Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1052

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1052
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ – ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
3.Αρχιτέκτονες Θεσσαλονίκης: Να παραμείνουν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στον φυσικό τους χώρο..
4.Εκτός στόχων η κυβέρνηση και «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ
5.Ένας ανώνυμος Τραπεζίτης
6.Για να περνάει ευχάριστα η ώρα...
7.TO KAMAKI
8.Παπούλιας: "Δεν έχεις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχεις τίποτα".
9.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΑΑ ΜΕ ΤΟΝ κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αγίου Πολυκάρπου Ιερομάρτυρος, Οσίου Πολυχρονίου
Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα, Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα
2.ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ – ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οικία Κεχαγιά, Καλλιγά 11- 13
Αρχιτέκτων: ΄Άγνωστος
Ιδιοκτησία: Ηρακλή Κεχαγιά
Χρήσεις: Ιδιωτική κατοικία
Ιστορία: Κτίριο του 1900, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του εκλεκτικισμού της Θεσ/νίκης, παρουσιάζει αξιόλογα στοιχεία στην πρόσοψη (καμπύλα, θυρώματα, μικρούς εξώστες, ξύλινα κουφώματα) και ενδιαφέρουσα κάτοψη και θεωρείται αξιόλογο δείγμα της αρχιτεκτονικής τάσης που χρησιμοποιεί στοιχεία από τη λαϊκή αρχιτεκτονική της Κεντρική Ευρώπης.
    Πρόκειται για μια διώροφη οικοδομή με ημιυπόγειο που αποτελείται από δύο δίδυμες κατοικίες με αρχιτεκτονικά στοιχεία από τον κλασικισμό και την αναγέννηση.
    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξώστες, με χαρακτηριστικά φουρούσια, οι σιδεριές τους καθώς και το κιγκλίδωμα του αυλόγυρου.
    Σήμερα κατοικείται ένα τμήμα του κτιρίου, ενώ το υπόλοιπο έχει αφεθεί στην τύχη του.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3.Αρχιτέκτονες Θεσσαλονίκης: Να παραμείνουν οι αρχαιότητες του σταθμού Βενιζέλου στον φυσικό τους χώρο..
ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ! ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ!
thessalonikimesaapoeikones.blogspot.gr
    Το ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, συζήτησε το ζήτημα που έχει προκύψει με την απόφαση του ΚΑΣ για την αποξήλωση και μεταφορά των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης στο σταθμό Βενιζέλου και δηλώνει τα ακόλουθα.
    Η Θεσσαλονίκη έχει έναν μοναδικό ρόλο στην Ευρώπη. Είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη - ζωντανός κρίκος που συνδέει την σύγχρονη Ευρώπη με το βυζαντινό παρελθόν της Ιστορίας της, που είναι κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Και τα ευρήματα στον σταθμό Μετρό στη Βενιζέλου είναι τα σημαντικότερα τεκμήρια της βυζαντινής ευρωπαϊκής Ιστορίας. Αυτόν τον χαρακτήρα της πόλης μας, αυτήν της την κληρονομιά πολλαπλά αξιοποιήσιμη (πολιτιστικά, ιστορικά, πολιτικά, τουριστικά) στο παρόν και στο μέλλον δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε πόσω μάλλον να την καταστρέψουμε. Είναι κάποια από τα σημαντικά που είπε για τα ευρήματα ο Πάολο Οντορίκο, Διευθυντής Σπουδών στην Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες των Παρισίων και ιδρυτής του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Νοτιοανατολικών Ευρωπαϊκών Σπουδών. Εξαιρετικός. Καίριος, σαφής και ουσιαστικός.
    Η κατασκευή του Μετρό υπήρξε αφορμή για την αποκάλυψη, στα σημεία όπου προβλέπονται οι στάσεις του, σημαντικών αρχαιοτήτων που αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα της πόλης και την εξέχουσα θέση της από τους πρώτους αιώνες της ίδρυσή της έως τον 19ο αιώνα, κυρίως όμως κατά τη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Αν και δαπανήθηκε χρόνος και χρήμα για την αποκάλυψη, την περισυλλογή και την αποτύπωση αυτών των αρχαιοτήτων, δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατό να διατηρηθεί για ανάδειξη στο έργο του Μετρό, ένα τμήμα αυτών των ευρημάτων
    Αντίθετα, παρά την άποψη των αρχαιολόγων για τη σημασία των ευρημάτων και την αναγκαιότητα της ανάδειξής τους, η αδιαφορία από μέρους των κυβερνητικών αρμοδίων και της Εταιρείας για την ιστορία και την προβολή της πόλης μας, οδήγησε στην απόφαση για την καταστροφή ή την κατάχωση όλων των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν μέχρι σήμερα – Σιντριβάνι, Αγίας Σοφίας, Εκθεση.  Αποκορύφωση αυτής της στάσης αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ, που παρά την αντίθετη εισήγηση της 9ης ΕΒΑ, γνωμοδότησε για την αποξήλωση των σημαντικών ευρημάτων της ανασκαφής στο σταθμό της Βενιζέλου, του αρχαίου δρόμου δηλαδή της Βυζαντινής και Ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης και των εκατέρωθεν κτηρίων της, σε μήκος 76 μέτρων και την εκ νέου συναρμολόγηση τμήματος αυτών έξω από το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Στρατόπεδο Παύλου Μελά, γεγονός που έχει ήδη εγείρει διαμαρτυρίες σε όλα τα επίπεδα- Δήμος Σταυρούπολης, Δήμος Θεσσαλονίκης.
    Η απόφαση μεταφοράς των ευρημάτων:
1. Αφαιρεί από αυτά το πιο μεγάλο μέρος της σημασίας τους, καθώς τα απομονώνει από τον φυσικό τους χώρο και αναιρεί τη λειτουργία τους.
2. Είναι έργο δαπανηρό, αν εκτελεστεί σωστά, και δεν εγγυάται ένα επιτυχές αποτέλεσμα.
3. Στερεί την πόλη από ένα μοναδικό αξιοθέατο μέσα στον ιστορικό της πυρήνα, το οποίο, με την κατάλληλη εκμετάλλευση, μπορεί να αποβεί πόλος έλξης επισκεπτών για το εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης που πλήγηκε σκληρά από την κατασκευή του μετρό.
    Κυρίως όμως, η απόφαση της απομάκρυνσης και των τελευταίων αρχαίων που βρέθηκαν στο έργο προσβάλλει την ιστορική συνείδηση και την αγάπη των πολιτών για την πόλη τους.
    Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους φορείς που εκφράζουν τις πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις της πόλης, την Δημοτική Αρχή, τους σκεπτόμενους πολίτες που ενδιαφέρονται για την τύχη της πόλης τους, να πάρουν δημόσια θέση.
    Ζητεί από όλους να απαιτήσουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ να ασχοληθούν σοβαρά και να εξαντλήσουν κάθε τεχνική δυνατότητα, ώστε να διατηρηθεί και να αναδειχθεί, σε συνδυασμό με την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των αρχαιοτήτων
    Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης έχει τη βεβαιότητα ότι με την εποικοδομητική στάση και τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων θα γίνει δυνατή η διατήρηση και ανάδειξη των μοναδικών αυτών ευρημάτων στο σημείο ανασκαφής και ο Σταθμός Βενιζέλου θα μετατραπεί σε υπόδειγμα των έργων υποδομής στην πόλη και όχι παράδειγμα προς αποφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
4.Εκτός στόχων η κυβέρνηση και «μαύρη τρύπα» εκατομμυρίων ευρώ
    Η «βουτιά» στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα
    «Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της αρνητικής εικόνας που καταγράφεται στα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.
    Η αύξηση των φόρων και η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών οδήγησαν τελικά σε μεγαλύτερη απώλεια των χρημάτων που το κράτος ανέμενε να βάλει στα ταμεία του.
    Με το «καλημέρα» του νέου έτους τα καθαρά έσοδα εμφάνισαν «μαύρη τρύπα» 305 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο που είχε τεθεί. Συνολικά οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 4,052 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,357 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεγαλύτερες απώλειες που υπερβαίνουν το 15% καταγράφονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης και των μαζικών «λουκέτων» στην αγορά.
    Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο είχε ως στόχο να εισπράξει 1,70 δισ. ευρώ από ΦΠΑ και τελικά κατάφερε να συγκεντρώσει 1,54 δισ. ευρώ. Δηλαδή 161 εκατ. ευρώ λιγότερα από τον στόχο. Παρόμοια κατάσταση καταγράφηκε και στους φόρους κατανάλωσης. Ο στόχος ήταν στα 993 εκατ. ευρώ αλλά τελικά έφτασαν στα ταμεία μόλις 699 εκατ. ευρώ.
    Ανάλογη εικόνα και για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι τα έσοδα θα υπολείπονται για αυτόν τον μήνα κατά περίπου 181 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.
    Η εικόνα αυτή προκαλεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών και το ΓΛΚ, καθώς φανερώνει τόσο την αδυναμία των φορολογικών αρχών, όσο και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των φορολογουμένων.
    Το ζήτημα είναι πώς θα ανατραπεί αυτή η τάση στην πορεία των εσόδων και κατά πόσο μπορούν να γίνουν σοβαρές προσπάθειες στην κατεύθυνση είσπραξης των οφειλομένων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
    Εάν το οικονομικό επιτελείο δεν καταφέρει να ανακόψει την πτωτική πορεία των εσόδων, τότε θεωρείται δεδομένο πως οι δανειστές - που επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα – θα απαιτήσουν τη λήψη νέων μέτρων.
newsbomb.gr
5.Ένας ανώνυμος Τραπεζίτης
    Ακούω πολλούς αγαθούς να λένε ...
- Σιγά μη σου πάρει η τράπεζα το σπίτι ... τι να το κάνει; ..Ακόμα και αν το πάρει, ποιος θα το αγοράσει;
ΛΑΘΟΣ ...
    Θα στο πάρει και όταν θα το χάσεις τότε θα το καταλάβεις ...και σας το λέω εγώ ένας τραπεζίτης ... και σας λέω και τι θα συμβεί ... αλλά και πως θα συμβεί ...
    Μέχρι το τέλος του έτους οι Ελληνικές τράπεζες θα ενοποιηθούν σε μία το πολύ δύο κεντρικές τράπεζες ...
    Μόλις ενοποιηθούν - καθαρές πια αφού το βρώμικο κομμάτι τους θα το έχει απορροφήσει το Ελληνικό δημόσιο - θα ξεκινήσει και η πώλησή τους στις μεγάλες Γερμανικές Τράπεζες.
    Οι Γερμανικές τράπεζες θα τιτλοποιήσουν (δηλαδή θα πουλήσουν) τα δάνεια σε ασφαλιστικές Γερμανικές εταιρίες, στην ουσία θα ...πωληθούν τα σπίτια που βρίσκονται πίσω από τα δάνεια, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν συνεταιρισμούς διαχείρισης αυτών των δανείων. Αυτοί οι συνεταιρισμοί θα αγορασθούν από διάφορους δημόσιους και ιδιωτικούς μεγάλους οργανισμούς στη Γερμανία για να πωληθούν μισοτιμής στους Γερμανούς πολίτες.
    Κάτι ανάλογο με αυτό που υπήρχε με τους συνεταιρισμούς διάφορων συντεχνιών στην Ελλάδα, όπως του οικοπεδικού συνεταιρισμού των δικαστικών στο Μαραθώνα, των τυπογράφων στην Ηλιούπολη και άλλων.
    Έτσι θα συμβεί το εξής τραγικό ...
    Εσείς φερ ειπείν θα χρωστάτε ένα δάνειο στη Τράπεζα 200 χιλιάδες ευρώ, που προέρχεται από το σπίτι που αγοράσατε ...
    Η Γερμανική πια Τράπεζα θα σας πει αφού δεν μπορείτε να αποπληρώσετε το δάνειο δύο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι να πουλήσετε εσείς το σπίτι και με τα λεφτά που θα πάρετε να αποπληρώσετε το δάνειο. Ο άλλος είναι να σας το εκπλειστηριάσουμε εμείς ...
    Βέβαια δεν θα σας αφήσει ένα επ’ αόριστο χρονικό διάστημα για να πουλήσετε το σπίτι, θα σας ορίσει ένα σύντομο χρονικό διάστημα τόσο που να μη μπορείτε να το πουλήσετε ... γιατί δεν θα το επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες της αγοράς εκείνη την εποχή.
    Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα τον πλειστηριασμό του ακινήτου ...
    Εκεί η τιμή θα είναι πολύ χαμηλή και ο αγοραστής θα είναι Γερμανός.
    Για δύο λόγους ... επίσης ...
    Ο πρώτος γιατί αυτά τα δάνεια ανήκουν όπως είπαμε παραπάνω στους Γερμανικούς συνεταιρισμούς που καλύπτονται από το Γερμανικό δίκαιο και κατ επέκταση δεν θα υπάρχει το φαινόμενο των κορακιών και δεύτερον ότι οι Γερμανοί έχουν στα χέρια τους τη ρευστότητα δηλαδή το μετρητό που εσύ δεν έχεις.
    Έτσι αγαπητέ πιστούχε εσύ θα έχεις χάσει το σπίτι σου αλλά δεν θα έχεις εξοφλήσει το δάνειο ... Θα συνεχίσεις να είσαι υπόδουλος στη Τράπεζα ... Γιατί το ακίνητό σου θα έχει πουληθεί για 150 χιλιάδες ενώ εσύ έχεις δάνειο 200 χιλιάδες ... Μαθηματικά λοιπόν χρωστάς και 50 χιλιάδες στη Γερμανική επαναλαμβάνω πια Τράπεζα ...
    Αυτό το χρέος του υπολοίπου των 50 χιλιάδων είναι λογιστικό και όχι πραγματικό γιατί ήδη από την αρχική πώληση των Ελληνικών τραπεζών στις Γερμανικές αυτό έχει συνυπολογισθεί.
    Θυμόσαστε που είπαμε παραπάνω για το βρώμικο κομμάτι που ανέλαβε το δημόσιο ... έ αυτό είναι Όμως αυτές οι 50 χιλιάδες που εσύ εξακολουθείς να χρωστάς η Γερμανική τράπεζα θα τις αποδώσει στο Ελληνικό δημόσιο ... Το δημόσιο θα τις αγοράσει και εσύ θα χρωστάς πια στο Δημόσιο τις 50 χιλιάδες ...
    Εκεί σε αυτό το σημείο θα γίνει η μεγάλη σφαγή ... είναι τότε που για την εξόφληση αυτού του ποσού θα μειωθούν συντάξεις, θα περικοπούν μισθοί και άλλα.
ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙΣ ΝΑ ΧΡΩΣΤΑΣ ...
http://logia-tou-aera.blogspot.gr/
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
6.Για να περνάει ευχάριστα η ώρα...
Του Στέφανου Κασιμάτη
www.kathimerini.gr
    «Γιατί, ενώ δεν ευθύνεται ο ελληνικός λαός για την κρίση που έχει προκληθεί στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, να πρέπει να πληρώσει τα σπασμένα;». Το ερώτημα θέτει σε αποκαλυπτική συνέντευξή του ο θεωρούμενος ως Νέστωρ του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Γλέζος και η απάντηση είναι, νομίζω, απλούστατη: διότι οι κυβερνήσεις τις οποίες δημοκρατικά εξέλεξε ο ελληνικός λαός συνήψαν δάνεια, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η εντυπωσιακή άνοδος του βιοτικού επιπέδου.
    Απορώ όμως πώς κάτι τόσο απλό διαφεύγει του Νέστορος του ΣΥΡΙΖΑ! Είμαι βέβαιος, πάντως, ότι δεν ασπάζεται και αυτός τη γραφική άποψη ότι «η χούντα δεν τελείωσε το εβδομήντα τρία». (Για την ακρίβεια το εβδομήντα τέσσερα, αλλά την πραγματολογική ανακρίβεια του συνθήματος επιβάλλει η ανάγκη του μέτρου...) Διότι δεν τολμώ να φαντασθώ ότι έχει λησμονήσει ο Νέστωρ ότι εξελέγη δις με το ΠΑΣΟΚ -ως ανεξάρτητος έστω-, το 1981 και το 1985. Και χάριν της Ιστορίας, την οποία διακονεί πάντα με την ίδια σεμνότητα, να θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 28,4% του ΑΕΠ και το παρέδωσε το 1989 στο 69%. (Ψήφιζε εκείνους τους προϋπολογισμούς ο Νέστωρ; Αναρωτιόταν, έστω, πού θα βρεθούν τα λεφτά για τις παροχές;) Στην πραγματικότητα όμως το χρέος ήταν ακόμη μεγαλύτερο, διότι αφού ενσωματώθηκαν σε αυτό, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οφειλές τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε αποκρύψει (χρέη των ΔΕΚΟ, λόγω κατάπτωσης των κρατικών εγγυήσεων, καθώς και οφειλές της κυβέρνησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος) έφθασε αισίως το 1993 στο 110%.
    Ο Μ. Γλέζος προτρέπει, επίσης, τον λαό σε «όλες τις μορφές του αγώνα, από τις στάσεις εργασίας μέχρι τις συμβολικές καταλήψεις», ώστε «ο λαός να προχωρήσει μπροστά». Πού είναι, όμως, αυτό το «μπροστά»; Επ’ αυτού, μόνον εικασίες μπορούμε να κάνουμε βάσει των λεγομένων του βουλευτή, εν πολλοίς ασαφών, όπως π.χ. «όταν κινητοποιηθεί ο ενεργός πληθυσμός της χώρας αμέσως θα δημιουργηθούν αξίες» ή «μόνον ο εργαζόμενος μπορεί να παράγει αγαθά, να η λύση» κ.λπ. Να υπονοεί άραγε μια κλειστή οικονομία προσηλωμένη στο δόγμα της αυτάρκειας, όπως αυτή που είχε φτιάξει ο αλήστου μνήμης Χότζα στην Αλβανία; Δεν αποκλείεται, γιατί -παρεμπιπτόντως- τον νεκρό του ηγέτη, ο οποίος μετέτρεψε μια ολόκληρη χώρα στη μεγαλύτερη και πιο εξαθλιωμένη φυλακή του σύγχρονου κόσμου, σύννους ο Mανόλης Γλέζος χαιρέτησε το 1985 με τη γροθιά υψωμένη.
     Η παραπάνω εικασία σχετικά με το όραμά του δεν είναι υπερβολική, αφού η μεν χώρα θα είναι (όπως και τώρα) εκτός αγορών, ο δε Νέστωρ απορρίπτει τον δανεισμό ως λύση: «Τα δάνεια, όπως πριν από 2.300 χρόνια είχε πει ο Μένανδρος, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να δημιουργούν δούλους: «Τα δάνεια δούλους τους ελευθέρους ποιεί». (...) Αρα, δεν είναι λύση τα δάνεια». Αλλά και πάλι, δεν τα απορρίπτει εντελώς: «Θα κάνουμε», εξηγεί παρακάτω, «ένα εσωτερικό δάνειο διπλής μορφής. Εθελοντικό προς τον φτωχό λαό και υποχρεωτικό προς τα υψηλά εισοδήματα. Και το τονίζω, υποχρεωτικό δάνειο και όχι κατάσχεση προς τα υψηλά εισοδήματα». Του αρέσουν τα δάνεια, λοιπόν, αρκεί να μη χρειάζεται να τα επιστρέψει. Αλλά υπό την προϋπόθεση αυτήν και σε ποιον δεν αρέσουν τα δάνεια; Με τέτοιους όρους.
Υψηλής τοξικότητας
    Προ δεκαημέρου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του αντιπροσωπεία της Ενωσης Αποστράτων Αξιωματικών, συνοδευόμενη από τον υπουργό Πάνο Παναγιωτόπουλο. Εξελθών ο ο υπουργός, ως αρμόζει στη μορφή και το ύφος του, προέβη σε βαρυσήμαντες -ως προς τον λυρισμό τους- δηλώσεις, μέρος των οποίων παραθέτω. Σας παρακαλώ να σφίξετε τα δόντια και να τις διαβάσετε:
    «Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει αισθήματα αγάπης, σεβασμού και εκτίμησης για όλη την οικογένεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα συναισθήματά του αυτά καλύπτουν και τα στελέχη που είναι εν ενεργεία, αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, από τη στρατιωτική ηγεσία μέχρι και τον πιο απλό στρατεύσιμο, τα δικά μας παιδιά που υπηρετούν τη θητεία τους. Αλλά με τα αισθήματα αυτά καλύπτει και το άλλο μέρος της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι οι απόστρατοι, γιατί και αυτοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. (...)
    Δεν είμαι εξουσιοδοτημένος και δεν έχει νόημα να πω το περιεχόμενο της συζήτησης. Αυτό που θέλω να τονίσω και είναι η δήλωσή μου -το μήνυμα που συμπυκνώνει αυτά που ειπώθηκαν μέσα- είναι ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ολόκληρη η κυβέρνησή του θεωρούν τα ζητήματα της οικογένειας των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε αυτά αφορούν τους απόστρατους είτε τους εν ενεργεία αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ότι είναι ζητήματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία».
    Σε ένα δοκίμιό του, το οποίο θεωρείται σημαντική εισφορά στην αναρχική φιλολογία του ύστερου 19ου αιώνα (The Soul of Man under Socialism), ο Οσκαρ Γουάιλντ γράφει: «Κάθε εξουσία είναι εξευτελιστική. Εξευτελίζει εκείνους που την ασκούν, εξευτελίζει και εκείνους επί των οποίων ασκείται». Το ίδιο -είμαι απολύτως βέβαιος γι’ αυτό- ισχύει και με την κολακεία. Εξευτελίζει εκείνους που ασκούν την «τέχνη» όσο και εκείνους στους οποίους απευθύνεται. Ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι θαυμάζω τον υπουργό Εθνικής Αμύνης για την αντοχή του στον τοξικό συνδυασμό (για πολλούς θανατηφόρο...) της κολακείας με τον στόμφο και την κενολογία. Πώς επιβιώνει του συνδυασμού -και σε τόσο μεγάλες δόσεις μάλιστα- είναι ασφαλώς ένα θαύμα...
ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
7.TO KAMAKI
    Ένας άνδρας επιβιβάζεται στο αεροπλάνο, κάθεται στη θέση του και καθώς βάζει την ζώνη βλέπει να μπαίνει στο αεροπλάνο η πιο όμορφη γυναίκα που έχει δει στη ζωή του.
    Καθώς αντιλαμβάνεται ότι έρχεται κατ' ευθείαν σ' αυτόν τον πιάνει κρύος ιδρώτας βλέποντας την γυναίκα να κάθεται στη διπλανή θέση.
    Ανυπομονώντας να αρχίσει κουβεντούλα μαζί της την ρωτά:
- Επαγγελματικό ή ταξίδι αναψυχής;
- Συνέδριο Νυμφομανών στο Σικάγο του απαντά η γυναίκα.
"Θεούλη μου" σκέφτεται ξεροκαταπίνοντας. "Η πιο όμορφη γυναίκα που έχω δει κάθεται μερικά εκατοστά παραπέρα και πάει σε συνέδριο νυμφομανών"!!
    Προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία του της λεει:
- Πολύ συναρπαστικό.. Και με ποια ιδιότητα πηγαίνετε εκεί;
- Είμαι εισηγήτρια απαντά αυτή. Χρησιμοποιώ τις εμπειρίες μου να απομυθοποιήσω μερικούς δημοφιλείς μύθους για την σεξουαλικότητα.
- Αλήθεια; και ποιοι είναι αυτοί οι μύθοι; ρωτά ο άνδρας.
- Ένας από αυτούς είναι ότι οι άνδρες της Αφρικανικής φυλής έχουν μεγάλο πέος, ενώ στην πραγματικότητα είναι οι Τούρκοι που ξεπερνούν τις περισσότερες προσδοκίες. Ένας άλλος είναι ότι οι Γάλλοι είναι οι καλύτεροι εραστές ενώ οι ελληνικής καταγωγής άνδρες και ιδίως από την Κρήτη, είναι οι καλύτεροι.
    Ξαφνικά, η γυναίκα κοκκινίζει από ντροπή και του λεει:
- Συγνώμη, δεν θα έπρεπε να συζητώ αυτά τα πράγματα μαζί σας μιας και δεν ξέρω ούτε το όνομά σας.
- Ιμπραήμ λεει ο άνδρας απλώνοντας το χέρι του να συστηθεί, Ιμπραήμ Σφακιανάκης...
ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
8.Παπούλιας: "Δεν έχεις Ένοπλες Δυνάμεις, δεν έχεις τίποτα".
   Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε εκδήλωση που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Γιάννενα, για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης δήλωσε ότι «Για μένα, οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πολύ ισχυρό χαρτί για τη διπλωματία».
    «Δεν έχεις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις;», διερωτήθηκε ο κ. Παπούλιας και συνέχισε: «τότε θα υποκύψεις στην πολύ κακή σου μοίρα. Γι' αυτό υποστηρίζω και το έχω πει στους οικονομικούς υπουργούς, καλή η οικονομική πρόοδος, καλή η ανάπτυξη, αλλά όταν είναι διαλυμένες οι ένοπλες δυνάμεις, τότε είσαι βορά στα σχέδια ανόμων γειτόνων και γενικότερα».
   «Επομένως, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις είναι ένα ισχυρό διπλωματικό χαρτί στα χέρια της Ελλάδας», σημείωσε ο Πρόεδρος και έκανε μια αναδρομή στο παρελθόν, τονίζοντας: «Μετά τη νίκη στους βαλκανικούς πολέμους, η Ελλάδα καθιερώθηκε διεθνώς. Και θα κάνω εδώ έναν ιστορικό παραλληλισμό. Αν ξεπεράσουμε τη σημερινή κρίση θα υποκλιθούν όλοι, όσοι αμφιβάλλουν τώρα για την Ελλάδα. Γι' αυτό το λόγο μας πεισμώνει αυτή η μάχη. Με θυσίες θα την ξεπεράσουμε για να δείξουμε στην υπόλοιπη πολιτισμένη Δύση, ότι οι 'Έλληνες έχουν αντοχές, έχουν γενναιότητα, οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες».
    Οι δηλώσεις του προέδρου της Δημοκρατίας γίνονται σε μια περίοδο δύσκολη για τον αμυντικό τομέα της χώρας. Το onalert έχει ήδη θέσει σημαντικά ερωτήματα για την σχέση πολιτικής διπλωματίας και εξοπλισμών.
    Ωστόσο μετά την επίσκεψη Ολάντ έχουν αναδυθεί και σημαντικές απορίες σχετικά με την ενοικίαση φρεγατών και αεροσκαφών από την Γαλλία.
9.ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΑΑ ΜΕ ΤΟΝ κ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αγαπητοί Συνάδελφοι καί φίλοι
    Επειδή όλες οι προτάσεις που υποβλήθησαν μέχρι τώρα γιά την ικανοποίηση των δικαίων αιτημάτων μας ρίχθηκαν στον κάλαθο των αχρήστων, ο μόνος τρόπος που, κατά την άποψή μου, θα έχει αποτέλεσμα είναι ο ακόλουθος: Να απαιτήσουμε να ικανοποιηθούν αυτά σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εάν αυτό δεν γίνει, να υπάρξει κοινή ανακοίνωση από όλους τους φορείς που μας εκπροσωπούν, με την οποία να ζητούν από τα μέλη μας, κατά τις επόμενες εκλογές, να μη ψηφίσουν τα κόμματα της συγκυβερνήσεως ούτε κάποιο νέο που πιθανόν θα προκύψει καί στο οποίο θα συμμετάσχουν άτομα υπεύθυνα γιά την σημερινή μας κατάσταση . Όπως γνωρίζετε, οι απανταχού της γης πολιτικοί, εκείνο που φοβούνται είναι το περίφημο πολιτικό κόστος, δηλαδή το εάν χάσουν ψήφους ή όχι. Προφανώς καί οι δικοί μας δεν εξαιρούνται αυτού του κανόνος.
    Γνωρίζω πως αυτή η πρόταση είναι ρηξικέλευθη διότι έρχεται σε αντίθεση με την μέχρι στιγμής επικρατούσα αντίληψη περί μη ενεργού εμπλοκής μας στα πολιτικά δρώμενα. Δυστυχώς όμως τα πράγματα έχουν εξελιχθεί με τρόπο δυσμενή όχι μόνον γιά τα καλώς νοούμενα συμφέροντά μας αλλά καί γιά τα εθνικά θέματα. Οφείλουμε συνεπώς, να εφαρμόσουμε (όπως πολύ καλά γνωρίζουμε), ελιγμό στηριζόμενο στην "αρχή" "αναλόγως του καιρού, του εχθρού καί του εδάφους".   Στην συγκεκριμένη συγκυρία ο εχθρός είναι εντός των πυλών, το έδαφος της πατρίδος μας απειλείται αναφανδόν καί οι καιροί ου μενετοί. Επί πλέον, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα πως οι Αξιωματικοί δεν είναι, ούτε δεδομένοι ούτε ανέχονται να διαδραματίζουν τον ρόλο του "χρησίμου ηλιθίου".
    Τέλος, σε όσους ισχυρίζονται πως μία τέτοια "απειλή" δεν θα έχει αποτέλεσμα διότι τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας ελέγχονται από την τρόϊκα, θα ήθελα να επισημάνω πως καί οι προϊστάμενοι της τρόϊκα είναι καί αυτοί πολιτικοί καί γνωρίζουν πως εάν χάσουν τα εδώ ερείσματά τους θα έχουν πρόβλημα.
    Το μόνο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το κατά πόσον είμασθε έτοιμοι να υιοθετήσουμε μία τέτοια πρόταση βάζοντας στο περιθώριο τις οποιεσδήποτε σκοπιμότητες, φοβίες, ενδοιασμούς καί λοιπές "αγκυλώσεις" που έχουν δημιουργηθεί τόσα χρόνια.
    Ας το τολμήσουμε λοιπόν. Άλλωστε όπως γνωρίζουμε "Τοις τολμώσιν η τύχη". Επί πλέον, όπως έλεγαν καί οι αρχαίοι μας πρόγονοι, "ουδείς βούλεται θνήσκειν, όταν εγγύς έλθει θάνατος". Ο δε επερχόμενος "θάνατος" του κλάδου μας είναι όχι μόνον "εγγύς" αλλά "εντός".
Με αγάπη
Γεώργιος Επιτήδειος
Αντγος ε.α
Αχ ρε Γιώργο, καλά τα λές, αλλα , ειλικρινά πιστεύεις ότι εάν δοθεί ‘’γραμμή’’ να μην ψηφισθούν τα συγκεκριμένα κόμματα, οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους θα ‘’πειθαρχήσουν’’? Εγώ πάντως, πολύ αμφιβάλλω…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου