Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ 1016 ( 18 ΙΑΝ 2013 )

ΠΗΓΑ ΓΙΑ ‘’ΨΑΡΕΜΑ’’ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΠΙΑΣΑ !
ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Τα σχόλια με μπλέ γράμματα και σιέλ υπογραμμιση, είναι δικά μου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ
1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
3.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΣΜΕ
4.ΚΟΨΙΜΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΕΑΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
5.ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΑΑΣ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
6.Η μαρίνα Ζέας σε τουρκική εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος το Μετοχικό Ταμείο του Τουρκικού Στρατού!!!
7.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
8.ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
9.ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
10.Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα
11.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
12.ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΨΕ – ΡΑΨΕ
13.Φίλια πυρά κατά του Γ. Στουρνάρα
14.ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
15.ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
16.Η Κίνα συσσωρεύει τεράστια αποθέματα ρυζιού και υλών
17.Ο ‘’ΦΡΑΠΕΣ’’

1.ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ
Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου,
Αγίας Θεοδούλης Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη ,Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη

2.ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ξενοδοχείο "Grand Hôtel d'Athènes"

Περιοχή: οδός Σταδίου 32 & Κοραή 2
Έτος: 1880-1890
Περιγραφή:
Το ξενοδοχείο που βρίσκεται στη γωνία των οδών Σταδίου και Κοραή, οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1890 καταγράφεται στον τουριστικό οδηγό Joanne ως ξενοδοχείο «Αίγυπτος» («Hôtel d'Egypte»), Β' κατηγορίας, ενώ ο ίδιος οδηγός το αναφέρει, στην έκδοση του 1909, με τη νέα του ονομασία «Hôtel d'Athènes». Ως ξενοδοχείο «Αθήναι» εμφανίζεται έκτοτε σε χάρτες και οδηγούς (1915, 1920), ενώ διαφημίζεται ως «Grand Hôtel d'Athènes» σε carte-postale της ίδιας περιόδου. Πρόκειται για ένα κομψό τριώροφο κτίριο με μια χαρακτηριστική τοξοστοιχία στα ανοίγματα του ισογείου και θεωρείται δείγμα του ώριμου νεοκλασικισμού. Μεταπολεμικά στέγασε καταστήματα και γραφεία. Πρόσφατα επιχειρήθηκε η ριζική ανακαίνισή του, αλλά η διαδικασία έχει ανασταλεί μέχρι στιγμής, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία επικρίνει την προβλεπόμενη μεταβολή του αριθμού και του ύψους των ορόφων.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία:
Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, «Παλαιά ξενοδοχεία της Αθήνας: Μοναδικές κτιριολογικές περιγραφές», Καθημερινή/Επτά Ημέρες, 8.10.2000, σ. 8-12* Μαρία Νταλιάνη, "Έμειναν στον αέρα τα διατηρητέα, μετά την απόφαση του ΣτΕ", Τα Νέα, 5.10.2006.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

3.ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΣΜΕ
Καλούνται τα Μέλη και οι Φίλοι του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών Ελλάδος
να τιμήσουν με την παρουσία τους την Διάλεξη του
Αντ/γου εα ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
με θέμα:
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ
την 17η Ιανουαρίου 2013 ημέρα Πέμπτη, και ώρα 7.00 μ.μ.
στο Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού
(οδ. Αγίας Σοφίας 1, Ν. Ψυχικό, Στάση Σκαλάκια επί της Λεωφόρου Κηφισίας).
ΙΝΣΤΙTΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ
ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 77-79,
Πειραιάς, Τ.Κ. 18536
Τηλ. /Fax 210-4530044

4.ΚΟΨΙΜΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑΣ ΕΑΑΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αγαπητοί φίλοι και μέλη της Ένωσης
Στις 11.30 του Σαββάτου 19 Ιαν 2013 θα κόψουμε την πίτα στη ΛΑΦΘ.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται
-Κόψιμο της πίτας και διανομή της,
-Απονομή των αριστείων στους αριστεύσαντας μαθητάς Β΄και Γ΄ Λυκείου και στον Αρχηγό της ΣΣΑΣ,
-Σε δύο Συμπολίτες μας θα δοθούν, τιμητικό δίπλωμα ευποιίας και ο θυρεός της Ενώσεως, σε ασναγνώριση της προσφοράς τους στην πόλη και την Ιστορία της.
-Στον τυχερό της ημέρας θα δοθεί αξιόλογο ενθύμιο της τύχης του.
-Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση.
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΗ !!

5.ΕΤΗΣΙΑ ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΑΑΣ Ν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το βράδυ του Σαββάτου στις 26 Ιαν 2013 θα πραγματοποιηθεί η ετήσια χοροεσπερίδα μας στη ΛΑΦΘ.
Το πρόγραμμα της βραδυάς περιλαμβάνει
-Κόψιμο μικρής Αηβασιλιάτικης πίτας για το έθιμο
-Παράθεση δείπνου (Πρώτο-Δεύτερο Πιάτο-Σαλάτα-Γλυκό – Φρούτο)
-Χορευτική Μουσική.
Η ΑΘΡΟΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΣΦΙΞΕΙ ΤΟΥΣ ΔΕΣΜΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ…ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕΙ ΖΕΣΤΟ ΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ
Παραλαβή Προσκλήσεων από τη Γραμματεία της ΕΑΑΣ, Νικ. Φωκά 1. Τηλ. 2310-276286
Τιμή 15,00 €. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προμήθεια τους.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

6.Η μαρίνα Ζέας σε τουρκική εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος το Μετοχικό Ταμείο του Τουρκικού Στρατού!!!
Το έστειλε ο Δημοσθένης Λαμπρινάκης
    Οι νόμοι υπηρετούν το δίκαιο όταν διέπονται από πολιτική ανδροπρέπεια και πίστη στην πατρίδα. Πολιτικοί που ανελίσσονται εν μέσω διαπλεκομένων συμφερόντων, νομοθετούν για τους ποικιλόμορφους χορηγούς τους. Όταν οφείλεις την εκλογή σου αποκλειστικά στην λαϊκή ετυμηγορία, όπως ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, πολιτεύεσαι, διοικείς, δημιουργείς με σύμμαχο τον ίδιο τον λαό.
    Λάβρος ενάντια στη συμφωνία της «κυβέρνησης των Τσοχατζόπουλων» που ντύθηκε με μανδύα «νομιμότητας» και τώρα υποθηκεύει τα εθνικά συμφέροντα, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Πειραιά. Αφορμή, η πρόσφατη «απόβαση» τουρκικής εταιρείας σε Ελληνικές μαρίνες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά.
    «Έχω να πω ότι κυριαρχεί και διαπερνά ολόκληρη την ψυχή μου το «ουκ ελάττω παραδώσω» και το «αμύνεσθαι περί πάτρις». Όφειλαν οι τότε κυβερνώντες τη χώρα, όταν παρέδωσαν τη Μαρίνα Ζέας σε ιδιώτες, να έχουν βάλει ασφαλιστική δικλείδα με την οποία να απαγορεύει την πώληση των δικαιωμάτων τους, σε πολίτες χώρας η οποία έχει ανιστόρητες και απαράδεκτες διεκδικήσεις εις βάρος της εθνικής και εδαφικής μας ακεραιότητας.
    Μάλιστα, λένε όχι μόνο σε Τούρκους αλλά σε τούρκικη εταιρεία στην οποία συμμετέχει και το μετοχικό ταμείο στρατού της Τουρκίας.
    Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας, αν αυτό ανταποκρίνεται στην αλήθεια, για να μην περάσει. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι πολύ δύσκολο να παρέμβει ένας δήμαρχος σε μια διαδικασία μεταξύ δύο ιδιωτών.
    Θέλω όμως να πω ότι εμείς θα παρέμβουμε ούτως ή άλλως, γιατί οι ιδιώτες της Ελλάδος, που πωλούν τα δικαιώματα τους σε τουρκική εταιρεία ή όποιας άλλης προέλευσης, χρωστάνε αυτά που έπρεπε να έχουν δώσει στο Κράτος κάθε χρόνο και θα τα διεκδικήσουμε. Και βεβαίως να είμαστε σε επαγρύπνηση. Όλος ο Ελληνικός λαός να είναι σε επαγρύπνηση. Η Τουρκία δεν έχει παραιτηθεί των ανιστόρητων και απαράδεκτων βλέψεων της. Δεν πρόκειται οι τρίτοι, οι ξένοι, να μας υπερασπιστούν, εμείς πρέπει. Μην ξεχνάμε ότι δεν απέχουμε πολύ από τα ματωμένα Ίμια, ούτε από την μαρτυρική Μεγαλόνησο, όπου ο Ελληνισμός υπέστη δυο βαριές ήττες. Με ευχολόγια και με συνθήματα τα προβλήματα δεν επιλύονται. Ούτε με υπουργούς «Τσοχατζόπουλους» όπου κάνουν τα εξοπλιστικά μας προγράμματα πλούτο και χλιδή στη ζωή τους».

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

7.ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ι.Θ. Κακριδής
    Γιατί αλήθεια διδάσκουμε τα αρχαία ελληνικά στα παιδιά που θέλουμε να μορφώσουμε, σε τόσο πολλές ώρες μάλιστα; Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που μας υποχρεώνουν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να επικοινωνήσουν όσο γίνεται περισσότερο με τον αρχαίο κόσμο.
    Πρώτα απ’ όλα, γιατί είμαστε κι εμείς Έλληνες. Από τον καιρό του Ομήρου ως σήμερα έχουν περάσει κάπου δυο χιλιάδες εφτακόσια χρόνια. Στους αιώνες που κύλησαν οι Έλληνες βρεθήκαμε συχνά στο απόγειο της δόξας, άλλοτε πάλι στα χείλια μιας καταστροφής ανεπανόρθωτης∙ νικήσαμε και νικηθήκαμε αμέτρητες φορές∙ δοκιμάσαμε επιδρομές και σκλαβιές∙ αλλάξαμε θρησκεία∙ στους τελευταίους αιώνες η τεχνική επιστήμη μετασχημάτισε βασικά τη μορφή της ζωής μας∙ και όμως κρατηθήκαμε Έλληνες, με την ίδια γλώσσα‐φυσικά εξελιγμένη‐, με τα ίδια ιδανικά, τον ίδιο σε πολλά χαραχτήρα και με ένα πλήθος στοιχεία του πολιτισμού κληρονομημένα από τα προχριστιανικά χρόνια.
    Στον πνευματικό τομέα κανένας λαός δεν μπορεί να προκόψει, αν αγνοεί την ιστορία του, γιατί άγνοια της ιστορίας θα πει άγνοια του ίδιου του ίδιου του εαυτού του. Είμαι Έλληνας, συνειδητός Έλληνας, αυτό θα πει, έχω αφομοιώσει μέσα μου την πνευματική ιστορία των Ελλήνων από τα μυκηναϊκά χρόνια ως σήμερα.
    Ο δεύτερος λόγος που μας επιβάλλει να γνωρίσουμε την αρχαία πνευματική Ελλάδα είναι ότι είμαστε κι εμείς Ευρωπαίοι. Ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός στηρίζεται στον αρχαίο Ελληνικό, με συνδετικό κρίκο τον ρωμαϊκό. Με τους άλλους Ευρωπαίους μας δένει βέβαια και ο Χριστιανισμός, όσο και να μας χωρίζουν ορισμένα δόγματα. Μα και ο Χριστιανισμός έπρεπε να δουλευτεί πρώτα με την Ελληνική σκέψη, για να μπορέσει ν’ απλώσει έπειτα στον ευρωπαϊκό χώρο.  Η ρίζα του πολιτισμού των Ευρωπαίων όλων είναι ο αρχαίος ελληνικός στοχασμός και η τέχνη, γι’ αυτό δεν μπορεί να τα αγνοεί κανείς, αν θέλει να αισθάνεται πως πνευματικά ανήκει στην Ευρώπη.
     Μα ο κυριότερος λόγος που δεν επιτρέπεται οι νέοι μας ν’ αγνοούν την αρχαίαν Ελλάδα είναι άλλος: στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα χρονικά του κόσμου ανακαλύφτηκε ο άνθρωπος ως αξία αυτόνομη, ο άνθρωπος που θέλει να κρατιέται ελεύθερος από κάθε λογής σκλαβιά, και υλική και πνευματική. Μέσα στους λαούς που περιβάλλουν τον ελληνικό χώρο στα παλιά εκείνα χρόνια υπάρχουν πολλοί με μεγάλο πολιτισμό, πάνω απ’ όλους οι Αιγύπτιοι και οι Πέρσες. Οι λαοί όμως αυτοί ούτε γνωρίζουν ούτε θέλουν τον ελεύθερο άνθρωπο. Το απολυταρχικό τους σύστημα επιβάλλει στα άτομα να σκύβουν αδιαμαρτύρητα το κεφάλι μπροστά στο βασιλέα και στους θρησκευτικούς αρχηγούς.
    Η ελεύθερη πράξη και η ελεύθερη σκέψη είναι άγνωστα στον εξωελληνικό κόσμο. Και οι Έλληνες; Πρώτοι αυτοί, σπρωγμένοι από μια δύναμη που βγαίνει από μέσα τους και μόνο, την δεσποτεία θα την μεταλλάξουν σε δημοκρατία, και από την άβουλη, ανεύθυνη μάζα του λαού θα πλάσουν μια κοινωνία από πολίτες ελεύθερους, που καθένας τους να νιώθει τον εαυτό του υπεύθυνο και για τη δική του και για των άλλων την προκοπή. Ο στοχασμός είναι κι αυτός ελεύθερος για τα πιο τολμηρά πετάματα του νου και της φαντασίας.
    Ο Έλληνας είναι ο πρώτος, που ενώ ξέρει πως δεν μπορεί ατιμώρητα να ξεπεράσει τα σύνορα του ανθρώπου και να γίνει θεός, όμως κατέχεται από μια βαθιά αισιοδοξία για τις ανθρώπινες ικανότητες και είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, που τον πιστεύει ικανό να περάσει τις ατέλειές του και να γίνει αυτό που πρέπει να είναι−ο τέλειος άνθρωπος. Αυτή η πίστη στον τέλειον άνθρωπο, συνδυασμένη με το βαθύ καλλιτεχνικό αίσθημα που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή, δίνει στον αρχαίον Έλληνα τον πόθο και την ικανότητα να πλάσει πλήθος ιδανικές μορφές σε ό,τι καταπιάνεται με το νου, με τη φαντασία και με το χέρι:
στις απέριττες μορφές που σχεδιάζουν οι τεχνίτες στα αγγεία της καθημερινής χρήσης, στη μεγάλη ζωγραφική, στην πλαστική του χαλκού και του μαρμάρου, πάνω απ’ όλα στο λόγο τους, και τον πεζό και τον ποιητικό. Αυτόν τον κόσμο θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, για να μορφωθούν∙ για να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους αναλύοντας τη σκέψη των παλιών Ελλήνων∙ για να καλλιεργήσουν το καλλιτεχνικό τους αίσθημα μελετώντας ό,τι ωραίο έπλασε το χέρι και η φαντασία των προγόνων τους∙ για να μπορέσουν κι αυτοί να νιώσουν τον εαυτό τους αισιόδοξο, ελεύθερο και υπεύθυνο για τη μοίρα του ανθρώπου πάνω στη γη∙ προπαντός για να φουντώσει μέσα τους ο πόθος για τον τέλειον άνθρωπο.

8.ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
    Κατά καιρούς σε άρθρα μας έχουμε επικαλεστεί τις απόψεις, που προέκυψαν μετά από έρευνα ξένων προσωπικοτήτων της επιστήμης, της τέχνης, της πολιτικής, κλπ με παγκόσμιο κύρος, προκειμένου ό,τι διαβάζετε να ...είναι τεκμηριωμένο, όσο αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό. να τεκμηριώσουμε απόψεις και συμπεράσματα ερευνών μας.
    Στο παρόν άρθρο προσπάθησα να συγκεντρώσω-συνοψίσω, κατά το δυνατόν, απόψεις που αφορούν τον Ελληνισμό και τις διάφορες εκφάνσεις του, προκειμένου να διαπιστώσουμε πώς προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας, άρα δεν «κινδυνεύουν» να χαρακτηριστούν εθνικιστές, υποκλίνονται και συνάμα αναγνωρίζουν το μεγαλείο και την προσφορά των Ελλήνων σε βάθος χρόνου, κάτι που ένα σημαντικό ποσοστό συμπατριωτών προσπαθεί με τόση μανία να αποτινάξει από πάνω του.
    Ας δούμε λοιπόν τι έχουν να μας πουν:
Γλώσσα
- Marcus Tullius Cicero, Ρωμαίος πολιτικός και ρήτορας: «Η γλώσσα των θεών είναι ελληνική (Deorum linqua est lingua Graecorum)»
- François-Marie Arouet (Βολταίρος), Γάλλος Διαφωτιστής: «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»
- Η Μαριάννα Μακ Ντόναλντ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επικεφαλής του TLG δήλωσε «Η γνώση της Ελληνικής είναι απαραίτητο θεμέλιο υψηλής πολιτιστικής καλλιέργειας.»
- Ιρίνα Κοβάλεβα, Ρωσίδα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Λομονόσωφ «Η Ελληνική γλώσσα είναι όμορφη σαν τον ουρανό με τα άστρα.»
- Max Von Laye, Νομπελίστας Φυσικός «Οφείλω χάριτας στην θεία πρόνοια, διότι ευδόκησε να διδαχθώ τα αρχαία Ελληνικά, που με βοήθησαν να διεισδύσω βαθύτερα στο νόημα των θετικών επιστημών.»
- Ο. Βαντρούσκα, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης «Για έναν Ιάπωνα ή Τούρκο, όλες οι Ευρωπαϊκές γλώσσες δεν φαίνονται ως ξεχωριστές, αλλά ως διάλεκτοι μιάς και της αυτής γλώσσας, της Ελληνικής.»
- Φρειδερίκος Σαγκρέδο, Ισπανός Καθηγητής γλωσσολογίας – Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας της Βασκωνίας) «Η Ελληνική γλώσσα είναι η καλύτερη κληρονομιά που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος για την ανέλιξη του εγκεφάλου του. Απέναντι στην Ελληνική όλες, και επιμένω όλες οι γλώσσες είναι ανεπαρκείς.»
«Η αρχαία Ελληνική γλώσσα πρέπει να γίνει η δεύτερη γλώσσα όλων των Ευρωπαίων, ειδικά των καλλιεργημένων ατόμων.»
- Ζακλίν Ντε Ρομιγύ, Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και συγγραφέας «Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει Ελληνικά, επειδή η Ελληνική γλώσσα μας βοηθάει πρώτα από όλα να καταλάβουμε την δική μας γλώσσα.»
- Theodore F. Brunner, Ιδρυτής του TLG (Τessaurus linquae Graecae: προσπάθεια συλλογής όλων των αρχαίων κειμένων από όλον τον κόσμο)
«Σε όποιον απορεί γιατί ξοδεύτηκαν τόσα εκατομμύρια δολλάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής, απαντούμε: Μα πρόκειται για την γλώσσα των προγόνων μας και η επαφή με αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας.»
- Φρανγκίσκος Λιγκόρα, Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου «Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»
Γραμματεία
- George Bernard Show, Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας «Εάν στην βιβλιοθήκη του σπιτιού σου δεν έχεις τα έργα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, τότε ζειςσε ένα σπίτι χωρίς φως».
- Rebelais, Γάλλος Αναγεννησιακός ποιητής «Είναι ντροπή να θεωρούνται μορφωμένοι αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς»
- Leo Tolstoy, Ρώσος συγγραφέας «Δίχως ελληνικές σπουδές δεν υπάρχει εκπαίδευση»
- Will Durant, Αμερικανός ιστορικός και φιλόσοφος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Columbia «Το αλφάβητόν μας προήλθε εξ Ελλάδος δια της Κύμης και της Ρώμης. Η Γλώσσα μας βρίθει Ελληνικών λέξεων. Η επιστήμη μας εσφυρηλάτησε μιάν διεθνή γλώσσα διά των Ελληνικών όρων. Η γραμματική μας και η ρητορική μας, ακόμα και η στίξις και η διαίρεσις είς παραγράφους …; είναι Ελληνικές εφευρέσεις. Τα λογοτεχνικά μας είδη είναι Ελληνικά – το λυρικόν, η ωδή, το ειδύλλιον, το μυθιστόρημα, η πραγματεία, η προσφώνησις, η βιογραφία, η ιστορία και προ πάντων το όραμα. Και όλες σχεδόν αυτές οι λέξεις είναι Ελληνικές.»
Επιστήμες
- Friedrich Schiller, Γερμανός ιστορικός και ποιητής «Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική αστρονομία… Δεν άφησες τίποτα για εμάς»
- Friedrich Wilhelm Nietzsche, Γερμανός φιλόσοφος, φιλόλογος και ποιητής (Η γένεση της τραγωδίας, κεφ 15) «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες.
Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότιοτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί Ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
- Πέτρος Γκασσεντί, Γάλλος φιλόσοφος «Ο Επίκουρος είναι ο πρόδρομος του υλισμού και κατόρθωσε να απαλλάξει την επιστήμη από την μεταφυσική»
- Ράλφ Γουόλντο Έμερσον, Αμερικανός ποιητής «Το ωραιότερο στολίδι της γης είναι ο Παρθενώνας»
- Κάρλ Μάρξ, Γερμανός κοινωνιολόγος «Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία αποτελεί την ρίζα των επιστημών»
- Κρουαζέ Μαρί, Γάλλος Ακαδημαϊκός «Πατέρας της σύγχρονης επιστήμης είναι ο Αριστοτέλης»
- Νικόλαος Λένιν, Ρώσος πολιτικός «Η δημιουργία της λογικής σαν αυτοτελούς επιστήμης οφείλεται στον φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ανακατεύει την υποκειμενική με την αντικειμενική λογική, αλλά πάντα επικρατεί η αντικειμενική . Περιέγραψε όλους τους νόμους και τις μορφές της λογικής»
- Κ.Μ. Κολομπόβα και Ε.Λ. Οζερεσκάια, Ρώσιδες αρχαιολόγοι «Ο Παρθενώνας έχει τέλειες αναλογίες, απλότητα και καθαρότητα γραμμών.Οι διάφορες λεπτομέρειες συνδυαζονται με αρμονία, καθώς λαμβάνεται υπόψιν η ατέλεια του ανθρώπινου ματιού».
Φυσικά ένα άρθρο δεν είναι αρκετό για να συμπεριλάβει τα λόγια ανθρώπων σαν και των προαναφερθέντων.Ας θυμόμαστε, ας αναγνωρίζουμε, ας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και η προέλευσή μας ας γίνεται οδηγός και τροφοδότης μας, ώστε η χώρα μας να ξαναγίνει σημείο αναφοράς και παραδειγμα προς μίμηση.

9.ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΤΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο Ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο ...Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Διαβάστε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από το βιβλίο:
    «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι οτιδήποτε κι αν δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το Ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα.
Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ' αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους.
Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες. Βέβαια, πού και πού, κάποιος εμφανίζεται που αναγνωρίζει ακέραιη την αλήθεια, την αλήθεια που διδάσκει ότι οι Έλληνες είναι οι ηνίοχοι κάθε επερχόμενου πολιτισμού και σχεδόν πάντα τόσο τα άρματα όσο και τα άλογα των επερχόμενων πολιτισμών είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε σχέση με τους ηνίοχους, οι οποίοι τελικά αθλούνται οδηγώντας το άρμα στην άβυσσο, την οποία αυτοί ξεπερνούν με Αχίλλειο πήδημα».

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

10.Πρόγραμμα Οικονομικής Βοήθειας προς την Ελλάδα
Δημοσίευμα της εφημερίδος «Μιλλιέτ» της 08 Ιαν 2013
Μετάφραση: Χαρ. Καραγκιοζούδης
   Η Τουρκία, σε μια εποχή που οι Ελληνικές τράπεζες έχουν σχεδόν σταματήσει τα δάνεια προς τους πολίτες, απλώνει χέρι βοηθείας, μέσω της Αγροτικής της Τράπεζας (Ziraat Bankası), προκειμένου να παρέχει διευκολύνσεις υπό ορισμένους όρους, σε αγρότες, επιχειρηματίες και βιομηχάνους.
   Στην περίπτωση που πει το «Ναι» η Ελληνική κυβέρνηση, σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν 40-50 εκατομμύρια ευρώ.
   Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια πλήττεται από την οικονομική κρίση και λόγω του «κουρέματος» των Ελληνικών Ομολόγων, οι τράπεζες υπέστησαν ζημιές, με αποτέλεσμα να μην χορηγούν δάνεια στους πολίτες και στη συνέχεια και αυτοί να μην μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
   Το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα παρουσιάστηκε από το πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, τόσο προφορικά , όσο και γραπτά. Η Ελληνική κυβέρνηση σε πρώτη φάση βλέπει το θέμα θετικά και εφόσον γίνει αποδεκτό, τα 4 υποκαταστήματα της Τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας (Αθήνα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Ρόδος), θα παρέχουν πιστωτικές διευκολύνσεις στους πολίτες της χώρας.
   Αρχικά το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τη Δυτική Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, που είναι οι λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ευρώπης και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πιστωτικές διευκολύνσεις θα γίνονται χωρίς διακρίσεις σε Τούρκους!! (Μουσουλμάνους) και Έλληνες.
(Σημείωση: Πρόσφατα κυκλοφόρησε μια φήμη ότι ανοίγει υποκατάστημα και στο Διδυμότειχο, απέναντι από τον ΟΤΕ, στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ). Ίδωμεν

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

11.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΑΠ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Το άρθρο είναι ακατάλληλο για νευρικούς και καρδιοπαθείς...
Τι είχατε κάνει σχετικά με την οικονομική κρίση ως πρωθυπουργός;
Κάναμε πολλές μεταρρυθμίσεις. Οι άνθρωποι που προσδοκούσαν από την εξουσία, το χρήμα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ήταν τόσο χαρούμενοι.
Τότε φυσικά θα έπρεπε να μειώσω τις συντάξεις και τους μισθούς για το μέσο πολίτη.
Ήξερα ότι πολιτικά θα μου κοστίσει. Αυτό είναι εντάξει, όσο μπορούσαμε να βοηθήσουμε τη χώρα μου να αποφύγει την πτώχευση, πράγμα που κάναμε. Βάλαμε αυστηρότερα πρόστιμα και ποινές φυλάκισης για τους φοροφυγάδες. Φόρους σε υπεράκτιες εταιρείες.
Χρησιμοποιήσαμε το Google Maps για να δούμε αν οι άνθρωποι δεν πληρώνουν φόρους για πισίνες, για παράδειγμα.
Είχαμε να κατασχέσουμε 565 σκάφη κατά το πρώτο έτος, επειδή δεν πλήρωναν φόρους. Αυτά ήταν πράγματα που δεν είχαν γίνει πριν στην Ελλάδα. Έχουμε μεγάλα προβλήματα στην Ελλάδα, αλλά είναι βασικά τονίζοντας κάποια ευρύτερα προβλήματα στον κόσμο.
Πώς είναι ο συγκάτοικος σας στο κολλέγιο Αντώνης Σαμαράς, ως πρωθυπουργός;
Ήλπιζα ότι θα είναι συνεργάσιμος (ως αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης) όταν ήμουν πρωθυπουργός.
Ήταν αρκετά, αχ, πώς να το πω, αρνητικός και εξαιρετικά κριτικός και εύκολα εκμεταλλεύοταν τον πόνο του ελληνικού λαού. Εγώ επίσημα πολλές φορές τον κάλεσα να εργαστεί από κοινού σε αυτές τις περιπτώσεις όπου χρειάζοταν μια ευρύτερη συναίνεση.
Τώρα νομίζω ότι έχει αλλάξει εντελώς την "μελωδία" του. Έχει αποδεχθεί ουσιαστικά το πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσω....
Προσέξτε τώρα τι απάντησε ο ΓΑΠ στην παρακάτω ερώτηση...
Αυτές τις μέρες, πως επιβιώνουν οι Έλληνες με 25 % ανεργία και υψηλή τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ;
Είναι πολύ δύσκολα. Ένα πρόβλημα είναι, ότι πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Ο τομέας της γεωργίας μας έχει μεγάλες δυνατότητες, αλλά εξαρτάται από τις επιδοτήσεις και δεν είναι ανταγωνιστικός. Κοιτάξτε το ελαιόλαδο...
Με σημαντικές περικοπές και υψηλότερους φόρους, υπάρχει περισσότερη φτώχεια και ανεργία.
Προτείνω να δώσουμε κουπόνια στους ανέργους και να τους αφήσουμε να σπουδάσουν οπουδήποτε θέλουν κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης και να μετεκπαιδευτούν. Διαφορετικά αυτή θα είναι μια χαμένη γενιά....
(Αυτά και άλλα πολλά είπε ο ΓΑΠ σε συνέντευξή του στο oregonlive.com)
ΠΗΓΗ

12.ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΨΕ - ΡΑΨΕ
    Το Ελληνικό Σύνταγμα, το δημιούργησαν αυτοί οι ίδιοι που σήμερα το καταπατούν βάναυσα, ακριβώς γι αυτόν το λόγο! Για να το ...καταπατούν, βιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας, κάθε έννοια δικαίου, κάθε έννοια κράτους και πατρίδας!
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλάζουν τα σύνορα της χώρας. Άρθρο: 27 Παράγραφος 1.
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών ξένα στρατεύματα εγκαθίσταται στη χώρα. Άρθρο: 27 Παράγραφος 2.
Με πλειοψηφία 180 βουλευτών εκχωρούνται συνταγματικές αρμοδιότητες σε διεθνή όργανα. Άρθρο: 28 Παράγραφος 2
Με πλειοψηφία 151 βουλευτών γίνεται περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας. Άρθρο: 28 Παράγραφος 3.
Απαγορεύεται πρόταση νόμων από τους πολίτες που δεν είναι Βουλευτές ή μέλη της κυβέρνησης. Άρθρο: 73 Παράγραφος 1.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία πολιτών. Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
Απαγορεύονται δημοψηφίσματα για νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν δημοσιονομικά θέματα. Άρθρο: 44 Παράγραφος 2.
Μόνο η Βουλή αναθεωρεί το Σύνταγμα (δηλαδή ΟΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ!) Άρθρο: 110 Παράγραφος 2.
Η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Άρθρο 11. Παράγραφος 2.
Η Βουλή με πλειοψηφία 180 βουλευτών κηρύσσει κατάσταση πολιορκίας και αναστέλλει άρθρα του Συντάγματος που αφορούν ατομικά δικαιώματα. Άρθρο 48. Παράγραφοι 1,6.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Άρθρο 22. Παράγραφος 5.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει τον εκλογικό νόμο. Άρθρο 54 Παράγραφος 1.
Η κάθε κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει όπως θέλει το νόμισμα της χώρας. Άρθρο 80. Παράγραφος 2.
Η κυβέρνηση επιλέγει τους προέδρους και αντιπροέδρους του Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου. Άρθρο: 90 Παράγραφος 5.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσβάλλει τις προαγωγές, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις των δικαστικών λειτουργών. Άρθρο: 90 Παράγραφος 3.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη των Βουλευτών (δηλαδή...Γιάννης δικάζει, Γιάννης...αθωώνει!) Άρθρο 61 Παράγραφος 2.Άρθρο 62 Παράγραφος 1.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για τη δίωξη μελών της κυβέρνησης ή όσων στο παρελθόν διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης. Άρθρο 86 Παράγραφος 1.
Μόνο η Βουλή αποφασίζει για το ύψος των αποδοχών των Βουλευτών. (δηλαδή, "Εμείς κόβουμε και ράβουμε όσα θέλουμε να βάλουμε στη τσέπη κι όλοι οι άλλοι να παν να γ.....")Άρθρο 63 Παράγραφοι 1,2.
Παρέχει ειδική προστασία στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις και στα κεφάλαια εξωτερικού που εισάγονται στη χώρα μας. Άρθρο 107 Παράγραφος 1.
Δεν προβλέπεται καμία κύρωση σε Βουλευτές που ψήφισαν αντισυνταγματικούς νόμους.
Πηγή

13.Φίλια πυρά κατά του Γ. Στουρνάρα
   Αφορμή τα αρνητικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών για την κυβέρνηση Καραμανλή
   Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα άφησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρώην υπουργός κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με αφορμή τα επικριτικά σχόλια που έκανε ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας κατά της κυβέρνησης Καραμανλή.
   Ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η οικονομία, κατηγορώντας ότι δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.
   Ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως διακατέχεται από «καμηλισμό» και «στρουθοκαμηλισμό», αφού από τη μία αρνείται να αντιληφθεί την κατάσταση που έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως τον ελληνικό λαό και από την άλλη κρύβεται σαν την στρουθοκάμηλο για να αποφύγει την πραγματικότητα και να μη δει τις προσωπικές ευθύνες που έχει.
   Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για τεχνοκρατική έπαρση η οποία χαρακτηρίζει υπουργούς που δεν έχουν προέλθει από λαϊκή ετυμηγορία, ενώ υποστήριξε πως ο κ. Στουρνάρας έχει ξεχάσει τι ήταν στο παρελθόν.
   «Ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να κοιτάξει τις ευθύνες που έχει ο ίδιος και οι πρωθυπουργοί και υπουργοί που υπηρέτησε. Και την εποχή που ήταν σύμβουλος του κ. Παπαντωνίου και την εποχή που μαζί με τον κ. Σημίτη έπαιζαν την Ελλάδα στην ΟΝΕ, όπως την έβαλαν, με αυτή την ισοτιμία, με αυτά τα στοιχεία και με τις αλχημείες της Goldman Sachs», ανάφερε ο Πρ. Παυλόπουλος εξαπολύοντας επίθεση κατά του κ. Στουρνάρα.
   «Θα έλεγα στον κ. Στουρνάρα λιγότερη αλαζονεία, περισσότερη μνήμη και περισσότερο σεβασμό», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, υπενθυμίζοντας που βρίσκονται σήμερα αυτοί που στο παρελθόν επέδειξαν αλαζονεία στο υπουργείο Οικονομικών, υπονοώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
   Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να ξεχνά τα λάθη που έχει κάνει εις βάρος του ελληνικού λαού, αλλά η ιστορία δεν ξεχνά και είναι βέβαιο πως για τη σημερινή κατάσταση της χώρας έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης και η ιστορία θα τον κρίνει πολύ αυστηρά.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΧΙΟΥΜΟΡΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ( ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΚΡΑ )

14.ΑΝ ΕΙΧΑΜΕ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
Από Ανδρέα Βορρεάδη
   Φαντάζεστε τι θα είχαμε πάθει αν φεύγαμε από το ευρώ; Όχι θέλω να το φανταστείτε, έστω και για λίγο. Εφιάλτης σκέτος.
   Πρώτο και κύριο, δεν θα είχαμε πετρέλαιο να ζεσταθούμε. Η κατανάλωσή του θα ήταν μειωμένη από πέρυσι μπορεί και 80% ! Άσε που η τιμή του θα είχε εκτοξευτεί στα 1,3 - 1,35 ευρώ το λίτρο.
   Γιατί μήπως θα είχαμε να πληρώσουμε το ρεύμα; Οι διακοπές ηλεκτροδότησης θα πήγαιναν σύννεφο. Μπορεί και 30.000 διακοπές μηνιαίως. Και λίγες λέω!
   Τα αυτοκίνητα, νομίζετε ότι θα είχαμε βενζίνη να τα κυκλοφορούμε όπως πριν; Χιλιάδες ιδιοκτήτες θα αναγκάζονταν να καταθέσουν τις πινακίδες τους στις κατά τόπους ΔΟΥ. Ουρές να δουν τα μάτια σας.
   Επίσης θα έπεφτε γερή πείνα. Αρκετοί θα καταφεύγανε στα συσσίτια. Υπολογίζω ότι μπορεί και 250.000 μερίδες φαγητού να μοιράζονταν καθημερινά σε όλη τη χώρα. Οι άνθρωποι θα άρχιζαν να ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για να φάνε. Τα παιδιά θα λιποθυμούσαν στα σχολεία από την πείνα. Φρίκη σας λέω . Ευτυχώς που δε φύγαμε!
   Κόσμος θα πετάγονταν στο δρόμο. Οι άστεγοι θα έφταναν τις 20.000. Μη με πείτε υπερβολικό αλλά θα βλέπαμε ανθρώπους να κατοικούν, όπως παλιά, σε σπηλιές (π.χ στου Φιλοπάππου).
   Όσο για την ανεργία, δεν το συζητάμε. Οι άνεργοι θα έφταναν το 1,5 εκατομμύριο κι η ανεργία των νέων θα σκαρφάλωνε στο 56,6%. Οι νέοι θα μετανάστευαν στο εξωτερικό. Γιατροί μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες, που για να σπουδάσουν ο ελληνικός λαός ξόδεψε περιουσίες, θα έφευγαν για να επιβιώσουν στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Σουηδία κ.α.
   Οι άνθρωποι θα βυθίζονταν στην κατάθλιψη και την απελπισία. Οι αυτοκτονίες θα ξεπερνούσαν τις 3.000 την τελευταία τριετία. Πολύ σας φαίνεται; Μιλάμε για μεγάλη απελπισία.
   Τι νομίζετε δηλαδή ότι αν φεύγαμε από το ευρώ θα συνεχίζαμε να παίρνουμε τους ίδιους μισθούς με πριν; Το πολύ 300 με 400 ευρώ (σε δραχμές εννοείται) το μήνα για ολοήμερη δουλειά και απλήρωτοι επί μήνες θα ήταν πολλοί από μας.
   Αφήστε που αν είχαμε φύγει από το ευρώ θα είχαν έρθει όλοι οι αετονύχηδες - που είχαν τα λεφτά τους έξω -και θα αγόραζαν τα πάντα για κομμάτι ψωμί. Θα άρπαζαν λιμάνια, αεροδρόμια, τη ΔΕΗ, την ΑΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, ακτές, νησιά, βουνά.
   Τώρα όμως ο εφιάλτης είναι παρελθόν. Τώρα ήρθε η ώρα της ανάπτυξης. Οι μεγάλες επενδύσεις έρχονται. Δε σκοπεύω να σας κουράσω, καθώς υπάρχουν πιο ειδικοί να μιλήσουνε γι' αυτό.  Άλλωστε γι' αυτό υπάρχει κι η τηλεόραση. Θα αναφέρω μόνο δυο παραδείγματα από την περιοχή που ζω και είναι ορατά τα πρώτα σημάδια τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
   Για παράδειγμα στο Δήμο Χανίων έχουν κατατεθεί δεκάδες αιτήσεις για νέους οίκους ανοχής στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Οι κάτοικοι, ως συνήθως αντιδρούν αλλά αυτές είναι νοοτροπίες του παρελθόντος και η γνωστή εχθρότητα που αντιμετωπίζει πάντοτε το επιχειρείν.
   Άλλο παράδειγμα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica. Μη σας ξεγελά το όνομα, δεν σχετίζεται με τις προαναφερθείσες επενδύσεις στα Χανιά. Το όνομα σίγουρα δε σχετίζεται. Πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή υπόγειων πάρκινγκ και εμπορικών κέντρων στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο. Ότι ακριβώς μας έλειπε. Δόξα τω Θεώ αυτοκίνητα έχουμε, βενζίνη έχουμε, θα πληρώνουμε, θα παρκάρουμε στα γκαράζ και θα ψωνίζουμε από τα εμπορικά κέντρα, κατά κανόνα Κυριακές που θα είναι πλέον ανοιχτά.
   Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθούμε και στα παρεξηγημένα επενδυτικά έργα που εντάχθηκαν στο φαστ τρακ. Αιολικοί σταθμοί, φωτοβολταϊκά πάρκα, χρυσορυχεία, γήπεδα γκολφ κ.λ.π.. Περισσότερο είναι γνωστά με ψευδώνυμα όπως πράσινη ανάπτυξη, βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη, ήπιες μορφές ενέργειας. Εκεί μας έχει φτάσει η δίωξη της επιχειρηματικότητας. Τι άλλο πρέπει να σκαρφιστεί ένας επιχειρηματίας για να βγάλει κανένα φράγκο;
   Αν είχαμε φύγει από το ευρώ θα τα είχαμε όλα αυτά;
   Αυτή την πορεία πρέπει να συνεχίσουμε.
   Με υπομονή και σκληρή δουλειά. Έτσι θα βγούμε από την κρίση, θα απελευθερωθούν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, θ' απελευθερωθούν και από τον Κορυδαλλό, ο Λαυρεντιάδης, ο Γαβαλάς, ο Ψωμιάδης (ο Βωβός δε θυμάμαι αν είναι μέσα) κ.α. και όλοι μαζί θα ριχτούμε στη μάχη της ανάπτυξης. Κανένας δεν περισσεύει. Θα συστρατευθούμε όλοι.
   Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος είναι ότι ακόμη και διαπρύσιοι κήρυκες της εξόδου από την ευρωζώνη δείχνουν να το ξανασκέφτονται. «Καμία θυσία για το ευρώ» λένε τώρα. Αυτό μάλιστα, είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση.
   Δηλαδή αν μας ζητήσουν να κάνουμε θυσίες για το ευρώ, λέω αν, απίθανο μου φαίνεται, τότε να τους πούμε όχι. Ή να το διαπραγματευθούμε βρε αδερφέ. Πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε. Είδατε κι ο Σόιμπλε δεν είναι τόσο κακός. Μέχρι και τον Τσίπρα δέχεται να δει.
   Και για όσους θα αναρωτηθούν αν πιστεύω ότι αρκεί μια αλλαγή νομίσματος για να βγούμε από την κρίση, θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής:
   Εννοείται πως όχι.
   Μετά από σκληρή και μακροχρόνια μελέτη του Κέυνς, των νεοκεϋνσιανών και των μετακεϋνσιανών, του Σουμπέτερ και της δημιουργικής καταστροφής, της θεωρίας της υποκατανάλωσης και των μακρών κυμάτων του Κοντράτιεφ, κατέληξα στο παρακάτω:
   Όπως είχε πει ένας κομμουνιστής καπνεργάτης σε μια απεργιακή συνέλευση γύρω στο 1930: «Οικονομική κρίση είναι ένα μεγάλο παλούκι που έχουν οι καπνέμποροι στον κ@λ@ τους, και θέλουν να το βγάλουν από τον δικό τους κ@λ@ και να το βάλουν στον δικό μας»
   Παρακαλώ όπου καπνέμποροι βάλτε αστική τάξη και με το παλούκι κάντε ότι νομίζετε.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

15.ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
Η Πούλια πρόβαλε να βγει
Και το πουλί σιγολαλεί
Η αυγούλα πλησιάζει
Να φωτίσει, να δροσίσει

Όλοι παλεύουν στη ζωή
Φτώχεια, μιζέρια, υπομονή
Πόση πείνα μες, στην πίκρα
Για την δίψα, για την δίψα

Πάμε να δώσουμε χαρά
Στη λύπη και στη απονιά
Ξύπνημα ζωής αρχίζει
Για την νίκη. για την νίκη.
Λαζ.- Κίμων Μπερβερίδης

ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΘΕΜΑΤΑ

16.Η Κίνα συσσωρεύει τεράστια αποθέματα ρυζιού και υλών
Σταλμένο απο Γιώργο Επιτήδειο
   Αναφέρθηκε από αμερικανικούς εμπειρογνώμονες ότι η Κίνα, η οποία επί του παρόντος δεν πάσχει από έλλειψη τροφής, συσσωρεύει τεράστια αποθέματα ρυζιού και πρώτων υλών. Η χώρα έχει εισάγει μυστηριωδώς ποσότητα ρυζιού τέσσερις φορές υψηλότερη από ότι το 2011 και εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δεν καταλαβαίνουν γιατί. Τα στοιχεία έδειξαν, ότι η Κίνα εισήγαγε 2,6 εκατομμύρια τόνους ρυζιού το 2012, σε σύγκριση με 575.000 τόνους που εισήγαγε το 2011αναφέρει το katoxika.gr.
   Η σύγχυση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει προφανής λόγος για αυτή την αύξηση των εισαγωγών, δεδομένου ότι δεν υπήρξε έλλειψη ρυζιού στη χώρα. Γιατί η Κίνα ξαφνικά θέλει τόσα αποθέματα από εκατομμύρια τόνους ρυζιού; Για ποιόν λόγο; Μήπως συνδέεται με τις προετοιμασίες για πόλεμο στον Ειρηνικό ή την Κεντρική Ασία;
   Η μεγάλη αποκάλυψη έρχεται μετά και από άλλες εκθέσεις χθες που έδειξαν ότι η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει τεράστια ποσά πρώτων υλών στις αποθήκες. Για παράδειγμα, το Reuters αναφέρει ότι:  Στο Qingdao, που φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους τερματικούς σταθμούς της Κίνας για την εξαγωγή μεταλλεύματος σιδήρου, υπάρχουν εκατοντάδες σωροί από μεταλλεύματα σιδήρου, ψηλά όσο ένα τριώροφο κτίριο, και πλημμυρίζουν μία περιοχή που χαρακτηρίζεται ως «αποθήκευση σιτηρών».
   Νοτιότερα, σε ορισμένες αποθήκες στη Σαγκάη χρησιμοποιούν χώρους στάθμευσης για την αποθήκευση των αποθεμάτων χαλκού άλλο ένα ασυνήθιστο φαινόμενο που είναι ανησυχητικό για τις τιμές μετάλλων στον κόσμο, και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της Κίνας να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη όταν στον υπόλοιπο κόσμο αυτά τα υλικά θα λείψουν.
   Πριν από μερικούς μήνες, ένας αναλυτής πρότεινε ότι μια «φρενήρη αγορά των πρώτων υλών, περίπου 300.000 τόνων μετάλλου σε μια άλλη επαρχία της Κίνας, είχε κίνητρο να κρατήσει τα τοπικά χυτήρια σε πλήρη δυναμικότητα, εξασφαλίζοντας έτσι τα ότι φορολογικά έσοδα θα συνέχιζαν για την κυβέρνηση. Αλλά αυτό δεν εξηγεί την αγορά επιπλέον ρυζιού.
   Ίσως όλα αυτά να γίνονται για οικονομικό σκοπό, αλλά ίσως και πάλι να περιμένουν κάτι στην Κίνα που ο υπόλοιπος κόσμος δεν γνωρίζει.

Ο ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

17.Ο ‘’ΦΡΑΠΕΣ’’
Σταλμένο από Μανώλη Καναββακη
   Άσχετα με το παραμύθι που εμφανίζεται στο wikipedia.org, ότι τάχα κάποιος Θεσσαλονικιός "ανακάλυψε" το φραπέ το 1957 (ήμουν εκεί...), πριν το 1964, ο καφές σπάνια σερβίρονταν το καλοκαίρι, για ευνόητους λόγους, όπως ούτε το τσάϊ ούτε το κακάο.
   Πλην όμως, η Μελίνα που είχε πάει στις Κάννες για το βραβείο του "Ποτέ την Κυριακή" ("Zorba the Greek"), και λιαζόταν στην παραλία του Saint Tropez (μαζί με την Νανά Μούσχουρη) της ήρθε όρεξη για καφέ (γαλλικό βέβαια).
   Όταν το απορρημμένο γκαρσόνι της θύμισε ότι είναι καλοκαίρι και τα ζεστά ροφήματα δεν δροσίζουν, εκείνη του ζήτησε να βάλει παγάκια.
   Όταν όμως η Μελίνα έβαλε ζάχαρη, τα παγάκια απέτρεψαν την ζάχαρη από το να διαλυθεί και τότε, θυμούμενη το κλασικό Ελληνικό "χτυπητό αυγό", ζήτησε από το γκαρσόνι να διαλύσει την ζάχαρη "χτυπώντας" τον καφέ με την ζάχαρη σε ένα κουταλάκι καυτό νερό, και μετά να προσθέσει κρύο νερό με τα παγάκια.
   Το γκαρσόνι αστειευόμενο απεκάλεσε τον καφέ "κτυπητό" και ο φραπέ είχε πλέον "γεννηθεί"! .....
   25 περίπου χρόνια αργότερα, οι Ιταλοί δημιούργησαν την δική τους έκδοση, το Fredo (παγωμένο), αλλά με καφέ καλής ποιότητας.
   Η "διασπορά" των Ελλήνων αλλά και οι μετέπειτα τουρίστες που επισκεπτόταν την Ελλάδα, επιστρέφοντας στις χώρες τους έφεραν αργότερα τον νέο τύπο καφέ στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
(Τα παραπάνω περί 1964, είναι κατ' αφήγηση της Νανάς Μούσχουρη σε συνέντευξη στην Αμερικανική τηλεόραση).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου