Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1075

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1075
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, όπου και εάν υπάρχουν,είναι δικά μου.
Η ‘’ΕΠΤΑΔΑ’’ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
1.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΗΝ 30η ΜΑΡΤΙΟΥ
2.O Ανδρέας Πενταράς νέος διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ
3.Ξέρετε ποιά είναι …η πόρνη των πλουσίων; Δείτε την...
4.Συγκλονιστική ομιλία του Πούτιν
5.51 βουλευτές της ΝΔ δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο και όσα προέβλεπε για τους στρατιωτικούς!
6.Στρατός και απόστρατοι σε κατάσταση... βρασμού
7.Αμόλα καλούμπα.

ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ -ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
1.ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΤΗΝ 30η ΜΑΡΤΙΟΥ
Την 30 Μαρτίου (Σάββατο) και ώρα 17:00 στο Βελίδειο Συνεδριακό Κέντρο (Θεσ/νίκη)
θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο με θέμα:
«Εθνική αγωνία και συναγερμός για την Θράκη μας»
από την «ΘΡΑΚΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» Θεσ/νίκης με ομιλητές τους :
Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου, Τμήματος Νομικής Α.Π.Θ,
Χαρά Νικοπούλου, Δασκάλα στην Κομοτηνή,
Δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, Διδάκτορα ῾Ιστορίας Α.Π.Θ.,
Ιμάμ ’Αχμέτ, Πρόεδρο Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων και Εκδότη της Πομακικης ἐφημερίδας «Ζαγάλισα»,
Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη, Διδάκτορα Κοινωνικῶν ’Επιστημῶν Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης
Φραγκούλη Φράγκο, Στρατηγό ε.α., ’Επίτιμο ᾽Αρχηγό ΓΕΣ.
Θα προβληθούν δύο(2) σχετικά video και θα χορέψουν και θα τραγουδήσουν Θρακιώτες και Πομάκοι

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
2.O Ανδρέας Πενταράς νέος διοικητής της κυπριακής ΚΥΠ
    Μία ευχάριστη είδηση (η μοναδική ίσως…) έρχεται από τη Μεγαλόνησο καθώς ο Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Πενταράς τοποθετήθηκε νέος διοικητής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται πως “ο διορισμός του κ. Πενταρά, ο οποίος είναι ένας καταξιωμένος στρατιωτικός με μακρά πείρα στα ζητήματα ασφάλειας, ως πολιτικού προϊσταμένου της ΚΥΠ υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη η ΚΥΠ να ασχολείται με ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά και μόνον την ασφάλεια του κράτους προστατεύοντας, ταυτόχρονα, τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών”, δηλαδή σε απλά ελληνικά πως τερματίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιφρονούντων που εγκαινίασε η κυβέρνηση Χριστόφια.
    Ο Ανδρέας Πενταράς κατάγεται από τη Πάφο και αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού. Υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη ενώ αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Το 1995, κατόπιν πρόσκλησης από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπέβαλε παραίτηση από τον ΕΣ και εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά όπου υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και διοικητικές θέσεις.
    Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Λανθασμένες επιλογές στην άμυνα και ασφάλεια της Κύπρου» (εκδ. Επιφανίου-Λευκωσία 2012), το οποίο περιλαμβάνει 100 επιλεγμένα άρθρα δημοσιευμένα στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο κυπριακό Τύπο από το 2004 έως το 2011 και στα οποία κατ΄επανάληψη εντοπίζει δύο στοιχεία ως αιτίες εσφαλμένων επιλογών: τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και το έλλειμμα στρατηγικής σκέψης. Ανάμεσα στο πλήθος εύστοχων αναλύσεων για το σύνολο των προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία ξεχωρίζουν οι αναφορές του για την υποβάθμιση της κυπριακής στρατιωτικής ισχύος και το ζήτημα των υδρογονανθράκων.
    Σύμφωνα με πληροφορίες, η νευραλγική υπηρεσία βρίσκεται στα πρόθυρα θεαματικής αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης με βάση μοντέλα αντίστοιχων ευρωπαϊκών ενώ μελετάται η αλλαγή διοικητικής υπαγωγής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως καθώς και η πρόσληψη πολιτικού προσωπικού, εξειδικευμένου σε θέματα συλλογής και ανάλυσης πληροφοριών.
strategyreports
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Ξέρετε ποιά είναι …η πόρνη των πλουσίων; Δείτε την...
ixnos2.blogspot.gr
    Δριμεία πολιτική κριτική άσκησε ο πολιτικός της γερμανικής αριστεράς Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος, μάλιστα, χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την Γερμανίδα καγκελάριο αποκαλώντας την «πόρνη των πλουσίων στην Ευρώπη.
    Σύμφωνα με τη Die Welt, ο Οσκαρ Λαφοντέν μιλώντας σε εκπομπή γερμανικού καναλιού είπε χαρακτηριστικά πως «η Ανγκελα Μέρκελ είναι η πόρνη των …πλουσίων στην Ευρώπη».
«Πριν ο κόσμος ήταν ακόμα κανονικός. Κάποτε διασώζονταν από το χρέος οι φτωχοί. Σήμερα οι πλούσιοι. Αυτό είναι τρέλα», πρόσθεσε σε έντονους τόνους ο αριστερός πολιτικός.
    Ο Οσκαρ Λαφοντέν προειδοποίησε, επίσης, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες Βαϊμάρης!», αναφερόμενος στην επιβολή της πολιτικής σκληρής λιτότητας και της κρίσης του ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ
4.Συγκλονιστική ομιλία του Πούτιν
    Στις 4 Φεβ 2013, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρος Πούτιν, απευθυνόμενος στη Δούμα (Ρωσικό Κοινοβούλιο) μίλησε σχετικά με τις εντάσεις που προκαλούν οι μειονότητες στη Ρωσία:
« Στη Ρωσία ζουν Ρώσοι. Κάθε μειονότητα από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, αν θέλει να ζει στη Ρωσία, να εργάζεται και να τρώει στη Ρωσία, θα πρέπει να μιλάει Ρωσικά και να σέβεται τους Ρωσικούς νόμους.
    Εάν αυτοί προτιμούν το νόμο της Σαρία, τότε τους συμβουλεύουμε να πάνε στις χώρες όπου ισχύει ο νόμος αυτός.
    Η Ρωσία δεν έχει ανάγκη τις μειονότητες.
    Οι μειονότητες έχουν ανάγκη τη Ρωσία και δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους παραχωρήσουμε ειδικά προνόμια ούτε να αλλάξουμε τους νόμους μας για να τους προσαρμόσουμε στις δικές τους επιθυμίες, ανεξάρτητα με το πόσο δυνατά ωρύονται για «διακρίσεις».
    Εάν επιθυμούμε να επιβιώσουμε ως Έθνος, είναι προτιμώτερο να μαθαίνουμε από τις αυτοκτονίες της Αμερικής, της Αγγλίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας.
    Τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις της Ρωσίας δεν συμβαδίζουν με την έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας ή τους πρωτόγονους τρόπους των περισσοτέρων μειονοτήτων.
    Όταν το σεβαστό Νομοθετικό Σώμα κρίνει την δημιουργία νέων νόμων, θα πρέπει να έχει υπ’ όψιν πρωτίστως το Εθνικό συμφέρον και ότι οι μειονότητες δεν είναι Ρώσοι »

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
5.51 βουλευτές της ΝΔ δεν είχαν διαβάσει το μνημόνιο και όσα προέβλεπε για τους στρατιωτικούς!

    Κι όμως 51 βουλευτές της ΝΔ δεν έχουν ακόμη διαβάσει το μνημόνιο! Δεν εξηγείται αλλιώς ότι την ημέρα της μεγάλης διαδήλωσης των στρατιωτικών στη Θεσσαλονίκη 51 βουλευτές της κυβερνητικής ΝΔ κατέθεσαν ερώτηση στην οποία έθεταν όλα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί απ΄ όσα οι ίδιοι ψήφισαν αδιαμαρτύρητα!
    Ο ΣΥΣΜΕΔ σε ανακοίνωσή του τους ρωτά με τη σειρά του:
“Εσείς δεν ψηφίσατε όλες τις περικοπές; Εσείς δεν ψηφίσατε τις νέες όμοιες; Τι προσπαθείτε να πετύχετε με το ανωτέρω ερώτημά σας; Ποιους ρωτάτε; To ερώτημά σας μόνο ως ρητορική άσκηση αυτοκριτικής μπορεί να εξηγηθεί. Η μνήμη αποθηκεύει.
Προ μηνών λοιδορούσατε τους βουλευτές της προηγούμενης κυβέρνησης ότι δε διάβασαν αυτά που υπέγραψαν και καταδίκασαν τη Χώρα. Με την επερώτησή σας αποδεικνύετε ή ότι κάνετε ακριβώς το ίδιο με τους συναδέλφους σας καταδικάζοντας μια ολόκληρη τάξη εργαζομένων, ή ότι η κίνησή σας έχει καθαρά στόχο τη διασκέδαση των εντυπώσεων.
Και στις δύο περιπτώσεις υποτιμάτε τη νοημοσύνη των στρατιωτικών.
Μη μας θεωρείτε πλέον ούτε δεδομένους, ούτε εύπιστους.
Τέλος στα λόγια. Σας καλούμε, εσάς τους επερωτώντες, να συνεργαστείτε με τα συλλογικά όργανα των στρατιωτικών ώστε να καταθέσετε άμεσα τροπολογία κατάργησης των σχετικών νομοθετημάτων, ώστε να αποδειχτεί η ειλικρίνεια των προθέσεών σας. Η ιστορία καταγράφει.
Όλοι θα κριθούμε από τα αποτελέσματα που παράγει το έργο μας και όχι τα λόγια. Και εμείς και εσείς. Έχουμε και υπερηφάνια και αξιοπρέπεια, και οφείλουμε να τις διαφυλάξουμε προς όφελος αφενός των Ενόπλων μας Δυνάμεων και αφετέρου του λαού και της πατρίδας.
Η εξαπάτηση δεν αρμόζει να απευθύνεται σε περήφανους Έλληνες. Κρίνουμε, αξιολογούμε και πράττουμε ανάλογα και κατά συλλογική συνείδηση”.
    Διαβάστε ΕΔΩ την ερώτηση των βουλευτών
    Ποιοι είναι οι 51 στους οποίους απευθύνει το ερώτημα ο ΣΥΣΜΕΔ;
Το ερώτημα γίνεται προς τους Βουλευτές,
Ανδριανό Ιωάννη, Αντωνίου Μαρία, Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ, Αυγενάκη Ελευθέριο, Αυγερινοπούλου Διονυσία – Θεοδώρα, Βεσυρόπουλο Απόστολο, Βλάχβεη Μενέλαο, Βλαχογιάννη Ηλία, Βογιατζή Παύλο, Γεωργαντά Γεώργιο, Δερμεντζόπουλο Αλέξανδρο, Δήμα Χρίστο, Καραμανλή Άννα, Καράμπελα Ιωάννη, Καρανάσιο Ευθύμιο, Καρασμάνη Γεώργιο, Κασαπίδη Γεώργιο, Κατσαφάδο Κωνσταντίνο, Κέλλα Χρήστο, Κεφαλογιάννη Ιωάννη, Κικίλια Βασίλειο, Κόλλια Κωνσταντίνο, Κόνσολα Εμμανουήλ, Κουκοδήμο Κωνσταντίνο, Κουτσούμπα Ανδρέα, Κοψαχείλη Τιμολέοντα, Κυριαζίδη Δημήτριο, Κωνσταντινίδη Ευστάθιο, Κωνσταντόπουλο Γεώργιο, Λαμπρόπουλο Ιωάννη, Λεονταρίδη Θεόφιλο, Μακρή Ελένη, Μάνη - Παπαδημητρίου ΄Αννα, Μαρίνο Ανδρέα, Μπακογιάννη Θεοδώρα (Ντόρα), Νταβλούρο Αθανάσιο, Παπακώστα - Σιδηροπούλου Αικατερίνη, Πασχαλίδη Ιωάννη, Σαμπαζιώτη Δημήτρη, Σενετάκη Μάξιμο, Σκόνδρα Ασημίνα, Σκρέκα Κωνσταντίνο, Σολδάτο Θεόδωρο, Σταμενίτη Διονύσιο, Στύλιο Γεώργιο, Ταγαρά Νικόλαο, Ταμήλο Μιχαήλ, Τζαμτζή Ιορδάνη (Δάνη), Τσουμάνη Δημήτριο, Υψηλάντη Βασίλειο – Νικόλαο, Χριστογιάννη Δημήτριο
onalert
6.Στρατός και απόστρατοι σε κατάσταση... βρασμού
Το παρασκήνιο των αλλαγών στην κορυφή των Γενικών Επιτελείων και τα χρόνια προβλήματα
Του Αγγελου Αθανασόπουλου
Το έστειλε ο Παναγιώτης Ψυχογιός
    Η πολυπληθής συγκέντρωση των στρατιωτικών στην πλατεία Κλαυθμώνος το περασμένο Σάββατο, η εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Τετάρτη, αλλά και το κλίμα που υπογείως βράζει με αφορμή τα όσα συνέβησαν – στο παρασκήνιο – κατά τις πρόσφατες κρίσεις έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στις Ενοπλες Δυνάμεις.
    Οι μεγάλες περικοπές εισοδημάτων, οι σοβαρές ελλείψεις σε υλικό και καύσιμα αλλά και η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις – με κρισιμότερη όλων την αναδιοργάνωση της Δομής Δυνάμεων, κυρίως του Στρατού Ξηράς – έχουν επιβαρύνει το κλίμα και προμηνύουν δυσοίωνες εξελίξεις. Και αυτό τη στιγμή που κορυφαίοι στρατιωτικοί εκφράζουν εντονότατη δυσφορία για το ότι έχουν παρεισφρήσει στη λήψη αποφάσεων άνθρωποι που ουδεμία γνώση έχουν για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Η συγκέντρωση των στρατιωτικών το περασμένο Σάββατο θορύβησε τόσο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος είχε προσπαθήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα μεσολαβώντας για να υπάρξει πρόσφατα συνάντηση των αποστράτων με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά. Αυτή όμως δεν απέδωσε. Ηδη στους κόλπους της ΝΔ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες διότι οι στρατιωτικοί αποτελούν προνομιακή δεξαμενή ψηφοφόρων του κόμματος που αδειάζει επικίνδυνα προς τα... δεξιά.
    Η κατάσταση όμως δεν αφορά τόσο τους αποστράτους όσο τους εν ενεργεία στρατιωτικούς που έδωσαν βροντερό παρών το Σάββατο. Αυτοί είναι άλλωστε που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μισθολογικές περικοπές, που καθίστανται ακόμη πιο δυσβάστακτες για τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς και ιδιαίτερα για όσους υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές. Ακόμη και η εξαίρεση της περικοπής των οδοιπορικών εκτός έδρας για αυτή τη συγκεκριμένη κατηγορία δεν έχει επιτευχθεί, με τις γνωστές συνέπειες.
    Πολλοί εκ των εν ενεργεία στρατιωτικών μάλιστα αψήφησαν την εντολή του Α/ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Μ. Κωσταράκου να μην παραστούν στη συγκέντρωση με στολή. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, είχαν λάβει γνώση συγκεκριμένης διαταγής ώστε να μην παραστούν και φέρεται να τους ζητήθηκε να την υπογράψουν. Ακόμη πιο εντυπωσιακό όμως ήταν το γεγονός ότι έκαναν την εμφάνισή τους πρώην αρχηγοί Γενικών Επιτελείων που απολαμβάνουν υψηλό κύρος στους κόλπους του στρατεύματος.
    Στην πλατεία Κλαυθμώνος βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Μ. Παραγιουδάκης αλλά και ο στρατηγός ε.α. Κ. Ζιαζιάς. Ο πρώην Α/ΓΕΣ θεωρείται από πολλούς νεότερους αξιωματικούς υπόδειγμα ακεραιότητας έπειτα από την απόφασή του να παραιτηθεί κατά τις κρίσεις του περασμένου καλοκαιριού αρνούμενος να αποδεχθεί τις εισηγήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.
    Η βαριά ατμόσφαιρα όμως δεν σταματά στα οικονομικά ζητήματα. Επεκτείνεται και σε θέματα πολιτικής και λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως απέδειξαν οι πρόσφατες κρίσεις, ιδιαίτερα στην κορυφή των Γενικών Επιτελείων. Πέραν του αντιστρατήγου Κωσταράκου που παρέμεινε, άλλαξαν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Στη θέση του αντιστρατήγου Κ. Γκίνη ως Α/ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο υποστράτηγος Αθ. Τσέλιος, στη θέση του Α/ΓΕΝ ο αντιναύαρχος Ευ. Αποστολάκης αντικαθιστώντας τον αντιναύαρχο Κοσμά Χρηστίδηκαι σε αυτήν του Α/ΓΕΑ ο αντιπτέραρχος Ευ. Τουρνάς αντικαθιστώντας τον αντιπτέραρχοΔ. Τσαντηράκη.
    Το παρασκήνιο είναι πολύ πιο πλούσιο από όσο έχει παρουσιαστεί. Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Στρατός Ξηράς υπήρξε πάλι, όπως και το περασμένο καλοκαίρι, το «πεδίο μάχης» των κρίσεων. Ο δε εξοβελισμός Γκίνη μόλις επτά μήνες μετά την τοποθέτησή του οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές, στη διαφωνία του με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας επί των προτάσεών του για την αναδιοργάνωση της Δομής Δυνάμεων. Στις προτάσεις Γκίνη, που έχουν περάσει από το ΣΑΓΕ αλλά δεν έχουν καν φθάσει στο ΣΑΜ, περιλαμβάνονται και ρηξικέλευθες προτάσεις, όπως η κατάργηση του Β' Σώματος Στρατού, της Στρατιάς κτλ. Εχουν όμως εκφραστεί εντονότατες πολιτικές αντιρρήσεις για μικροπολιτικούς, τοπικιστικούς λόγους.
    Ο στρατηγός Γκίνης φέρεται να αρνήθηκε προσαρμογές στη Δομή. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αθανάσιος Τσέλιος που ανέλαβε Α/ΓΕΣ δεν ήταν η πρώτη επιλογή. Ο αρχικός υποψήφιος (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») αρνήθηκε να αποδεχθεί όρους που του ετέθησαν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν και αλλαγές στην προταθείσα Δομή Δυνάμεων, ενώ ο αντιστράτηγος Τσέλιος δεν φέρεται να έλαβε γνώση αυτών - πιθανότατα επειδή θα τους απέρριπτε.
    Πηγές του υπουργείου τόνιζαν ότι οι νέοι αρχηγοί είναι καθαρά επιχειρησιακοί και άνθρωποι της «πρώτης γραμμής». Ουδείς φυσικά αρνείται κάτι τέτοιο. Ωστόσο ο αριθμός των αντιστρατήγων αυξάνεται αντί να μειώνεται συνεχίζοντας τη «βιομηχανία αστεριών». Τοποθετούνται αντιστράτηγοι ακόμη και σε θέσεις που παραδοσιακά καλύπτονταν από υποστρατήγους, όπως π.χ. το Α' και το Β' Σώμα Στρατού. Ορισμένες πηγές δε προσθέτουν ότι σε αρκετές τοποθετήσεις επικράτησαν προσωπικά και όχι επιχειρησιακά κριτήρια, όπως σε περίπτωση υποστρατήγου που έγινε αντιστράτηγος σε λιγότερο από 10 μήνες.
    Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε μάλιστα η απόφαση να σταλεί ανώτατος στρατιωτικός αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) τη στιγμή που ως σήμερα τη θέση αυτή κάλυπτε ο ανώτατος στρατιωτικός αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ. Αυτή την πρακτική ακολουθούν άλλωστε όλες οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη της ΕΕ με σκοπό να περιορίσουν και τα κόστη. Η αμοιβή για τη θέση αυτή είναι άλλωστε περίπου 8.000 ευρώ (κατ' άλλους 6.000 ευρώ), χρήματα που στην τωρινή συγκυρία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για άλλες ανάγκες. Αυτό που επιπλέον εντυπωσιάζει είναι ότι ο νέος αντιπρόσωπος στην ΕΕ είναι αντιστράτηγος που πρόσφατα αποστρατεύθηκε και ανακαλείται εκ της εφεδρείας...
Αναταράξεις
Η διαταγή-καταπέλτης του στρατηγού Γκίνη
    Μόνο απαρατήρητα δεν μπορούν να περάσουν τα όσα είπε στην τελευταία ημερήσια διαταγή του ο στρατηγός Γκίνης κατά την παράδοση - παραλαβή καθηκόντων.
    «Αναμφισβήτητα η αποστρατεία ενός Α/ΓΕΣ επτά μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και τριών αρχηγών σε διάστημα 16 μηνών προκαλεί προβληματισμό και ερωτήματα για τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων άμυνας και ασφαλείας της χώρας από τους αρμοδίους» τόνισε ο συνήθως σιωπηλός στρατηγός.
    Και προσέθεσε: «Μετά παρρησίας, όπως το έκανα και εν ενεργεία, θα εκφράσω την άποψή μου ότι οι αρχηγοί αλλά και άλλες υψηλές θέσεις της στρατιωτικής ιεραρχίας πρέπει να έχουν κλειστή θητεία για εκπλήρωση συγκεκριμένων στόχων. Επίσης στη δημοκρατική Ελλάδα του 21ου αιώνα η τελική έγκριση της επιλογής των αρχηγών πρέπει να περνά από σχετική επιτροπή της Βουλής έπειτα από ακρόαση του υποψηφίου».
    Οσο για τα περί Δομής Δυνάμεων, υπήρξε καταπέλτης και τα πυρά του έφθασαν ως και την πολιτική ηγεσία, παρ' ότι δεν την κατονόμασε: «Παρά τις δυσχερείς συνθήκες, προχωρήσαμε τάχιστα στην επανεξέταση της Μελλοντικής Δομής Δυνάμεων. Δυστυχώς αυτή η Δομή η οποία διαμορφώθηκε από τα προβλεπόμενα θεσμικά όργανα και διαδικασίες του στρατιωτικού επιπέδου παραμένει αδρανής και γίνεται αντικείμενο κριτικής, αξιολόγησης και προτάσεων ανεύθυνων και άσχετων προς την άμυνα παραγόντων, ενώ τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα του πολιτικού - στρατιωτικού και πολιτικού επιπέδου παραμένουν σιωπηλά και αδρανή. Για τον Στρατό, υπό το κράτος της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και άλλων παραγόντων που δεν κρίνεται σκόπιμο να αναλυθούν εδώ, η Δομή έπρεπε να είχε εφαρμοσθεί χθες. Σήμερα είναι ήδη καθυστερημένη».

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.Αμόλα καλούμπα.
Το έστειλε ο Στέλιος Αγγελίδης
Χριστίνα Μπονάρου
    Μπορεί οι φτερούγες να του λείπουν, όμως η «ουρά» και τα «ζύγια» αρκούν για να τον κάνουν να πετάξει ψηλά στον ουρανό της Καθαρής Δευτέρας. Πολύχρωμος και ναζιάρης, προαγγέλλει την άνοιξη και σηματοδοτεί το τέλος της Αποκριάς και την αρχή της Σαρακοστής. Ποιος το φανταζόταν άραγε ότι παλιά οι Κινέζοι κρατούμενοι μπορούσαν χάρη σ' αυτόν να κερδίσουν την ελευθερία τους; «Αμολάμε καλούμπα» και σας ταξιδεύουμε στον χρόνο, για να σας διηγηθούμε την ιστορία του χαρταετού.
Λίγη λαογραφία
    «Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε την αντίσταση του μεγάλου σπάγκου, δεν εκατάλαβε τη δύναμη του αέρα. Κι όποιος δεν εφώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού που βλέπει να κινδυνεύει στο ψηλό μετεώρισμά του ο αετός, δεν ένιωσε τη χαρά του να τα βγάζεις πέρα μόνος σου με τη Φύση».
    Με αυτά τα λόγια ο Κεφαλλονίτης λαογράφος Δημήτριος Λουκάτος δίνει μια άλλη διάσταση στο αγαπημένο, για μικρούς αλλά και μεγάλους, υπαίθριο παιχνίδι που τηρείται κάθε χρόνο ως έθιμο της Καθαρής Δευτέρας.
    Η Καθαρή Δευτέρα είναι ταυτισμένη με τα κούλουμα, δηλαδή τη μαζική έξοδο του κόσμου στις εξοχές και τον εορτασμό της στη φύση. Για την ετυμολογία της λέξης «κούλουμα» υπάρχουν πολλές εκδοχές. Σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη, η λέξη προέρχεται από το λατινικό «cuuiulus», που εκτός από σωρός σημαίνει επίσης αφθονία, αλλά και τέλος. Τα κούλουμα εκφράζουν, δηλαδή, τον επίλογο της Αποκριάς.
    Μια άλλη εξίσου πιθανή θεωρία θέλει τα κούλουμα να προέρχονται από την, επίσης λατινική, λέξη «columna» -που σημαίνει κίονας, κολώνα- κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι συνήθιζαν να γιορτάζουν την Καθαρή Δευτέρα στις «κολώνες», δηλαδή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, χωρίς φυσικά να ξεχνούν να πάρουν μαζί τους το χάρτινο σύνεργο του υπαίθριου παιχνιδιού, που τελικά επικράτησε ως έθιμο.
Οι μαγικοί χαρταετοί και οι επανδρωμένες (!) πτήσεις
    Η ιστορία του χαρταετού έχει βαθιές ρίζες στην αρχαία Κίνα, ξεπερνώντας τα 2.400 χρόνια ζωής. Υλικό κατασκευής των αετών δεν υπήρξε, βεβαίως, από την αρχή το χαρτί. Σε κείμενο του 4ου π.Χ. αιώνα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι κάποιος Κουνγκσού Φαν κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» που πέταγε τρεις μέρες συνεχώς.
    Οι λαοί της Ανατολής χρησιμοποιούσαν τους χαρταετούς σε μαγικές τελετές, θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες εξορκισμού του κακού. Πολλοί έδεναν πάνω τους μικρά χαρτάκια, πάνω στα οποία έγραφαν τις αρρώστιες και τις συμφορές τους και τις άφηναν να φύγουν μακριά, ενώ άλλοι έστελναν προς τον ουρανό τις ευχές και τις επιθυμίες τους για να εισακουστούν. Κάποιοι προσάρμοζαν μικρές φλογέρες στο κεφάλι του αετού, για να σφυρίζουν και να διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που ύψωναν ομαδικά τους αετούς, σαν προσευχή στον ουρανό, κι έψαλλαν ύμνους.
    Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο στην ιστορία του χαρταετού είναι η χρήση του για στρατιωτικούς σκοπούς. Συγκεκριμένα, στην Κίνα κατασκευάζονταν αετοί που σήκωναν ανθρώπους, με σκοπό να χρησιμεύσουν σαν. εναέρια παρατηρητήρια. Ο αυτοκράτορας Γουέν Χσουν Τι έκανε μάλιστα πειράματα πτήσεων με αετούς φτιαγμένους από μπαμπού, βάζοντας ως «πιλότους» κρατούμενους, που αν τελικά επιζούσαν της «επικίνδυνης αποστολής» κέρδιζαν την ελευθερία τους! Ο Μάρκο Πόλο περιγράφει τέτοιες «επανδρωμένες πτήσεις».
    Για να εξελιχθεί η χρήση των χαρταετών από θρησκευτική και στρατιωτική σε ψυχαγωγική, χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια. Άλλες δημοφιλείς χρήσεις των χαρταετών, πέρα από τη διασκέδαση, έγιναν το. εναέριο ψάρεμα και η ανύψωση βαρών -μέχρι και οικοδομικών υλικών!
    Την περίοδο που ο χαρταετός αποτέλεσε καθημερινό παιχνίδι των παιδιών, προέκυψε η ανάγκη καθιέρωσης ειδικού επαγγέλματος για την κατασκευή του. Το αποτέλεσμα ήταν οι Κινέζοι να εξελιχθούν σε κορυφαίους δεξιοτέχνες του χαρταετού, που τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζει πολύ μεγάλη ανάπτυξη και δημοτικότητα, τόσο ως άθλημα όσο και ως δημιουργική δραστηριότητα.
    Οι κινέζικοι αετοί, που κατασκευάζονται από χαρτί και μετάξι, είναι χωρισμένοι σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους προέλευσης: του Πεκίνου, Weifang, Tianjin, και Sichuan. Τα δε σχήματά τους ποικίλλουν: επίπεδοι, κυρτοί, σπειροειδείς και κυβικοί, ενώ τα σχέδια τους, που αποτελούν και έργα τέχνης, βασίζονται σε επτά κατηγορίες: φιγούρες, αντικείμενα, χαρακτήρες, πουλιά, λουλούδια, φυτά και έντομα.
Από τις αρχαίες σαΐτες στα πειράματα του Φραγκλίνου
    Η πρωτοβουλία της τεχνικής του χαρταετού δεν έλειψε από την ελληνική αρχαιότητα. Παραδίδεται χαρακτηριστικά ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντος (4ος αι. π.Χ.) χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ επίσης σώζεται ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής που απεικονίζει μια κόρη που κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.
    Λαμβάνοντας υπόψη ότι η χώρα μας δεν διέθετε σε αφθονία το χαρτί, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι τα πιθανά πειράματα ή παιχνίδια των αρχαίων θα πρέπει να γίνονταν με πανί, σαν κι αυτό που χρησιμοποιούσαν στα πλοία, τουλάχιστον ως τα χρόνια του Μεσαίωνα.
    Ο γνωστός μας χαρταετός φτάνει στην Ευρώπη μετά τον 10ο μ.Χ. αιώνα μέσω των Αράβων. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την παρουσία χαρταετών στη Γηραιά Ήπειρο χρονολογούνται, όμως, αρκετά αργότερα -συγκεκριμένα το 1450 στη Γερμανία και το 1606 στην Ισπανία. Στη δεύτερη περίπτωση, ένας κληρικός αναφέρει στο ημερολόγιό του ότι ο χαρταετός χρησιμοποιείτο σαν παιχνίδι χαράς την «ημέρα του Πάσχα». Πρόκειται για αξιοπρόσεκτη είδηση που δείχνει όχι μόνο την ανοιξιάτικη θέση του χαρταετού στον ευρωπαϊκό ουρανό, αλλά και την πιθανότητα η ανύψωσή του στα ουράνια να συμβολίζει την Ανάσταση.
    Στους χρόνους που ακολουθούν, οι χαρταετοί και οι υφασμαετοί χρησιμοποιούνται και για επιστημονικά πειράματα. Το 1752 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στην Αμερική διαπίστωσε με τεχνητό αετό τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και του κεραυνού και κατασκεύασε το αλεξικέραυνο. Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε έναν τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις. Υπάρχει επίσης η προφορική παράδοση, που βέβαια αγγίζει τα όρια του μύθου, ότι τη μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την άρχισαν ρίχνοντας απέναντι με «αετό» το πρώτο σχοινί. Άλλοι πάλι λένε ότι έσωσαν ναυαγούς από πλοία που εξόκειλαν στις ακτές, ρίχνοντάς τους ναυαγοσωστικό καλώδιο, επίσης με «αετό».
Τα παιδία παίζει
    Τα πλουσιόπαιδα της Ευρώπης που διέθεταν χαρτί (είδος μεγάλης πολυτέλειας), ξεκίνησαν τη χρήση του παιχνιδιού αετού, όπως φαίνεται κι από παλιότερες γαλλικές χαλκογραφίες του 1657 και του 1807 που απεικονίζουν παιδιά με χαρταετούς.
    Ο χαρταετός έφτασε στην Ελλάδα, πιάνοντας πρώτα τα λιμάνια της Ανατολής (Σμύρνη, Χίο, Κωνσταντινούπολη), τα λιμάνια της Επτανήσου, έπειτα της Σύρας και των Πατρών και σιγά-σιγά όλα τα αστικά κέντρα, όπου μπορούσε να αγοραστεί σπάγκος και χρωματιστό χαρτί. Τα παιδιά της επαρχίας, με τη σειρά τους, είδαν τα παιδιά των πόλεων να παίζουν με χαρταετούς στην εξοχή και τα μιμήθηκαν, χρησιμοποιώντας πρόχειρα μέσα: ένα κομμάτι χαρτί του μπακάλη (που όμως ήταν βαρύ), ένα φύλλο από τετράδιο του σχολείου, καθώς και νήμα από κουβάρι.
    Σήμερα -ευτυχώς ή δυστυχώς- η κατασκευή χαρταετού είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Τις περισσότερες φορές, μάλιστα, δεν χρειάζεται «κατασκευή» και αρκεί η αγορά του. Ακόμα και τότε όμως, αφού δηλαδή έχουμε αγοράσει τον «έτοιμο» αετό, απαιτείται η δική μας δεξιοτεχνία για να φτιάξουμε τα «ζύγια» και η δική μας προσπάθεια για να ανέβει το «χάρτινο πουλί» στον ουρανό.     Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται η μαγεία του χαρταετού: μας κάνει να κοιτάμε πάντα ψηλά και να αγωνιζόμαστε για να φτάσουμε όλο και ψηλότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου