιών έγινε στις Σπέτσες, όπου επέλεξε να περάσει τις διακοπές του Πάσχα, ο Γιώργος Παπανδρέου.
    Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην εκκλησία μαζί με τη συζυγό του Άντα.
    Φανερά αδυνατισμένος και χωρίς καμία διάθεση να χαιρετίσει κανέναν κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της εκκλησίας.
    Μόλις έγινε αντιληπτός υπήρξε παγωμάρα στους πιστούς που ήταν συγκεντρωμένοι στον προαύλιο χώρο.
    "Μα καλά δεν ντρέπονται να εμφανίζονται και δημοσίως;", φώναξαν καποιοι πιστοί που βρίσκονταν στο προαύλιο.
    Τα σχόλια άρχισαν να αυξάνονται, ενώ ορισμένοι γιούχαραν τον πρώην πρωθυπουργό και ήταν έτοιμοι να κατευθυνθούν προς το εσωτερικό του ναού προκειμένου να συναντήσουν τον Γ. Παπανδρέου.
    Τα πνεύματα ηρέμησαν με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων οι οποίοι επικαλούμενοι τις άγιες ημέρες ζήτησαν από τους αγανακτισμένους να δώσουν τόπο στην οργή.( ΑΥΤΟΙ ΟΙ ‘’ΨΥΧΡΑΙΜΟΤΕΡΟΙ’’ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ‘’ΘΕΡΜΑΝΘΟΥΝ’’ ΛΙΓΑΚΙ )

8.Ζήτημα χρόνου το διαζύγιο Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ;
Απαξιωτική ανακοίνωση από το κόμμα
- Αποφασισμένος να φέρει στα όργανα το θέμα των οικονομικών ο Βενιζέλος
- Δεν κάθομαι να συζητήσω και να κάνω έρευνες με εκείνους που με συκοφαντούν, διαμηνύει ο Παπανδρέου
- Ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ ρίχνει κι άλλο λάδι στην φωτιά
    Μεγαλύτερο απ όσο μπορεί να φανταστεί κανείς είναι το εσωκομματικό πρόβλημα που έχει ανακύψει στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τα οικονομικά του κόμματος. Η Κοινοβουλευτική ομάδα είναι στην κυριολεξία χωρισμένη στα δυο με τους Παπανδρεϊκους να κάνουν λόγο για πόλεμο λάσπης και τους Βενιζελικούς να εμφανίζονται ως οι άγγελοι της οικονομικής κάθαρσης.
    Οι σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου οδηγούνται πλεον στα άκρα. Μετά την συνάντηση που είχαν οι δυο άνδρες την Μεγάλη Τρίτη, τα πραγματα μεταξύ τους αντί να βελτιωθούν φαίνεται να χειροτερεύουν.
    Σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση για τις προτεραιότητές του ρίχνει λάδι στην φωτιά.
    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος φαίνεται αποφασισμένος να φέρει το θέμα των οικονομικών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου που ούτε να το ακούσει δεν θέλει.
    Κανείς δεν πιστεύει ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί σε μια συνεδρίαση για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο με τα οικονομικά στοιχεία του κόμματος που του έδωσε ο κ. Βενιζέλος.
    Στην σημερινή ανακοίνωση τονίζεται χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων:
"...Τέλος, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να επανέλθει στη δημόσια συζήτηση για το ζήτημα των οικονομικών του κόμματος. Όλα όσα πρέπει να ειπωθούν, θα ειπωθούν ενώπιον των καταστατικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Είναι κατανοητή η ευαισθησία όλων των δημοσίων προσώπων, ακόμη όμως μεγαλύτερη σημασία έχει η ευαισθησία της βάσης του Κινήματος και όλης της ελληνικής κοινωνίας προς την οποία πρέπει να ανταποκρίνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για τα οικονομικά των κομμάτων με βάση τη διεθνή εμπειρία και με πλήρεις εγγυήσεις διαφάνειας."

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
9.Η ίδρυση και οι μεταμορφώσεις του Παναθηναϊκού
http://www.sansimera.gr/
    Πολλοί, ιδίως από την πλευρά του Ολυμπιακού, αμφισβητούν την ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού. Είναι η 3η Φεβρουαρίου 1908, όταν έλαβε σάρκα και οστά ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αθηνών (ΠΟΑ) ή η 15η Μαρτίου 1924, όταν έπειτα από διαδοχικές μεταμορφώσεις μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ);
    Η ιστορία του τριφυλλιού ξεκινά στις αρχές του 1908, όταν ο φοιτητής Γιώργος Καλαφάτης, γεννημένος το 1890 στα Εξάρχεια, αποφασίζει να εγκαταλείψει τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο (ΠΓΣ) και να ιδρύσει ένα σωματείο αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο. Ο Καλαφάτης μπορεί να ήταν αθλητής στίβου, αλλά ζούσε και ανέπνεε για το νέο άθλημα με τη στρογγυλή μπάλα, που συνάρπαζε και πολλούς συνομηλίκους του στις αρχές του 20ου αιώνα.
    Οι ιθύνοντες του Πανελληνίου ούτε που ήθελαν να ακούσουν για το ευτελές άθλημα του ποδοσφαίρου. Έτσι, ο Καλαφάτης και η παρέα του, που διψούσαν να κλωτσήσουν μπάλα, άφησαν τον σύλλογο των Ολυμπιονικών και στις 3 Φεβρουαρίου 1908 ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών (ΠΟΑ). Μεταξύ των ιδρυτικών του μελών, που διακρίθηκαν και ως ποδοσφαιριστές, ήταν οι Αλέξανδρος Καλαφάτης, Δημήτρης Δουκάκης, Περικλής Μπούμπουλης, Ε. Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας και Γαρουφαλιάς.
    Το πρώτο του επίσημο ματς ο ΠΟΑ το έδωσε στα Τρίκαλα στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 με αντίπαλο τον Πειραϊκό Σύνδεσμο, τον οποίο κέρδισε με το επιβλητικό 9-0. Παίκτης - προπονητής του ΠΟΑ, που εμφανίσθηκε στο γήπεδο με κόκκινη φανέλα και λευκό παντελονάκι, ήταν ο ιδρυτής του Γιώργος Καλαφάτης, που σημείωσε και τρία γκολ. Τα υπόλοιπα τέρματα πέτυχαν οι Σταυρόπουλος (3), Μισακιάν, Πάσχος και Γρανίτσας. Από τότε χρονολογούνται οι κόντρες Αθηναίων και Πειραιωτών στο ποδόσφαιρο, που σήμερα εκφράζονται από τα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Το γήπεδο της ομάδας ήταν στην οδό Πατησίων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Ένας από τους πιο διάσημους αθλητές που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα του ΠΟΑ ήταν ο ολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας.
Γιώργος Καλαφάτης
    Ο ΠΟΑ δεν μακροημέρευσε. Πρόλαβε, πάντως, να κατακτήσει την τρίτη θέση στο πρώτο πρωτάθλημα Κέντρου, που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ, στον οποίο τότε υπαγόταν το άθλημα του ποδοσφαίρου (Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Πειραϊκός και δεύτερη η ομάδα του Γουδή). Το 1910 ο Καλαφάτης με τους περισσότερους παίχτες αποχώρησαν, λόγω των αγεφύρωτων διαφορών τους με τον χρηματοδότη της ομάδας Μαρίνο Μαρινάκη και ίδρυσαν τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο (ΠΠΟ). Μαζί τους συντάχθηκε και η μεγάλη μάζα των οπαδών του ΠΟΑ. Η νέα έδρα του ΠΠΟ βρισκόταν στην Πλατεία Αγάμων (σημερινή Πλατεία Αμερικής). Το 1911 θα έλθει ο πρώτος τίτλος για τη νεοσύστατη ομάδα, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος ΣΕΓΑΣ. Ο ΠΠΟ κέρδισε κατά σειρά το Γουδί με 12-0 και τον Πειραϊκό Σύνδεσμο με 11-1. Οι 11 του πρώτου τίτλου: Δεμερτζής, Ρέππας, Μισακιάν, Σαπούνας, Παπαγεωργίου, Πάσχος, Γαρουφαλιάς, Καλαφάτης, Μαντζάκος, Δουκάκης και Ρόκκος.
    Το 1912 ο ΠΠΟ προσέλαβε τον πρώτο ξένο προπονητή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα. Ήταν ο άγγλος Τζον Κάμπελ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που έμαθε στους παίχτες του ΠΟΑ τα βασικά του αθλήματος. Έμεινε δύο χρόνια στην Αθήνα, αλλά άφησε ανολοκλήρωτο το έργο του, επειδή κάθε αθλητική κίνηση διακόπηκε έως το 1918, εξαιτίας των Βαλκανικών Πολέμων και του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλειονότητα των αθλητών στρατεύτηκε και κάποιοι από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στα μέτωπα, όπως ο Κώστας Τσικλητήρας.
    Με το τέλους του πολέμου το 1918 η αθλητική δραστηριότητα ξανάρχισε και ο Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Όμιλο (ΠΠΑΟ) για να συμπεριλάβει και άλλα αθλήματα εκτός του ποδοσφαίρου. Αλλαγές είχαμε και στο χρώμα της ομάδας, που από κόκκινο έγινε πράσινο, με πρωτοβουλία του Κωνσταντινουπολίτη Μιχάλη Παπάζογλου (εκ των ιδρυτών της ΑΕΚ αργότερα). Δική του ιδέα ήταν και το τριφύλλι, που του θύμιζε την ομάδα του, τη Χαλκηδόνα. Το νέο έμβλημα της ομάδας σχεδίασε ο Γιώργος Χατζόπουλος, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και μέλος του συλλόγου.
    Το 1922 η ΕΠΣΕ διοργάνωσε το πρώτο πρωτάθλημα Αθηνών - Πειραιώς, που διάρκεσε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Ο ΠΠΑΟ τερμάτισε πρώτος, αήττητος και χωρίς να δεχθεί γκολ. Τα αποτελέσματα: ΠΠΑΟ - Πειραϊκός Σύνδεσμος 0-0, ΠΠΑΟ - Αθηναϊκός Γκύζη (μετέπειτα Βύρωνα) 7-0, ΠΠΑΟ - Σχολή Ευελπίδων 3-0, ΠΠΑΟ - Κυπριακός 5-0 και ΠΑΟ - Πειραϊκή Ένωση 3-0. Οι 11 που κατέκτησαν το πρωτάθλημα ήταν: Καλογερόπουλος, Κρίσπης, Απόστολος Νικολαΐδης (μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού), Χρυσοχοίδης, Βλαχόπουλος, Καντώνης, Ζάκκας, Σούτσος, Ασπρογέρακας, Λουκάς Πανουργιάς (μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού και της ΕΠΟ) και Σταθόπουλος.
    Στην γενική συνέλευση της 15ης Μαρτίου 1924 η ομάδα έλαβε το οριστικό της όνομα: Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ). Τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν ένα βραχύτερο όνομα, που να μην περιέχει τη λέξη «Πανελλήνιος». Ήθελαν να απογαλακτιστούν από το μητρικό σωματείο (ΠΓΣ) και να αποφύγουν τη σύγχυση που δημιουργούσε στην αλληλογραφία η ύπαρξη δύο Πανελληνίων (ΠΓΣ και ΠΠΑΟ).
    Την ίδια χρονιά, ο Παναθηναϊκός, έπειτα από δίχρονη περιπέτεια, απέκτησε νέα ποδοσφαιρική έδρα στην περιοχή της Περιβόλας Αμπελοκήπων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο «Απόστολος Νικολαΐδης». Η διαμόρφωση του οικοπέδου που του παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων το 1922 έγινε και με την προσωπική εργασία των μελών και των ποδοσφαιριστών της ομάδας. Έτσι, στην αρχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας βρίσκεται η έδρα του Πανελληνίου, από τα σπλάχνα του οποίου προήλθε ο Παναθηναϊκός, που εδρεύει στο τέλος του μεγάλου δρόμου.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
10. Στο πρόσωπο του 93χρονου βλέπουν "τέρας" του Άουσβιτς
www.newsit.gr
    Ένας 93χρονος, ο οποίος πιστεύεται ότι ήταν φρουρός στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, συνελήφθη στην Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της Στουτγάρδης.
ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ… ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΠΙΑ  ???
    "Οι άνδρες του εγκληματολογικού της αστυνομίας της Βάδης-Βυρτεμβέργης, ενεργώντας βάσει εντάλματος που είχε εκδώσει η εισαγγελία της Στουτγάρδης, συνέλαβαν στο σπίτι του έναν 93χρονο πρώην εργαζόμενο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, ο οποίος ήταν μέλος της υπηρεσίας των φρουρών από το φθινόπωρο του 1941 ως το κλείσιμο του στρατοπέδου το 1945, και είναι ύποπτος για συνέργεια σε ανθρωποκτονία", αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.
"Μετά την έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά του, παρουσιάστηκε ενώπιον ενός δικαστή για την έκδοση απόφασης όσον αφορά την κράτησή του και το αν θα τεθεί υπό προσωρινή κράτηση", προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι "ετοιμάζεται το κατηγορητήριο σε βάρος του".
    Η εισαγγελία δεν έδωσε στην δημοσιότητα καμία άλλη πληροφορία όσον αφορά το όνομα του συλληφθέντος, αλλά, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για έναν άνδρα που ονομάζεται Χανς Λίπσις, ο οποίος γεννήθηκε στην Λιθουανία, και κατοικεί στο Άαλεν, στη νοτιοδυτική Γερμανία.
    Στην φετεινή έκθεσή του το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ κατατάσσει τον Λίπσις στην τέταρτη θέση του καταλόγου του με τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου