Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1035

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
3.ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ/ΕΑΑΣ
4.Ο Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε συνάντηση με Σαμαρά σε απόστρατους! Επιχείρηση..."μασάζ"
5.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
6.Οργή του ναύτη του Αιγαίου,με αφορμή τη συνάντηση αποστράτων με τον ΥΕΘΑ
7.Παραιτήσεις στρατιωτικών. Η αγωνία για το εφάπαξ μεγαλώνει, 20.000 έτοιμοι να φύγουν
8.121 και προχωράμε!
9.Οι δημοσιογράφοι δεν λένε ποτέ την αλήθεια, ακόμα κι όταν την λένε...και άλλες «μεγάλες αλήθειες»
10.ΤΡΑΓΟΥΔΩ
11.ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΡΧΗΣ
12.Τα αγαθά της Αρχαίας Ελληνικής Παιδείας που πρέπει να επηρεάσουν τη ζωή μας
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αγίου Φωτίου του Μεγάλου
Φώτιος, Φωτεινή, Φανή, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φένια, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη
ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
2.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ
H XOΡΩΔΙΑ
ΤΟΥ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΜΕ ΤΗΝ ΜΠΑΝΤΑ ΝΕΩΝ
ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 ΣΤΙΣ 8.00ΜΜ
ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΜΕΛΩΔΙΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ
• ΤΟΥ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ &
• ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΗΛΕΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑ
ΕΠΕΙΔΗ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ΜΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΩΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΥΤΟ ΣΚΟΠΟ, ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ. ΔΗΛΑΔΗ :
• ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
(ΖΥΜΑΡΙΚΑ, ΖΑΧΑΡΗ, ΓΑΛΑΤΑ ΕΒΑΠΟΡΕ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΙΔΕΣ, ΝΕΣΚΑΦΕ, ΚΑΦΕ, ΟΣΠΡΙΑ,ΡΥΖΙ, ΑΛΑΤΙ, ΛΑΔΙ ΚΛΠ)
• ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
(ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΕΡΒΙΕΤΕΣ, ΧΑΡΤΟΠΕΤΣΕΤΕΣ, ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΑ, ΣΑΜΠΟΥΑΝ, ΜΑΛΑΚΤΙΚΑ, ΑΝΤΙΦΘΕΙΡΙΚΑ ΚΛΠ)
• ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΚΛΙΝΟΣΚΕΠΑΣΜΑΤΑ
ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΩΜΕΝΑ
ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ
3.ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΔΣ/ΕΑΑΣ
ΠΡΟΣ: Δ.Σ./ Ε.Α.Α.Σ.
Αντγος ε.α.                            
Σταθόπουλος Βασίλειος       
του Γεωργίου (ΑΜ 40296)   
Μέλος ΔΣ της Ε.Α.Α.Σ.       
Αθήνα, 5 Φεβ 13.                 
ΘΕΜΑ: Προσωπικό - Διοικητικά.
    1.Αναφέρω ότι από της 31ης Ιανουαρίου ε.έ. έλαβα πληθώρα τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων από συναδέλφους σχετικά με τη δραματική μείωση των αποδοχών τους, μαζί με το ερώτημα «τι κάνατε εσείς της ΕΑΑΣ γι’ αυτό;».
    2.Στο ΔΣ/ ΕΑΑΣ της 1ης Φεβρουαρίου πρότεινα συγκεκριμένους τρόπους διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και ιδιαίτερα προς τους κ.κ. ΥΦΕΘΑ, οι οποίοι προέρχονται εκ των Ενόπλων Δυνάμεων, για να εξιλεωθούμε έστω και κατ’ ελάχιστο στην εκτίμηση των συναδέλφων, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπούμε. Επιπρόσθετα υπήρχαν και δεν σταμάτησαν να υπάρχουν προτάσεις τόσο μεμονωμένων συναδέλφων όσο και πολλών δραστηρίων Παραρτημάτων, τα οποία με τη δράση τους χόλωναν κατά καιρούς το απρόθυμο και δυσκίνητο ΔΣ της Ενώσεως και μάλιστα μια φορά (29 Αυγούστου, αν θυμάμαι καλά) αποφασίσθηκε η κλήση σε απολογία των Προέδρων τους!
    3.Αντ’ αυτών το Δ.Σ. αποφάσισε την κοινή συνάντηση με τους Συνδέσμους των Τάξεων και των άλλων ανεξαρτήτων φορέων, για ανταλλαγή απόψεων.
    4.Το γεγονός αυτό έδειξε την αδυναμία, διστακτικότητα και ευθυνοφοβία του ΔΣ να ενεργοποιηθεί και να λάβει ρόλο πρωταγωνιστού στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μελών της Ενώσεως.
    5.Πλέον τούτων, απόψε πληροφορήθηκα από το facebook(!) ότι μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΣ, μαζί με αντιπροσωπείες των λοιπών Ενώσεων δέχθηκαν πρόσκληση του Υπουργού και μετέβησαν στο Υπουργείο, όπου μετά από πολύωρη συζήτηση, βγήκε και ανακοινωθέν του κ. Υπουργού.
    6.Επειδή, στο δεκατετράμηνο διάστημα, στο οποίο είχα την τιμή να είμαι μέλος του ΔΣ της ΕΑΑΣ, έχω βεβαιωθεί ότι το τελευταίο δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τίποτε ουσιαστικό για να αποτρέψει ή περιορίσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δρακόντεια μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, σχετικά με τις συντάξεις μας, παρά μερικές εθιμοτυπικές επισκέψεις στα γραφεία των Υφυπουργών Εθνικής Αμύνης και μερικές συγκεντρώσεις στις οποίες σύρθηκε από τις πρωτοβουλίες άλλων δραστήριων Παραρτημάτων και Μελών, δεν μπορώ πλέον να συμμετέχω σ’ αυτό.
    7.Για το λόγο αυτό παραιτούμαι από τη θέση του Μέλους του ΔΣ, καθώς και από όλες τις Επιτροπές στις οποίες ορίσθηκα από την ΕΑΑΣ να συμμετέχω.
    8.Θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι με τίμησαν με την ψήφο τους, ιδιαίτερα αυτούς του Παραρτήματος Ευβοίας, και να ζητήσω να με συγχωρήσουν διότι δεν κατώρθωσα να εκπληρώσω τις προσδοκίες τους.
    9.Παρακαλώ για τις ενέργειές σας.
4.Ο Παναγιωτόπουλος υποσχέθηκε συνάντηση με Σαμαρά σε απόστρατους! Επιχείρηση..."μασάζ"

   
  “Μασάζ” στους απόστρατους ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος για πάνω από δύο ώρες δέχτηκε αντιπροσωπεία των “θεσμικών” Ενώσεων αποστράτων ,αλλά “ξέχασε” να καλέσει τις νέες Ενώσεις όπως η ΑΚΙΣ η ΠΟΣ και η ΑΝΕΑΕΔ.
    Μαζί με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, ήταν και όλοι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ! Ο ΥΕΘΑ προσπάθησε να ηρεμήσει “τα πνεύματα” και υποσχέθηκε ότι την ερχόμενη εβδομάδα , ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δεχτεί αντιπροσωπεία τους για να συζητήσει μαζί τους.
    Αρκούν όλα αυτά για να “χαλαρώσουν” οι απόστρατοι; Με βεβαιότητα η απάντηση είναι αρνητική! Κι αυτό γιατί:
        •οι διαβεβαιώσεις Σαμαρά προεκλογικά ότι εν ενεργεία και απόστρατοι δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα σ΄ ότι έχει να κάνει με τα μισθολογικά τους, διαψεύστηκαν πανηγυρικά!
Και υποθέτουμε ότι δεν έχει σκοπό ο πρωθυπουργός να επιστρέψει τα “κομμένα” στους απόστρατους.
        •οι παραδοσιακές Ενώσεις δεν αποτελούν πλέον το κεντρικό πυρήνα έκφρασης των απόστρατων . Μπορεί η κυβέρνηση να μην θέλει να το παραδεχτεί αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι νέες ενώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα στο κλίμα της κρίσης ,είναι αυτές που πρωτοστατούν και φωνάζουν δυνατά. Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός καταφέρει να πείσει τους απόστρατους των “θεσμικών” Ενώσεων να δώσουν κι άλλη πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, ο χώρος των αποστράτων θα εξακολουθήσει να είναι πολύ “ζωηρός” εναντίον των μέτρων που επιβάλει η κυβέρνηση.
    Τι προκύπτει απ΄ όλη αυτή τη κατάσταση; Η επιβεβαιώση ότι η κυβέρνηση δεν έχει και μεγάλη επαφή με το τι πραγματικά έχει συμβεί στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
    Αυτή την ώρα στα γραφεία της ΕΑΑΣ όλες -αλλά όλες- οι Ενώσεις Αποστράτων, παλαιές και νέες συνεδριάζουν σε μια προσπάθεια σχηματισμού κοινού μετώπου έναντι στα μέτρα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση κι έχουν εξοντώσει τους απόστρατους αλλά και τους εν ενεργεία.
    Χθες οι εκπρόσωποι των “θεσμικών” Ενώσεων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον ΥΕΘΑ και τη στρατιωτική ηγεσία, στην οποία το μόνο που ειπώθηκε από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας ήταν η αναγνώριση της κατάστασης και η υπόσχεση ενός ραντεβού με τον πρωθυπουργό. Αρκούν;     Προφανώς όχι.
    Η συνεδρίαση όλων των φορεών αποστράτων έχει λοιπόν μεγάλη σημασία για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσουν.
5.ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    Για την συγκέντρωση των φορέων που συγκαλεί η ΕΑΑΣ την 05 Φεβ 2013 προτείνεται όπως τα θέματα που θα επεξεργαστεί, να είναι συγκεκριμένα, στοχευμένα και ρεαλιστικά. Πρέπει να αποφευχθεί η γενικολογία, η θεωρία και οι γενικότητες. Η ατζέντα των θεμάτων πρέπει να είναι συγκεκριμένη και να στοχεύει στη λύση των οικονομικών προβλημάτων που οδηγούν στην εξαθλίωση των οικογενειών μας. Πρέπει να εστιάζει στις αδικίες που υφιστάμεθα πέρα και πάνω από τις άλλες κοινωνικές ομάδες. Το άνοιγμα της ατζέντας και οι συναισθηματισμοί, μόνο κακό θα κάνουν στην ρεαλιστική λήψη αποφάσεων και στην αποτελεσματικότητα των μετέπειτα χειρισμών.
     Με αυτό το πνεύμα προτείνεται όπως η ατζέντα περιοριστεί στα παρακάτω θέματα:
1. Κατάργηση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης σε όσους έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών και αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους, που υπέστησαν μείωση στη μικτή σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ, 6 έως 10% (ν.3986/2011 & ν.4002/2011).
2. Κατάργηση της μείωσης της μικτής σύνταξη 40% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ και μετάπτωση σε μείωση 20% πάνω από 1.200 ευρώ, σε όσους είναι κάτω των 55 ετών, αποστρατεύθηκαν με αίτηση τους και δεν είχαν συμπληρώσει 35 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (ν.4024/2011).
3. Κατάργηση του άρθρου του ν.3865/2010, όπου επί της ουσίας απαγορεύτηκε η εργασία στους αποστράτους.
4. Δικαστική προσφυγή για τις νέες διπλές περικοπές στη σύνταξη των αποστράτων που παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και της αναλογικότητας μεταξύ Ελλήνων πολιτών.
5. Να μην υπάρξουν νέες περικοπές το 2014 στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των ΕΔ.
6. Δυνατότητα λήψης μερισμάτων ΜΤΣ, ΕΚΟΕΜΣ ανά μήνα.
Πασχάλης Κωνσταντίνος ΣΣΕ/82
6.Οργή του ναύτη του Αιγαίου,με αφορμή τη συνάντηση αποστράτων με τον ΥΕΘΑ

  Οργή μεγάλη επικρατεί στο χώρο των απόστρατων. Και αυτή η οργή δεν είναι “διαχειρίσιμη” με συναντήσεις και ραντεβού,με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένας απόστρατος του ΠΝ , που συχνά αρθρογραφεί στο Onalert ,ως “ναύτης του Αιγαίου”, εκφράζει μ΄ ένα κείμενό του αυτή την οργή:
    Με αφορμή την συνάντηση του ΥΕΘΑ με τα Προεδρεία των «Θεσμικών» Ενώσεων Αποστράτων
Το γραφείο τύπου του υποδυόμενου τον Υπουργό Άμυνας της χώρας μας ενημέρωσε ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος και οι προερχόμενοι από τις Ε. Δ Υφυπουργοί του συναντήθηκαν με τα προεδρεία των θεσμικών ενώσεων αποστράτων (εννοώντας προφανώς των υπό κυβερνητική εποπτεία ενώσεων.
    Ειλικρινά θέλω από καρδιάς να τους ευχαριστήσω γιατί με την επικοινωνιακή τους αυτή προσπάθεια και θεωρώντας ότι απευθύνονται σε όντα κατώτερης πνευματικής αντίληψης μας αποκάλυψαν ότι χρειάστηκε μια πολύωρη συνάντηση εργασίας για να:
           Καταγράψουν τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που περνάνε χιλιάδες οικογένειες αποστράτων συνταξιούχων ( προφανώς υπάρχουν και απόστρατοι μη συνταξιούχοι και δεν το γνωρίζαμε ) αυτήν την περίοδο εξαιτίας των περικοπών ( που προφανώς επέβαλε μια άλλη κυβέρνηση της οποίας δεν είναι μέλος ο κ. Παναγιωτόπουλος και για τις οποίες δεν γνώριζε αυτός τίποτα.)
            Δουν πως μπορούν να ανακουφίσουν αυτούς τους ανθρώπους (δηλαδή τους σύγχρονους Δεκαβάλες σύμφωνα με το να σε κάψω Γιάννη να σ΄ αλείψω λάδι με μέτρα όπως π. χ να έχουν προτεραιότητα στα κοινωνικά συσσίτια ή έκπτωση στα έξοδα της εξοδίου κλπ)
            Προετοιμάσουν τη συνάντηση των Προέδρων των υπό κυβερνητική κηδεμονία ενώσεων αποστράτων ( ναι αυτών που προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις να διασπάσουν και να αποδυναμώσουν τις κινητοποιήσεις των αποστράτων και των εν ενεργεία συναδέλφων ) με τον υποδυόμενο τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά προκειμένου να δουν πως θα πάρουν ένα σημαντικό μέρος από το βάρος που σηκώνουν στην καθημερινότητά τους ( λόγω των μέτρων που προφανέστατα πήρε μια άλλη κυβέρνηση ,με έναν άλλο κακό Πρωθυπουργό και άλλους Υπουργούς και που πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει αυτός ο καλός Πρωθυπουργός)
            Ευχαριστήσουν θεσμικά οι θεσμικοί πρόεδροι τον Υπουργό που τους ξαναδέχτηκε προφανώς όχι όπως τις προηγούμενες φορές για ανταλλαγή μόνο φιλοφρονήσεων ( αφού μας κάνουν γνωστό ότι μόλις εχθές ασχολήθηκαν με τα δεινά που έφεραν στους αποστράτους οι κυβερνητικές ρυθμίσεις) και λήξη κατευθυντήριων εντολών, αλλά αυτή τη φορά για να συμμετέχουν στην προετοιμασία της επικοινωνιακής συνάντησης με τον πρωθυπουργεύοντα η οποία αποσκοπεί στην βελτίωση του πρωθυπουργικού προφίλ και στην, για μια ακόμα φορά, καθυποταγή των αποστράτων .
    Κύριοι της τρικομματικής συγκυβέρνησης , με επικοινωνιακά τερτίπια δεν λύνονται τα προβλήματα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε στους αποστράτους με τις άδικες και διπλές μειώσεις των συντάξεων και βέβαια πρέπει να καταλάβετε ότι πέρασαν οι εποχές που μπορούσατε να τους χειραγωγήσετε μοιράζοντας υποσχέσεις σαν καθρεφτάκια σε ινδιάνους .
    Για όλα αυτά μόνο το « αιδώς Αργείοι » από έναν νεόπτωχο αλλά ελεύθερο να αρμενίζει περήφανα στην πραγματική ζωή απόστρατο μα παντοτινό Ναύτη.
7.Παραιτήσεις στρατιωτικών. Η αγωνία για το εφάπαξ μεγαλώνει, 20.000 έτοιμοι να φύγουν
    Το “κοντέρ” των παραιτήσεων σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας, έχει αρχίσει να “γράφει” και κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προσδιορίσει που θα σταματήσει.
    Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου στις Ένοπλες Δυνάμεις είχαν καταμετρηθεί 230 παραιτήσεις. Τα χειρότερα όμως έρχονται.
    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στις Ένοπλες Δυνάμεις έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης 20.000 και στην ΕΛΑΣ 9.000.
    Το ποσοστό που θα επιλέξει την παραίτηση αναμένεται να είναι μεγάλο. Κι αυτό γιατί πλέον ουδείς πιστεύει κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Αντιθέτως. Κάθε φορά που υπάρχει διαβεβαίωση για οτιδήποτε , το κλίμα αναστάτωσης και φυγής “φουντώνει”. Και το τελευταίο για το οποίο υπάρχουν διαβεβαιώσεις, είναι το εφάπαξ!
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
8.121 και προχωράμε!
Σύνδεσμος Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Θεσσαλονίκης
thessalonikimaxibasketball.gr
    Το κοντέρ γράφει… 121! Τόσες είναι μέχρι σήμερα οι συμμετοχές για το 12ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Maxibasketball της Θεσσαλονίκης (12-21 Ιουλίου). Οι προβλέψεις για την ενθουσιώδη συμμετοχή επαληθεύτηκαν. Πέντε μήνες πριν το τζάμπολ 121 ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή και έπεται εντυπωσιακή συνέχεια με το φινάλε να προμηνύει ένα νέο ρεκόρ. Δηλαδή, να λάβουν τελικά μέρος περισσότερες από τις 161 ομάδες που συναγωνίστηκαν στο «Παγκόσμιο» του Νατάλ, της Βραζιλίας.
    Ανάμεσα σ΄ αυτές εντοπίζονται ομάδες από χώρες που δεν είχαν προκύψει σε προηγούμενες διοργανώσεις, όπως στη Βραζιλία, το καλοκαίρι του 2011. Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε συμμετοχές από τις γειτονικές χώρες που για πρώτη φορά θα αγωνιστούν σε μια μεγάλη διοργάνωση βετεράνων. Και βέβαια, πολλές ομάδες από τη Νότια Αμερική.
    Ο κύκλος των συμμετοχών άνοιξε τον Οκτώβριο και οι πρώτες ενδείξεις στοιχειοθετούν εντυπωσιακή παρουσία από όλα τα μήκη και τα πλάτη του παγκόσμιου μπασκετικού χάρτη, γεγονός που αποδεικνύει ότι Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, αποτελούν ελκυστικό προορισμό για τον αθλητικό τουρισμό.
    Πάρτε λοιπόν μια γεύση από τις ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, στη δεύτερη στήλη ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία για άνδρες (Μ) και γυναίκες (F):

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )
9.Οι δημοσιογράφοι δεν λένε ποτέ την αλήθεια, ακόμα κι όταν την λένε...και άλλες «μεγάλες αλήθειες»
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΧΟΣ
    Να μερικές από τις μεγαλύτερες ατάκες που ειπώθηκαν ποτέ για τα ΜΜΕ, από δημοσιογράφους, πολιτικούς, δικτάτορες, ανθρωπιστές ακόμα και δικτάτορες ανάλογα με τα βιώματα, τα παθήματα αλλά και...τα συμφέροντα τους. Γιατί μπορεί......"η πένα να είναι πιο δυνατή και απ΄ το ξίφος" αλλά "οι εφημερίδες είναι το μπουρδέλο της σκέψης" άσε που "το να έχεις να κάνεις με τα ΜΜΕ, είναι πιο δύσκολο και απ' το να πλύνεις λεπρό". Πριν αφήσουμε τις λέξεις να μιλήσουν, να έχετε κατά νου την ίσως μεγαλύτερη αλήθεια από όλες: " Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα και όταν λέει αλήθειες"...
Οι πολιτικοί που τους ενοχλούν τα Μέσα Ενημέρωσης είναι σαν τους ναυτικούς που τους πειράζει η θάλασσα.
Enoch Powell, 1912-1998, Βρετανός πολιτικός
Για τους περισσότερους ανθρώπους τα μη-νέα είναι καλά νέα. Για τον Τύπο, τα καλά νέα είναι μη-νέα.
Τζων Κέννεντυ, 1917-1963, Αμερικανός πρόεδρος [1960-1963]
Οι κρίσεις πουλάνε καλά.
Umberto Eco, 1932-, Ιταλός συγγραφέας
Ο κανόνας στις σχέσεις μου με τα μέσα ενημέρωσης: μάξιμουμ ευγένεια με μίνιμουμ πληροφορίες.
Τζάκυ Κέννεντυ-Ωνάση, 1929-1994,
Ο δημοσιογράφος εμπνέεται από την προθεσμία. Αν έχει καιρό μπροστά του, γράφει χειρότερα.
Karl Kraus, 1874-1936, Αυστριακός συγγραφέας
Η δημοσιογραφία είναι λογοτεχνία υπό πίεση.
Matthew Arnold, 1822-1888, Άγγλος ποιητής
Αν οι εφημερίδες μιας χώρας είναι γεμάτες με καλά νέα, τότε οι φυλακές αυτής της χώρας είναι γεμάτες με καλούς ανθρώπους.
Daniel Patrick Moynihan, 1927-2003, Αμερικανός Γερουσιαστής
Το να προσπαθείς να μάθεις τι γίνεται στον κόσμο διαβάζοντας εφημερίδες, είναι σαν να προσπαθείς να δεις τι ώρα είναι βλέποντας μόνο το λεπτοδείκτη.
Ben Hecht, 1893-1934, Αμερικανός δημοσιογράφος
Μη δίνεις σημασία σ’ αυτά που γράφουν για σένα. Απλά, να τα μετράς σε ίντσες.
Andy Warhol, 1928-1987, Αμερικανός καλλιτέχνης
Αν οι φωτογραφίες σου δεν είναι αρκετά καλές δεν είσαι αρκετά κοντά.
Robert Capa, 1913-1954, Ούγγρος πολεμικός ανταποκριτής & φωτογράφος
Μπορεί να κάνεις μια δήλωση με λίγο πνεύμα, με κάποιο χαμόγελο, αλλά όταν τη δεις τυπωμένη στην εφημερίδα, δεν υπάρχει το χαμόγελο.
Marlon Brando, 1924-2004, Αμερικανός ηθοποιός
Η δημοσιογραφία της ροκ μουσικής έχει να κάνει με δημοσιογράφους που δεν ξέρουν να γράφουν, που παίρνουν συνεντεύξεις από ανθρώπους που δεν ξέρουν να μιλούν, για αναγνώστες που δεν ξέρουν να διαβάζουν.
Frank Zappa, 1940-1993, Αμερικανός μουσικός
Ποτέ μην αρχίζεις καβγά με ανθρώπους που αγοράζουν μελάνι χύμα.
Μπιλ Κλίντον, 1946-, Αμερικανός πρόεδρος [1992-2000]
Εξάλλου, αν ζητάς δίκαιη αντιμετώπιση, δεν πρέπει να ασχοληθείς με την πολιτική, αλλά ούτε και με τη δημοσιογραφία.
John Major, 1943-, Βρετανός Πρωθυπουργός [1990-1997]
Δημοσιογράφος είναι αυτός που, εκ των υστέρων, ξέρει τα πάντα εκ των προτέρων.
Karl Kraus, 1874-1936, Αυστριακός συγγραφέας
Αν ο Τύπος δεν υπήρχε, δεν θα έπρεπε να τον εφεύρουμε.
Honoré de Balzac, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας
Τα Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν μόνο χαζές ή απρόσεκτες απαντήσεις και όχι χαζές ή άδικες ερωτήσεις.
Colin Powell, 1937-, Αμερικανός στρατιωτικός & πολιτικός
Κάθε δικτάτορας θα θαύμαζε την ομοιομορφία και την υπακοή των ΜΜΕ των ΗΠΑ.
Noam Chomsky, 1928-, Αμερικανός γλωσσολόγος & ακτιβιστής
Για να γιατρευτείς τελείως από τις εφημερίδες, να περάσεις ένα χρόνο διαβάζοντας τις εφημερίδες της προηγούμενης εβδομάδας.
Nassim Nicholas Taleb, 1960-, Λιβανέζος δοκιμιογράφος & οικονομολόγος
Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός.
Edward R. Murrow, 1908-1965, Αμερικανός δημοσιογράφος & παρουσιαστής
Οι εφημερίδες έχουν την ίδια περίπου σχέση με τη ζωή, μ’ αυτή που έχουν οι χαρτορίχτρες με τη μεταφυσική.
Karl Kraus, 1874-1936, Αυστριακός συγγραφέας
Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.
Umberto Eco, 1932-, Ιταλός συγγραφέας
Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει είναι πιο μορφωμένος από εκείνον που διαβάζει μόνο εφημερίδες.
Τόμας Τζέφερσον, 1749-1826, Αμερικανός πρόεδρος [1801-1809]
Οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι, κατά ένα περίεργο τρόπο, εξαρτώνται οι μεν από τους δε, αλλά και μισούν οι μεν τους δε.
Arnold Bennett, 1867–1931, Βρετανός συγγραφέας
Αν ένα πρωί περπατήσω επάνω στο νερό, την άλλη μέρα οι εφημερίδες θα γράφουν: «ο Πρόεδρος δεν μπορεί να κολυμπήσει».
Λύντον Τζόνσον, 1908-1973, Αμερικανός πρόεδρος [1963-1968]
Ποτέ μην πιστεύεις τους καθρέφτες και τις εφημερίδες.
Tom Stoppard, 1939-, Τσεχοαμερικανός σκηνοθέτης
Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα στο οποίο περνάει κανείς τη μισή του ζωή μιλώντας για πράγματα που δεν ξέρει και την άλλη μισή σωπαίνοντας γι’ αυτά που ξέρει.
Henri Béraud, 1885-1958, Γάλλος δημοσιογράφος & συγγραφέας
Σαν παλιοί ρεπόρτερ, ξέρουμε μερικά μυστικά κόλπα, και το πρώτο είναι ότι ξεκινούμε ανοίγοντας τον τηλεφωνικό κατάλογο.
Andy Rooney , 1919-2011, Αμερικανός δημοσιογράφος & παρουσιαστής
Οι εφημερίδες είναι το μπουρδέλο της σκέψης.
Honoré de Balzac, 1799-1850, Γάλλος συγγραφέας
Η πένα είναι πιο δυνατή από το ξίφος.
Edward Bulwer-Lytton, 1803-1873, Άγγλος συγγραφέας
Βάλ’ το μπροστά τους με συντομία ώστε να το διαβάσουν ξεκάθαρα ώστε να το καταλάβουν με εικόνες ώστε να το θυμούνται και με ακρίβεια ώστε να καθοδηγούνται από το φως του.
Joseph Pulitzer, 1847-1911, Αμερικανός εκδότης
Κάθε δημοσιότητα είναι καλή, εκτός από την νεκρολογία σου.
Brendan Behan, 1923-1964, Ιρλανδός συγγραφέας
Αν κάποια μεγάλη καταστροφή δεν αναγγέλλεται κάθε πρωί, αισθανόμαστε ένα κενό.
Τίποτε στην εφημερίδα σήμερα. Αναστεναγμός.
Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής
Οι δημοσιογράφοι δεν λένε ποτέ την αλήθεια, ακόμα κι όταν την λένε.
Wolinski, 1934-, Γάλλος σκιτσογράφος
Οι μικρές αγγελίες περιέχουν όλη την αλήθεια που μπορεί να βρει κανείς σε μια εφημερίδα.
Τόμας Τζέφερσον, 1749-1826, Αμερικανός πρόεδρος [1801-1809]
Ο Τύπος είναι η τετάρτη εξουσία του βασιλείου.
Thomas Carlyle, 1795-1888, Άγγλος συγγραφέας
H δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις εγκαίρως.
Μπενίτο Μουσσολίνι, 1883-1945, Ιταλός δικτάτορας
Ο ελεύθερος Τύπος μπορεί να είναι είτε καλός είτε κακός, αλλά χωρίς ελευθερία, είναι απόλυτα βέβαιο ότι ο Τύπος δεν μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο από κακός.
Albert Camus, 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957
Το Βιετνάμ ήταν ο πρώτος πόλεμος που δεν υπήρχε λογοκρισία. Χωρίς λογοκρισία, πολύ συχνά δημιουργείται σύγχυση στην κοινή γνώμη.
William Westmorland, 1914-2005, Αμερικανός αρχιστράτηγος στο Βιετνάμ
Από τη στιγμή που μια εφημερίδα αγγίξει μια ιστορία, τα γεγονότα χάνονται για πάντα, ακόμα και για τους πρωταγωνιστές της.
Norman Mailer, 1923-2007, Αμερικανός συγγραφέας
Οι γλάροι ακολουθούν τις τράτες επειδή πιστεύουν ότι θα ρίξουν σαρδέλες στη θάλασσα.
Eric Cantona, 1966-, Γάλλος ποδοσφαιριστής
(αναφερόμενος σε δημοσιογράφους που είχαν γίνει ενοχλητικοί)
Οι διαφημίσεις είναι ειδήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι είναι καλές ειδήσεις. Για να εξισορροπηθεί το αποτέλεσμα και για να πουλάνε αυτές τις καλές ειδήσεις, οι εφημερίδες και η τηλεόραση είναι απαραίτητο να έχουν πολλές κακές ειδήσεις.
Marshall McLuhan, 1911-1980, Καναδός επικοινωνιολόγος
Δεν θα θέλατε να είχατε μια δουλειά σαν τη δική μου; Αυτό που έχεις να κάνεις, όλο κι όλο, είναι να επινοήσεις ένα αριθμό λέξεων. Επιπλέον, μπορείς να επαναλαμβάνεις λέξεις! Και ούτε καν χρειάζεται να είναι αλήθεια!
Dave Barry, 1947-, Αμερικανός δημοσιογράφος
Το να έχεις να κάνεις με τα Μέσα Ενημέρωσης είναι πιο δύσκολο από το να πλύνεις έναν λεπρό.
Μητέρα Τερέζα, 1910-1997, Καθολική καλόγρια, φιλάνθρωπος και Αγία
Η Δημοσιογραφία είναι ένα χαμερπές επάγγελμα και ένας εθισμός χειρότερος από την ηρωίνη, ένας παράξενος, άθλιος κόσμος από απροσάρμοστους, μεθύστακες και αποτυχημένους.
Hunter S. Thompson, 1937-2005, Αμερικανός συγγραφέας
Αν είχα γράψει την αλήθεια που ξέρω τα τελευταία 10 χρόνια, γύρω στα 600 άτομα -μαζί με μένα- θα σάπιζαν στη φυλακή σήμερα, από το Ρίο μέχρι το Σηάτλ. Η απόλυτη αλήθεια είναι πολύ σπάνιο και επικίνδυνο αγαθό στην επαγγελματική δημοσιογραφία.
Hunter S. Thompson, 1937-2005, Αμερικανός συγγραφέας
Είναι απίστευτο που η ποσότητα των ειδήσεων κάθε μέρα χωράει πάντα ακριβώς στην εφημερίδα.
Jerry Seinfeld, 1954-, Αμερικανός κωμικός
Όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα, ακόμα κι όταν λέει την αλήθεια.
George Orwell, 1903-1950, Βρετανός συγγραφέας
Οι ειδήσεις είναι το μόνο που θέλει να διαβάζει κάποιος που δεν πολυενδιαφέρεται για τίποτε. Και είναι ειδήσεις μέχρι να τις διαβάσει. Μετά είναι νεκρές.
Evelyn Waugh, 1903-1966, Άγγλος συγγραφέας
Οι δικτάτορες μπόρεσαν να αναδειχθούν μόνο χάρη στην εφεύρεση του μικροφώνου.
Ανώνυμος
Το κοινό είναι σαν ένα πιάνο. Απλά πρέπει να ξέρεις ποια πλήκτρα να αγγίξεις.
Al Capp, 1909-1979, Αμερικανός γελοιογράφος & σκιτσογράφος
Αυτό που προσφέρουν τα ΜΜΕ δεν είναι λαϊκή τέχνη αλλά ψυχαγωγία, που σκοπό έχει να καταναλωθεί σαν φαγητό, να ξεχασθεί και να αντικατασταθεί από ένα άλλο πιάτο.
W.H. Auden, 1907-1973, Βρετανός ποιητής
Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης, την εικόνα, ελέγχει τον πολιτισμό.
Allen Ginsberg, 1926-1997, Αμερικανός ποιητής
Τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα.
Έρασμος, 1469-1536, Ολλανδός ουμανιστής
•Το κακό μαντάτο έρχεται τρεχάτο.
Ελληνική Παροιμία
•Της Παρασκευής μαντάτο, από την Πέμπτη ακούγεται.
Τουρκική Παροιμία
• Όχι νέα, καλά νέα.
Γαλλική παροιμία
•Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις.
Κινέζικη παροιμία
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ – ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ
10.ΤΡΑΓΟΥΔΩ
Τραγουδώ τραγουδώ, το κρυφό μυστικό
Που με φέρνει κοντά στης πηγής τα νερά.
Εκεί υπάρχει η ζωή, των ονείρων τα φως
Της ψυχής ο βυθός, του καλού ο Θεός.

Τραγουδώ τραγουδώ μέρα νύχτα και αυγή
Την ζωή των θνητών, τις ρεματιές των βυθών
Εκεί που γεννήθηκε η ζωή, μα στα αλήθεια χρυσή.

Τραγουδώ τραγουδώ και ζητώ στη ζωή
Το ουράνιο τόξο να βγει, να φανεί σ΄όλη τη γη
Να γεμίσει χαρά, των θνητών τα στερνά.
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης
11.ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΚΑΠΟΙΑΣ ΑΡΧΗΣ
Βρήκα χαράς ξεσπάσματα, βρήκα φυγή στο κύμα
Και ήθελα να προσευχηθώ στης Παναγιάς το μνήμα
Στο πρώτο αστέρι που έρχεται, μες της νυχτιάς το βήμα.

Βρήκα όμως εδώ τώρα την σιγουριά, μέσα στης αγάπης
την αγκαλιά
Μέσα τα νοήματα των ουρανών, μέσα στα πρώτα φώτα των φεγγαριών.

Στάθηκα και ανάσανα τον βραδινό αέρα
Κάτω από είδωλο του φεγγαριού, ταξίδεψα στο κύμα
Σαν αστραπή χίλιες μορφές, περάσανε σαν σήμα

Βρήκα όμως εδώ τώρα την ζεστασιά ,μέσα στης αγάπης την συντροφιά
Μέσα στην γεύση της θαλπωρής, μες στο τελείωμα κάποιας
αρχής.
Λαζ,- Κίμων Μπερβερίδης
Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
12.Τα αγαθά της Αρχαίας Ελληνικής Παιδείας που πρέπει να επηρεάσουν τη ζωή μας
ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ?
ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
     Ποια είναι τα αγαθά της Αρχαίας Ελληνικής Παιδείας που πρέπει να επηρεάσουν τη ζωή μας; Πόσο σημαντικά είναι και ποια τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε;
Ας τα δούμε...
Νόμω πείθου.                Να πειθαρχείς στο Νόμο.
Θεόν σέβου.                  Να σέβεσαι το Θεό.
Γονείς αίδου.                Να σέβεσαι τους γονείς σου.
Ηττώ υπέρ δικαίου.     Να καταβάλλεσαι για το δίκαιο.
Γνώθι μαθών.            Γνώρισε αφού μάθεις.
Ακούσας νόει.          Κατανόησε αφού ακούσεις.
Σαυτόν ίσθι.             Γνώρισε τον εαυτό σου.
Εστίαν τίμα.              Να τιμάς την εστία σου.
Άρχε σεαυτού.            Να κυριαρχείς τον εαυτό σου.
Φίλουςβοήθει.           Να βοηθάς τους φίλους.
Θυμού κράτε.            Να συγκρατείς το θυμό σου.
Όρκω μη χρω.           Να μην ορκίζεσαι.
Φιλίαν αγάπα.          Να αγαπάς τη φιλία.
Παιδείας αντέχου.      Να προσηλώνεσαι στην εκπαίδευσή σου.
Σοφίαν ζήτει.          Να αναζητάς τη σοφία.
Ψέγε μηδένα.           Να μην κατηγορείς κανένα.
Επαίνει αρετήν.       Να επαινείς την αρετή.
Πράττε δίκαια.        Να πράττεις δίκαια.
Φίλοις ευνόει.          Να βοηθάς τους φίλους.
Εχθρούς αμύνου.       Να προφυλάσσεσαι από τους εχθρούς.
Ευγένειαν άσκει.        Να είσαι ευγενής.
Κακίας απέχου.         Να απέχεις από την κακία.
Εύφημος ίσθι.          Να έχεις καλή φήμη.
Άκουε πάντα.            Να ακούς τα πάντα.
Μηδέν άγαν.              Να μην υπερβάλλεις.
Χρόνου φείδου.            Να μη σπαταλάς το χρόνο.
Ύβριν μίσει.                Να μισείς την ύβρη.
Ικέτας αίδου.             Να σέβεσαι τους ικέτες.
Υιούς παίδευε.          Να εκπαιδεύεις τους γιους σου.
Έχων χαρίζου.              Όταν έχεις, να χαρίζεις.
Δόλον φοβού.            Να φοβάσαι το δόλο.
Ευλόγει πάντας.           Να λες καλά λόγια για όλους.
Φιλόσοφος γίνου.          Να γίνεις φιλόσοφος.
Όσια κρίνε.                Να κρίνεις τα όσια.
Γνους πράττε.             Να πράττεις με επίγνωση.
Φόνου απέχου.           Να μη φονεύεις.
Σοφοίς χρω.               Να συναναστρέφεσαι με σοφούς.
Ήθος δοκίμαζε.           Να επιδοκιμάζεις το ήθος.
Υφορώ μηδένα.         Να μην είσαι καχύποπτος.
Τέχνη χρω.               Να ασκείς την Τέχνη.
Ευεργεσίας τίμα.         Να τιμάς τις ευεργεσίες.
Φθόνει μηδενί.            Να μη φθονείς κανένα.
Ελπίδα αίνει.              Να δοξάζεις την ελπίδα.
Διαβολήν μίσει.           Να μισείς τη διαβολή.
Δικαίως κτω.             Να αποκτάς δίκαια. (πόλεμος στη διαφθορά)
Αγαθούς τίμα.            Να τιμάς τους αγαθούς.
Αισχύνην σέβου.           Να σέβεσαι την εντροπή.
Ευτυχίαν εύχου.          Να εύχεσαι ευτυχία.
Εργάσου κτητά.          Να κοπιάζεις για πράγματα άξια κτήσης.
Έριν μίσει.                      Να μισείς την έριδα.
Όνειδος έχθαιρε.           Να εχθρεύεσαι τον χλευασμό.
Γλώσσαν ίσχε.              Να συγκρατείς τη γλώσσα σου.
Ύβριν αμύνου.              Να προφυλάσσεσαι από την ύβρη.
Κρίνε δίκαια.               Να κρίνεις δίκαια.(το Δικαστικό μας σύστημα πρέπει να βελτιωθεί για να τελειώσει το φαινόμενο της ατιμωρησίας που τροφοδοτεί κάθε είδους διαφθοράς)
Λέγε ειδώς.                    Να λες γνωρίζοντας.
Βίας μη έχου.                 Να μην έχεις βία.
Ομίλει πράως.                Να ομιλείς με πραότητα.
Φιλοφρόνει πάσιν.           Να είσαι φιλικός με όλους.
Γλώττης άρχε.                Να κυριαρχείς τη γλώσσα σου.
Σεαυτόν ευ ποίει.             Να ευεργετείς τον εαυτό σου.
Ευπροσήγορος γίνου.           Να είσαι ευπροσήγορος.
Αποκρίνου εν καιρώ.         Να αποκρίνεσαι στον κατάλληλο καιρό.
Πόνει μετά δικαίου.          Να κοπιάζεις δίκαια.
Πράττε αμετανοήτως.        Να πράττεις με σιγουριά.
Αμαρτάνων μετανόει.        Όταν σφάλλεις, να μετανοείς.
Οφθαλμού κράτει.          Να κυριαρχείς των οφθαλμών σου.
Βουλεύου χρήσιμα.          Να σκέπτεσαι τα χρήσιμα.
Φιλίαν φύλασσε.              Να φυλάττεις τη φιλία.
Ευγνώμων γίνου.              Να είσαι ευγνώμων.
Ομόνοιαν δίωκε.               Να επιδιώκεις την ομόνοια.
Άρρητα μη λέγε.                Να μην λες τα άρρητα.
Έχθρας διάλυε.                  Να διαλύεις τις έχθρες.
Γήρας προσδέχου.             Να αποδέχεσαι το γήρας.
Επί ρώμη μη καυχώ.        Να μην καυχιέσαι για τη δύναμή σου.
Ευφημίαν άσκει.               Να επιδιώκεις καλή φήμη.
Απέχθειαν φεύγε.              Να αποφεύγεις την απέχθεια.
Πλούτει δικαίως.               Να πλουτίζεις δίκαια. (να τελειώσει το φαινόμενο της ατιμωρησίας για να κτυπηθεί η διαφθορά και να φορολογηθεί υψηλά κάθε μορφή συσσωρευμένου πλούτου)
Κακίαν μίσει.                    Να μισείς την κακία.
Μανθάνων μη κάμνε.        Να μην κουράζεσαι να μαθαίνεις.
Ους τρέφεις αγάπα.            Να αγαπάς αυτούς που τρέφεις.
Απόντι μη μάχου.                Να μην μάχεσαι αυτόν που είναι απών.
Πρεσβύτερον αιδού.            Να σέβεσαι τους μεγαλύτερους.
Νεώτερον δίδασκε.              Να διδάσκεις τους νεότερους.
Πλούτω απόστει.                 Να αποστασιοποιείσαι από τον πλούτο. (υψηλή φορολογία στο πλούτο για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων)
Σεαυτόν αιδού.                    Να σέβεσαι τον εαυτό σου.
Μη άρχε υβρίζων.               Να μην κυριαρχείς με αλαζονεία. (πόλεμος στη διαφθορά και δίωξη σε όσους πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, δικαστές, κληρικούς και δημοσιογράφους είναι διεφθαρμένοι)
Προγόνους στεφάνου.           Να στεφανώνεις τους προγόνους σου.
Θνήσκε υπέρ πατρίδος.         Να πεθάνεις για την πατρίδα σου. (οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι να δώσουν προτεραιότητα στην φιλοπατρία κι όχι στην φιλοχρηαματία)
Επί νεκρώ μη γέλα.              Να μην περιγελάς τους νεκρούς.
Ατυχούντι συνάχθου.             Να συμπάσχεις με το δυστυχή. (να βοηθούμε τους εμπερίστατους αδελφούς μας στο χώρο της ενορίας και της τοπικής κοινωνίας)
Τύχη μη πίστευε.                  Να μην πιστεύεις την τύχη.
Τελεύτα άλυπος.                  Να πεθαίνεις χωρίς λύπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου