Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1066

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1066
 Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.Μυστικά και θρύλοι κάτω από τα πόδια μας
3.ΤΟ ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
4.Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια
5. «Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου»
6.Το ανέκδοτο με τα ΕΑΣ, το ξέρετε;
7.ΕΦΕΤ: Σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών για τα συσσίτια
8.Αν δεν μπορείτε να ακούσετε τα τύμπανα του πολέμου πρέπει να είστε κουφοί!
9.Σαμαρίξ και Βενιζελίξ
10.Πολιτικοί
11.ΤΟ ΞΙΦΟΣ
12.67% ΑΝΑΠΗΡΟΣ
13.Κείμενο στρατιωτικών προς πολίτες: "Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα"!
14.Ο Ελευσινιώτης ρωτά για την εργασία αποστράτων
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων εν Σεβαστία
Αέτιος, Αετός, Αέτης, Αετίς, Αετίνα, Αετίων,Βιβιανός, Βιβιάνα, Βιβιανή, Βίβιαν, Βιβή,Ηλιανός, Ηλιανή, Ηλιάνα, Λιάνα, Ιλιάνα, Ιλιάς,Λυσίμαχος, Λυσιμάχη,Ξάνθος, Ξάνθιος, Ξανθιάς, Ξανθούλιος, Ξανθούλης, Ξανθή, Ξανθούλα,Σεβηριανός, Σεβηριανή,Σμαράγδα, Σμάραγδος, Σμαραγδένια, Σμαραγδή, Σμαράγδω, Σμαρούλα, Σμαρώ, Σμαράγδης, Σμαραγδένιος, Σμαραγδία, Σμαραγδούλα, Σμάρα, Σμάρης,Φιλοκτήμων, Φιλοκτήμονας,Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα
ΕΔΩ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2.Μυστικά και θρύλοι κάτω από τα πόδια μας
www.makthes.gr
    Η παρέα είναι ετερόκλητη. Ο πατέρας Θεόφιλος που λειτουργεί στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, απέναντι ή μάλλον κάτω από την Αγία Σοφία, ο αρχιτέκτονας Πέτρος Δεβολής που είχε αναλάβει το 1991 το δύσκολο έργο της αποκατάστασης του ναού και της ανάδειξης των σπάνιων κειμηλίων του και κάτοικοι της περιοχής. Μια γιατρός που μένει στην περιοχή και θυμάται πως ακριβώς στο σημείο αυτό, πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια του δρόμου, κάποτε οι Θεσσαλονικείς πηδούσαν της φωτιές του Αϊ-Γιάννη, μια άλλη κυρία που έρχεται συχνά "για να συλλογιστεί και να βρει μέσα της την ηρεμία και τον Θεό"...
Της Στελίνας Μαργαριτίδου    smargaritidou@gmail.com
    Όλα αυτά συμβαίνουν την Παρασκευή το πρωί στην πολύβουη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο μιας πόλης που ακόμη και τώρα κρατά καλά φυλαγμένα μυστικά και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της.   Εδώ, στον αρχαιολογικό χώρο όπου διασταυρώνονται οι οδοί Μακένζυ Κινγκ, Ικτίνου και Παύλου Μελά σε απόσταση αναπνοής από τον αυλόγυρο της Αγίας Σοφίας ο Πέτρος Δεβολής ξεκινά ένα παράξενο ταξίδι γεμάτο θρύλους, ιστορικά δεδομένα και αποκαλύψεις.
Μια παράξενη ιστορία
    Η "κατακόμβη" του Αγίου Ιωάννη με το αγίασμα ή το αρχαίο "νυμφαίο" με τις αρχαιοελληνικές αναφορές και κρήνες κρύβει μια άλλη ιστορία. Οι θρύλοι για την υπόγεια εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου είναι πολλοί.
    Ένας από αυτούς που έχει μεταφερθεί στόμα με στόμα κυρίως από τους παλιούς Θεσσαλονικείς αναφέρει ότι μετά την πυρκαγιά του 1917 ένα μόνο σημείο της πόλης, αυτό όπου βρίσκεται η υπόγεια εκκλησία του Αϊ-Γιάννη έμεινε στεγνό. Ψάχνοντας, οι περίοικοι να μάθουν το "γιατί", ανακάλυψαν την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου που είχε μείνει ανέπαφη από τη φωτιά, αφού στο υπόγειο του ναού μέχρι και σήμερα ρέουν υπόγεια νερά.
    Τα δεδομένα που υπάρχουν για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ξεκινούν, σύμφωνα με τον Πέτρο Δεβολή, το 1892. Τότε οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου, όταν έσκαψαν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο ναός, ανακάλυψαν κάποια "στοά" ή "κρύπτη". Οι πληροφορίες σε αυτό το σημείο είναι συγκεχυμένες. Τον ίδιο χρόνο γίνεται μια σύντομη ανασκαφή από τον Πέτρο Παπαγεωργίου, ο οποίος ανακαλύπτει ένα προσκυνητάρι του 10ου ή του 11ου αιώνα. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, στο παρεκκλήσι σώζονταν παράσταση δέησης με προσωπογραφία γενειοφόρου κτήτορα και την επιγραφή "Κύριε μνήσθητι Γεωργίου του ...Ιορέμη".
    "Η ανακάλυψη αυτή αφορούσε τη στοά που ένωνε παλαιότερα την προγενέστερη από τις προϋπάρχουσες δύο βασιλικές που βρίσκονται έως και σήμερα κάτω από τα θεμέλια της Αγίας Σοφίας με τα κτίσματα που περιέβαλαν το "βαπτιστήριο".
    Δεκαεννέα χρόνια αργότερα ο Παπαγεωργίου στο "Μακεδονικόν Ημερολόγιον" επανέρχεται στο θέμα και αναφέρεται σε κάποιον μικρό ναό της Αγίας Μαρίνας με υπόγειο αγίασμα, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο καμένο σπίτι του Νιννή, γνωστής τότε οικογένειας της περιοχής" λέει ο κ Δεβολής.
    Οριστικά, ο σημερινός ναός διαχωρίζεται από τον ναό της Αγίας Σοφίας το 1922 και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου προφανώς αναδεικνύεται εκείνη την περίοδο, αφού στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας εντοπίζεται η εικόνα του Αγίου.
Ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου
    Η άποψη που κομίζει ο Πέτρος Δεβολής, αρχιτέκτονας με ειδικότητα στις απεικονίσεις και πλούσιο έργο στις αποκαταστάσεις μονών του Αγίου Όρους και για χρόνια συνεργάτης του Γ Μουτσόπουλου, είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που έχει το κοινό για τον συγκεκριμένο χώρο.
    "Έχοντας αναλάβει το 1991 το δύσκολο έργο της συντήρησης και ανάδειξης του ναού και κυρίως της κρύπτης του Αϊ-Γιάννη, διαπίστωσα ότι ο χώρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να θεωρήσουμε ότι εδώ ήταν ο τόπος μαρτυρίου του Αγίου Δημητρίου. Συγκεκριμένα, η κρύπτη του Αϊ-Γιάννη αρχικά ήταν ρωμαϊκός θερμαντήρας λουτρού που εξυπηρετούσε το Στάδιο. Σε αυτό συνηγορούν και τα ευρήματα που έφερε στο φως (σφενδόνη) η ανασκαφή του αρχαιολόγου Γ. Βελένη στο οικόπεδο της οδού Απελλού στις αρχές της δεκαετίας του ’80" επισημαίνει.
    Κατεβαίνοντας αρκετά μέτρα κάτω από τη γη, στην κατακόμβη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, εκεί που μέχρι σήμερα αναβλύζει το αγίασμα, το γάργαρο νερό που υπόγεια έρχεται από τους χείμαρρους της πόλης, διαπιστώνει κανείς ότι ενώ η υγρασία είναι έντονη, τα ειδικά έργα αποστράγγισης που έγιναν κρατούν τα τοιχώματα στεγνά. Για να μπορέσει κανείς να περάσει στους χώρους όπου βρίσκεται το αγίασμα, θα πρέπει να σκύψει αρκετά. "Είναι προφανές από το σχήμα και το μέγεθος ότι δεν πρόκειται για λατρευτικό χώρο, αλλά για ένα σύστημα αγωγών θέρμανσης νερού" εξηγεί ο αρχιτέκτονας, δείχνοντας τη διαφορά ανάμεσα στη ρωμαϊκή και πρωτοχριστιανική τοιχοποιία. "Στους δύο μικρούς χώρους φυλακίστηκε και μαρτύρησε ο Άγιος Δημήτριος. Μάλιστα, μια τοιχογραφία του 14ου αιώνα που απεικονίζει τον Άγιο με βοστρύχους και στην οποία αναγράφεται το όνομά του, υπογραμμίζει το γεγονός. Πρόκειται μια τοιχογραφία με τρεις προηγούμενες επιστρώσεις".
    Αλλά ακόμη και τα όσα γνωρίζαμε για το πρωτοχριστιανικό βαπτιστήρι που βρίσκεται μέχρι σήμερα στον αύλειο χώρο του ναού φαίνεται ότι αποκτούν άλλη διάσταση με τα δεδομένα που παρουσιάζει ο κ. Δεβολής: "Το εξάγωνο κτίριο που βρίσκεται παραπλεύρως φαίνεται πως χτίστηκε εξαρχής ως χριστιανικό βαπτιστήριο με την κολυμβήθρα στο μέσον, και όχι ως νυμφαίο (....) όπως είχε υποστηριχθεί. Επρόκειτο για ένα είδος κενοταφίου, που μέσα περιείχε το λύθρο (κιβωτίδιο) με το αποξηραμένο αίμα του Αγίου Δημητρίου. Τόσο το λύθρο όσο και το κενοτάφιο είχαν εξαγωνικό σχήμα. Από εδώ, από το σημείο αυτό, την "Καταφυγή" όπως ονομάστηκε λοιπόν, ξεκινούσε η λιτανεία του Αγίου, για να περάσει στην Αχειροποίητο και από κει στο ναό του Αγίου Δημητρίου.
    Μπορεί η άποψη του Π. Δεβολή να ξενίζει ή να φαντάζει υπερβολική, ωστόσο ακόμη και σήμερα τα ονόματα και οι ευχές που γράφονται από τους πιστούς στους υπόγειους τοίχους δίπλα από το αγίασμα του Αϊ-Γιάννη, η αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής αναζήτησης που γεμίζει τον χώρο είναι αρκετά για να κάνουν τον καθένα να κατηφορίσει τα σκαλιά που οδηγούν πέντε μέτρα κάτω από τη γη, εκεί που η ιστορία, ο θρύλος αλλά και η αναζήτηση γίνονται ένα.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.ΤΟ ‘’ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ’’ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ
‘’Ευχαριστώ τους κυρίους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, που με τις μαλακείες τους θα με κάνουν πιο γρήγορα πρωθυπουργό από ό τι νόμιζα’’
Δεν το είπε ο Τσίπρας, εγώ το λέω. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να το πεί….
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε συντάξεις στα ειδικά μισθολόγια
    Ανατροπή στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για αναδρομική περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.) επιφέρει η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
newsbomb.gr
    Με γνωμοδότησή της η οποία ναι μεν δεν είναι δεσμευτική αλλά ανάβει το πράσινο φως για προσφυγές ενώπιον της δικαιοσύνης κρίνεται αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η αναδρομική από 1.8.2012 περικοπή των συντάξεων των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια, ενώ σύμφωνα με τους δικαστές δικαιούνται συντάξεως υπό προϋποθέσεις ακόμη και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.
    Ειδικότερα, η Ολομέλεια με εισηγητή τον σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνη Κατσαρόλη, γνωμοδότησε επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λπ. διατάξεων.
    Σύμφωνα με τους δικαστές η διάταξη που προβλέπει την αναδρομική από 1.8.2012 μείωση των συντάξεων όσων υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια είναι αντισυνταγματική διότι θίγει «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».
Για επίορκους υπαλλήλους
    Ως προς το άρθρο 1 του νομοσχεδίου που προβλέπει το θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης (ύψος, τρόπος υπολογισμού και διαδικασία χορήγησης), οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν είναι εκτός νομοθετικού πλαισίου η διάταξη εκείνη που προβλέπει τη μη προκαταβολή σύνταξης στην περίπτωση της απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μονίμων ή ισόβιων υπαλλήλων.
    Κι αυτό διότι οι εν λόγω υπάλληλοι ανεξαρτήτως του λόγου αποχώρησης τους από την υπηρεσία, δικαιούνται συντάξεως.
Για καλλιτέχνες
    Αντίθετα, η Ολομέλεια άναψε πράσινο φως στη διάταξη εκείνη του νομοσχεδίου που θέτει πιο αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών και περιορίζεται το ποσό της σύνταξης που καταβάλλεται σ’ αυτούς στα 720 ευρώ μηνιαίως.
    Ωστόσο, σύμφωνα με την Ολομέλεια η μείωση «των ήδη καταβαλλόμενων σε καλλιτέχνες και λογοτέχνες τιμητικών συντάξεων στο ποσό των 720 ευρώ, αναδρομικά, μάλιστα, από 1.1.2013, πέραν του ότι ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των δικαιούχων (άρθρο 2 παράγραφος 1 του Συντάγματος), συνιστά προσβολή του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος, που προστατεύεται από το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, χωρίς, περαιτέρω, να προκύπτει επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί την προσβολή αυτή, αφού, με δεδομένο τον, ούτως ή άλλως, περιορισμένο αριθμό των συνταξιούχων της συγκεκριμένης κατηγορίας, δεν μπορεί να αναμένεται σημαντικό δημοσιονομικό όφελος
5. «Να συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου»
newsbomb.gr
    «Συστήνω στην κυβέρνηση να μην αφήσει τον κόσμο να αιμορραγεί στα δικαστήρια και να εφαρμόσει αυτό που συστήνει το Ελεγκτικό Συνέδριο», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Μητρόπουλος αναφορικά με τη γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων.
    Ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος προέτρεψε την κυβέρνηση «να συμμορφωθεί με νόμο προς τα υποδειχθέντα με τις γνωμοδοτήσεις» διαφορετικά, όπως τόνισε «θα στραφεί ο κόσμος στα δικαστήρια». «Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραγνωρίζει αυτό το οποίο συστήνει τόσο τεκμηριωμένα το Ελεγκτικό Συνέδριο», επεσήμανε ο Αλέξης Μητρόπουλος, και πρόσθεσε, «συστήνω στους πολίτες να μην προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια αλλά χρειάζεται η άμεση συμμόρφωση της κυβέρνησης στα όσα υποδεικνύει το ανώτατο δικαστήριο».
6.Το ανέκδοτο με τα ΕΑΣ, το ξέρετε;
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
    Αν δεν ήταν τόσο τραγικό, μεγάλη θυμηδία θα προκαλούσε το ζήτημα της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), φέρεται να προωθεί την παρούσα περίοδο ενεργητικά.
    Τα ΕΑΣ αποτελούν μία από τις περιβόητες κρατικά ελεγχόμενες εταιρίες η οποία σήμερα με βάση τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
Συσσωρευμένα χρέη μεγαλύτερα από 1,4 δις ευρώ (1.400.000.000 ευρώ δηλαδή 477 δις δραχμές για να αντιληφθούν το μέγεθος και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία).
Ανύπαρκτες (!) άδειες λειτουργίας για τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις. Είναι δε απορίας άξιον πως είναι δυνατόν εργοστάσια παραγωγής πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών που πλέον έχουν περικυκλωθεί από τον αστικό ιστό ή γειτνιάζουν με πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (!) θα μπορέσουν ποτέ να λάβουν άδεια λειτουργίας με βάση την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία.
Σχεδόν παντελή έλλειψη ιδίας σχεδίασης και ανάπτυξης προϊόντων. Ακόμη και για τις βομβίδες 40 χλστ. που η ίδια εταιρία ανέπτυξε και σχεδίασε, αντιμετώπισε για χρόνια την απραξία (ευφημισμός) της ΓΔΑΕΕ η οποία αν και ο χρήστης αντιμετώπιζε τεράστιες ελλείψεις στο συγκεκριμένο πυρομαχικό, εν τούτοις ως κράτος περί άλλα… τύρβαζε σε ένα θέμα που αφορούσε άμεσα… τον εαυτό του!
Ελλειψη προσωπικού παραγωγής σε σημείο που για ορισμένα προγράμματα γινόταν μίσθωση εργαζομένων ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο.
Αποτέλεσαν για δεκαετίες το φυτώριο «μαθητευόμενων μάγων» στην τέχνη της διοίκησης επιχειρήσεων που η επιλογή τους γινόταν αποκλειστικά σχεδόν με μόνο κριτήριο την κομματική τους ταυτότητα και όχι τη γνώση τους σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο. Ακόμη κι όταν πολλά στελέχη της εταιρίας «ωρίμασαν» επί τω έργω και απέκτησαν τη γνώση και την εμπειρία που απαιτεί το μάνατζμεντ μίας εταιρίας παραγωγής οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών και εκρηκτικών, καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα τους εμπιστεύτηκε τις τύχες της εταιρίας. Αντίθετα, κατά κόρον χρησιμοποιούνταν η μέθοδος του «ψυγείου».
Ενα χαοτικό και περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων. Για παράδειγμα το «φιλέτο» του Υμηττού, πολεοδομικά είναι περιοχή εκτός σχεδίου πόλης (!), ενώ στο συγκρότημα Λαυρίου στην έκταση των γηπέδων περιλαμβάνονται δάση και… κτίρια που ανήκουν στην Πολεμική Αεροπορία (όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε για το βιομηχανικό έργο του προγράμματος των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Patriot) αφού κατασκευάστηκαν με πιστώσεις από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα του προγράμματος.
    Μετά από όλα αυτά είναι να απορεί κανείς ποιες ακριβώς είναι οι προσδοκίες της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τα ΕΑΣ.
    Ή για το διατυπώσουμε πιο ωμά, τι ακριβώς πουλάνε και τι ευελπιστούν ότι θα εισπράξουν; Κατά βάση πουλάνε χρέη και θα εισπράξουν τίποτε!
    Προφανώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχει αντιληφθεί ότι αφελείς με λεφτά δεν υπάρχουν…
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
7.ΕΦΕΤ: Σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών για τα συσσίτια
Newsit.gr
    Είναι μια θλιβερή απόφαση της κρίσης: ο ΕΦΕΤ έχει αρχίσει σεμινάρια για όσους εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν στη διανομή συσσιτίων σε εκείνους που δε μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό.
    Στην Ελλάδα της κρίσης όλο και περισσότεροι στρέφονται στα συσσίτια. Και αυτό «γεννά» ανάγκη να βρεθούν εθελοντές για να δώσουν χείρα βοηθείας. Και σε αυτό το πνεύμα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων ξεκίνησε προγράμματα κατάρτισης σε απασχολούμενους - εθελοντές σε συσσίτια και μονάδες διανομής τροφίμων για απόρους σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και όταν τελειώσουν θα δοθεί επίσημη πιστοποίηση στους επιτυχόντες / εκπαιδευομένους χειριστές τροφίμων από τον ΕΦΕΤ ύστερα από τη διεξαγωγή κατάλληλων εξετάσεων.
    Τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΦΕΤ στοχεύουν να καλύψουν δύο βασικούς άξονες εκπαίδευσης:
πρώτον τη διασφάλιση της υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων τροφίμων ή γευμάτων και
δεύτερον τη συνδρομή του ΕΦΕΤ στο σχεδιασμό διατροφικών οδηγιών (όπως ενδεικτικά μενού) που να καλύπτουν τις ελάχιστες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά αυτών των ανθρώπων.
    Το πρώτο σεμινάριο έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Δήμο Κηφισιάς.
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.Αν δεν μπορείτε να ακούσετε τα τύμπανα του πολέμου πρέπει να είστε κουφοί!
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ
    Μια αξιοσημείωτη ομολογία του πρώην Γενικού Γραμματέα του κράτους, της εποχής Νίξον, Henry Kissinger, αποκαλύπτει το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο και ιδίως στη Μέση Ανατολή.
    Μιλώντας από το πολυτελές διαμέρισμά του στο Μανχάταν, ο ηλικιωμένος πολιτικός, ο οποίος θα είναι 89 χρονών τον Μάιο, είναι πολύ μπροστά με τις αναλύσεις του για την τρέχουσα κατάσταση των παγκόσμιων γεγονότων Γεωπολιτικής και οικονομικών.
    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες χτυπούν την Κίνα και την Ρωσία, και το τελευταίο καρφί στο φέρετρο θα είναι το Ιράν, το οποίο είναι, φυσικά, ο κύριος στόχος του Ισραήλ. Έχουμε επιτρέψει στην Κίνα να αυξήσει τη στρατιωτική της δύναμη και στη Ρωσία να ανακτήσει τις δυνάμεις της από το Sovietization, να τους δώσουμε μια ψευδή αίσθηση από νταηλίκι. Είμαστε σαν τον ακροβολιστή ο οποίος προκαλεί το υποχείριο να πάρει το όπλο του και όταν αυτό προσπαθήσει να πάρει το όπλο του το πυροβολεί αμέσως.Αυτό, θα δημιουργήσει ένα κοινό και γρήγορο αφανισμό τους.
    Ο επικείμενος πόλεμος θα είναι τόσο σκληρός που μόνο μία υπερδύναμη μπορεί να κερδίσει, και αυτή θα είμαστε εμείς. Για το λόγο αυτό η ΕΕ βιάζεται να σχηματίσει ένα ολοκληρωμένο υπέρ-κράτος, γιατί ξέρουν τι έρχεται, και για να επιβιώσει, η Ευρώπη, θα πρέπει να είναι ένα συνολικά συνεκτικό κράτος. Η βιασύνη τους μου λέει ότι ξέρουν πολύ καλά ότι η μεγάλη αναμέτρηση είναι προ των πυλών. Ω, πόσο έχω ονειρευτεί αυτή την ευχάριστη στιγμή’’
«Ελέγξτε το πετρέλαιο και θα ελέγχετε τα έθνη. Ελέγξτε το φαγητό και θα ελέγχετε τους ανθρώπους.»
Ο κ. Κίσινγκερ, στη συνέχεια, πρόσθεσε:
    «Αν είστε ένα συνηθισμένο άτομο, τότε μπορείτε να προετοιμαστείτε για πόλεμο μετακινούμενος προς την ύπαιθρο και κτίζοντας μια φάρμα, αλλά πρέπει να πάρετε μαζί σας όπλα, αφού οι ορδές των πεινασμένων θα περιφέρονται. Επίσης, αν και η ελίτ θα έχει ασφαλή σημεία φύλαξης και ειδικά καταφύγια, πρέπει κατά τη διάρκεια του πολέμου, να είναι εξίσου προσεκτικοί με τους απλούς πολίτες, διότι τα καταφύγιά τους μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο».
    Μετά από λίγα λεπτά διακοπή ώστε ο ο κ. Κίσινγκερ να συγκεντρώσει τις σκέψεις του, συνέχισε:
«Είπαμε στον στρατό ότι θα έπρεπε να καταλάβουμε πάνω από επτά χώρες της Μέσης Ανατολής για τους πόρους τους και έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τη δουλειά τους. Όλοι γνωρίζουμε τι πιστεύω για τον στρατό, αλλά πρέπει να πω ότι αυτή την φορά υπάκουσαν τις διαταγές με το παραπάνω. Είναι ακριβώς αυτό το τελευταίο στάδιο, δηλαδή το Ιράν, το οποίο θα αλλάξει την ισορροπία.
    Πόσο καιρό μπορεί η Κίνα και η Ρωσία να κάθεται και να βλέπει την Αμερική να καθαρίζει; Η μεγάλη ρωσική αρκούδα και το κινέζικο δρεπάνι θα ξυπνήσουν από τον ύπνο τους, και αυτό θα γίνει όταν το Ισραήλ θα πρέπει να πολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις και οπλισμό για να σκοτώσει όσους περισσότερους Άραβες μπορεί.
    Ας ελπίσουμε ότι αν όλα πάνε καλά, η μισή Μέση Ανατολή θα είναι Ισραηλινή. Οι νέοι μας έχουν εκπαιδευτεί καλά, την τελευταία δεκαετία περίπου, στα παιχνίδια κονσόλας πολεμικών τεχνών.ήταν ενδιαφέρον να δούμε το νέο Call of Duty Modern Warfare 3, το οποίο αντανακλά ακριβώς αυτό που πρόκειται να έρθει στο εγγύς μέλλον με τον έξυπνο προγραμματισμό του.
    Οι νέοι μας στις ΗΠΑ και τη Δύση, είναι προετοιμασμένοι, διότι έχουν προγραμματιστεί να είναι καλοί στρατιώτες, βορά των κανονιών και όταν θα διαταχθούν να βγουν στους δρόμους και να πολεμήσουν τους τρελούς Κινέζους και Ρώσους, θα υπακούσουν στις εντολές τους.
    Από τις στάχτες θα οικοδομήσουμε μια νέα κοινωνία, θα μείνει μόνο μία υπερδύναμη, και αυτή η μια θα είναι η παγκόσμια κυβέρνηση που θα κερδίσει. Μην ξεχνάτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν τα καλύτερα όπλα, έχουμε πράγματα που κανένα άλλο έθνος δεν έχει, και θα παρουσιάσει τα όπλα αυτά στον κόσμο, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».
Τέλος της συνέντευξης. Ο ρεπόρτερ μας υποχρεώθηκε να εξέλθει από το δωμάτιο από τον φροντιστή του Κίσινγκερ.
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
9.Σαμαρίξ και Βενιζελίξ
Από τον Δημήτρη Καπετάνο

10.Πολιτικοί
    Πολλούς απο αυτούς δεν τους ξέρουμε, ίσως μάλιστα να μην τους ήξερε ούτε η μάνα τους.
    Αυτό όμως, δεν σημαίνει οτι δεν είπαν σωστά πράγματα.
Ασήκωτο το πρόβλημα που συνέχεια αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί: πώς να αποσπούν λεφτά από τους φορολογούμενους και να μη θίγουν τους ψηφοφόρους Άγνωστος
Αφήστε τα χέρια των πολιτικών ελεύθερα και θα τα βρείτε μες στις τσέπες σας Άγνωστος
Για να μπορέσεις να αλυσοδέσεις τον όχλο πρέπει να φαίνεται ότι φοράς τις ίδιες αλυσίδες Βολτέρος
Για το φωτεινό μέλλον φροντίζουν οι πολιτικοί, για το φωτεινό παρελθόν, οι ιστορικοί, για το σκοτεινό παρόν, οι δημοσιογράφοι [[Πετάν Ζ. [παράφραση]]
Δεν είναι πρέπον να συγκρίνουμε τις πουτάνες με τους πολιτικούς, αφού όχι και όλες θα συμφωνήσουν να δουλέψουν μπροστά στις κάμερες Μίτσιτς Μ.
Δεν νομίζω πως μπορώ να γίνω καλός πολιτικός. Ο πόλεμος είναι ένα πολύ βάναυσο και βρώμικο παιχνίδι, όμως είναι αδύνατον να φτάσει σ’ αυτόν τον τομέα την πολιτική Μοντγκόμερι Μπ.
Δεν ξέρει τίποτα και πιστεύει ότι τα ξέρει όλα. Αυτό δείχνει ότι θα σταδιοδρομήσει στην πολιτική Σω Μπ.
Δημοκρατία είναι ένα πολίτευμα, που εγγυάται πως δεν θα κυβερνηθούμε καλύτερα από αυτό που μας αξίζει Σω Μπέρναρντ
Δημοκρατία: κοσμοθεωρία σύμφωνα με την οποία οι δύο κλέφτες θα κλέβουν λιγότερο από έναν, τρεις λιγότερο από δυο, τέσσερις λιγότερο από τρεις και ούτω καθ' εξείς. Μένκεν Χ.
Εάν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς Θάτσερ Μ.
Εάν ο άνθρωπος είναι ικανός ν' ακούει προσβολές και να χαμογελάει, είναι άξιος να γίνει ηγέτης Μπράτσλαφ Ν.
Είμαστε καραγκιόζιδες όλοι οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι και δεν εξαιρώ τον εαυτό μου. Είμαστε εγκλωβισμένοι στο σύστημα της διαπλοκής Κεφαλογιάννης Μ.
Είναι αισχρό να γίνεσαι κόλακας του λαού για ν’ αποκτήσεις δύναμη. Αλλά, πάλι, μια εξουσία που θεμελιώνεται στον τρόμο, τη βία και την καταπίεση είναι ταυτόχρονα αισχρότητα και αδικία Πλούταρχος
Είναι εύκολο να διακρίνεις πότε ένας πολιτικός λέει ψέματα. Αν τα χείλη του κουνιούνται λέει ψέματα Λάϊαλ Τζ.
Είναι πολύ πιο καταστροφικό για τον υπουργό να λέει βλακείες παρά να τις κάνει Καρδινάλιος ντε Ρέϊ
Εκείνος που υπηρετεί το λαό, έχει απαίσιο αφεντικό Γερμανική παροιμία
Έμπειρος πολιτικός: εκείνος που είναι αρκετά παλιός για να έχει μια δική του γνώμη και να μην την πει σε κανέναν Μπαρούχ Μπ.
Ένα σχέδιο θα πραγματοποιηθεί μόνο,όταν για την αποτυχία δε θα ευθύνεται κανείς, ενώ για την επιτυχία θα ευθύνεται ο επικεφαλής Πήτερ Λώρενς
Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές, ένας πολιτικός την επόμενη γενιά. Κλαρκ
Ένας πολιτικός όσο πιο πολύ μιλάει τόσο περισσότερα θέλει να κρύψει Τάγιος Ν.
Εξουσία: ναρκωτικό χωρίς το οποίο οι πολιτικοί δε μπορούν να ζουν και το οποίο αγοράζουν από τους ψηφοφόρους με τα χρήματά των ίδιων ψηφοφόρων Νίντεμ Ρ.
Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας άχρηστος άνθρωπος λέγεται ρεζίλι, δύο λέγονται δικηγορικό γραφείο και τρεις ή παραπάνω γίνονται Βουλή Στόουν Π.
Η διακυβέρνηση ενός μεγάλου λαού είναι σαν να ψήνεις ένα μικρό ψάρι. Μην το παρακάνεις Λαο Τσι
Η εξουσία πάνω στους ανθρώπους αποκτάται μόνο δια μέσου εξυπηρέτησης των ανθρώπων. Αυτός ο κανόνας δεν έχει εξαιρέσεις Κούζεν Β.
Η πείρα και η ιστορία διδάσκουν πως οι λαοί και οι ηγεσίες δεν έχουν μάθει τίποτα από την ιστορία και πως ποτέ δεν ενεργούν με βάση τα διδάγματά της Χέγκελ Γκέοργκ
Κύριοι! σας συντηρεί η αδιαφορία του λαού γιατί το ενδιαφέρον του θα σας έπνιγε Δρολάπας Ε.
Μερικοί πολιτικοί ακόμη λένε πως ο λαός πρέπει πρώτα να μάθει να χειρίζεται την ελευθερία πριν την πάρει στα χέρια του. Αυτός ο συλλογισμός θα έκανε τιμή για τον βλάκα από έναν παλιό παραμύθι, που δεν ήθελε ναι μπει στο νερό ως που μαθαίνει να κολυμπήσει. Μάκολεϊ Τ.
Μεταξύ του πολιτικού και ποιητή ο κοσμάκης δίκαια προτιμάει τον πολιτικό, γιατί ενώ ο πρώτος ζορίζεται στην προσπάθειά του να γεμίζει την τσέπη του ανθρώπου, ο άλλος προσπαθώντας να γεμίζει την ψυχή του ανθρώπου αδειάζει την τσέπη του Σοϊλεμεζίδης Γ.
Να είσαι πολιτικός είναι σαν να είσαι προπονητής μιας ποδοσφαιρικής ομάδας. Πρέπει να είσαι αρκετά έξυπνος για να καταλαβαίνεις το παιχνίδι, και αρκετά ανόητος για να το θεωρείς σπουδαίο Μακ Κάρτι Γ.
Να μιλάς με τον πολιτικό για τις εκλογές, είναι το ίδιο σαν να μιλάς με άλογο για ιπποδρομίες Ζβοναρέφ Μ.
Ο βασικός σκοπός του πολιτικού είναι να γίνει ηγέτης διαφορετικών όχλων που πορεύονται σε διάφορες κατευθύνσεις Άγνωστος
Ο επιτυχημένος επαναστάτης είναι πολιτικός, ο αποτυχημένος είναι εγκληματίας Φρομ Ε.
Ο ηγέτης είναι ένας άνθρωπος που έχει ανάγκη τους άλλους Βαλερύ Πωλ
Ο κάθε άνθρωπος που έχει την ικανότητα να απολαμβάνει τη σιωπή, δε θα μπορέσει ποτέ να γίνει πολιτικός. Ούτε θα τον επισκεφθεί η σκέψη να γίνει πρωθυπουργός. Αυτό δεν είναι για τους ανθρώπους που διαλογίζονται, είναι για μετριότητες. Όσσο
Ο καθένας που μπορεί να φυτέψει δυο στάχυα εκεί που φύτρωνε μόνο ένα προσέφερε μεγαλύτερη υπηρεσία στην ανθρωπότητα και έχει μεγαλύτερη αξία για τη χώρα του παρά ολόκληρη φάρα των πολιτικών Σουίφτ Τζ.
Ο κυβερνήτης, όταν παύει να κυβερνά, πρέπει να φεύγει απ' την εξουσία όχι πλουσιότερος απ' ό,τι πριν, αλλά ενδοξότερος  Ρούζβελτ Θ.
Ο πιο πετυχημένος πολιτικός είναι εκείνος που λέει ό,τι σκέφτονται όλοι, όσο πιο συχνά μπορεί και με δυνατότερη φωνή που μπορεί Ρούζβελτ Θ.
Ο πολιτικάντης και “καλλιτέχνης” που η δόξα και η τιμή του εξαρτάται από τη γνώμη του όχλου, πρέπει μέρα με τη μέρα να πασχίζει με τη μεγαλύτερη ανησυχία να ενεργεί και να ραδιουργεί για να διατηρήσει τη δόξα του. Γιατί ο όχλος είναι αλλοπρόσαλλος και ασταθής και επομένως, αν μια υπόληψη δεν φυλάγεται προσεχτικά χάνεται γρήγορα Σπινόζα Μπ.
Ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να πει τι πρέπει να γίνει. Και μετά πρέπει να μπορεί να εξηγήσει, γιατί δεν έγινε Τσώρτσιλ
Οι ιερείς είναι απαραίτητοι για τη θρησκεία, όπως και οι πολιτικοί για τον πατριωτισμό Άγνωστος
Οι κρατούντες έχουν ανάγκη τους σοφούς περισσότερο, παρά οι σοφοί τους κρατούντες Αμπού-ελ-Φαράντζ
Οι λαοί δεν κάνουν πολέμους. Οι κυβερνήσεις τους κάνουν Ρήγκαν Ρόναλντ
Οι περισσότεροι άνθρωποι τα βγάζουν πέρα με τις αντιξοότητες, αλλά αν θέλεις να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία Λίνκολν Αβραάμ
Οι πολιτικοί δεν κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν κινούν τα νήματα, τους κινούν τα νήματα Τρούμαν Χ.
Οι πολιτικοί που τους πειράζουν τα ΜΜΕ είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα. Πάουελ Ε.
Οι πολιτικοί συμπεριφέρονται με τον λαό όπως οι οδηγοί με τους πεζοπόρους Άγνωστος
Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν τη στατιστική όπως οι μεθυσμένοι τα φανάρια: περισσότερο για να στηρίζονται παρά για να διαφωτίζονται Λανγκ Α.
Οι υπουργοί λένε ό,τι θέλουμε να λένε, ώστε να κάνουμε ό,τι θέλουν να κάνουμε Ουγκώ Β.
Όποιος μπορεί δουλεύει, όποιος δεν μπορεί διοικεί, αλλά εκείνος που δεν μπορεί να διοικεί κυβερνάει Άγνωστος
Οποιοσδήποτε θέλει να γίνει πρόεδρος, θα πρέπει να πάει να τον κοιτάξει ψυχίατρος Χάριμαν Α.
Όταν η εξουσία φτύνει το λαό, ο λαός φτύνει την εξουσία Άγνωστος
Όταν κάποιος καταλαμβάνει ένα δημόσιο αξίωμα, πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του δημόσιο κτήμα Τζέφερσον Τόμας
Πιο ψηλά απ’ τον μεγάλο πολιτικό τοποθετώ μόνο εκείνον που δεν διψάει να γίνει τέτοιος, αφού κάθε τόσο κατανοώ πως αυτός ο κόσμος δεν αξίζει να ξοδεύεις δυνάμεις για αυτόν. Λα Μπρυγέρ
Πολιτικοί: γιατροί που θεραπεύουν την κοινωνία από ασθένειές της, τις οποίες οι ίδιοι προκάλεσαν με τη λανθασμένη διάγνωση και τις πολλαπλασίασαν με την λανθασμένη θεραπεία Σοϊλεμεζίδης Γ.
Πολιτικός είναι ένα επάγγελμα όπου είναι πιο χρήσιμο να έχεις πολλές σχέσεις παρά πολλές τύψεις Κουλάζ
Πολιτικός είναι κάποιος που διαιρεί τους ανθρώπους σε δυο τάξεις: σε υποχείρια και σε εχθρούς Νίτσε Φ.
Πολιτικός: εκείνος που έχει καλή μνήμη και ελπίζει πως οι άλλοι την έχουν χειρότερη Άγνωστος
Πολιτικός: εκείνος που σκέφτεται ένα, λέει άλλο, κάνει το τρίτο και βγαίνει το τέταρτο Μπελιακόβιτς Α.
Πολιτικός: ένας άνθρωπος έτοιμος να κάνει τα πάντα για τους εργαζόμενους, εκτός να γίνει ένας απ' αυτούς Τζιουτζ
Πολιτικός: ένας άνθρωπος με τον οποίον δε συμφωνείτε, αν συμφωνείτε τότε εκείνος είναι κρατικός παράγων Ντζόρντζ Ντ.-Λ.
Πολιτικός: ένας άνθρωπος πάντα έτοιμος να θυσιάσει τη ζωή σας για την πατρίδα του Γκίνεν Τ.
Πολιτικός: ένας μάγκας που δε θα λυπάται να δώσει για τη χώρα του τη δική μας ζωή Γκινάν Τ.
Πώς κυβερνάνε αυτόν τον κόσμο και τον οδηγούν σε πόλεμο; Πρώτα οι πολιτικοί λένε ψέματα στους δημοσιογράφους και μετά οι ίδιοι πιστεύουν στην ψευτιά τους, όταν τη βλέπουν τυπωμένη Κράους Κ.
Στους διπλωμάτες δεν αρέσει να λένε αυτό που σκέπτονται. Στους πολιτικούς δεν αρέσει να σκέφτονται αυτά που λένε Ουστίνοφ Πήτερ
Τα έθνη και οι θρησκείες έχουν δημιουργηθεί από τους παπάδες και τους πολιτικούς. Από τη στιγμή που θα τελειώσει η επιρροή τους, θα τελειώσουν επίσης και οι θρησκείες και τα έθνη Όσσο
Τα λόγια είναι φτηνά – εκτός αν τα λένε στη Βουλή και τότε μας κοστίζουν ακριβά Χαϊτάουερ Κ.
Τέλειους ανθρώπους ονομάζω εκείνους που μπορούν και συνδυάζουν την πολιτική δύναμη με τη φιλοσοφία Πλούταρχος
Τίμιος πολιτικός είναι εκείνος ο οποίος, όταν εξαγοραστεί παραμένει εξαγορασμένος Κάμερον Σ.
Τίμιος πολιτικός: εκείνος στον οποίον ο αρχηγός της εκλογικής καμπάνιας δεν λέει πως κέρδισε της εκλογές Ρόμπινσον Τζ.
Το μυστικό του δημαγωγού είναι να γίνεται τόσο ηλίθιος όσο οι ακροατές του, ώστε να πιστεύουν ότι είναι το ίδιο έξυπνοι μ' αυτόν Κράους Κ.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
11.ΤΟ ΞΙΦΟΣ
Το ξίφος απονέμεται σ’ ανθρώπους με ανδρεία,
άνδρες γεμάτους αρετές κυρίως καρτερία,
είναι βαρύ, ασήκωτο και είναι τιμημένο,
φέρει ονόματα βαρειά και είναι δοξασμένο.

Το χέρι που θα το βαστά πρέπει η καρδιά να ξέρει,
αν θα το βγάλει μια φορά και τι θα καταφέρει,
στη μύτη και στις κόψες του κρέμεται η ελπίδα,
η δύναμη, η λευτεριά και η γλυκειά πατρίδα.

Το ξίφος Γόρδιους Δεσμούς ξέρει πως να τους λύνει
σημάδια ανεξίτηλα χαράζει και αφήνει,
όμως από τη θήκη του σαν βγεί πίσω δεν μπαίνει
ώσπου στην κόψη του ατσαλιού ο ήλιος ξαναβγαίνει.

Το ξίφος είναι η τιμή και όλη η πατρίδα
όλες μαζί οι αρετές και μια κρυφή ελπίδα,
πρέπει τα πλέον κάλλιστα χέρια να το κρατάνε
κι ανθρώπους νάχουν δύναμη τους όρκους να τιμάνε.

Με ξίφος βγες μεσ’ τη ζωή μονάχος να παλαίψεις
τους Λαιστρυγόνες-Κύκλωπες για να τους καταστρέψεις,
με αρετές και ιδανικά γεμάτος στην καρδιά
το ξίφος σου πάντα ψηλά νάχεις για συντροφιά.
Κωνσταντίνος Παπακώστας
12.67% ΑΝΑΠΗΡΟΣ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
13.Κείμενο στρατιωτικών προς πολίτες: "Δεν θα παραδώσουμε τη χώρα"!
    “Άνοιγμα” στην κοινωνία και στους πολίτες έχουν αποφασίσει να κάνουν οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στον ΣΥΣΜΕΔ. Η προσπάθεια να επισημανθεί ότι οι στρατιωτικοί είναι και εργαζόμενοι ,είναι εμφανής σε κείμενο του Συνδέσμου ,ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται -αν και νόμιμος- υπό διωγμό από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.
    Στο κείμενο γίνεται λόγος για “κατάλυση του Συντάγματος” και για εθνική ταπείνωση της χώρας.
Το κείμενο:
“Αγαπητέ Έλληνα και Αγαπητή Ελληνίδα.
    Τα εν ενεργεία και αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας κλίνουν ευλαβικά το γόνυ στις Πολεμικές Σημαίες και τους Ηρωικούς Νεκρούς πολεμικής και ειρηνικής περιόδου.
    Θεωρούμε ότι οι Κυβερνήσεις των Μνημονίων οδηγούν τη Χώρα στη διάλυση και την Εθνική καταστροφή. Πιστοί στις εντολές της τρόικας φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους Έλληνες, και προετοιμάζουν το δρόμο για την άνευ όρων παράδοση της Ελλάδας στις ληστρικές ορέξεις του κάθε ξένου και ντόπιου κοτζαμπάση.
    Η Εθνική Άμυνα και Ασφάλεια στοχοποιούνται και τα στελέχη των ΕΔ και ΣΑ περιφρονούνται οδηγούμενα μεθοδευμένα στην πλήρη οικονομική και ηθική εξαθλίωση.
    Το Σύνταγμα καθημερινά καταλύεται και η Δημοκρατία συστηματικά περιφρονείται με την ψήφιση, καθ’ υπαγόρευση της τρόικας και των εδώ εκπροσώπων της, πληθώρας αντισυνταγματικών νόμων από τη βουλή.
    Το πολιτικό σύστημα και οι βολεμένοι εκπρόσωποί του ζητούν συνεχώς από τους Έλληνες περισσότερες θυσίες ενώ οι ίδιοι ζουν πολυτελώς χωρίς να εννοούν να μειώσουν κανένα από τα προνόμιά τους.
Για την ανατροπή όλων αυτών
    Διαμαρτυρόμαστε έντονα και σε καλούμε να ενώσεις τη φωνή σου με τη φωνή των εν ενεργεία και αποστρατεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων & των Σωμάτων Ασφαλείας.
Ως εδώ η Εθνική ταπείνωση και η διάλυση της Χώρας.
    Λέμε ΟΧΙ στην οικονομική εξαθλίωση και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη δίκαιη και χωρίς διακρίσεις, έναντι των υπολοίπων Ελλήνων, αντιμετώπιση των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ.
    Ζητάμε να εφαρμόζεται το Σύνταγμα και να επανέλθει η Δημοκρατία στη χώρα που τη γέννησε.
    Οι θυσίες να ξεκινήσουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ από πάνω προς τα κάτω και οι πολιτικοί να δώσουν πρώτοι το παράδειγμα.
Εμείς Υποσχόμαστε:
«Την Πατρίδα ουκ ελλάσσω παραδώσω»
14.Ο Ελευσινιώτης ρωτά για την εργασία αποστράτων
    Ερώτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει απευθύνει το υπουργείο Άμυνας, προκειμένου να διευκρινιστεί τι ακριβώς ισχύει με τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων στρατιωτικών.
    Έγγραφο του υφυπουργού Εθνικής 'Άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφέρει ότι, κατ΄ αρχάς το ΥΠΕΘΑ θεωρεί ότι η μετάθεση, από 1ης Ιανουαρίου του 2013 για την 1η Ιανουαρίου του 2014, έναρξης εφαρμογής των περιορισμών στην απασχόληση των συνταξιούχων εκτείνεται και στους αποστράτους στρατιωτικούς.
    Προς αποφυγή, ωστόσο, παρερμηνειών επί του θέματος και προς άρση των όποιων αμφιβολιών, η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΘΑ έχει υποβάλει ερώτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να παρασχεθούν οι σχετικές διευκρινίσεις.
    Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ηλία Βλαχογιάννη, για τη δυνατότητα εργασίας των αποστράτων, οι συντάξεις των οποίων έχουν υποστεί περικοπές.
Σχόλιο: Λες και αυτό είναι το σοβαρότερο πρόβλημα των αποστράτων. Αλήθεια πόσους αφορά?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου