Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1122

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1122
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
ΤΟ ‘’13ΡΙ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
3.Καλά λόγια για την Ελλάδα από το ΔΝΤ για πρώτη φορά!
4.«Προδότες μας σταυρώσατε» φώναζαν οι πιστοί στους πολιτικούς στον Επιτάφιο
5.Λεφτά Υπήρχαν: Μπουχάρες, γυμναστήρια, σάουνες στα πόδια του Γιωργάκη!
6.Η τέχνη της εθελόδουλης υποταγής
7.Η ιστορία της ΑΕΚ
8.Αλληγορική λαϊκή εικόνα
9.Η ΣΗΜΑΙΑ
10.«Οι δικοί μας τα φάγανε», λένε οι Κύπριοι
11.Διάλυση ευρωζώνης προτείνει ο Λαφοντέν
12."Μου κόβουν το ρεύμα-Καλή σας Ανάσταση"
13.Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι στην Αρχαία Ελλάδα

ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεγονότα
1799: Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).
1913: Η Βουλή των Κοινοτήτων απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις Βρετανίδες. (ψήφοι: 266 κατά - 219 υπέρ)
1965: Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους στο Κλιαργουότερ της Φλώριδας, ο Μικ Τζάγκερ και ο Κιθ Ρίτσαρντς επεξεργάζονται το εισαγωγικό ριφ του τραγουδιού (I Can't Get No) Satisfaction.
1980: Ο Νίκος Γκάλης κάνει το ντεμπούτο του στην Εθνική Ελλάδας, στον αγώνα εναντίον της Σουηδίας (71-79) στο Βεβέ της Ελβετίας για το Προολυμπιακό Τουρνουά.
1994: Μία υπάλληλος κατηγορεί τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήταν κυβερνήτης του Άρκανσο, ζητώντας υψηλή χρηματική αποζημίωση.
2007: Ο Παναθηναϊκός κατακτά το 4ο του Final Four, νικώντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 93-91 στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κατακτά το 4ο Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον ΠΑΟ και φτάνει τους 19 τίτλους (μαζί με τα 8 Πρωταθλήματα Ελλάδος, 6 Κύπελλα και 1 Διηπειρωτικό).
Γεννήσεις
1405: Γεώργιος Καστριώτης, γνωστότερος ως Σκεντέρμπεης, εθνικός ήρωας των Αλβανών. (Θαν. 17/1/1468)
1758: Μαξιμιλιέν Ρομπεσπιέρ (Ροβεσπιέρος), δικηγόρος, από τις ηγετικές προσωπικότητες της γαλλικής επανάστασης και ηγέτης της περιόδου της τρομοκρατίας. (Θαν. 28/7/1794)
1856: Ζίγκμουντ Φρόιντ, γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης. (Θαν. 23/9/1939)
• ''Γιατί ο λαός του Ισραήλ λάτρευε όλο και περισσότερο το θεό, όσο ο θεός περισσότερο τον παίδευε; Είναι ένα ερώτημα που πρέπει ν' αφήσουμε αναπάντητο.»
• «Η άρνηση της ελευθερίας της θέλησης κάνει αδύνατο το θρίαμβο της ηθικής.»
• «Καθώς προχωρούμε στη ζωή, μαθαίνουμε τα όρια των ικανοτήτων μας.»
• «Ο άνθρωπος που κατακτάει δραστήρια το αντικείμενο της ερωτικής του επιθυμίας, δείχνει συνήθως την ίδια δραστηριότητα και την ίδια επιμονή στην επιδίωξη και των άλλων σκοπών της ζωής του.»
• «Τα μεγάλο ερώτημα, στο οποίο δεν έχω καταφέρει ν' απαντήσω, παρά τα τριάντα χρόνια έρευνας στη γυναικεία ψυχή, είναι “Τι θέλει μια γυναίκα;”»
• «Το έγκλημα δεν πρέπει να τιμωρείται σαν μια προσβολή προς το Θεό, μα σαν μια κοινωνική απειλή.»
Θάνατοι
1913: Αλέξανδρος Σχινάς, αναρχικός, που δολοφόνησε στις 5 Μαρτίου 1913 τον βασιλιά Γεώργιο Α' στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε, πηδώντας από το παράθυρο του τμήματος της χωροφυλακής, όπου εκρατείτο. (Γεν. 1870)
1992: Μάρλεν Ντίτριχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρίας Μαγδαληνής Φον Λος, γερμανίδα ηθοποιός. (Γαλάζιος Άγγελος) (Γεν. 27/12/1901)
2010: Νικόλαος Ματσανιώτης, καθηγητής παιδιατρικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998. (Γεν. 1925)

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται τα Μέλη και οι Φίλοι του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος
να τιμήσουν με την παρουσία τους
Το Στρογγυλό Τραπέζι του Ι.Σ.Μ.Ελλάδος
Συμμετέχοντες:
Δρ Δ. Σμοκοβίτης, Πρόεδρος ΙΣΜΕ
Δρ Σ. Πολίτης : «Η κρίση στο Αιγαίο»
Δρ Σ. Σκλήρης : «Διαχείριση κρίσεων»
Υπγος ε.α . Ι. Μπαλτζώης : «Η Μεσόγειος σε κρίση»
Αντγος ε.α. Σ. Παπαποστόλου : «Στρατηγική των κρίσεων»
Την 9η Μαίου 2013, ημέρα Πέμπτη, και ώρα 7.00 μ.μ.
στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
(οδ. Αγίας Σοφίας 1, Ν. Ψυχικό, Στάση Σκαλάκια Λεωφόρου Κηφισίας).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Καλά λόγια για την Ελλάδα από το ΔΝΤ για πρώτη φορά!
Σώωωωπα καλέ ! Εμένα μου θυμίζει το σκυλάκι που του ρίξαμε την μπαλίτσα και την έφερε, και το χα’ι’δέυουμε στο κεφάλι και του δίνουμε και μια κροκέτα. Δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ…..
    Πρώτη έκθεση με θετικά σχόλια από τους τεχνοκράτες του Ταμείου, για την υλοποίηση δράσεων στο φορολογικό και εισπρακτικό μηχανισμό.
    Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του μνημονίου το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για πρώτη φορά περιγράφει με θετικά σχόλια την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
    Σύμφωνα με την Καθημερινή, έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζει τα βήματα της κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και ειδικότερα για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος της φοροδιαφυγής.
    Δύο απο τις κύριες θετικές παρατηρήσεις που έκαναν οι τεχνοκράτες του ταμείου είναι η δημιουργία κέντρου ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων και η αυτονόμηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
    Ωστόσο, ζητούν να επιταχυνθούν οι έλεγχοι σε ειδικές κατηγορίες φορολογούμενων, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αλλά και των τεχνοκρατών του ΔΝΤ ελλοχεύει ο κίνδυνος για φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ ζητεί από τη διοίκηση τη υπουργείου Οικονομικών να βελτιωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες (και όχι οι νομοθετικές) για την είσπραξη των οφειλών.
    Στην έκθεση τονίζεται ότι η είσπραξη φόρων ναι μεν καθυστερεί, ωστόσο, έχουν ενισχυθεί τα αρμόδια τμήματα με ομάδες εξειδικευμένων και αφοσιωμένων υπαλλήλων. Επίσης, γίνεται θετική αναφορά για τη διαγραφή μη εισπράξιμων χρεών, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.«Προδότες μας σταυρώσατε» φώναζαν οι πιστοί στους πολιτικούς στον Επιτάφιο
http://dogma.gr/
    Την αντίδραση μέρους των παρευρισκομένων στο Σύνταγμα για την λιτανεία του Επιταφίου προκάλεσε η παρουσία πολιτικών στην τελετή.
    Πολίτες που βρίσκονταν κοντά στην εξέδρα μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν είδαν τον Αρχιεπίσκοπο να πλησιάζει και τους πολιτικούς να τον ακολουθούν, ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες.
    «Με τι μούτρα έρχεστε στον Επιτάφιο» φώναζαν προς τους πολιτικούς οι συγκεντρωμένοι. Άλλοι έλεγαν «Που να δούμε τον Χριστό; Μόνο τον Σόϊμπλε βλέπουμε» συμπληρώνοντας «μας κρεμάσατε προδότες».
    Αυτό ωστόσο που φάνηκε να ενόχλησε τον Αρχιεπίσκοπο, ήταν η φράση «Ιερώνυμε τι τους θες τους κλέφτες κοντά σου»
    Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας φαίνεται πως επηρεάστηκε από τις φωνές των πολιτών που τους «απάντησε» μέσω του κηρύγματός του.
    « Οι μαθητές είχαν στηρίξει κάθε ελπίδα στον Ιησού Χριστό κι όταν τον είδαν να σταυρώνεται έκλαιγαν λέγοντας, γιατί χάσαμε την ελπίδα μας; Κι εμείς απόψε αναρωτιόμαστε γιατί χάσαμε τις ελπίδες μας και ποιοι μας τις έκλεψαν; Για την Ορθόδοξη πίστη όμως, για την Ορθοδοξία, αυτό το πνεύμα της απόγνωσης δε μπορεί να κρατήσει πολύ. Η πίστη στον Κύριο μας, μας δίνει το θάρρος και μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε.
    Άλλωστε αυτό το γένος έχει γνωρίσει πολλές προδοσίες, αλλά πάντα κερδίζει τον αγώνα. Εξάλλου, ο λαός μας πολύ σωστά λέει, για να έρθει η Ανάσταση πρέπει να περάσουμε τον Γολγοθά».
    Σε άλλο σημείο, ο κ. Ιερώνυμος είπε: «Απόψε μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα του τόπου μας, μέσα στην απόγνωση των ανθρώπων από τα προβλήματα και τις δυσκολίες, αλλά και μέσα στη χαρμολύπη της Μεγάλης Εβδομάδος, λιτανεύουμε το σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού και μαζί και τις δικές μας ελπίδες».

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.Λεφτά Υπήρχαν: Μπουχάρες, γυμναστήρια, σάουνες στα πόδια του Γιωργάκη!
270 εκατομμύρια ευρώ κλήθηκε να διαχειριστεί μέσα σε 8 χρόνια η ηγεσία του Γιωργάκη...
http://www.newsbomb.gr
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων το χρέος από τα 12 εκατομμύρια ευρώ που βρισκόταν επί εποχή Σημίτη... έφτασε στο αστρονομικό ποσό των 120 εκατομμυρίων ευρώ την οκταετία του Παπανδρέου!
    Πρόκειται για χρήματα που προήλθαν από κρατικές επιχορηγήσεις, ( ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΦΤΑ ! ) κρατικό δανεισμό ( ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΛΕΦΤΑ ) και εισφορές μελών και φίλων! ( ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ! )
Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εταιρίες
    Μετά τον έλεγχο που έκαναν οι εταιρίες Grand Thorton, Ernst and Young, KPMG, Deloitte Touche και PWC Greece στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ σήκωσαν τα χέρια ψηλά, βλέποντας το χάος...
    Σύμφωνα με πληροφορίες, από το 2004 έως το 2011 τα ταξίδια του τότε προέδρου Γ. Παπανδρέου και των συνεργατών του κόστισαν 53 εκατομμύρια ευρώ , ενώ για τις ανάγκες του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού δαπανήθηκαν 2, 2 εκατομμύρια ευρώ!
    Γυμναστήριο, σάουνα και γενικότερη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στοίχισαν στο ΠΑΣΟΚ μόλις 160.000 ευρώ!
    Γεια σου Γιωργάκη μεγάλε! Ο ελληνικός λαός βρισκόταν αντιμέτωπος με το φάσμα του μνημονίου και αυτός .....«έχτιζε» δικέφαλο!
Το πάρτι δεν τελειώνει εδώ
    Το ΠΑΣΟΚ την επίμαχη οκταετία φέρεται να πλήρωνε ενοίκιο στο βιοκλιματικό κτήριο της Ιπποκράτους 67.000 ευρώ το μήνα και 5.000 ευρώ το μήνα για τα γραφεία στη Χαριλάου Τρικούπη που δεν ξενοικιάστηκαν ποτέ!
    Το υπερσύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο στοίχιζε 350.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η προμήθεια εφημερίδων μόνο για το 2007 κόστισε 250.000 ευρώ.
    Ένα από τα πιο εξοργιστικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι το γραφείο του Γιώργου φέρεται να κοσμούσε χαλί μπουχάρα αξίας 7.000 ευρώ!
    Αυτό που ανάβει όμως τις μεγαλύτερες φωτιές στη σχέση Βενιζέλου-Παπανδρέου είναι πως για μεγάλες δαπάνες δεν υπάρχουν παραστατικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα παραστατικά του έτους 2004 και του πρώτου τριμήνου του 2005 έχουν κάνει φτερά!
    Για άλλους κάηκαν, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι χάθηκαν !
    Καλοπληρωμένοι όμως ήταν σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και οι συνεργάτες του κου Παπανδρέου, αφού ο μέσα όρος αμοιβών διαμορφώνονταν στις 8.000 ευρώ!
    Μπορεί έξω από την Ιπποκράτους να μην υπήρχε κενό ούτε για μηχανάκι, ωστόσο λεφτά υπήρχαν μπόλικα για παρκινγκ! Περίπου 8000 το μήνα έδιναν οι «εύποροι» του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να είναι ασφαλή τα οχήματα τους και να μην κουράζονται, παρκάροντας τα μακριά από τα γραφεία τους!
Φτώχεια...
    Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι «μαύρες τρύπες» αναμένεται να διογκωθούν αφού νέα στοιχεία θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας...
    Πόσες άλλες αλήθειες να αντέξει αυτό ο λαός; Πόσες;
    Και το τραγελαφικό της όλης ιστορίας είναι ότι το φαγοπότι των προηγούμενων χρόνων δεν έχει τελειωμό!
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΣΟΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ..’’ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ’’ !

6.Η τέχνη της εθελόδουλης υποταγής
http://greeknation.blogspot.gr/
    Ήταν προειλημμένη η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη στην εκπομπή NETWEEK της Νέας Ελληνικής Τηλεόρασης στις 30/4.   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται οι προβληματικές τράπεζες στην ευρωζώνη. Προσθέτει παράλληλα ότι σημασία έχει η πειθαρχημένη διαχείρισης της κρίσης. «Ήταν μια καλοστημένη απόφαση, η οποία είχε προηληφθεί και η οποία θα έπρεπε να επιβληθεί και ήταν ένα μοντέλο διαχείρισης των κινδύνων που διατρέχουν κάποιες τράπεζες γιατί ο Σόιμπλε Γκεριγκσόιμπλε το είχε επαναλάβει…… Το πειραματόζωο θα έπρεπε να είναι μία μικρή χώρα για να μην επηρεάζει συστημικά το υπόλοιπο της ευρωζώνης», δήλωσε ο Πρόεδρος.
    Το μοτίβο είναι το ίδιο με τους πολιτικούς στην Ελλάδα. Μας κάνουν με το έτσι θέλω πειραματόζωο, μας εκβιάζουν ανοικτά, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε; Να τα βάλουμε με τους εταίρους μας; Όχι βέβαια. Να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια της χώρας και του λαού της; Γιατί;  Πότε διέθεταν αξιοπρέπεια όλοι αυτοί που ελέω οργανικής διαπλοκής και διαφθοράς κυβερνάνε την Ελλάδα και την Κύπρο ως δικό τους πολιτικό και οικονομικό φέουδο. Γι’ αυτό και ο ενδοτισμός εμφανίζεται ως στάση ευθύνης. Η αποδοχή της ήττας πριν καν δοθεί η μάχη, η ατίμωση της χώρας και του λαού, θεωρείται μέγιστη πολιτική αρετή.
    Η εθνική μειοδοσία, η εσχάτη προδοσία, ο δοσιλογισμός που κάποτε οι λαοί, τα έθνη και τα κράτη θεωρούσαν ως υπέρτατο αμάρτημα, σήμερα θεωρείται τόσο κοινή πρακτική που κανέναν δεν απασχολεί σε δεξιά και αριστερά. Πρόκειται για το αναγκαίο προϊόν της κατάλυσης του έθνους κράτους και της επιβολής μιας δοτής «διεθνοποίησης» που στην πράξη και στην ιδεολογία της ταυτίζεται με την επικράτηση των ανοιχτών συνόρων, των ανοιχτών αγορών και των ανοιχτών κοινωνιών στην ασυδοσία του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα πάντα έχουν πια την ανταλλακτική τους αξία στον κόσμο των κεφαλαιαγορών, ακόμη και η προσωπική τιμή μαζί με την αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν δικαιώματα και επομένως δεν υπάρχουν διεκδικήσεις. Ούτε ανάγκη για αγώνες. Υπάρχει μόνο ο νόμος της πυγμής και της ισχύος. Σ’ έναν κόσμο όπου δεν αναγνωρίζονται δικαιώματα στους λαούς, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και της δημοκρατικής κυριαρχίας, τότε δεν έχει κανένα νόημα και η προδοσία. Αυτό που οι δωσίλογοι σήμερα εμφανίζουν ως στάση ευθύνης, οι δήθεν επαναστάτες αριστεροί δικαιολογούν με το γνωστό «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!»
    Η αλήθεια όμως είναι πολύ πιο απλή. Και θα αφήσουμε να την διηγηθεί ένας μετρ εκείνης της πολιτικής και της ιδεολογίας που σήμερα συνεπαίρνει δεξιά και αριστερά, ο Αδόλφος Χίτλερ:
    «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα έθνη που καταθέσαν τα όπλα χωρίς να εξαναγκαστούν απόλυτα, προτιμούν κατόπι να δεχτούν τις χειρότερες ταπεινώσεις και να κάνουν τις πιο ταπεινωτικές υποχωρήσεις παρά να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν την τύχη τους με μια νέα προσφυγή στη βία.
    Αυτό εξηγείται ανθρώπινα. Ένας συνετός νικητής, όποτε είναι δυνατόν, δεν θα θελήσει να επιβάλλει τις αξιώσεις του στον ηττημένο παρά μόνο σε δόσεις. Μπορεί τότε να είναι σίγουρος ότι ένα έθνος το οποίο έχει χάσει τη δύναμη του χαρακτήρα του και τέτοιο είναι κάθε ένα που υποτάσσεται εθελοντικά, δεν πρόκειται να βρει κανένα επαρκή λόγο σε κάθε μία από αυτές τις λεπτομερείς καταπιέσεις ώστε να καταφύγει στα όπλα για μια ακόμη φορά.
    Έτσι, όσο περισσότερους εκβιασμούς κάνει με χαρά αποδεκτούς, τόσο λιγότερο φαίνεται δικαιολογημένη στα μάτια του λαού η προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του από μια νέα, προφανώς απομονωμένη, αν και πραγματικά διαρκώς επαναλαμβανόμενη, καταπίεση. Ειδικά όταν, μετά από μια ολόκληρη σειρά τέτοιων ενεργειών, τόσο περισσότερες και μεγαλύτερες δυστυχίες έχει υποφέρει ήσυχα και με ανεκτικότητα χωρίς να αντιδράσει.
    Η πτώση της Καρχηδόνας είναι η φρικτή εικόνα μιας τέτοιας αργής, αυτοεκπληρούμενης εκτέλεσης ενός έθνους.
Κατά συνέπεια, Clausewitz, στο έργο του ‘Drei Bekenntnissen’, επίσης, ξεχωρίζει αυτή τη σκέψη με τον δικό του ασύγκριτο τρόπο και για πάντα, όταν λέει: «Η κηλίδα μιας δειλής υποταγής δεν πρόκειται ποτέ να εξαλειφθεί».
Ότι αυτή η σταγόνα του δηλητηρίου στο αίμα ενός έθνους περνά στην αιωνιότητα και θα ακρωτηριάσει και θα αποδυναμώσει την θέληση των επόμενων γενεών.
Ότι, σε σύγκριση με αυτό, «ακόμη και η εξαφάνιση της ελευθερίας μετά από έναν αιματηρό και έντιμο αγώνα εξασφαλίζει την αναγέννηση ενός έθνους και είναι ο σπόρος της ζωής από τον οποίο ένα νέο δέντρο κάποια μέρα θα αποκτήσει γρήγορα ρίζες ».
Φυσικά, ένα έθνος που έχει ατιμαστεί και έχει χάσει τη δύναμη χαρακτήρα του δεν νοιάζεται γι’ αυτό το είδος της διδασκαλίας. Μιας και όποιος την καλλιεργεί είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να βυθιστεί τόσο χαμηλά, ενώ καταρρέει μόνο αυτός που την ξεχνά, ή δεν θέλει πλέον να τη γνωρίζει.
Έτσι, δεν πρέπει κανείς να αναμένει ότι οι εκπρόσωποι αυτής μικρόψυχης υποταγής θα μετανοήσουν ξαφνικά, προκειμένου, βάσει των δεδομένων και την ανθρώπινη εμπειρία, να ενεργήσουν διαφορετικά από ό,τι μέχρι σήμερα.
Αντίθετα, αυτοί οι ίδιοι οι άνθρωποι θα κρατούν κάθε τέτοιο μάθημα σε απόσταση μέχρι το έθνος είτε μια για πάντα να εθιστεί στο ζυγό της δουλείας του, είτε μέχρις ότου να αναδειχθούν καλύτερες δυνάμεις στην επιφάνεια για να αρπάξουν την εξουσία από τα χέρια των κυβερνώντων αυτής της διαβόητης διαφθοράς.
Στην πρώτη περίπτωση, αυτοί οι κυβερνώντες καταφέρνουν να μην αισθάνονται καθόλου άσχημα, αφού όχι σπάνια τους έχει ανατεθεί από τους νικητές το γραφείο επιστασίας των δούλων, που στη συνέχεια αυτοί οι αχαρακτήριστοι τύποι ασκούν πάνω στο δικό τους έθνος με μια σκληρότητα πολύ πιο ανελέητη από κάθε αλλοδαπό θηρίο που θα τοποθετούσε ο ίδιος ο εχθρός στην νικημένη χώρα.» Adolf Hitler, Mein Kampf, New York: Reynal & Hitchcock, 1941, p. 968-970.
    Τα σημερινά επιτελεία της ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της παγκόσμιας αγοράς έχουν σπουδάσει σε βάθος την τέχνη που περιγράφει ο Χίτλερ. Δεν θέλουν να ρισκάρουν μια ευθεία αντιπαράθεση με έναν λαό γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο μικρός κι αν είναι αυτός ο λαός, κανείς δεν μπορεί να τον καταστείλει όταν αποφασίσει να υπερασπιστεί τα δίκαια και την αξιοπρέπειά του.
    Γι’ αυτό προσπαθούν να δηλητηριάσουν τον χαρακτήρα και την συγκρότηση ενός λαού με την ατίμωση, με τον εθισμό στην ατίμωση.
    Επιχειρούν να εθίσουν ολόκληρο τον λαό στην υποταγή, στην ηθική της υποτέλειας και της ατίμωσης, ώστε να αποδεχτεί συνειδητά την εθελοδουλία και τον ραγιαδισμό.
    Αυτός είναι κι ο λόγος που στον αγώνα της για δημοκρατία κάθε αυθεντικά πατριωτική δύναμη δεν μπορεί παρά να διεκδικεί ως ένα από τα πρώτιστα παλλαϊκά αιτήματα το να δικαστούν επί εσχάτη προδοσία όλοι οι πρωτεργάτες και συνεργάτες πολιτικοί, δικαστές, αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι στο καθεστώς κατοχής και δουλοποίησης του ελληνικού λαού.
    Αλλιώς δεν μπορεί να γλυτώσει ο ελληνικός λαός από το δηλητήριο της εθελόδουλης ατίμωσης που του έχουν επιβάλλει ως στάση πολιτικής ευθύνης και αρετής.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Η ιστορία της ΑΕΚ
http://www.sansimera.gr/
    Αθλητικό σωματείο, που ίδρυσαν Κωνσταντινοπολίτες πρόσφυγες στην Αθήνα το 1924. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως, όπως είναι ο πλήρης τίτλος της, είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος σύλλογος στο Κέντρο, μετά τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης, στίβου, ξιφασκίας, πυγμαχίας, ποδηλασίας και ζατρικίου.
    Για τους μικρασιάτες πρόσφυγες τα πρώτα χρόνια στη μητέρα πατρίδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήταν πραγματικά πέτρινα. Οι συνθήκες προσαρμογής δύσκολες και οι θύμησες έντονες γι' αυτά που άφησαν πίσω τους. Οι αθλητές (οι περισσότεροι με έντονη δράση και φήμη στην Πόλη) εντάχθηκαν αρχικά στους κόλπους του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. Η δημιουργία, όμως, του δικού τους συλλόγου ήταν θέμα χρόνου...
    «Κάτι πρέπει να γίνει» ήταν η φράση που ακουγόταν όλο και πιο συχνά στο μικρό μαγαζάκι αθλητικών ειδών Λουξ του Αιμίλιου Ιωνά και του Κωνσταντίνου Δημόπουλου στην οδό Βερανζέρου. Η συζήτηση έγινε πίστη και η πίστη σκοπός ζωής για τη μικρή αυτή παρέα, που οραματιζόταν να συγκεντρώσει κάτω από τον δικέφαλο αετό όλους τους ποδοσφαιριστές και τους φιλάθλους που προέρχονταν από την Κωνσταντινούπολη.
    Στις 13 Απριλίου του 1924 και ύστερα από πoλύωρη συζήτηση, η παρέα πήρε την τελική απόφαση για την ίδρυση ενός συλλόγου με την επωνυμία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως. Ως έμβλημα επελέγη ασφαλώς ο Δικέφαλος Αετός και χρώματα το χρυσό και το μαύρο, όλα εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.
    Το καινούργιο σωματείο βολεύτηκε πρόχειρα στα γραφεία τις ΧΑΝ στην οδό Μητροπόλεως, που παραχώρησε ο καθηγητής του Athens College Νίκος Ελεόπουλος. Συντάχτηκε το καταστατικό και στις 29 Μαΐου 1924 εξελέγη το πρώτο διοικητικό συμβούλιο, με πρόεδρο τον δημοσιογράφο Κώστα Σπανούδη, μετέπειτα βουλευτή και υπουργό στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Το συμπλήρωσαν οι Νίκος Ελεόπουλος (αντιπρόεδρος), Τιμολέων Τάγαρης, Μενέλαος Καροτσιέρης, Μίλτος Ιερεμιάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Αμίλιος Ιωνάς.
Η πρώτη ομάδα της ΑΕΚ, 1925
    Πριν συμπληρωθεί ένα δίμηνο, η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ ήταν αξιόμαχη και έτοιμη να κατεβεί στα γήπεδα. Στον πρώτο της φιλικό αγώνα που έγινε στο Ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου (νυν Γήπεδο Καραϊσκάκη) νίκησε την ομάδα επιλέκτων του Πειραιά με 3 - 2. Η πρώτη αυτή ομάδα απαρτιζόταν από τους Κίτσιο, Ιερεμιάδη, Ασδένη, Κεχαγιά, Παρασκευά, Δημόπουλο, Καραγιαννίδη, Μπαλτά, Μήλα, Ηλιάδη και Γεωργιάδη.
    Οι πρώτες προπονήσεις γίνονταν στο χώρο του Ολυμπίου Διός, μπροστά σε μικρές συγκεντρώσεις φιλάθλων. Οι υψηλές διασυνδέσεις του νεοσύστατου συλλόγου, τον βοήθησαν να ξεχωρίσει από τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα, που διεκδικούσαν την υποστήριξη του προσφυγικού στοιχείου της πρωτεύουσας και του χαρίσουν πανελλήνια εμβέλεια. Αργότερα, παραχωρήθηκε στην ΑΕΚ το γήπεδο του Παναθηναϊκού και το 1929 ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος έδωσε την άδεια να της παραχωρηθεί η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκεί όπου για 79 χρόνια ήταν το γήπεδο της ομάδας.
    Ο πρώτος τίτλος για την ΑΕΚ ήλθε το 1932, όταν κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος, νικώντας στον τελικό τον Άρη με 5-3. Μέχρι τον πόλεμο πρόσθεσε στη συλλογή της ένα νταμπλ (πρωτάθλημα και κύπελλο) το 1939 και ένα πρωτάθλημα τον επόμενο χρόνο. Σταρ της ομάδας ήταν οι Κώστας Νεγρεπόντης, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρύφων Τζανετής, Μιχάλης Δελαβίνιας, Γιώργος Μάγειρας και Σπύρος Σκλαβούνος.
    Η δεκαετία του '40, με τον Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο, απέφερε στην ΑΕΚ ένα κύπελλο, ενώ η δεκαετία του '50 μόνο δύο κύπελλα, δεδομένης της κυριαρχίας του Παναθηναϊκού του Ολυμπιακού. Το πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα ήλθε για την ΑΕΚ το 1963 με προπονητή τον ουγγρογερμανό Γένε Τσάκναντι. Ήταν μια χρυσή πενταετία για την Ένωση μέχρι το 1968, με δύο κύπελλα κι ένα ακόμη πρωτάθλημα. Την κιτρινόμαυρη φανέλα εκείνης της περιόδου φόρεσαν παίκτες, όπως οι Κώστας Νεστορίδης, Στέλιος Σεραφείδης, Ανδρέας Σταματιάδης, Αλέκος Σοφιανίδης, Στέλιος Σκευοφύλακας, Μίμης Παπαϊωάννου, Γιώργος Καραφέσκος, Παναγιώτης Βεντούρης, Ανδρέας Παπαεμαννουήλ, Σπύρος Πομώνης και Αλέκος Ιορδάνου.
Η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ευρώπης
    Το 1968 η ΑΕΚ έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων από την μπασκετική ομάδα του συλλόγου, στον αλησμόνητο τελικό του Καλλιμάρμαρου κόντρα στη Σλάβια Πράγας. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για τον ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδο συλλόγων.
    Τη δεκαετία του '70 η ποδοσφαιρική ΑΕΚ έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία της, με τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο. Στο τιμόνι της από το 1974 ήταν ο επιχειρηματίας Λουκάς Μπάρλος, ίσως ο πιο επιτυχημένος πρόεδρός της. Με προπονητή τον τσεχο-ολλανδό Φράντιτσεκ Φάντρονκ δημιούργησε μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας της. Την κιτρινόμαυρη φανέλα φόρεσαν παίκτες, όπως οι Γιώργος Δέδες, Χρήστος Αρδίζογλου, Γιώργος Σκρέκης, Μίμης Δομάζος, Τάκης Νικολούδης, Χρήστος Ιντζόγλου, Νίκος Χρηστίδης, Πέτρος Ραβούσης, Θωμάς Μαύρος Λάκης Νικολάου, Βάλτερ Βάγκνερ, Τίμο Τσανλάιτερ και Ντούσαν Μπάγεβιτς.
    Την αγωνιστική περίοδο 1976-1977 η ΑΕΚ πέτυχε την υψηλότερη ευρωπαϊκή της διάκριση, φθάνοντας ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Απέκλεισε κατά σειρά τη Δυναμό Μόσχας (2-0, 1-2), την Ντέρμπι Κάουντι (2-0, 3-2), τον Ερυθρό Αστέρα (2-0, 1-3) και την Κουήν Παρκ Ρέιντζερς [0-3, 3-0 (7-6 στα πέναλτι)]. Στα ημιτελικά αποκλείστηκε με δύο ήττες (1-4, 0-1) από τη μεγάλη Γιουβέντους εκείνης της περιόδου, η οποία κατέκτησε στη συνέχεια το Κύπελλο.
    Η επταετία 1989-1996 ήταν η πιο επιτυχημένη στην ιστορία της ΑΕΚ. Υπό την τεχνική καθοδήγηση του παλιού της παίχτη Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, ένα Σούπερ Κάπ κι ένα Λιγκ Καπ. Την περίοδο αυτή αγωνίσθηκαν στην ΑΕΚ παίκτες ,όπως οι Τόνι Σαβέβσκι, Ντανιέλ Μπατίστα, Αλέκος Αλεξανδρής, Ρέφικ Σαμπανάζοβιτς, Γιώργος Σαββίδης, Βασίλης Δημητριάδης και οι νεαροί Ντέμης Νικολαίδης, Χρήστος Κωστής, Βασίλης Τσιάρτας, Μιχάλης Κασάπης, Ανδρέας Ζήκος, και Χρήστος Μαλαδένης.
    Η φυγή του Μπάγεβιτς και η έλλειψη σταθερού διοικητικού σχήματος έφεραν την ΑΕΚ σε θέση κομπάρσου στο πρωτάθλημα, ενώ οι διακρίσεις περιορίσθηκαν σε τρία Κύπελλα Ελλάδας και δύο προκρίσεις στον προημιτελικό γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης (1996/97 και 1997/98).     Η ομάδα έφθασε στα όρια της πτώχευσης και σώθηκε χάρη στη συνδρομή της Πολιτείας με το περίφημο «άρθρο 44», καθώς και στην προσπάθεια μιας ομάδας προσώπων υπό τον Ντέμη Νικολαΐδη, που προσπαθεί να ξαναδώσει στην ομάδα τη χαμένη αίγλη της.
    Σήμερα. οι προοπτικές δεν είναι καθόλου αισιόδοξες, αφού η ομάδα ''έπεσε'' στην Β΄ΕΘΝΙΚΗ , τα χρέη είναι υπέρογκα και τα ταμεία άδεια.
Τίτλοι στο Ποδόσφαιρο
Πρωταθλήματα Ελλάδας (11): 1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994.
• Κύπελλα Ελλάδας (14): 1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002, 2011.
• Σούπερ Καπ (2): 1989, 1996.
• Λιγκ Καπ (1): 1990.
Τίτλοι στο Μπάσκετ
• Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης/Σαπόρτα (2): 1968, 2000.
• Πρωταθλήματα Ελλάδας (8): 1958, 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970, 2002.
• Κύπελλα Ελλάδας (3): 1981, 2000, 2001.

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
8.Αλληγορική λαϊκή εικόνα

    Αλληγορική λαϊκή εικόνα της εποχής, που απεικονίζει την Ελλάδα να πατάσσει το «τέρας» της τότε παλαιοκομματικής συναλλαγής 1909 (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο),όμως πολύ ηπιότερης της σημερινής καταστροφικής για το ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ προδοτικής συναλλαγής.

9.Η ΣΗΜΑΙΑ
Σημαία γαλανόλευκη στολίδι της πατρίδας,
μάνα γεμάτη αρετές και της καλής ελπίδας,
σημαία που σε ύφαναν με αίμα και θυσίες,
να κυματίζεις άφοβα σε κάστρα, πολιτείες.

Σύμβολο αιώνιο που βαστάς όλη την ιστορία,
θρέφεις γενιές με ιδανικά, πρώτα φιλοπατρία,
ευλαβικά σε κράταγαν αντρειωμένα χέρια
κι ανέμιζες περήφανα και έφτανες στ’ αστέρια.

Το αίμα των προγόνων μας σε πότισε ν’ αντέξεις,
μίση, πολέμους, έριδες μονάχη να παλαίψεις,
μανδύα της πατρίδος μου, φόρεμα της ζωής μου,
στολίζεις με τις αρετές τα βάθη της ψυχής μου.

Οι άσπρες οι λωρίδες σου αγνότητα ψυχής,
οι μπλέ γίνονται γέφυρα στον ουρανό να βγείς,
με το σταυρό στην κορυφή, ψηλά να κυματίζεις,
εχθρούς συντρίβεις, βάρβαρους αμέσως τους σκορπίζεις.

Σημαία που δεν μάθαμε η λέξη τι σημαίνει,
άλλοι πανί σ’ ονόμασαν κι άλλοι κουρελιασμένη,
άλλοι σε ρίξαν στην πυρά και σχίσαν τη μορφή σου,
γιατί δεν μάθανε ποτέ να ξενυχτούν μαζί σου.

Γιατί ποτέ δεν ψάλλανε τον εθνικό τον ύμνο,
θέλουν να τον αλλάξουνε και να τον κάνουν θρήνο,
γιατί δεν φόρεσαν ποτέ σημαία για στολή τους,
να αισθανθούν να πάλλονται τα βάθη της ψυχής τους.
Κωνσταντίνος Παπακώστας

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
10.«Οι δικοί μας τα φάγανε», λένε οι Κύπριοι

http://www.makthes.gr/
    Η αμφισβήτηση των θεσμών του κράτους και της πολιτείας, και ο πεσιμισμός στις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας γενικότερα καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ στη νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για λογαριασμό της «Καθημερινής».
    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών (79%) καταλογίζει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο στην κυβέρνηση Χριστόφια, ενώ το 13% αποδίδει την ευθύνη στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.
    Απόδοση της βασικής ευθύνης στην κυβέρνηση Χριστόφια καταγράφεται και στον χώρο του ΑΚΕΛ σε ποσοστό 50%, ενώ 42% των ακελικών θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Στα υπόλοιπα κόμματα ο καταλογισμός της κύριας ευθύνης στην κυβέρνηση Χριστόφια υπερβαίνει το 90%.
    Το σημαντικότερο ίσως εύρημα της δημοσκόπησης είναι η αντίληψη, που επικρατεί στην πλειοψηφία των πολιτών (84%) ότι η Κύπρος οδηγήθηκε στο σημερινό αδιέξοδο από το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σύστημα που επικρατούσε στη χώρα και όχι από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η τρόικα και το ΔΝΤ. Η άποψη αυτή είναι διάχυτη σε όλους τους κομματικούς χώρους.
    Το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης επιμερίζεται στις τράπεζες με ποσοστό 68% και ακολουθεί με μικρή διαφορά το πολιτικό σύστημα με 63%, και η Κεντρική Τράπεζα με 48%.
    Μεταξύ των προσώπων που διαχειρίζονταν τα τελευταία χρόνια έμμεσα ή άμεσα την κυπριακή οικονομία (υπουργοί, τραπεζίτες) «τη μεγαλύτερη ευθύνη, σύμφωνα με 67% των πολιτών, φέρει ο Ανδρ. Βγενόπουλος και στη δεύτερη θέση κατατάσσεται ο πρώην διοικητής της ΚΤΚ Αθ. Ορφανίδης». Στον σημερινό διοικητή της ΚΤΚ ευθύνη αποδίδεται από το 43%.
    Η εμπιστοσύνη στα κόμματα, τα πολιτικά πρόσωπα και τους θεσμούς έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα και οι πολίτες μετακινούνται από την αποστασιοποίηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια στην ολοκληρωτική περιφρόνηση και αποψίλωση της πολιτικής ζωής και των εκπροσώπων της.

11.Διάλυση ευρωζώνης προτείνει ο Λαφοντέν
http://greeknation.blogspot.gr/
    Υπέρ της διάλυσης της Ευρωζώνης, «εφόσον δεν είναι δυνατές πραγματικές υποτιμήσεις και ανατιμήσεις του νομίσματος», τάσσεται ο ιδρυτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Όσκαρ Λαφοντέν, σε άρθρο του που έχει αναρτηθεί στην προσωπική του ιστοσελίδα.
    Μία ημέρα πριν, ο κ. Λαφοντέν, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, είχε υποστηρίξει την επιλογή της παράλληλης κυκλοφορίας του ευρώ και των εθνικών νομισμάτων για τις χώρες της Ευρωζώνης.
    Στο άρθρο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι στην περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων να καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες του Νότου να προστατευθούν από απότομες υποτιμήσεις με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποδίδει δε την αποτυχία του ευρώ στην έλλειψη συντονισμένης μισθολογικής πολιτικής μεταξύ των κρατών.
    Η άποψη του κ. Λαφοντέν έρχεται πάντως σε αντίθεση προς την επίσημη θέση του κόμματος, το οποίο αναγνωρίζει δομικά μειονεκτήματα στο κοινό νόμισμα, αλλά θεωρεί ότι πιθανή έξοδος της Γερμανίας από την Ευρωζώνη θα ήταν μοιραία. Αυτή η άποψη καταγράφεται άλλωστε και στο πρόγραμμα της Αριστεράς το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο, στην Δρέσδη.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
12."Μου κόβουν το ρεύμα-Καλή σας Ανάσταση"
http://greeknation.blogspot.gr/
    Κραυγή απόγνωση και αγωνίας από αξιωματικό που υπηρετεί στον Έβρο. Το κείμενο χωρίς πολλά λόγια αφιερώνεται σ΄ όσους έφεραν τους Έλληνες στρατιωτικούς σ΄ αυτό το σημείο εξαθλίωσης που περιγράφει ο αξιωματικός. Η αξιοπρέπειά του προκύπτει από τον τρόπο γραφής του. Δεν υπερβάλλει. Και στο τέλος εύχεται σ΄ αυτούς που τον έφεραν σ΄ αυτή τη κατάσταση, Καλή Ανάσταση. Την οποία ο ίδιος και η οικογένειά του θα την περάσουν πολύ δύσκολα. Χωρίς ρεύμα!
    Συγχαρητήρια λοιπόν σ΄ όσους πολύ εύκολα προσπερνούν αυτή την πραγματικότητα με δηλώσεις και στους άλλους που ασχολούνται με το αν κάποιος υφιστάμενός τους τόλμησε να πει ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και κάτι πρέπει να γίνει. Και στους άλλους που έχουν δει την απόγνωση των συναδέλφων τους ως άρμα που θα τους πάει σε αξιώματα και θέσεις.
    Ας καθήσουν τώρα να βρουν πως αυτός ο αξιωματικός έφθασε στο σημείο να στείλει αυτή την επιστολή στο kranos.gr και στο Onalert. Ελπίζουμε να "σπαταλήσουν" λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους για την διαβάσουν.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
    Επικοινωνώ μαζί σας σήμερα, έχοντας τηρήσει μέχρι τώρα, την αξιοπρεπή σιγή και απόσταση που επιβάλλει το σχήμα της επαγγελματικής μου ιδιότητας, αλλά και η αυτεπιβαλλόμενη αξιοπρέπεια του μαχόμενου Έλληνα βιοπαλαιστή.
    Αξιωματικός του Στρατού Ξηράς επί 30 συναπτά έτη, ανέλαβα με αγόγγυστη προσήλωση, τα υψηλά καθήκοντα που μου ανέθεσε η Πατρίδα μου...και μέχρι σήμερα, όπως μαρτυρούν και οι περιοδικές αξιολογήσεις των προϊσταμένων μου, ανταποκρίθηκα επιτυχώς.
    Οικογενειάρχης κατ΄ επιλογήν πολύτεκνος κατά συνείδηση υπηρέτησα τα μισά και παραπάνω έτη της θητείας μου στον Βόρειο Έβρο, προσαρμόζοντας τις ανάγκες της υπηρεσίας στην ζωή μου, μια και παντρεύτηκα εδώ, αγόρασα (επί δανείω) σπίτι εδώ, μεγαλώνω τρία παλληκάρια εδώ, και προσδοκώ να τελειώσω τον βίο μου εδώ, στο μεθοριακό μετερίζι του Ελληνισμού.
    Βίωσα εδώ και δεκαετίες, την αμετροεπή οικονομική μας πολιτική, και τέθηκα εκόντας-άκοντας πάντα πρώτος στην κάθε κυβερνητική απόφαση, προσαρμόζοντας επί δεκαετίες την ζωή μου, σε ένα πληθωρισμένο βιοπορισμό, που ποτέ ο μισθός δεν επαρκούσε, αλλά έστω και με δανεισμό, κατάφερνε να διατηρήσει εμένα και την οικογένειά μου στα όρια της αξιοπρέπειας, ίσα-ίσα για να μπορώ να εκπληρώσω την αποστολή μου.
    Εδώ και τρία χρόνια, βιώνω και την τελευταία πράξη της αδικίας, στο πρόσωπο μου, στην ιδιότητά μου και στην οικογένειά μου, με την πρωτοφανή στα χρονικά συρρίκνωση των ήδη μέχρι τότε πληθωρισμένων και στερουμένων ισολογισμού (έναντι των πραγματικών αναγκών διαβίωσης) αποδοχών μου.
    Και πάλι δεν ομίλησα. Και πάλι αγόγγυστα σήκωσα το βάρος και την στέρηση, συνηθισμένος στην λιτή ζωή του στρατιώτη. Αλλά μάλλον, άνοιξα την όρεξη του τιμητή του έργου μου, να συνεχίζει να μου στερεί σταδιακά εδώ και τρία χρόνια, κομμάτι - κομμάτι την αξιοπρέπειά μου. Έτσι, κοντεύοντας τα 50 μου χρόνια, είδα μέρα την μέρα, να μου αποδομούν, ότι προσπάθησα να φτιάξω τίμια για την οικογένειά μου.
    Έγινα αρχικά ασυνεπής οφειλέτης των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία με ψυχρή λογιστική τόκισαν την ασυνέπειά μου και την έφεραν στην πλήρη αδυναμία εξόφλησης.
    Αναγκάστηκα να ζητήσω δικαιοσύνη και μετά κόπων και βασάνων, έφτασα να αιτηθώ το κούρεμα που προβλέπει ο Νόμος Κατσέλη περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
    Έφτασα στο σημείο, να χάσω το ένα και μοναδικό αυτοκίνητο , νομή και αυτό της τράπεζας που ψυχρά το κατάσχεσε.
    Αθέτησα αναγκαστικά να εξοφλήσω τα χρέη μου στην εφορία για το 2012 (μια και το ασύλληπτο για μένα ποσό των 2817 ευρώ, αδυνατώ από πέρισυ να το πληρώσω έστω και τμηματικά).
    Είδα το υπόλοιπο των αποδοχών μου από τα Χριστούγεννα να συρρικνώνεται στα 500 ευρώ μηνιαίως (ακόμα και σήμερα τόσα παίρνω), βίωσα και βιώνω την ανεργία της συζύγου μου, ζώ την ειρωνεία της ανακοίνωσης της πρόσληψής της στον ίδιο φορέα και με την ίδια ειδικότητα εδώ και 40 μέρες, αλλά ακόμη να την καλέσουν να εργασθεί (βλέπεις δεν αρκεί να πρωτεύσεις σε ένα διαγωνισμό, δεν αρκεί να το ανακοινώσουν εγγράφως, χρειάζεται και επιβεβαίωση από τον ΑΣΕΠ και έκδοση ΦΕΚ και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς, για να μπορέσει μια πολύτεκνη μάνα, με 3 πτυχία αναγνωρισμένα από το κράτος και άλλα επικουρικά προσόντα να εργασθεί για λίγους μήνες και να ταΐσει τα παιδιά της).
    Έζησα την ειρωνεία της στέρησης των παγίων οδοιπορικών παραμεθορίου, λες και 200 ευρώ και αυτά με κρατήσεις, έβαλαν μέσα τον κρατικό προϋπολογισμό.
    Έζησα παράλληλα την διακοπή του ισόβιου πολυτεκνικού επιδόματος της συζύγου μου από τον ΟΓΑ , λες και η διατίμηση των 320 ευρώ το δίμηνο μπορεί να αντισταθμίσει τις ανάγκες μιας πολύτεκνης μάνας να μεγαλώσει τα παιδιά της.
    Δέχτηκα σιωπηρά να διακανονίζω μήνα τον μήνα επί 3 χρόνια τις οφειλές μου στην ΔΕΗ -μια αδιάκοπη στέρηση του υπολοίπου των πενιχρών αποδοχών μου, χωρίς έλεος, υπό την απειλή της στέρησης του αγαθού του ηλεκτρισμού.
    Ζήσαμε με τα παιδιά μου και την γυναίκα μου, αυτό το χειμώνα εδώ πάνω, με κρύο, στερούμενοι εδώ και δύο χειμώνες το πετρέλαιο, μια και οι τιμές ήταν απαγορευτικές. Τρυπήσαμε τους τοίχους και βγάλαμε καπνοδόχους, ξεθάψαμε σόμπες από τις αποθήκες των παππούδων, μαζέψαμε ξύλα και τα κάψαμε, ανάψαμε καλοριφέρ ηλεκτρικά, κλιματιστικά και ότι άλλο βρήκαμε για να ζεστάνουμε το σπίτι μας.
    Και τους τελευταίους δύο μήνες, ήρθε και η κορύφωση.
    Η ΔΕΗ, συνεπής συνέταιρος μου κάθε μήνα εδώ και τρία χρόνια, μας έστειλε το λογαριασμό της.
Απελπισμένα ζήτησα πριν ένα μήνα διακανονισμό εκ νέου, και πήρα την απάντηση να πληρώσω σε 4 δόσεις από 300 ευρώ.
    Και το δέχτηκα. Και πλήρωσα μια δόση. Και πριν μια εβδομάδα, ήρθε και ο εξοφλητικός λογαριασμός, να μου φορτώσει συνολικά (μαζί με τα οφειλόμενα) να πληρώσω 2785 ευρώ, μέχρι τις 29 Απριλίου. Με ειδοποίηση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
    Και σήμερα, 1η Μαΐου, πήγα στην τοπική ΔΕΗ, για να εισπράξω την απάντηση, ότι δεν ανήκω στις κοινωνικές ομάδες που ευεργετούνται από τον διακανονισμό πολλαπλών (έως 48 δόσεων) λόγω υψηλής κατανάλωσης και λόγω εισοδήματος, ότι δεν γίνεται διακανονισμός πάνω σε ήδη συναφθέντα διακανονισμό που μάλιστα αθετήθηκε (πέρασε βλέπεις ο Απρίλιος), ότι οφείλω να καταβάλω άμεσα το ποσό μέχρι την μετά το Πάσχα Τετάρτη 8-5-13(βλέπετε το ανθρωπιστικό πρόσωπο των κοινωφελών υπηρεσιών περιορίζεται μόνο στις ημέρες των θρησκευτικών αργιών), ή το ήμισυ αυτού και να αιτηθώ εκ νέου διακανονισμό -και να παρακαλέσω να εγκριθεί νέος με 1-2 δόσεις σύν τα τρέχοντα που θα έρθουν-, ειδάλλως, τα κεντρικά -μου το τόνισαν αυτό αποποιούμενοι πάσης προσωπικής ευθύνης και εν πλήρη κατανοήσει του προβλήματός μου- θα αποστείλουν εντολή σε εργολάβο να μου διακόψει την παροχή.
    Κι εγώ κοιτάζοντας το τελευταίο εκατοστάρικο -από τα 5 της τελευταίας μου μισθοδοσίας- αποχώρησα ευχόμενος στους υπαλλήλους καλό Πάσχα.
    Αυτή την μεγάλη Τετάρτη, 1-5-13, η αξιοπρέπεια ενός ακόμη σιωπηρά μαχόμενου Έλληνα πολίτη, Αξιωματικού εν ενεργεία στην Μεθόριο και πολύτεκνου οικογενειάρχη και συζύγου άνεργης -επιτυχούσης αλλά μη προσληφθήσας- έλαβε το ύστατο της πλήγμα. Αμέσως μετά τις κωδωνοκρουσίες της επερχόμενης Ανάστασης, το μόνο φως που θα απομείνει στο σπίτι και την οικογένειά μου, θα είναι το Άγιο Αναστάσιμο Φως στην λαμπάδα και στο κανδήλι (για όσο υπάρχει λάδι να κάψει).
    Κι εγώ αγόγγυστος, χωρίς επιρροή από τα προαναφερόμενα, αύριο το πρωί όπως και κάθε μέρα που θα ακολουθήσει, θα φορέσω την στολή μου και θα σταθώ εν πλήρη αφοσίωση όρθιος στο στρατιωτικό τμήμα που διοικώ και θα ασκήσω ανεπηρέαστος τα καθήκοντά μου, με απόλυτο γνώμονα το συμφέρον της υπηρεσίας μου.
    Ζητώ συγνώμη, αν η ανθρώπινη ανεπάρκειά μου, μειώνει την αυτεπάγγελτη απαίτηση των συν-Ελλήνων που με θέλουν στην έπαλξή μου, περήφανο Στρατιώτη. Υπόσχομαι να μην τους απογοητεύσω, παρά τις προσωπικές στερήσεις μου.
    Αδυνατώντας όμως, να ανταποκριθώ πλέον στην επιβίωση της οικογένειάς μου, θεώρησα σωστό, να τολμήσω να δημοσιεύσω το πρόβλημά μου, ελπίζοντας τουλάχιστον στην κατά το μέτρο του δυνατού ανταπόκριση κάποιων αρμοδίων.
    Με την εναπομένουσα αξιοπρέπεια εκ μέρους μου και της οικογένειάς μου, που καλείται να ανέβει κι άλλο Γολγοθά, σας εύχομαι Καλή Ανάσταση.

ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ
13.Αρνί στη σούβλα και κοκορέτσι στην Αρχαία Ελλάδα
    Γεύσεις γνωστές στους αρχαίους, το «γαρδούμιο» και η «πλεκτή», δηλαδή η γαρδούμπα και το κοκορέτσι, αναφέρονται ακόμα και στα ομηρικά έπη.
    Ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.
    Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι. «Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα.
    Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει.
    Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων.
    Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου