Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1101

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1101
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και αν υπάρχουν, είναι δικά μου.
Η ‘’ΟΚΤΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.Η βρώμα της Ιστορίας
2.Απατεώνας Γερμανός έβγαζε από την Ελλάδα χρυσό και ασήμι!
3.Ο σώζων εαυτόν σωθήτω
4.Τό… «Βδέλυγμα τῆς Ἐρημώσεως»τοῦ Γένους;
5.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
6.ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ.
7.Η Thatcher ήξερε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει την Ευρώπη!
8.Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην διάρκεια του αγώνα του 1821



ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
1.Η βρώμα της Ιστορίας
Η εδώ και χρόνια βρώμα της Ιστορίας ότι ξοφλήσαμε, τελικά είναι … ΑΛΗΘΙΝΗ!

prevenios
    Παρακολουθώντας τα γεγονότα δεν νομίζω να υπάρχει Έλληνας στην υφήλιο (εκτός από τους ξεπουλημένους που μας κυβερνούν) που να μη νιώθει ντροπή για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο καιρό στην χώρα μας.
    Ντροπή μας που ... επιτρέπουμε σε υπαλληλίσκους των τραπεζιτών και των τοκογλύφων να αποφασίζουν και στην ουσία να διοικούν την πατρίδα μας με την αμέριστη συμπαράσταση και συναίνεση των εγχώριων ανδρείκελων που υποτίθεται ότι ψηφίσαμε για να μας κυβερνήσουν.
    Ντροπή μας που …. ανεχόμαστε πολλούς από αυτούς τους αχρείους που μας έφεραν με τις εσκεμμένες ενέργειες ή με τις παραλείψεις την ανικανότητα και την ανοχή τους σε αυτή την δεινή θέση τώρα να μας υπόσχονται λύσεις φροντίζοντας παράλληλα με τις στημένες εξεταστικές επιτροπές τους να αθωώνουν τους εαυτούς τους ξεκοκαλίζοντας τα “κέρδη” της πολύχρονης πολιτικής τους διαδρομής.
    Ντροπή μας που …. παρακολουθούμε ακόμα τις ειδήσεις και τα τηλεπαράθυρα των καναλαρχοεργολάβων, όπου με τους πληρωμένους δημοσιοκάφρους τους μας παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο, το ανήθικο ηθικό αποπροσανατολίζοντα και πολλές φορές εκφοβίζοντας μας.
    Ντροπή μας που …. καταντήσαμε τα περήφανα γερατειά να αγωνιούν για τα αυτονόητα δηλ. να έχουν μια αξιοπρεπή διαβίωση, ιατρική περίθαλψη και αίσθημα ασφάλειας στα σπίτια τους, αφού η χώρα μας έγινε η γη της επαγγελίας των απανταχού λαθροπαρανόμων του κόσμου.
    Ντροπή μας που …. βλέπουμε καθημερινά τους φίλους, συγγενείς γείτονες, γνωστούς αλλά και τους ίδιους μας τους εαυτούς να είναι ή να φλερτάρουν με τον εφιάλτη της ανεργίας καθώς και όσους “τυχερούς” ακόμα δουλεύουν να βλέπουν το μισθό τους να μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα απλό “χαρτζιλίκι” που δεν φτάνει ούτε για την βασική τους διατροφή.
    Ντροπή μας που …. εξ αιτίας της αδράνειας μας χάνεται μια ολόκληρη γενιά μορφωμένων και κατηρτισμένων νέων ανθρώπων οι οποίοι αναζητούν πλέον την ελπίδα για ζωή και σταδιοδρομία στην ξενιτιά αφού ο τόπος μας σιγά σιγά μετατρέπεται σε αποικία δουλοπαροίκων.
    Ντροπή μας που …. ανεχόμαστε να υπάρχουν παιδάκια στα σχολεία που εκτός από την αγραμματοσύνη που τους παρέχει το εδώ και χρόνια το υποβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα φτάσαμε εν έτει 2013 και εν ώρα μαθήματος να λιποθυμούν από την ασιτία.
    Τέλος Ντροπή και Αίσχος μας …. που αφήσαμε οι καθημερινές αυτοκτονίες απελπισμένων συμπολιτών μας να αναφέρονται στα ψιλά γράμματα των εφημερίδων ή και καθόλου, για να μην αμφισβητείται η ορθότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των εγχώριων δοσίλογων προς χάριν των άξιων απογόνων του Γ’ Ράιχ ( δεν είναι απλώς απόγονοι, αλλα είναι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ Γ΄ΡΑΙΧ ) δηλ. της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλερ! ( είπαμε, ΧΙΤΛΕΡΜΕΡΚΕΛ και ΓΚΕΡΙΓΚΣΟΙΜΠΛΕ )
Υποσημείωση
    Η παροιμιώδης αδράνεια και ανεκτικότητα μας κάνει τελικά την εδώ και χρόνια ... βρώμα της Ιστορίας ότι ξοφλήσαμε να είναι ... Αληθινή και από δω και στο εξής ο μόνος χαιρετισμός που μας αρμόζει όταν βλέπουμε ο ένας τον άλλο είναι το …. ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΡΕΖΙΛΗ !!!

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.Απατεώνας Γερμανός έβγαζε από την Ελλάδα χρυσό και ασήμι!
defence-point
    Μάλλον είχε διαβάσει πρόσφατα τα κατορθώματα των Ναζί προγόνων του και ανησυχώντας για τις κινήσεις της Ελλάδας να διεκδικήσει όσα βούτηξαν από τα θησαυροφυλάκια του κράτους, είπε να κάνει την κίνησή του…
    Γερμανός πολίτης συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς προσπαθούσε να βγάλει από τη χώρα παράνομα, μέσω πτήσης της γερμανικής εταιρίας Lufthansa, εφτά κιλά χρυσό και μετρητά 300.000 ευρώ στις αποσκευές του… Οι τελωνειακοί επίσης αναφέρουν, ότι ενέχεται σε προσπάθεια να βγάλει παράνομα από τη χώρα 425 κιλά (!) ασήμι.
    Οι ελληνικές διωκτικές αρχές πιστεύουν ότι πρόκειται για μέλος διεθνούς σπείρας που εμπλέκεται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Ο σώζων εαυτόν σωθήτω
Πρώτα bail-in και μετά κλείσιμο τραπεζών
defencenet.gr
    Απροκάλυπτα διαμορφώνεται το σχέδιο των διεθνών κέντρων χάραξης οικονομικής πολιτικής (ΔΝΤ, Eurogruop, ΕΚΤ) αφενός της αρπαγής των καταθέσεων και αφετέρου του κλεισίματος των τραπεζών αφού πρώτα θα έχουν καταληστευθεί οι καταθέσεις.
    Εφαρμόζοντας το μοντέλο και σχέδιο «Κύπρος» που κατά τα άλλα είναι μοναδική περίπτωση και αφού πρώτα μεθοδεύουν δια νόμου το «κλάδεμα» των καταθέσεων τώρα προχωρούν ένα βήμα παραπέρα: Θα κλείνουν τις τράπεζες όταν η «επανακεφαλαιοποίηση» από τα λεφτά των καταθετών δεν θα βγαίνει…
    Αυτό υποστήριξε σήμερα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση στο Economic Club της Νέας Υόρκης για τις παγκόσμιες δράσεις πολιτικής που απαιτούνται, ώστε να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση:
«προτεραιότητα για το τραπεζικό σύστημα πρέπει να συνεχίσει να είναι η επανακεφαλαιοποίηση και η αναδιάρθρωση και, όπου απαιτείται, το κλείσιμο τραπεζών».
    Αν και δεν είπε που αυτό θα γίνει, άφησε να εννοηθεί πως υποψήφιες προς κλείσιμο τράπεζες     βρίσκονται, που αλλού, μα στην περιφέρεια της €ζώνης.
    Έτσι η Κ. Λαγκάρντ, είπε πως υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, λέγοντας ότι κυρίως στην περιφέρεια, πολλές τράπεζες βρίσκονται ακόμα σε πρώιμο στάδιο αναδιαμόρφωσης με μη επαρκή κεφάλαια και με πάρα πολλά επισφαλή δάνεια.
    Ακόμη και εκτός περιφέρειας, υπάρχει ανάγκη να συρρικνωθούν ισολογισμοί, να μειωθεί η εξάρτηση από τη χονδρική χρηματοδότηση και να βελτιωθούν επιχειρηματικά μοντέλα, απέφυγε όμως να μιλήσει για προβληματικές τράπεζες.
    Στη συνέχεια, η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι λόγω της ανεπαρκούς οικονομικής αναδιάρθρωσης, η νομισματική πολιτική ακολουθεί την τακτική των «περιστρεφόμενων ροδών». Σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπως σημείωσε, η πιστωτική ικανότητα έχει συρρικνωθεί κατά 5% από την έναρξη της κρίσης και το χτύπημα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι ιδιαίτερα σκληρό.
    Η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη ειδικότερα στην κρίση χρέους στην €ζώνη, επανέλαβε τη θέση για οικονομική και νομισματική ένωση, διατυπώνοντας την άποψη ότι χρειάζεται πολιτική με περισσότερες συλλογικές λύσεις.
    Τόνισε ακόμη, μια επιλογή είναι η άμεση επανακεφαλαιοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας των προβληματικών τραπεζών που έχουν συστημικές επιπτώσεις. Πέρα απ' αυτό, επισήμανε, η €ζώνη χρειάζεται μια πραγματική τραπεζική ένωση, που θα ενισχύσει τα θεμέλια της νομισματικής ένωσης και αυτό θα συμβάλει στην ασφάλεια(!) των καταθέσεων και ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος, εξασφαλίζοντας χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
    Η Λαγκάρντ είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταφέρει πολλά τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ενώ η συμφωνία για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό θα συμβάλει και στην ανακούφιση του χρέους της Ελλάδας.
    "Θα πρέπει να επικροτήσουμε αυτή την εξέλιξη και δεν είναι εύκολο για τις 17 χώρες της ευρωζώνης να συμφωνήσουν για την εφαρμογή μεγάλων πολιτικών πρωτοβουλιών σε ένα τέτοιο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα" είπε.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Τό… «Βδέλυγμα τῆς Ἐρημώσεως» τοῦ Γένους;
     Θα σας πω μια ιστορία…
    Όταν τελείωσε η Μάχη των Θερμοπυλών και οι Σπαρτιάτες και οι άλλοι Έλληνες κείτονταν νεκροί στο πεδίο της μάχης, ο Εφιάλτης αποφάσισε πλέον με τον χρυσό που τον είχε φορτώσει ο Ξέρξης να πάει στα ξένα…
    Σκέφτηκε ότι πλέον δεν τον σήκωνε ο τόπος εδώ..
    Έφυγε λοιπόν στο εξωτερικό, όπου γυρνούσε πλέον δεξιά κι αριστερά κάνοντας σεμινάρια και διαλέξεις, για το πόσο εύκολα από την μια μέρα στην άλλη, μπορείς να τα οικονομήσεις πολύ χοντρά κι από βοσκός να γίνεις δισεκατομμυριούχος….
    Ο Ξέρξης τον είχε φορτώσει με τόσο χρυσάφι που είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του για πάμπολλες γενιές…
    Οι Έλληνες, πίσω στην πατρίδα όταν όλα είχαν τελειώσει και η χώρα είχε μετατραπεί σε ερείπια, αποφάσισαν να συστήσουν μια Επιτροπή και να τον καλέσουν ως μάρτυρα για να του κάνουν μερικές ερωτήσεις για την Μάχη…
Παραδείγματος χάριν…
- “Που γνωρίζατε το μονοπάτι για να οδηγήσετε πίσω από τον Λεωνίδα τους Πέρσες;”
- “Πως καταλάβατε ότι ο Ξέρξης θα σας έδινε τόσα πλούτη για μια τέτοια πληροφορία;”
- “Γιατί δεν δηλώσατε όλα αυτά τα πλούτη στην φορολογία εισοδήματός σας του έτους 479.. π Χ.;”…. κλπ.
    Ο Εφιάλτης το σκέφτηκε σου λέει… “Άσε ρε που θα πάω πίσω σε αυτούς τους καραγκιόζηδες;
Κι αν κανένας από το σόϊ του Λεωνίδα ή των άλλων κορόϊδων που σκοτώθηκαν εκεί, με καθαρίσει…;”
    Κι έτσι αποφάσισε να στείλει ένα γραπτό υπόμνημα…
    “Κοίτα να δείς” σκέφτηκε “αυτοί είναι τόσο ηλίθιοι που θα συνεχίσω να τους δουλεύω… εύκολα”.
    Τους έγραψε λοιπόν “ότι δεν ξέρει τίποτα για την υπόθεση της Μάχης των Θερμοπυλών…
Και δεν έχει λόγο επί του θέματος, εφόσον δεν συμμετείχε στην μάχη αυτή ούτε με την πλευρά των Ελλήνων κι ούτε με τους Πέρσες φυσικά…
    Μάλιστα απόρησε γιατί τον κάλεσαν…”
    Και τότε τα μέλη της Επιτροπής συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι ήταν προσβλητική η συμπεριφορά του Εφιάλτη κι απαράδεκτο το υπόμνημά του … και θα έπρεπε να προσκαλεσθεί να παραστεί αυτοπροσώπως στην Επιτροπή να του υποβάλουν τα μέλη της όσες ερωτήσεις ήθελαν…
    Μάλιστα ένας από την Επιτροπή είπε “Ίσως πρέπει να στείλουμε μερικούς να τον κουβαλήσουν με το ζόρι”… αλλά αυτή η πρόταση δεν πέρασε…
    Κατόπιν είπαν να ψηφίσουν για το αν θα τον προσκαλούσαν ή όχι αυτοπροσώπως και η ψήφοι ήταν 8 – 1 υπέρ του ΝΑΙ… ένας ψήφισε ΟΧΙ κι αυτός ήταν από το κόμμα του Εφιάλτη… γιατί ξέχασα να σας πω ότι, πριν φύγει ο Εφιάλτης για τα ξένα… να φάει το χρήμα που έβγαλε με τον “ιδρώτα του”, ένα κόμμα στην Ελλάδα τον όρισε αρχηγό του, και μάλιστα κατάφερε και κάτι πρωτόγνωρο… να τον κάνει πρωθυπουργό με τις ευλογίες του Ξέρξη!!!!
    Τέλος πάντων για να επανέλθουμε στην ιστορία, όταν ο Εφιάλτης παρέλαβε την δεύτερη πρόσκληση γέλασε με ειρωνεία και κατάλαβε ότι όλοι αυτοί ήταν πολύ μικρά και βλαμμένα ανθρωπάκια αφού δεν κατάλαβαν με την πρώτη ότι τους έχει…. χεσμένους.
Κι έτσι απλά αποφάσισε να τους αγνοήσει παντελώς….
Εξάλλου τι θα του έκαναν;
Βρισκόταν υπό την προστασία του Ξέρξη του Μεγάλου Βασιλιά….
Δεν πα να κουρεύονται οι ψωραλέοι”… σκέφτηκε.
    Μετά άνοιξε την τηλεόρασή του και ξέσπασε σε χειροκροτήματα βλέποντας στιγμιότυπα από την συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων…
    Ένας ηλικιωμένος κύριος από το κόμμα του είχε σηκωθεί όρθιος και μάλωνε τους υπόλοιπους βουλευτές για την συμπεριφορά τους να καλέσουν τον Εφιάλτη στην χαζοεπιτροπή τους…
“Βρήκαμε να φέρουμε σιδηροδέσμιο για να καταθέσει ως μάρτυρας ο Εφιάλτης. Δεν ντρεπόμαστε επιτέλους; Εγώ ντρέπομαι για αυτήν την εικόνα εκπροσώπων του ελληνικού λαού”….
    Και τότε για πρώτη φορά ο Εφιάλτης κατάλαβε ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα στον κόσμο…
    Κι αναφώνησε δυνατά: “Ζήτω η Δημοκρατία”….
    Γιατί μόνο στην δημοκρατία μπορεί ο Εφιάλτης να γίνει πρωθυπουργός και ο Λεωνίδας να ανακηρυχθεί…. προδότης.
    Μια φωνή όμως από την κουζίνα τον επανέφερε στην πραγματικότητα…
“Ζήτω ο Ξέρξης”….. ήταν η γυναίκα του.
    Καλά ξυπνητούρια….
(σς Ο: Ο τίτλος του άρθρου όλα τα λεφτά!)

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
5.ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΙΝΤΖΟΛΗΣ
    Οι πρώτες βοήθειες των νοσοκομείων έχουν γεμίσει με υπουργούς, αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές, νομάρχες, δημάρχους, εργατοπατέρες κλπ., κλπ., με προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.
    Μετά από ταχεία, αλλά πλήρη και λεπτομερή εξέταση, οι γιατροί βρήκανε πως το κοινό αυτό πρόβλημα οφείλεται στα στρώματα...
ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ''ΚΟΥΜΠΑΡΟΥΣ''
ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
6.ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, Η ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ.
    Μέσα σε έναν αιώνα, ο τρίτος πόλεμος Γερμανίας - Ρωσίας έχει ήδη ξεκινήσει.
    Η Gazprom, καθετοποιημένη πλήρως, με δομή στρατιωτικής μηχανής, σφιχταγκαλιάζει την Γερμανία, καθιστώντας την ενεργειακά αιχμάλωτη της Ρωσίας.
    Η Γερμανία αντιδρά με την απόπειρα υπεξαίρεσης του φυσικού αερίου Ελλάδας - Κύπρου μέσω μνημονίων.
    Η Τουρκία για άλλη μία φορά στο πλευρό των Γερμανών ως δαμόκλειος σπάθη σε περίπτωση αντίδρασης.
    Ο Σημίτης υπηρέτησε ευλαβικά αυτό το σχέδιο από το 1995. Η εξόντωση Παπανδρέου, τα Ίμια και η αναστολή των ερευνών κατέστησαν την Ελληνική ΑΟΖ είτε "Ευρωπαϊκή" είτε "Ελληνοτουρκική".
    Η μεγάλη σύγκρουση έχει ξεκινήσει. Η Ελλάδα οφείλει να προσέξει για να μην έχει την τύχη της Ρουμανίας στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα χειρότερα, να μην ζήσει ένα νέο 1922.
    Ο Πούτιν προσπαθεί να αποφύγει τα λάθη του Τσάρου Νικολάου "σφραγίζοντας" τη δυνατότητα διείσδυσης των Γερμανών στην Ρώσικη κοινωνία, με την δημιουργία εθνικής συνείδησης και κοινωνικής ισορροπίας.
    Η ΕΕ το ισχυρό όπλο στα χέρια της Γερμανίας, με εγκλωβισμό - χειραγώγηση τοπικών κυβερνήσεων και καρατόμηση "αντιφρονούντων".
    Ο ενεργειακός πόλεμος με τη βοήθεια των χρηματοπιστωτικών όπλων, βρίσκεται πλέον επίσημα στο επίκεντρο της πολεμικής τέχνης μια θέση που, για χιλιάδες χρόνια μέχρι σήμερα, κατείχαν οι στρατιώτες και τα συμβατικά όπλα. Η διεξαγωγή πολέμων με αμυντικά ή επιθετικά χρηματοπιστωτικά όπλα, θα αναλύεται σύντομα από τα επίσημα στρατιωτικά εγχειρίδια, αλλά και θα διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές! Το συγκεκριμένο όπλο χρησιμοποιείται εύκολα, επιτρέπει καλυμμένες και κρυφές ενέργειες, ενώ διαθέτει μια εξαιρετικά καταστροφική δύναμη, κατά πολύ πιο ανώτερη και πιο ασφαλέστερη ταυτόχρονα, όλων των άλλων πολεμικών όπλων.
    Για παράδειγμα η Ρωσία διαθέτει ένα ισχυρότατο όπλο, με το οποίο έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει επιτυχημένα τους εχθρούς της, στο πεδίο που διεξάγονται σήμερα οι μάχες του παγκόσμιου συναλλαγματικού πολέμου: την ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, το σημαντικότερο ίσως μέσο χρήσης του συγκεκριμένου όπλου, εκ μέρους της Ρωσίας, είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της, η οποία είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο, την Gazprom. Η επιχειρηματική και οργανωτική της δομή είναι εξ ολοκλήρου κάθετη. Συμπεριλαμβάνει εξόρυξη, παραγωγή, μεταφορά, προετοιμασία, εμπορία και παράδοση. Ελέγχει το 20% των αποθεμάτων φυσικού αερίου του πλανήτη, καθώς επίσης το 60% των αποθεμάτων της Ρωσίας. Εκτός από τον τομέα της ενέργειας, η Gazprom έχει αναπτυχθεί στους τομείς των ΜΜΕ, τραπεζών, ασφαλειών και επενδύσεων, έχοντας ιδιόκτητη εσωτερική επενδυτική εταιρεία. Περαιτέρω, ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός της Gazprom θυμίζει περισσότερο το σχεδιασμό μιας πολεμικής τακτικής, παρά μια επιχειρησιακή στρατηγική.
    Για παράδειγμα η χρήση του φυσικού αερίου, ως ένα γεωπολιτικό όπλο, αποδείχθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2006 όπου η Ρωσία σταμάτησε να εφοδιάζει την Ουκρανία, με το δικαιολογητικό ότι υπήρχαν σημαντικές διαφορές με τη χώρα, όσον αφορά την πληρωμή του αερίου. Φυσικά, τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας δεν περιορίσθηκαν μόνο στην Ουκρανία, αλλά επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού ο αγωγός διασχίζει την Ουκρανία. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε το 2009 αυτή τη φορά με πολύ επώδυνα αποτελέσματα, αφού αρκετά εργοστάσια στην Ανατολική Ευρώπη ανέστειλαν τις εργασίες τους, ενώ έμειναν χωρίς θέρμανση πάρα πολλές κατοικίες, μέσα στην πιο ψυχρή εποχή του χρόνου. Οι δύο αυτές περιπτώσεις τεκμηριώνουν το γεγονός ότι, η Ρωσία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει στο μέλλον το όπλο φυσικό αέριο όσο πιο αιμοβόρα μπορεί και χωρίς κανέναν οίκτο. Ουσιαστικά λοιπόν, η Ρωσία δοκίμασε και αριστοποίησε τη χρήση του φυσικού αερίου ως όπλου επιτυγχάνοντας ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, το οποίο ενισχύει την επιθετική της ικανότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν χρησιμοποιούσε το ίδιο όπλο σήμερα, το σταμάτημα δηλαδή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο, τα αποτελέσματα θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικά. Ειδικά στις παραγωγικές βιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα στις βαριές βιομηχανίες της Γερμανίας.
    Ο αγωγός, με τον οποίο μεταφέρεται το φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, είναι ο Nord Stream. Πρόκειται για μια εταιρεία, με μετόχους τη Ρωσική Gazprom, καθώς επίσης τις γερμανικές Wintershall και EON, την Ολλανδική Gasunie και τη Γαλλική GDF Suez. Σχεδιάστηκε επίσης ο South Stream, με μετόχους την Gazprom, την Ιταλική ΕΝΙ, τη Γαλλική EdF Suez και την Γερμανική Wintershall. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθεί ο εφοδιασμός της Ευρώπης, μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Μεγάλος εχθρός της Ρωσίας είναι ο αγωγός Nabucco, ο οποίος σχεδιάζεται από κράτη της Ευρώπης, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με στόχο να εξασφαλίσει στην Ευρώπη φυσικό αέριο από τα αποθέματα της Κασπίας (Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν, ενδεχομένως επίσης από το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο) έτσι ώστε να μην είναι απόλυτα εξαρτημένη από τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν προσπαθεί μόνο να εμποδίσει την κατασκευή του Nabucco αλλά, παράλληλα, προωθεί δύο εναλλακτικούς αγωγούς, μέσω των οποίων θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από την κεντρική Ασία στην Ευρώπη ελεγχόμενους από την Gazprom. Η προμήθεια άλλωστε της Ευρώπης με φυσικό αέριο, είναι ο κυριότερος μοχλός πίεσης που έχει η Ρωσία στη διάθεση της, κάτι που βέβαια δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει.
    Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, η Αχίλλειος πτέρνα της Γερμανίας είναι η ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Είναι για αυτό που ήδη έχει επιδοθεί σε ένα αγώνα εξεύρεσης εναλλακτικών ενεργειακών πηγών. Έχει για παράδειγμα πρωτοστατήσει στην δημιουργία του Διεθνούς Γραφείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έχει αναπτύξει πρωτοπόρες ανανεώσιμες τεχνολογίες. Αλλά γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Το φυσικό αέριο θα είναι ο ρυθμιστής στο μακροπρόθεσμο ενεργειακό ισοζύγιο της Γερμανίας. Για αυτό η Γερμανία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί και αυτή χρηματοπιστωτικά όπλα για την ικανοποίηση των ενεργειακών της αναγκών.
    Παράδειγμα η κατάσταση που ζούμε σήμερα, όπου μακροπρόθεσμος στόχος της Γερμανίας είναι η υπεξαίρεση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Κύπρου. Έχει αρχίσει με την προσπάθεια καταστροφής του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας και με την παράλληλη ένταξή της Κύπρου σε τριμηνιαία μνημονιακή επιτήρηση. Με αυτό τον τρόπο τα έσοδα τη χώρας μας θα μειώνονται συνεχώς και τότε θα αρχίσει η μνημονιακή διαχείριση του δικού μας φυσικού αέριου και πετρελαίου. Θα είμαστε διά βίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Στα πλαίσια αυτά, η Πολιτεία πρέπει να αποφύγει όλες τις παγίδες με στόχο όχι μόνο να μην χαθεί τίποτα, αλλά να βγει η πατρίδα μας κερδισμένη από την κρίση. Η Κύπρος, από γεωπολιτικής πλευράς, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά πλεονεκτική θέση, ίσως στην καλύτερη της ιστορίας της. Ταυτόχρονα βέβαια, είναι υποχρεωμένη να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, γεγονός που οφείλει να υποχρεώσει τα πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν, χωρίς τις σημερινές μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ενεργειακό πόλεμο που δεχόμαστε προς όφελος μας. Είναι άμεση η ανάγκη χάραξης επιστημονικά τεκμηριωμένου μακροπρόθεσμου ενεργειακού σχεδιασμού που θα διαλαμβάνει όλες τις πτυχές διαχείρισης των υδρογονανθράκων μας. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρουμε τι θέλουμε και πως θα το πράξουμε. Τέτοιος σχεδιασμός θα μπορούσε να κωδικοποιηθεί ίσως σε 10 εντολές (όπως αυτές της Νορβηγίας) και να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Είναι στο χέρι μας κατά πόσο θέλουμε να διαχειριστούμε εμείς τον εθνικό μας πλούτο ή θα τον αφήσουμε σε μνημονιακή διαχείριση!
ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ; ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΕΓΩ.............

7.Η Thatcher ήξερε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει την Ευρώπη!
Γράφει ο Κώστας Κουρούνης
http://freepen.gr/2012/
    Πριν καιρό διάβασα ένα άρθρο του πολιτικού αρχισυντάκτη της Telegraph, Peter Oborne για την Thatcher που μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση χωρίς να μπορώ να ξεκαθαρίσω γιατί. Τελευταία, με αφορμή τις παλινωδίες στις διαπραγματεύσεις περί το PSI αλλά και λόγω της νέας ταινίας της Meryl Streep “The Iron Lady (Thatcher)”, συνειδητοποίησα γιατί το έχω στα Read.It.Later από τον Νοέμβριο του 2010.
    Ο Oborn λοιπόν, είχε γράψει στο blog του ότι “Η Θάτσερ ήξερε ότι το ενιαίο νόμισμα θα καταστρέψει την Ευρώπη”. Σ’ αυτό το άρθρο μας θύμισε ότι τον Οκτώβριο του 1990 η Θάτσερ πήγε στη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη για να συζητηθεί το θέμα της Οικονομικής Νομισματική Ένωση, όπου προέβαλε τις ιστορικού βεληνεκούς αντιρρήσεις της για την συμμετοχή της Αγγλίας στο ενιαίο νόμισμα.
    Ήδη δηλαδή, από το 1990 η Θάτσερ προέβλεπε με βεβαιότητα ότι το ενιαίο νόμισμα θα προκαλούσε την οικονομική καταστροφή της Ευρώπης διότι το ευρώ δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει βιομηχανικές υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία και μικρότερες χώρες όπως η Ελλάδα.     Μάλιστα, είχε κάνει και προβλέψεις σχετικά με την οικονομική πολιτική της ΕΕ: ότι η Γερμανία θα ποδηγετούσε τελικά την ευρωπαϊκή πολιτική επιβάλλοντας τις φοβίες της για τον πληθωρισμό, γεγονός που θα απέβαινε μοιραίο για τις φτωχότερες χώρες “γιατί θα καταστρέψει τις αναποτελεσματικές οικονομίες τους”, όπως αναφέρει και στην αυτοβιογραφία της.
    Ο Oborn σημειώνει ότι η Θάτσερ μπορεί να ήταν το πρώτο θύμα του ενιαίου νομίσματος, αλλά ακολούθησαν εκατομμύρια Ευρωπαίων που έχασαν τις δουλειές τους αλλά και ολόκληρα κράτη που στερούνται το δικαίωμα στην υπερηφάνεια και την ανεξαρτησία τους.
    Επιπλέον, αποκτά ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι μόνη της απέναντι σε μια ΕΟΚ σύσσωμη και “μεθυσμένη” από την ιδέα του ενιαίου νομίσματος, τους είπε με διαύγεια και επιχειρήματα πως το μέλλον του ευρώ δεν θα είναι καλό όχι για πολιτικούς αλλά για οικονομικούς λόγους.
Προφητείες; Ή μήπως καλό διάβασμα;
    Γνωρίζω τις ενστάσεις που προκαλεί ακόμα και η επίκληση του ονόματος “Θάτσερ”. Δεν έχω ξεχάσει ότι ο αρνητικός όρος “Θατσερισμός” κυριάρχησε στην πολιτική μας σκηνή μέχρι πρόσφατα. Θυμάμαι επίσης ότι η Θάτσερ κατηγορήθηκε, ενδεχομένως και δίκαια, για ακραίο φιλο-Αμερικανισμό – εξ’ ού και η αντίρρησή της για συμμετοχή στο ευρώ.
    Όμως το γεγονός ότι η Θάτσερ προέβαλε τεκμηριωμένες αντιρρήσεις για το ενιαίο νόμισμα απέναντι στο σύνολο των ηγετών της ΕΟΚ, δείχνει ότι είχε μελετήσει πολύ καλά πριν μιλήσει. Και η μελέτη – όπως πικρά διαπιστώνουμε τελευταία - είναι κάτι ασύνηθες.
    Οφείλουμε λοιπόν να “διαβάζουμε” την επικαιρότητα και την ιστορία απαλλαγμένοι από παρωπίδες και υπερβολικές σιγουριές. Ο Θατσερισμός μπορεί να βλάπτει σοβαρά την υγεία ορισμένων ιστορικών πολιτικών σχηματισμών, όμως τότε που έπρεπε, η Θάτσερ ήταν αυτή που προέβαλε εύστοχα επιχειρήματα και αντιρρήσεις για το ευρώ. Αντιρρήσεις και επιχειρήματα τα οποία πολλοί αγνόησαν (ο καθένας για τον δικό του λόγο) προκαλώντας ζημιές που τώρα εμείς πρέπει να πληρώσουμε.
    Δεν λέμε ότι όφειλε να εισακουσθεί η Θάτσερ και το ευρώ να ναυαγήσει από την κούνια του. Αυτό που λέμε όμως είναι, ότι όφειλαν να την είχαν πάρει πιο σοβαρά και να είχαν καλιμπράρει την ΟΝΕ καλύτερα. Για το συμφέρον όλων μας. Και αυτό δεν έγινε.
Καλή δύναμη

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην διάρκεια του αγώνα του 1821

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D
    Οι συνεχείς, προσπάθειες και πρωτοβουλίες στήριξης της επανάστασης με τη δημιουργία οργανωτικών δομών και την εξασφάλιση πόρων και εφοδίων δεν περιελάμβαναν ιδιαίτερη μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαχητών και την ιατροκοινωνική προστασία των αμάχων.
    Κατά τα τελευταία χρόνια της προεπαναστατικής περιόδου ο αριθμός των ιατρών, που εξυπηρετούσε τις ανάγκες 1.000.000 περίπου κατοίκων, δεν υπερέβαινε τους 90. Μετά την επανάσταση και με την άφιξη στην Ελλάδα Ελλήνων και φιλελλήνων ιατρών από το εξωτερικό ο συνολικός αριθμός τους ουδέποτε υπερέβη τους 500, ενώ οι υπάρχουσες ανάγκες λόγω του πλήθους των τραυματιών από τις πολεμικές διενέξεις και των ασθενών από την εκδήλωση επιδημιών υπήρξαν τεράστιες. Τα δεδομένα αυτά, τα οποία είναι άξια κριτικής προσέγγισης και ανάλυσης, αναδεικνύουν τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 και αποδεικνύουν το μεγαλείο της ψυχής και την πίστη στην ελευθερία του σκλαβωμένου έθνους.
    Οι συνθήκες υγιεινής διαβίωσης, ένδυσης και διατροφής, της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόδουλων Ελλήνων, θα μπορούσαν να αξιολογηθούν ως υποβαθμισμένες και να χαρακτηριστούν ως άθλιες την περίοδο της διεξαγωγής του αγώνα για την ελευθερία.
    Οι παράγοντες, που συνεισέφεραν στη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στα χρόνια της εθνικής παλιγγενεσίας αφορούσαν στις απρογραμμάτιστες και αλλεπάλληλες μετακινήσεις των αγωνιστών, στον αναγκαστικό συνωστισμό πληθυσμιακών ομάδων σε αστικά κέντρα, στις συχνές πολιορκίες πόλεων και οχυρών και στις συνεχείς πολεμικές αντιπαραθέσεις, που συνεπάγονταν αφενός ταλαιπωρίες, σε βαθμό ψυχοσωματικής εξόντωσης και αφετέρου έλλειψη πόσιμου νερού, τροφίμων, φαρμάκων και άλλων εφοδίων. Επιπρόσθετα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας το υγρό κλίμα και το γεωφυσικό περιβάλλον ευνοούσαν την εκδήλωση επιδημιών, που επιβάρυναν ακόμη περισσότερο την ήδη δυσμενή κατάσταση των αγωνιστών και των οικογενειών τους. Η διατροφή των αγωνιζομένων Ελλήνων περιλάμβανε κυρίως ψωμί, παξιμάδια, βρασμένο καλαμπόκι και σπανιότερα κρέας και ψάρια. Περιελάμβανε, επίσης, κρασί και ρακή, ενώ το λάδι, φαίνεται, ότι ήταν το μόνο προϊόν διατροφής, που υπήρχε σε επάρκεια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
    Η ακατάλληλη διατροφή προκαλούσε δυσεντερία, που εξαντλούσε ακόμη περισσότερο τους αποδυναμωμένους οργανισμούς των αγωνιστών του 1821, ενώ έκδηλα ήταν τα συμπτώματα αβιταμινώσεων, κυρίως από την έλλειψη της βιταμίνης C, που προκαλούσε σκορβούτο.
    Η πρόσβαση σε αποθέματα υγιεινού πόσιμου νερού ήταν συχνά προβληματική, είτε γιατί δεν επαρκούσαν οι διαθέσιμες ποσότητες για τις υφιστάμενες ανάγκες, είτε γιατί ο εχθρός κυρίευε τις πηγές υδροδοσίας και ανέκοπτε την ύδρευση πόλεων και περιοχών, που τελούσαν υπό τον έλεγχο των Ελλήνων.
    Τα νερά των πηγαδιών μολύνονταν είτε προσχεδιασμένα από τους μαχητές της ελευθερίας, για να μη χρησιμοποιούνται από τους Τούρκους, είτε με τα χάλκινα σκεύη, τα οποία έρριπταν οι Έλληνες στα πηγάδια για να τα κρύψουν, ιδιαίτερα την περίοδο της εκστρατείας του Δράμαλη. Συχνά, τα διάφορα λάφυρα και ιδιαίτερα τα ενδύματα που έπαιρναν οι ρακένδυτοι αγωνιστές από τους νεκρούς αντιπάλους τους αποτελούσαν αιτίες σοβαρών λοιμώξεων που εξελισσόταν σε θανατηφόρες.
    Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αρκετοί νέοι από διάφορες περιοχές της υπόδουλης Ελλάδος, προερχόμενοι σχεδόν αποκλειστικά από εύπορες αστικές οικογένειες, έσπευδαν σε πανεπιστήμια ευρωπαϊκών πόλεων για να σπουδάσουν, κατά προτίμηση Ιατρική, διότι κατά τον Κοραή «…θηριώδες έθνος εις μόνους τους ιατρούς αναγκάζεται να υποκρίνεται κάποιαν ημερότητα».
    Τα πανεπιστήμια επιλογής των Ελλήνων για ιατρικές σπουδές ήταν κυρίως της Πάδοβας, της Παβίας, της Πίζας και της Βιέννης.
    Οι πρακτικοί ή εμπειρικοί ιατροί ασκούσαν τη λεγόμενη «Δημώδη Ιατρική», κυρίως, στις ορεινές περιοχές της χώρας. Ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι στην ανάταξη εξαρθρημάτων και καταγμάτων, στην περιποίηση τραυμάτων και στην πραγματοποίηση μικροεπεμβάσεων, με συνέπεια να καλούνται και «ιατροχειρουργοί». Τους αποκαλούσαν, επίσης, «ιατρο- φαρμακοποιούς», γιατί, εκτός των ιατρικών πράξεων που επιτελούσαν, παρασκεύαζαν φάρμακα και συνέλεγαν βότανα, τα οποία χορηγούσαν, κατά περίπτωση, σε ασθενείς και τραυματίες.
    Παράλληλα με τους επιστήμονες και τους πρακτικούς ιατρούς ασκούσαν ιατρικές πράξεις και χορηγούσαν φαρμακευτικά παρασκευάσματα, κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα, κομπογιαννίτες και τσαρλατάνοι.
    Οι κομπογιαννίτες και οι τσαρλατάνοι ήταν ψευτογιατροί με ενδιαφέρον αποκλειστικά επικεντρωμένο στο οικονομικό όφελος και με τάση να περιαυτολογούν για τις θεραπευτικές τους επιτυχίες σε βαθμό τερατολογίας. Έφεραν ειδική ένδυση και κάλυπταν το κεφάλι τους με σαμαροκάλπακο στο οποίο τοποθετούσαν, εμφανώς, φάρμακα πρώτης ανάγκης.
    Η παρεχόμενη υγειονομική φροντίδα και περίθαλψη, κατά την περίοδο της εθνικής παλιγγενεσίας, ήταν ανάλογη με το υφιστάμενο επίπεδο των ιατρικών γνώσεων της εποχής. Ιατρικές πράξεις και διαδικασίες, όπως είναι η χορήγηση αναισθησίας, η μετάγγιση αίματος, η ασηψία, η αντισηψία και άλλες, ήταν παντελώς άγνωστες και η συνεισφορά του υγειονομικού προσωπικού στην περίθαλψη των τραυματιών και των ασθενών υποτυπώδης.
    Στα πεδία των μαχών οι ελαφρά τραυματισμένοι ετύγχαναν φροντίδας, επί τόπου, από τους συμπολεμιστές τους, ενώ οι φέροντες βαριά τραύματα διακομίζονταν προς νοσηλεία σε μοναστήρια και αργότερα σε υποτυπώδη νοσοκομεία, τα οποία εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει να συγκροτούνται.
    Η φροντίδα των τραυμάτων περιλάμβανε καθαρισμό της εξωτερικής τους επιφάνειας με ρακή και εισαγωγή στο εσωτερικό τους αλοιφής παρασκευασμένης από λεύκωμα αυγού αναμεμιγμένου με κοινό λάδι και ρακή. Στη συνέχεια ετίθετο επί του τραύματος αλοιφή παρασκευασμένη από σαπούνι και ρακή και ακολουθούσε, κατά διαλείμματα η επίβρεξή του με ρακή, που φαίνεται ότι ήταν θεραπευτικό μέσο συνεχούς χρήσης. Η επίδεση του τραύματος, ανεξάρτητα του βαθμού της σοβαρότητάς του, πραγματοποιείτο με ταινίες υφάσματος και μικρά καλάμια ή νάρθηκες κατασκευασμένους από ξύλο ή ναστόχαρτο.
    Για την αιμόσταση των μεγάλων αγγείων χρησιμοποιείτο πυρακτωμένο σίδερο, για την αιμόσταση των τριχοειδών οινόπνευμα, ενώ για τον έλεγχο των αιμοπτύσεων λόγω τραυμάτων του θώρακα χορηγείτο ζεσταμένο κρασί αναμεμιγμένο με κοινό βούτυρο.
    Τα φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι επιστήμονες ιατροί και πολλοί από τους εμπειρικούς, ήταν κυρίως δρόγες (αλόη, θεριακή, κάρδαμο, κίνα, πιπερόριζα, σαμπούκο, σαρκοτρόφι, σίλφιο κ.ά.), η χρήση των οποίων ανάγεται στην εποχή του Διοσκουρίδη και η εντόπισή τους είναι εύκολη στη χλωρίδα της ελληνικής υπαίθρου. Ήταν, επίσης, ορισμένες φαρμακευτικές και χημικές ουσίες (άλας αψινθίας, βόραξ, γόμμα Αραβική, εμετική τρυξ, μίνιον, νίτριον, οξύμελι κ.ά.) και διάφορα σκευάσματα (balsamo di Tolu, elixir propriepatis, laudano di Barbaro κ.ά.), τα οποία προμηθεύονταν, όταν είχαν τη δυνατότητα, από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, τα Επτάνησα και την Τεργέστη.
    Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της επανάστασης του 1821 στο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας των αγωνιστών της ελευθερίας. Για το λόγο αυτό η ευχή «Καλό βόλι» εξέφραζε, συν τοις άλλοις, και την επιθυμία για ένα γρήγορο, ανώδυνο και ηρωικό θάνατο.
Πηγές:
Χ. Βυζάντιος, Ιστορία των κατά την Ελληνικήν Επανάστασιν εκστρατείαν και μαχών, ων συμμετέσχεν ο τακτικός στρατός από του 1821 μέχρι του 1833, Αθήνα 1956.
Α. Αθανασόπουλος, Πελοποννήσιοι ιατροί κατά τον Ιερόν Αγώνα του 1821, Πελοποννησιακή Πρωτοχρονιά (1965).
Ε. Εμμανουήλ, Ιατροσόφια και Τσαρλατάνοι, Αρχεία Φαρμακευτικής (1938).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου